Jump to content

Meklē māju


ezis666
 Share

Recommended Posts

Mezavecis
Pirms 6 minūtēm , xp teica:

Esmu redzējis, ka katru atsevišķu kabeli velk gofrā

Doma jau cēla, lai pēc tam var ievilkt papildus vadu, tikai realitātē ieliek tāda diametra gofru, kur otram vadam nav vietas. Tas no dzīves, jo elektriķim jau pateica, ka gofru vajag, tātad vajag :)

Link to comment
Share on other sites

Nē, neko vairs tajā gofrā neievilksi un nepārvilksi. Pietiek ar diviem tās gofras locījumiem (tie noteikti būs), lai otro reizi tur neko vairs neievilktu.

Man domāt, ka tā gofra vairāk domāta priekš kabeļa mehāniska bojājuma utml.


Kaut kā tā velk gofrā!

gofra.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pirms 44 minūtēm , xp teica:

nejauc kopā plastmasas dībeļus ar metāla 'puķītēm',

 

Pirms 39 minūtēm , Mezavecis teica:

Viņi vienkārši ir izturīgāki un nesalūst, bet princips nemainās - tiek iegriezti iekšā riģipša plātnē ar vītne

Nē, ir arī metāla skrūvējamiem, tādas pašas formas kā tie plastmasas, bet "puķītes" ir šie

28_010_1.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Jurkins
pirms 2 stundām , 138 teica:

Tā ir tava subjektīvā nepatika, vai ir kaut kādi standarti, kuri iesaka tā nedarīt?

Par standartiem neko nezinu, bet, ja paņem trīs kapara vadu galus, notīra izolāciju, saliek kopā un uzgriež virsū to smuko "cepurīti", tad droši, ka tur kontakts nepazudīs. Tagad ir smuki divu triju, četru, piecu vadu savienojumi, kuros smuki piespiež katru vadu ar "vāciņu". Es šos pirku pie kitajozām, nekādu iebildumu. Tagad, droši vien izmantotu šos, lai gan, ja vairāk par 3 vadiem nav jātin kopā , tad nav nekādas vainas arī iepriekšminētajam paņēmienam.

Link to comment
Share on other sites

pirms 3 stundām , xp teica:

Kāds lērums vadu būs, ja no katras rozetes vilks uz sadali. Cik liela būs sadale, lai tādu  automātslēdžu daudzumu savietotu

 

Vajag saprast uzrakstīto. Mēdz būt rozetes, kuras aiziet pa taisno uz sadalenes automātiem. Piemēram, indukcijas virsma - 2 fāzes, 7,2kW. Piemēram vešene, Utt. Mēdz būt, ka visas dzīvojamās istabas rozetes uzsēdina uz viena automāta, ja slodzes neplāno lielas. Vai vienu sienu uz viena automāta. Apgaismojums pa grupām uz atsevišķiem automātiem. Tas viss lai nesiptos ar nozarkārbām, jo kā jau minēju, kabeļi un automāti maksā kapeikas uz vispārējā fona. Manā skatījumā ir pilnīgi normāli, ja modernam 3 istabu dzīvoklim ir ~15 automāti sadalenē.

Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , Artanis teica:

Didzis runā par to, ka tie pāris cm dziļie konusveida pipuki slikti tur radiālu slodzi

Tieši tā, sienas skapīti dībelis mierīgi notur, jo nav lauziena uz dībeli. Keramiskais izolators ir pietiekami augsts, vadas stiprinās vairāk kā centimetru no riģipša un nav jābūt baigam mehāniķim, lai saprastu, ka  plecs ar kādu lauž izolatoru ir liels. Pateizi nostiepta vada ''šņotīte'' skan kā stīga un spēki tur ir lieli. Tehnoloģijas mainās un riģipša eiroremontā retroinstalācija izskatās nekā. Vot guļbūvē, vai koka mājā, tā cita lieta. Ja jau taisa retro, tad jāievēro tradīcijas.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Es taisīju sekojoši: 

Vads iet apkārt pa rozetēm. Vadu rozešu vietās negriezu, tik notīrīju izolāciju. Vadu salocīju un pievienoju rozetei. 

Plusi - nav kaudze ar vadiem jāvelk uz sadali. Nav nto savienojumu rozetēs. 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 26 minūtēm , Ronalds teica:

Plusi

Mīnuss tāds, ja jāmaina kāda vidējā rozete, nākamās uz to brīdi paliek bez strāvas.

