Jump to content

Elektrotehnikas kolekciju muzeja izveides idejas/ieteikumi


Delphin
 Share

Recommended Posts

Izskatās pēc kautkāda raidītāja ar GU50 lampu izejā. Gan jau kādu pirātisku FM raidītāju uz tās bāzes vat uzbūvēt, bet, nezinot precīzi kas tas ir, nedomāju, ka tam lūznim ir kāda muzejiska vērtība.

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Didzis teica:

nedomāju, ka tam lūznim ir kāda muzejiska vērtība.

Bet laba mantiņa ja gribam parādīt, ar ko reizēm kāds nodarbojās (istabas robežās).

Respektīvi - tas nav uzreiz plauktā liekams eksponāts, bet vai vajadzētu izmest (ja īpašnieks to grasās daraīt), par to vajadzētu apdomāt un paskatīt tuvāk.

Labots - Delphin
Link to comment
Share on other sites

Protams vecos aparātos ir daudz, arī mūsdienās izmantojamas, mantas. Kaut vai transformatori lampu tehnikai konkrētajā aparātā. Vispār, ja ir stāsts, tad var jebkuru mantu parādīt. Man kolekcijā ir piemēram elektrisks verķis ar kuru varēja paga'jušā gadsimta piecdesmitajos gados veļu mazgāt. Ar radiolietām nekāda sakara, bet sievietēm kāreiz interesanti ieraudzīt pirmo ''automātisko vrļmašīnu''. Nevar jau tikai večiem par radiolietām stāstīt.

Link to comment
Share on other sites

Tas visticamāk kaut kad tiks izmests, ja kāds neizrādīs interesi. Šodien ieraudzīju un iemetu bildi te, jo sekoju līdzi šai tēmai un bija pirmā vieta, kas ienāca prātā, kur apjautāties.

Uz korpusa modelis: 3ртс-ц2-чм. Google min par kaut kādu stacionāro rāciju.

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ārā mest nevajag @marizo, jo domāju, ka pielietojums atradīsies. 

 

Notrausu putekļus no teletaipa, šitādus saslēdzot 2 kopā arī būtu samērā Ok variants ko atrādīt. Konkrēti šāds modelis gan ir tikai viens, bet iespēja dabūt vel kādu citu modeļa teletaipu. Arī vienu pašu šo verķi var paspaidīt RX/TX savienojot. lai "sūta pats sev" un drukā uz perfolentes.

Sorry, bildēts ar telefonu pustumsā.

 

teletaips.thumb.jpg.9f8beb6ae7c74c73822474fba87196c2.jpg

Link to comment
Share on other sites

pirms 12 stundām , Didzis teica:

čukči vēl joprojām visus tranzistoru radio sauc par Spīdolām

Tā tas ir, bet tā kā tu to pateici, tas var izklausīties nedaudz ar tādu nicinājuma pieskaņu, tipa "tādas un tādas cilts nēģeri joprojām nēsā 30cm riņķus uz kakla". Bet tas ir tikai un vienīgi no brenda palienēts jaunvārds visu tāda veida lietu nosaukšanai - gluži tāpat kā mēs skoču saucam par skoču un kedas par kedām - kurš pilnīgi neko neimplicē par nācijas tehnoloģisko atpalicību vai vēl nez ko.

Link to comment
Share on other sites

Man nekas nav pret čukčiem. Nebūtu krievi viņus okupējuši, čukši tagad dzīvotu kā arābu šeiki. Nafta un gāze jau kāreiz uz čukču zemes dabūjama.  Stāsts par to, kā Latvijā ražotas mantas nosaukums vēlāk tiek piemērots visiem līdzīgiem aparātiem. Kā teikt sīkums, bet patīkani.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Legacy Sat

Vēlreiz pārliecinos, ka atsevišķs elektronikas muzejs mums visiem (īpaši nākošajām paaudzēm) ir vajadzīgs, un jo tas būs plašāk šo nozari aptverošs, jo labāk... Izrādās, ka 1995. gadā "Lattelekom" muzeja eksponāti daudzajiem apmeklētājiem izsauca lielu interesi. Cilvēki ir dāvinājuši unikālas lietas - Jāzeps Ločmelis, muzeja direktors, dāvinātājiem toreiz pat izteica pateicību. Domāju, ka tā interese arī tagad nebūtu mazāka - loģiski, jo plašāka ekspozīcija, jo interese ir lielāka. Privātkolekcijas ir labs sākums, bet MĒS ar savām radiotehnikas (elektronikas , telekomunikāciju) tradīcijām vienkārši esam pelnījuši ko lielāku un labāku tā, kā tas ir citur pasaulē un pat vēl vairāk!

Sakaru vēstis 2005-3.JPG

Labots - Legacy Sat
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nav jau tik traki, tur eksponāti vismaz izlikti plauktos, ir sistematizēti. 

