Jump to content

Par dzīvi Latvijā, par šo forumu, un kaut ko no tā..... .


alusbundza
 Share

Recommended Posts

Nu vispār tas nav mīts! Labais plombīrs tika ražots no saldā krējuma, tagad piens pat tuvumā nav stāvējis, bet indigo paaudzei jau zašibis.

  • Atbalstu 2
  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Vēl jau ir ''mīts'' par padomju laiku batonu. Un tad vēl par kondensēto pienu.

 

Starp citu, ja runājam par pienu... Nevajag pat padomju laikus. Vēl gadus 20 atpakaļ, kamēr visu vēl nebija samaitājuši efektīvie manageri, varēja no piena iegūt rūgušpienu. MMMM... Un tad apkaisīt ar kanēli un cukuru... Negrib kāds pamēģināt tagad saraudzēt pienu? Sanāk kaut kāds nesimetriskais dimetilhidrazīns.

Labots - Jurkins
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Vispār jau, tieši 50 gadus atpakaļ, es strādāju vasaras praksē Rīgas Piena kombināta saldējumu cehā. Ražojam gan Eskimo gan plombīru u.c. saldējumus. Tas, ka maiņā varēju kādus 20 saldējumus notiesāt, vairāk liecināja par tā kvalitāti, nevis par manu rijību🙂

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Nu lai vai kā, bet nu saldējuma izvēles jau netrūkst. Ja grib var Lidl'ā nopirkt 3L spaini pa £1, kur tiešām, kas to lai zin kas iekšā, parsvarā jau palmu eļļa. Var arī aziet uz M&S (kas nu tur līdzvērtīgs LV - MC2?) un nopirkt 250ml pa £7.00, tiešām labu un kvalitatīvu saldējumu. Sesdien kā reiz biju nopircis kautkādu kefīra, šokolādes un ķiršu izstrādājumu. Bij tīri neko. Tāka tas ka tagad neko labu indigo nevar nopirk ar muļķibas, tas ka labs = dārgs, tas jau cits stāsts.

 

Bet nu tā bilde jau joks un katrā jokā daļa patiesības. Ieraudziju feisbukā un sasmējos.

Labots - AndrisBB
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 38 minūtēm , jema teica:

tagad piens pat tuvumā nav stāvējis

tas iz sērijas - padomijā viss bija labāks, bet tā nav.. ir i tagad daudz un dažādi labi, kvalitatīvi saldējumi (ne no pulveriem)

 

Pirms 22 minūtēm , Jurkins teica:

pamēģināt tagad saraudzēt pienu

bet loģiski... pasterizētu pienu saraudzēt sataisījies :D ha... nopērc svaigpienu un raudzē līdz nemaņai.. tik domājams, liela daļa mūsdienu cilvēku ātri pļutku saķertu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 2 minūtēm , CAP teica:

tas iz sērijas - padomijā viss bija labāks

Nav no tās sērijas. Gribēju jau pirms uzrakstīt, ka bez uzsvara uz vārda "padomju", bet tad nolēmu paskatīties, kurš pirmais uzrausies😁.

Tas ir no sērijas par to, ka bizness pāri visam.

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
Pirms 1 minūtes , Jurkins teica:

Tas ir no sērijas par to, ka bizness pāri visam.

Nu tak ir biznesi kas pelna uz kvantitāti, ir kas uz kvalitāti.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 2 minūtēm , AndrisBB teica:

Nu tak ir biznesi kas pelna uz kvantitāti, ir kas uz kvalitāti.

Ir vēl daudzi biznesi, pat daļēji praktiski visi, kas pelna uz ''objebalovku''...😀

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 4 minūtēm , AndrisBB teica:

ir kas uz kvalitāti.

Nišas biznesiņi. Pārsvarā orientēti uz tiem, kuru pašu bizness ir orientēts uz kvantitāti.

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Nu ganjau ir kautkāda optimālā cena, pie kuras vislielākie apjomi tiek pārdoti, tjip pa cik cilvēki gatavi pirkt. Taisīsi labāk/dārgāk, ne velna nepārdosi. Tad nu cīnās tanī kategorijā, kuram izdosies kautkādu palmu eļlu pārdot, kuram kas labāks, bet tad mārketigam nesanāk.