Link to comment
Share on other sites

1. Tā stacijas ēka rekonstruēta par dzīvojamo namu / viesu namu?

2. labs

3. izolatoriem un slēdžiem tās skrūves cmukāk būtu dzeltena misiņa ar noapaļotu galviņu vai krāsotu baltu (zinu, zinu)

4. ja ar asu metāla priekšmetu rokās nejauši atspiesties pret sienu (vadu), nu kautkā nenāk prātā situācijas piemērs :D , kautkā drošāk šķiet noliktavu tipa risinājums kur visi virsapmetuma vadi penāļos/caurulēs vai vismaz kā agrāk bija ar metālisku izolācijas slāni. 

5. izdomāju piemēru, stāvot ar špakteļlāpstiņu rokās piešpaktelējot robu griestos no jgadā izšautā šampanieša, zaudē līdzsvaru un atspiedies pret sienu ar špakteļlāpstu un taisni pret vadu :D Nu labi, tad nevienu pagarinātju un vispār iekārtas vadu nevarētu lietot. Bet vispār, man agrāk no būra izlaisti peļveidīgi zvēri parastos pagarinātājos grauza līdz drošinātāju izsišanai - paši pat palika dzīvi. 

6. Virtuvē nekrājas taukainu putekļu kārta uz tiem vadiem?

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711
pirms 4 stundām , Racer teica:

Vēl tur šis tas ir uzlabots, bet kopumā tā arī ir. Viena puse tika pabeigta pagājušgad jūlija sākumā, otra - augusta sākumā.

 

Anyway - taisījām tā, lai pašiem gribētos tur dzīvot. ;)

Respect! :)

Link to comment
Share on other sites

Šņorīšu instalācijas veidošanas principi savulaik radās tīri no ekonomijas. Tā bija pati lētākā elektroinstalācija un viss tika maksimāli taupīts.  Vadus  vilka istabās netālu no griestiem un uz rozetēm, slēdžiem vadu vienmēr vilka uz leju.  Slēdži bija krūšu augstumā, rozetes nedaudz virs palodzes. Tā tērējās vismazāk vadu. Nekad blakus nelika vairākas rozetes, jo pēc tā nebija  vajadzības. Nebija vienkārši tik daudz elektropatērētāju. Vadus parasti savienoja nozarkārbās, bet pašos lētākajos variantos pat bez nozarkārbām. Atpina šņorīti un piemēram uztaisīja atzaru uz slēdzi. Tas bija baigais čakars un elektriķiem vieglāk bija vadus vienot sadales kārbās. Es vēl skolas laikā vasarā piestrādāju pie elektriķiem un tapēc esmu piedzīvojis laikus, kad šņorīšu instalācija tika vilkta dzīvojamās mājās. Tapēc iemācijos visas tās fiškas no vecajiem elektriķiem. Tur vēl bija noteikumi, ka koka mājā zem rozetēm un slēdžiem vajadzēja likt azbesta palikņus. Slēdzi pareizi papildus likt uz apaļa koka paliktņa, lai ievads sledzī ir vienā līmenī ar vadu. To gan parasti nedarīja, jo lieks čakars un nebija pie rokas tādas šaibas. Tāpat attālums starp izolatoriem bija noteikts. Pie griestiem tos lika biežāk, bet vertikālajās līnijās retāk. Racer dotajās bildēs varu tikai pateikt, ka uz slēdzi vadam izolatori ir pārāk reti un pie slēdža izolatoram jābūt daudz tuvāk. Protams mūsdienās katrs taisa kā grib, vadus un rozetes netaupa un maz kurš zin, kā tās lietas jādara pareizi.  Lai gan, kas vispār ir pareizi ?

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

ok! par gaumi nestrīdas, bet man nepatīk tā šņorīšu instalācija - kaut kā pārāk prasti izskatās. Es šādu varbūt veidotu kādā lauku mājā, kur atbrauc pa vasarām un uz smukumu neviens neskatās.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 24 minūtēm , xp teica:

kaut kā pārāk prasti

Savā laikā šņorīšu instalācija skaitijās pati prastākā un attiecīgi lētākā. Kas varēja atļauties kārtīgus vadus, tie šņorītes nevilka. Mūsdienās tāda instalācija vairāk ir stila elements, nevis naudas ekonomija.            

