Jump to content

Nekustamā īpašuma iegāde. Līgumā viena summa, realitātē cita.


mastersblasters
 Share

Recommended Posts

Sveiki, situācija tāda. Līgumā norādīta ir viena summa, bet reāli tiek maksāts skaidrā vairāk. Kad esi saņēmis apstiprinājumu no notāra, cik saprotu, jāsaņem no pašvaldības atļauja (pašvaldība atsakās no savām pirmpirkuma tiesībām). Tad sanāk, ka esi samaksājis visu summu, bet vel neesi dabujis neko savā īpašumā. Vai par to "nelegālo" summu var runāt notāra klātbūtnē un varbūt kādu līgumu papildus uzrakstīt? Visu summu nevēlamies norādīt līgumā.

Link to comment
Share on other sites

Par zemi pašvaldībai ir pirmpirkuma tiesības, tik tās faktiski nekad to neizmanto. Notāram ir amata pienākums ziņot par visu kas neattiecas uz lietu :)


Zemāk par kadastra vērtību īsti nav jēgas slēgt darījumu, bet par kadastra vērtību pašvaldība nepirks, ja vien tai to zemi jau tāpat nevajag infrastruktūrai.

Link to comment
Share on other sites

Var slēgt rokasnaudas līgumu par daļu summas, bet reāli samaksāt 2x vairāk, zaudētājos jebkurā gadījumā nepaliksi :)

Link to comment
Share on other sites

Nu ir 2 līgumi - pirkuma līgums un rokasnaudas līgums, vispārīgi var atrast internetā, tālāk var rakstīt pats privātu līgumu vai prasīt notāram. Notārs paņems kaut kādu procentu vai divus  no līguma summas, nu tur jāskatās pašam vai tas ir tā vērts. Pa lielam pie relatīvi mazām, vienkarša pilsoņa summām tur īpaši iespringt nav jēgas, sliktākajā gadījumā zemesgrāmata atmetīs atpakaļ un būs pārdesmit eiro jāsamaksā par atkārtotu iesniegšanu. Zemesgrāmatu tiesnesi pa lielam interesē tai līgumā tikai dažas lietas - precīzs darījuma veids, objekta un iesaistīto pušu nosaukums, datums un summa, pārējais viņus neinteresē, var sarakstīt ko grib, ar kļūdām, pilnīgus murgus.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza
pirms 8 stundām , abi teica:

Zemāk par kadastra vērtību īsti nav jēgas slēgt darījumu

nemaz nevar noslēgt, un no kadastra vērtības arī nodokļus maksā pārdevējs (no norādītās summas līgumā)

 

Link to comment
Share on other sites

Ja pirkuma līgumā summa ir mazāka par kadastra, tad nodokli tāpat maksā ne mazāk kā no kadastra vērtības. 

Var jau veikt pirkumu pa daļām, apejot pašvaldību. Tik tad jāslēdz 2.ligumi un par katru pie notāra. Nekas nelegāls tas nav, bet vai vajag. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Jā, ja ilgi jāgaida domes lēmums, vai bailes ka dome var paķert zemi dēļ zemās cenas, var pirkt domājamās daļas 0.5+0.5 kaut vai ar dienu starpību, ir tāda sprauga likumā :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

man reiz bija variants ar kļūšanu par veikalu ķēdes līdzīpašnieku uz 1 mēnesi, toreiz gan vajadzēj apiet nevis pašvaldības, bet gan citu īpašnieku pirmpirkuma tiesības, tā kā, viss ir iespējams, tāpat kā zemes pirkums par vienu marinētu gurķīti kuru puses novērtē par summu 10 000

Link to comment
Share on other sites

tak pirkuma līgumā pašu vellu pārdot var :D un nav jau nemaz tik sarežģīti pašam to sastādīt, es kad pirms 10 gadi pirku māju arī pats sastādīju... pirms 2vi gadi, kad dzīvokli pirku arī kopā ar pārdevēju, vienojoties. Ak jā, vai tā liekā nauda tiešām jebkādi nevar parādīties vai kā?

 

Zemesgrāmatas nodevu rēķina no nekustamā īpašuma pirkuma summas, no kustamās mantas (mēbeles, utt) neko nerēķina un vari līgumā ierakstīt cik gribi. (kaut cik reāli/ticami)

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Nedrīkst aizmirst, lai līgumā būtu norādīts, ka īpašums tiek pārdots ar visu kustamo mantu, kas uz tā atrodas pārdošanas brīdī. Un ļoti vēlams, lai tajā brīdī arī pārdevēja mašīna tur atrastos. :D

Link to comment
Share on other sites

kamēr 100 kāpostgalvas paši nesamuģīja ar kapitāla pieauguma nodokli & co...   nebija īpašas vajadzības muģīt     muģīšana ir sekas stulbiem likumiem

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
mastersblasters

Ja uz zemes gabala ir māja, kurai 1) ir kadastra numurs? Tad norāda, ka pērk zemi (savs kadastra numurs), tad nora'da mājas kadastra numuru?  2) nav kadastra numura? ko tad norāda?

Link to comment
Share on other sites

ja zeme un māja nepieder vienai personai (atsevišķi kadastri), tad principā.. sanāk atsevišķi pirkuma līgumi... ja māja un zeme ir vienā kadastrā, tad tā arī pirkuma līgumā norāda, ka īpašums sastāv no tik un tik zemes m2 un būves/ēkām.. nu kā zemesgrāmatā ierakstīts.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...