Link to comment
Share on other sites

laikamTak
pirms 1 stundas , AndrisBB teica:

smieklīgs

tādu murgojumu var sagudrot tikai pilnīgs debīliķis

Link to comment
Share on other sites

Kad gadus 20 atpakaļ mēs servisējam tuvējo piena kombinātu un lai nodzītu produkcijas pašizmaksu, eksperimentējam ar palmu elļu un vājpiena pulveri.

Tad tādi saražoto krējumu pavisam nebija  viegli atšķirt no oriģinālā.

Domāju, ka pircēji Krievijā, kur tas tirgojās, tā arī nesaprata receptūru..?

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Jurkins teica:

Negrib kāds pamēģināt tagad saraudzēt pienu? Sanāk kaut kāds nesimetriskais dimetilhidrazīns.

Dezinficē ledusskapi, lai tiktu vaļā no sū sēnēm, tad dabū normālu rūgupšpiena sēni, ņem svaigpienu un raudzē.
Tev pasterizētājā veikala pienā iemetas neriktīga sēne un, protams, nekas labs nesanāk. 

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , Jurkins teica:

Negrib kāds pamēģināt tagad saraudzēt pienu?

Ja pieliek rūgušpiena ieraugu, sarūgst tīri labi. Tas mīts par pienu kas sapūst ir no tā ka tagadējais piens no kombināta, pasterizēts . Tātad tie dabīgie rūgušpiena ieraugi no kūts/ieskabušiem piena traukiem ir nonīdēti. Toties pūšanas ir izturīgāki un pirmie ņem virsroku veikala pienā. Tik dažreiz pirmie saviešās pienskābšanas. Nu kā ieraugu vari pamēģināt kefīru un paskaties kas sanāks... Varbūt ne tik trekns kā no govs , kam bieži tauku procents tuvu 5%, bet būs gana labs.

 Arī par saldējumu: ja ņem to pašu letāko tad nav ko gaidīt par garšu. Pamēģini no ''dārgā plaukta'', padomju krējuma var pabīdīties malā. Diemžēl tie mūsu lielveikali pārsvarā tirgo lēto drazu ( un iemanās pa dārgo).

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

Nemaz nevajag rūgušpiena ieraugu. Pietiek ar tējkaroti skābā krējuma uz litru  piena....

Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , jema teica:

Nu vispār tas nav mīts! Labais plombīrs tika ražots no saldā krējuma, tagad piens pat tuvumā nav stāvējis, bet indigo paaudzei jau zašibis.

 

Pirms 11 minūtēm , oxygen teica:

 Arī par saldējumu: ja ņem to pašu letāko tad nav ko gaidīt par garšu. Pamēģini no ''dārgā plaukta'', padomju krējuma var pabīdīties malā. Diemžēl tie mūsu lielveikali pārsvarā tirgo lēto drazu ( un iemanās pa dārgo).

 

Pirms 54 minūtēm , kreizā Kāja teica:

Pērku Purčika bijušā tirgus apkārtnes Straupes firmas veikalā īsto produktu (laikam piens plus saldais krējums vai tamlīdzīgi, pārdevēja stāstīja par 2 komponentiem, bet es aizmirsu kādiem) saldējumu vafeles radziņā ar beļģu šokolādi, baisi labs, maksā 2 EUR. Sanāk baisais nišas produkts.

 

Iecavas "olu plombīru" pamēģināju, ir ēdams, bet mārketings gan smieklīgs, no Iecavas tur ir tikai nosaukums, ražots pēc pasūtījuma Polijā vai kurtur,  un olas tur ir 1% laikam.

Rūjienas arī ir labs. Pols - hmm, nu nez.

Kas vēl no lielveikalu saldējumiem ir tie labie tagad?

Link to comment
Share on other sites

Ēdams ir Ekselence. Nu vismaz tas, kas uz nūjiņas. Man te nesen vienā pasākumā iedeva pagaršot. Bet vajag apraudzīt kādu bodi, kas tirgo ārzemju tipa Skay vai šos. Nu māk tie ārzemnieki(Vācieši) uztaisīt gardu.

 Eh, atceros, kadreiz netālu no Lubānas ielas , bija saldēto produktu bāze. Tur pirmo reizi nopirku ( 90-to vidus vai beigas) kaut kādu vāciešu, lielajā trauka. Tam garša bija fantastiska, salīdzinot ar visādiem Latvijas. Var jau runāt ka iekšā tas un šis, bet pie mums arī no ''dabīgiem'' produktiem iemanās uztaisīt negaršīgu. Apmēram kā sieri-Latvijas un Holandes.....