 

Bet jaundibināmā muzeja nosaukumam tad jau arī jābūt vēsturiskam - Elektrotechnikas muzejs.

  • Atbalstu 2
Link to comment
Share on other sites

Par Maikla muzeju man ir divejādas emocijas:

1) Priekš viena cilvēka - super darbs izdarīts, salasot tik daudz eksponātu (lieku 90% ka 1/2 no tiem šodien jau būtu lūžņos).

2) Priekš mājas ekspozīcijas + Siguldā, tas ir pa lielu un parastajam apmeklētājam galvu reibinoši. Skats arī varēja būt labāks, bet to ir veidojis pensionārs par savu naudu (ekspozīcijas izvietošanu/plauktus/stendus) + uzturēšanas izdevumi kaut vai ziemā apsildot, tās N telpas, arī no tās pašas pensionāra naudas.

Kopumā cepuri nost centieniem.

 

Nosaukums arī ir viena svarīga lieta, bet uz to principā nebūtu sliikti izveidot "konkursu", lai publiika tepat iesaka - kā saukt muzeju, kurā ir ne tikai datortehnika, bet elektrotehnika.

 

[offtopic]

Ja kādam ir piedāvājums uz 19" raku,(vismaz 60 CM dziļumā), ar kuru nav veiktas galēji netiklas darbības, lūdzu padodiet PM.

[/offtopic]

Labots - Delphin
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 8 stundām , ju teica:

jaundibināmā muzeja nosaukumam tad jau arī jābūt vēsturiskam - Elektrotechnikas muzejs.

Elektrotēchnikas mūzejs :king2: 

Link to comment
Share on other sites

Legacy Sat

Vakar beidzot aizgāju uz RTU ETF Āzenes ielā 12 parunāties ar profesoru A. Gulbi. Nebiju bijis tur pēc ēkas remonta, un mani gaidīja patīkams pārsteigums. ETF otrajā stāvā ir pastāvīga ekspozīcija - radio uztvērēji no J. Eizentāla kolekcijas. Viss ir kā jau muzejā pieklājas, glīti noformēts un pie katra radio klāt neliels apraksts. Fakultātē katrs var šo kolekciju apskatīt. 

ETF_1 k.jpg

ETF_2 k.jpg

Labots - Legacy Sat
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Tur vairāk no dizaina skatupunkta apskatīt, nevis elektronikas. 

Neziskatās ka tur ir kādas pizīmes par to ar ko pirmais atšķiras no otrā, kas jauns ieviests pašā aparātā vai ražošanas procesā. Garlaicīgi.

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Legacy Sat teica:

radio uztvērēji no J. Eizentāla kolekcijas

Starp citu - es kad mācījos, sapratu kā tā kolekcija tapa. Nogrēkojušies studenti, lai dabūtu ieskaiti, palīdzēja gādāt :D

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
MaiklsBlack

Pavisam maziņš sižets ko uzņēma LTV1 "Rīta Panorāma" un paradīja 30.07.2018.g.
To var aplūkot  šeit : https://www.youtube.com/watch?v=Pcss2yimVAM

Очень небольшой сюжет на LTV1 "Rīta Panorāma" показан 30.07.2018.g.  (сюжет на латышском языке).
Можно посмотреть на здесь: https://www.youtube.com/watch?v=Pcss2yimVAM

  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Lai netaisītu @Legacy Sat pavedienā bardaku, pacelšu labāk augšā šo:

 

Citēt

 jo vairāk man ir šādu vēstures liecību, jo nemierīgāks kļūst prāts. Kā to visu (vismaz daļu) saglabāt, ja Latvijā nav neviens kārtīgs elektronikas muzejs? Pie mums gandrīz viss ir "izšķīdināts" privātās kolekcijās. Diemžēl, eksponāti bieži maina savus īpašniekus, vai vienkārši tiek izmesti, īsti neapzinoties, to vēsturisko vērtību.

Lasot šo @Legacy Sat atziņu, atliek vien pievienoties, jo tiešām nekas nav mainijies arī kopš pirms gada šo jautājumu jau iekustinājām. 

Manuprāt, nav jau slikti, ka ir privātās kolekcijas un nav viss tikai vienā punktā salikts kaudzē. Tas dod kaut kāda mēra drošības sajūtu, ka "viena špička", utml, nevar iznīcināt pilnīgi visu vēsturi, taču kāda lielāka tehnoloģijas kolekcija/muzejs ar publisku piekļuvi un konkrētiem darba laikiem, tiešām pietrūkst LV. Uz šiem svētkiem jau vairs nepaspēsim ko tādu uzorganizēt :D, bet kā būtu ko nelielu pamēģināt līdz nākošajiem?

Īstu šķēršļu patiesībā nav, ja neskaita pašu cilvēku slinkumu - telpas/eksponāti/organizātoriskais darbs.... utml, tas viss ir dabonams, ja ir kas rosās.

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...