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Rozetes un slēdži maksāja naudu, bet naudas laukos nekad nepietika., tapēc taupija uz visu. Elektrifikācijas pirmsākumos galvenais bija savilkt vadus, lai deg apgaismes spuldzes. Pat uz slēdzi taupija un tas bieži vien bija iebūvēts patronā. Tad nopirka piemēram elektrisko gludekli vai radio, bet nebija kur iespraust un skrūvēja starp patronu un spuldzi tā saukto zaglīti. Zaglītis bija jau ulmaņlaikos. Vēlāk uztaisīšu kādu bildi kā  izskatās patrona ar slēdzi un zaglītis tajā. Neesmu gan dzirdējis, ka būtu kādreiz bijusi samaksa par rozešu skaitu. Bija cita lieta. Elektrību vienmēr zaga un, kad noķēra, tad sodu aprēķināja pēc rozešu un spuldžu skaita. Visdrīzāk tapēc klīda stāsti, ka labāk liekas rozetes nelikt. Es jau teicu, nebija arī lielas vajadzības. Gludeklis un radio bija galvenie patērētāji no sienas rozetēm. Putekļu sūcējs bija luksusprece un laukos tādus nevien neredzēja. Ledusskapju, televizoru  nebija un par veļmašinu neviens vispār neko nezināja.Pie mums visi šie verķi parādijās masveidā tikai pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados

Link to comment
Share on other sites

raivix95

A kur tās apaļās rozetes var dabūt? Es jau biju samierinājies, ka tādu vairs vispār nav.. 

Link to comment
Share on other sites

Nu tur cenas ne sevišķi draudzīgas. Ja pēc tām pārrēķinātu visu to pričendaļu, kuri man mājā savākušies, tad es esmu ļoti bagāts ?. Ja pie tā piestrādā, tad daudzko var dabūt lētāk. Vadu pin pats un sanāk smukāks kā tas zīda. Izolatoriņus vēl šur tur var dabūt. Protams, ja vajag visu uzreiz un nav laika meklēt, tad gan dārgi sanāk.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 30 minūtēm , marizo teica:

30 - 40 € / gab. :king2:

@Racer, tavējie taču ir lētāki? Izskatās pēc plastmasas nevis porcelāna, un skrūves cinkotas nevis misiņa. Kur pirki? Un vadus?

 

Minētajā veikalā gan ir redzētas smukas glazurētas keramiskās patronas estētiskām iļjiča spuldzītēm, tās bija lētas, daži €.

Link to comment
Share on other sites

Pirku zgaisma.lv. Lētāk neatradu. Normāla q. 


Porcelāna. 

Link to comment
Share on other sites

Keramiskajam korpusam jau kvalitāte laba, bet Kas Tev tur iekšā bija? Esmu licis ko līdzīgu, tad pati rozete bija plastmasas sūds. Vienkārši, pa tādu naudu  visam vajadzētu but kvalitatīvam, nevis pašai kontaktu daļai santīmus maksājošam plastmasas štruntam. Esmu restaurējis arī ulmaņlaiku vecas rozetes, tad tur arī pēc astoņdesmit gadiem visi kontakti spīd un prieks strādāt. Salīdzinoši modernā rozetes man nav trāpijušās ne tuvu tādā kvalitātē, kā vecās. Var jau būt nav veicies. Es gan nekad neesmu licis rozeti ar zemējumu. Nesmuki izskatās trīs vadi uz izolatoriem. Vecos laikos zemējuma nebija kā sugas.  Tāpat, ja divi slēdži blakus, tad uz katru savs vads.

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , Didzis teica:

bet Kas Tev tur iekšā bija? Esmu licis ko līdzīgu, tad pati rozete bija plastmasas sūds. 

Viss bij ok arī iekšā. 