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

Pirms 59 minūtēm , maize teica:

tad dabū normālu rūgupšpiena sēni

 

Pirms 50 minūtēm , oxygen teica:

Ja pieliek rūgušpiena ieraugu

Nu es saprotu, ka izklausīsies no sērijas... agrāk zāļe bija zaļāka 😁. Bet nevajadzēja ne sēni ne ieraugu, viss notika bez jebkāda iespringuma.

 

Pasterizēts, man šķiet, bija arī piens 40 gadus atpakaļ - tas stikla pudelēs ar folijas "korķi". Un tas par "sapūšanu" nav nekāds mīts. Jāatzīst gan, ka jau sen neesam mēģinājuši. Varbūt tagad ir kāda piena "šķirne", kas rūgst.

Link to comment
Share on other sites

Da tajos padumjajos laikos laikam ar to pasterizācijas tehnoloģiju bija kā ar visu pārējo. Uz papīra viens, bet dabā... tāpēc tas padomju arī normāli saskāba pēc pāris dienām. Ja ir pareizi pasterizēts un never vaļa iepakojumu, tad nebojāsies diezgan ilgi.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 19 minūtēm , oxygen teica:

ar to pasterizācijas tehnoloģiju bija kā ar visu pārējo

nu pag, pag!

Link to comment
Share on other sites

Laikam neesi dzīvojis vai dzīvojis, bet neesi pabijis kādā padojzemes ražotne... Ja būtu redzējis ''ka tās lietas notikās'' , tad nerastos jautājumi. Konkurence nebija un varēji (ražot) kā sanāca. Baidos ka daudzreiz tas padomju piens, vispār netika pasterizēts.

Link to comment
Share on other sites

Redz, Latvijā arī krievu laikos, pārtikas rūpniecības līmenis uz pārējās padomijas fona, bija labs. Ja, piemēram mūsējos piena kombinātos seperatoru, loģiski, tāpat kā pārējo iekārtu mazgāja, sterilizēja, beidzot katru darba dienu, tad kaimiņu Veļikije Lukos seperatoru mazgāja tikai tad, kad nekas cauri negāja.🙂

Un vispār, beidzam pļāpāt par to, par ko ir tikai vārga nojausma.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 5 minūtēm , oxygen teica:

Baidos ka daudzreiz tas padomju piens, vispār netika pasterizēts.

Nu es jau saprotu, ka ir labais stils nolikt jo trakāk jo labāk. Bet nu muļķības gan nevajag rakstīt.

Link to comment
Share on other sites

Nešaubos ka Latvijas līmenis bija augstāks kā citur, bet kādas bija tā laika tehnologijas un mūsdienās, tomēr atšķiras. Visādā ziņa mani kaitina tās ''pilsētas leģendas'' par neskābstošo pienu. Nu takšu paši pamēginiet, ka pieminēja, piešaut klāt skābu krējumu kā ieraugu un nolikt siltumā, nevis spriedelēt par ''ķīmisko pienu''. Skaidrs ka nebūs ka no ''tiko no govs'' bet arī nesasmirdēs, kā ja bez ierauga glabā ilgstoši.

Un par nolikšanu: pats redzēju kā krutajā kolhozā Lāčplēsis, saņēma medu no Bašķirijas , kur pa ceļam ''usušķa'', bet līmenim pieliets kvass. Nu visu katlā , samaisīja, uzsildīja un burciņas kā pirmškirīga manta. Vispār, ja ko liek klāt pārtikai, tad uz iepakojuma jābūt rakstītam. Kaut kā uz tā piena iepakojuma neredzu visādus E. Tas ka to pienu ''normalizē'' ( noņem krējumu līdz vajadzīgajiem %) neviens jau neslēpj.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 16 stundām , marrtins teica:

Un tu jau saproti, ka "Andrīši" šajā diskusijā nebija personisks apzīmējums, bet kopumā vērsts.

Nedrīkst džeku ar nievājošiem epitetiem noķengāt,no sērijas uzmanamies, "tagad Andrītis uz ceļa, ko viņš tur atkal ražos", tak nebūsim neviens no mums nekad vienlīdz labi, mūziķi, programmētāji vai autobraucēji. Gan jau džeks savas kļūdas apzināsies un pratīsies neatkārtot viņas.

  • Patīk 1
  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Tie saldējumi ir dažādi, bet, piemēram, plombīrs ir tagad tāds, ja netiek apēsts un paliek uz šķīvja, tad neizkūst šķidrā masā, bet paliek tāda jocīga poraine substance, kas pat nesaplok. Diezgan nesimpātisks skats.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

shadow118
pirms 9 stundām , oxygen teica:

Ēdams ir Ekselence. Nu vismaz tas, kas uz nūjiņas.

Ekselencei tas, kas tajos apaļajos buncīšos (kur vienā pusē baltais/šokolādes un otrā augļu) arī ir garšīgs

Link to comment
Share on other sites

Es vispār brīnos, kā tie kas dzīvojuši padomju laikā vēl ir dzīvi. Ja tajā laikā būtu jādzīvo tādiem mūsdienu  "andrīšiem" kā te iepriekš teica Stasss, viņi sen jau būtu savus pedālīšus atmetuši😁

Link to comment
Share on other sites

Nekas norūdītos, ja nebūtu īpaši klīniski gadījumi.☺️

Redz, kā piemēram krievu armijā, učebkā, fizisko uzdzina pa dažiem mēnešiem, jebkuram distrofiķim.

Lai gan, ja bija stulbs auns, tad tāds arī palika, ne tikai līdz dienesta beigām.

Link to comment
Share on other sites

Nepaies ne 10 gadi un mainings tiks gandrīz visā pasaule aizliegts. Pie tam brutāli, līdz līmenim, ka šīs fermas pat bombardēs nost.

Link to comment
Share on other sites

superKrona
1 stundu atpakaļ, kreizā Kāja teica:

fiat valūtu bez jebkāda seguma

Jā laiki, kad bankai bija banknote jāsamaina pret zeltu ir pagājuši, tik tie laiki ir senāki kā 50 gadi. Kaut kādas valstis ik pa brīdim to zelta uzkrājumu veido. Kāds tam visam sakars ar sūda kriptovalūtām, gan nesaprotu. 

Labots - superKrona
Link to comment
Share on other sites

superKrona

Un? Kādam tas silda sirsniņu? Tiem, kam tie kriptocoini ir, protams, vajag kādu gudru pamatojumu, bet švaks jau tas pamatojums ir. Piemēram, Bitcoinu vari sadalīt (aka pavairot) kamēr vēmiens nāk.

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Ar zeltu tak tieši tas pats.

Kautkad senāk izdomāja ka zeltam ir kautkāda īpašā vērtība un turpina dzīvot pēc tās pārliecības. Ar ko Bitconi utt savādāk?

Nu OK, zeltam vismaz kautkāds praktisks pielietojums, elektronika vai zobus var uztaisīt.

Interesanti kāda būtu reālā zelta cena, ja viņu izmantotu tik kā materiālu?

Link to comment
Share on other sites

Zeltu izmanto arī juvelierizstrādājumiem, līdz ar to cena būtu augsta arī, ja valstis neveidotu uzkrājumus. Protams, zemāka kā šobrīd. 

Link to comment
Share on other sites

marrtins

Izmanto juvelierizstrādājumos tas drīzāk tāpēc, ka zelts jau ir vērtē, nevis otrādi.

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Nu ja, lai izskatās biezāks. Ja zelts būtu alumījina cenā, tad tak kaklā nekarinātu.

  • Patīk 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Neatcoros kurās tieši salās tas bija, kautkad skatijos Yūtūbā, bet tur vietējie izmanto kautkāda tipa akmeņus par maksāšanas līdzekli, jo lielāks akmens, jo vērtīgāks. Interesantākais tai visā ka tie akmeņi ir tik lieli, ka nav pārvietojami. Akmens paliek uz vietas, tik īpašnieks mainās.

Tur pat bij tik tālu ka bij veduši vienu akmeni ar laivu un tas noslīcis, bet viņi tikuntā izmanto to kā derīgu maksāšanas līdzekli, tik tas ka akmens zem ūdens :D

 

Citur izmanto kazas. Paši kazas neēd, bet izmanto kā maksāšanas līdzekli. Vērtība lielāka kā zeltam :D

 

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...