Link to comment
Share on other sites

Tad viss OK. Es gan montējot lamājos. Iekšā rozetē bija platmasas ļurbīgs korpuss, kurš saliecās skrūvējot pie baļķa. Ja kas, tiku runājies ar keramiķi, vai nevar izgatavot tos fajansa rozešu vāciņus. Atbilde bija, ka īpāšu problēmu nevajadzētu būt un izgatavot to vieāglāk kā krūzīti, jo nav osiņas. Cik maksā krūzīte, jūs paši zinat. Vārdu sakot, ja ir vajadziba pēc daudz kontaktiem, tad variants ar keramiķi noteikti ir lētāks. Pašas iekšas rozetei jau nav problēmas nopirkt par cilvēcīgām naudām un esošo plastmasas vāciņu nomainīt uz keramisko. Nu jā, eiro sertifikāts gan nebūs.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Pirms 55 minūtēm , Didzis teica:

variants ar keramiķi noteikti ir lētāks

 

nepietiek vadus izvilkt virs apmetuma ar salīdzinoši plānu izolāciju, tad vēl korpusu uztaisīt lai nejauši atspiežoties ar roku tas neveiksmes gadījumā sadrūp un sniedz iespēju to elektrīb' patausīt tuvāk.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

inteens

Beidzat glupoties.

Varētu padomāt, ka katru dienu gāžat sienas, čurājat uz rozetēm/vadiem u.tml.

  • Patīk 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

iepriekš rakstīju. no būrīša izbēgušas / palaistas paskraidīt peles, BĒRNISTABĀ, sagrauza pagarinātājus (tie parastie baltie) tik tālu, ka izsita drošinātājus. Tie vadi bija reāli atkailināti vairāku centimetru garumā. To iedomājos tikai tagad, ka ja drošinātāji nebūtu izsisti, tad kurš un kad uzrautos uz plikajiem vadiem.  

TAS NOZĪMĒ, KA ZOOVEIKALĀ pārdodot šitās peles, vajadzētu, ņemt "raspisku" ka iepazinās ar noteikumiem un peles pa māju skraidīt nelaidīs, vai pēc katra brīvsoļa, piaugušie elektro cimdos inspicēs vadus :D

Esmu redzējis, kā uzliesmo elektriskais sildītājs, tāds parasts ķīniešu mēsls, pirkts rudenī rimi par ~10 Lvl, (tur taču rakstīts neatstāt bez uzraudzības)  Tagad lietoju kautkādu antīku metāla korpusa pūtēju ja nepieciešamas, tur vismaz nav kam degt. :D

Esmu ielauzis pirkstus auto ventilatorā (žiguļa, pats kārtīgi siksnu biju pievilcis pirms tam, divas lāpstiņas aizlidoja, pirksti palika vietā, tagad drusku līki tikai)

un savā laikā izraisījis pār 10 dokumentētiem un nē, auto negadījumiem. 

Sievasmātei tālā LV pilsētā ir/bija tirgū pirkts lukturītis uzlādējas rozetē. Tak tam sūdam izbīdama kontaktdakšiņa, ko rozetē iespraust konstrukcijas īpatnību dēļ ir ar REDZAMU METĀLA DAĻU, kad iesprausta rozetē! Pateicu, ja šito neizsviedīs, mazbērnu ciemos neredzēs! Redz, legāli veikalā ar CE šitādu nenopirksi, tā kā sava jēga tiem sertifikātiem ir. 

 

Ejot gadiem aizdomājus, ka daudzos šajos mēslos bieži ir bijis 50:50 starp "haha kādi sūdi ir/gandrīz bija"  un kāds miris, tik cik drusku veiksmīti vajag. Tādēļ esmu ļoti pateicīgs, ka esmu dzīvs un nevienu nenogalinājis nejauši savā mazāk prātīgajā dzīves periodā un tagad cenšos būt prātīgāks.

 

20141009-0935-screenshot-1.jpg

 

domāju, ka daudzi vienkārši "drusku atraujoties" nekur nevienam neziņo un statistikā nenokļūst tā kā pataustišanas skaitlis ir ievērojami lielāks. 

pats esmu dažas reizies dabūjis, 1-2 kārtīgi.

gribu teikt ka cilvēks parastais dažādos drošības jautājumos ir debils, un vispār nedomā brīžiem ko dara. Diemžēl tā sanāk, ka "cilvēks parastais" var būt tava sieva, bērni u.c. cilvēki, kuru zaudēšanu neuztversi, kā skaitlīti statistikā. 

Tādēļ kamdēļ lieki izaicināt likteni.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Nu es par tām sava linka Country rozetēm baigā sajūsmā nebiju, napatika skrūve, ar kuru piežmiedz vadu. 

Bet paši vadi nemaz tik trausli un viegli sabojājami nav. Gan jau arī uz tiem attiecas dubultās izolācijas standarti. 

Tiesa- nav zināms, kas ar mūsdienu pītajiem vadiem notiek pēc gadiem. 

Link to comment
Share on other sites

Nevajag katru dienu, pietiek ar vienu reizi, pēc tam padomāsi. Labāk padomāt pirms tam...


Pirms 47 minūtēm , inteens teica:

Beidzat glupoties.

Varētu padomāt, ka katru dienu gāžat sienas, čurājat uz rozetēm/vadiem u.tml.

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

inteens

Tieši tā.

Users vulgaris, protams, domā pēc tam- ja vēl ir ar ko domāt.

Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , Didzis teica:

tur arī pēc astoņdesmit gadiem visi kontakti spīd un prieks strādāt

Ar Ulmaņlaiku rozetēm man nav bijusi darīšana, bet šie padomju piecdesmito (?) - sešdemito stingri spiežamie slēdži apaļajos korpusos (gan zemapmetuma, gan virsapmetuma) man liekas ļoti labi

 

79046870.208x208.jpg.2df33447accf1de0a64bc7f455d81987.jpg

 

 

un šīs septiņdesmito gadu rozetes ar keramikas korpusu un piespiedējatsperītēm arī

1250657886_--.jpg.896f69ec4e630049a3009e00e4eb3593.jpg1.jpg.b41d5432b0442c38336a90618c2799bb.jpg

 

Cita lieta, ka tās diez ko labi neturas sienā - bet tā ir bēda pilnīgi visām padomju zemapmetuma rozetēm dēļ tizlā stiprinājuma ar spārniņiem pret gludām skārda kārbas sienām.

Link to comment
Share on other sites

Tagad jāveicamajiem elektriskajiem mērījumiem vajadzētu izķert šādas silstošās vietas. Kā ir realitātē? 

 

Uz rozetes vāciņa nav uzraksts 6A?

Labots - marizo
Link to comment
Share on other sites

inteens

Tur nav keramika, bet kautkāds hvz, trausls, bakelīta, vai , mēsls.

Īstu porcelāna rozeti, hmm neatceros.

Sore, 2 pēdējās bilžas ir no dažādām rozetēm.

Labots - inteens
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

hmm... Ja ļoti daudz liekas naudas var visādi izvirst. 

Link to comment
Share on other sites

pirms 5 stundām , Racer teica:

zgaisma.lv

Redzu tikai betona lampas un nevienu slēdzi un rozeti.

Bija zem 20 - 30 € / gab. ?

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Aliexpress kaut kas no tiem vintage piedāvājumiem ir. Pircis neesmu, par kvalitāti nezinu.

Link to comment
Share on other sites

runa, imho, nav par naudas daudzumu, bet attieksmi. Parādoties vairāk naudai nopirks lepnāku auto (kam pēc tam riepām nepietiks :D:D:D )

 

joprojām dominē: "no ārpuses smuki" > "droši un kārtīgi"

 

regulāri redzu daudzdzīvokļu namu dzīvokļu ūdens ievada mezglus. gan dzīvokļos kur visas mēbeles un tehnika kā muzejā no 70-80 gadiem gan tādos, kur zīda tapetes un televizors pa pussienu. 

 

tak lielai daļai daudz kas savienots uz gumijas lokaniem pievadiem "nerūsējošā" tērauda apvalkā. Nekas, ka pēdējā gada laikā vienā namā bijušas 4 avārijas, kur katrā nopludināti uz leju vēl 2-3 dzīvokļi.

 

droši vien tas ir cilvēka dabā. izvēlēties tūlītēju baudu kā preventīvi ieguldīt nelaimju novēršanā.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 6 minūtēm , inteens teica:

Tur nav keramika, bet kautkāds hvz, trausls, bakelīta, vai , mēsls.

2 pēdējās bilžas ir no dažādām rozetēm.

 

Keramikas korpusu, nevis vāciņu. T.i. iekšu. Vāciņš, jā, bakelīta vai kā tāda.

Abas bildes attēlo viena un tā paša modeļa rozeti.

Sborā izskatās šādi:

4177067652.jpg.47d25f31eb304fe59dbc4e67c3a00c3f.jpg

Link to comment
Share on other sites

inteens

Nu, man mājās tādai pat rozetei dielektriķis ir melns, kā augšejās rindas slēdzim.

Iespējams, dažaadi zavodi, dažāds izpildījums.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...