Jump to content

Par dzīvi Latvijā, par šo forumu, un kaut ko no tā..... .

alusbundza
 Share

Recommended Posts

Pirms 6 minūtēm , 138 teica:

Varbūt viņas radinieki nesēdēja cietumā

Es točna neesmu sēdējis :D 

• Patīk 1

Re, ulmaņa taisnās lietas lielākie fani 🌅 nupat nopublicējoši savu priekšvēlēšanu programmu. Cik ironiski, ka tur nu pilnīgi nemaz nav nekā populistiska:

Citēt

Palielināsim IIN neapliekamo minimumu vidējās algas apmērā – šobrīd 1900 eiro mēnesī;

pirms 6 stundām , 138 teica:

Es ceru, ka nacapu vēlētājiem mūsu iekšlietu ministra kontents sagādā tikpat daudz prieka un līksmības kā man!

Ministrs turpina piegādāt mēmju materiālu:

Citēt

Simboliski pasniedzu aizsardzības ministram kalēja kaltu naglu

Tuubijs
Posted (edited)
pirms 2 stundām , Zin... teica:

Viņš jau vispār gribēja čupoties ar šo vienubrīd. Bet divi ego giganti laikam būtu katastrofa 

Es Tavā vietā nebūtu tik pesimistisks. Atceries, ka pie siles stutējas juļa ar aunāru. Kamēr tai pašā brīdī Hermanis uztirstu tīri pa tēmu visiem, a gobzis, visticamāk, neteiktu neko, ielīstu kādā komisijā, lai paķertu klāt vel kādu 1-2k euro bonusu pie algas un viss, jo man čujs saka, ka ja viņš drīz nedabūs kāpostu kkur, tad no savas Spānijas lidos laukā kā korķis uz citu debespusi.

Edited by Tuubijs

Jurkins
pirms 2 stundām , Zin... teica:

Savā starpā plēšas par katru amēbu

Zini, ja Tu uzskati progresīvos par kandidātiem uz savu balsi, tad Tev līdz amēbai vēl jāaug.

5.06.2026. , 20:55, Jurkins teica:

Lūk, tas mazumiņš tad arī varēja baudīt šo estētiku. Un laikam jau pietika meistaru, kas to uztaisīja. Pārējie 90% nekad mūžā neko tādu neredzēja, ja nu vienīgi pie vietējā barona.

Informācijas daudzums pasaulē palielinās pa eksponenti, zināšanas itkā arī (apšaubāmi), bet škiriskais sadalījums un izpratne par to kā nemainās, tā nemainās. Būvēt, ražot, radīt skaistas lietas sev apkārt nav tik daudz naudas jautājums, kā izpratnes jautājums. Piemēram, minimālisms skandināvu stilā. Dārgi? Noteiktā vietā ķieģeļu siena nokrāsota balta izskatīsies diezgan iespaidīgi, oriģināli un piestāvīgi. Un maksās tikai tik cik birste, grunts, baltā krāsa un dažas stundas darba.

Kad mācījos vēl skolā 90-ajos, tad tika dota aptuvena definīcija intelektam (neatceros autoru): Ja homo sapiens-am ir dota problēma, tad viņa intelekta pakāpi raksturo tas, cik daudz dažādos veidos tas prot šo problēmu atrisināt. Līdzīgi ir ar to estētiku - Tev padodas repliku (atdarinājumu) nievāt par Patjomkina sādžu, liekot par prioritāti kvadrātmetru efektivitāti uz telpu. Ja pieiet no šādas racionalitātes, tad visefektīvākā pilsētbūvniecība ir Purvciemā un Zolitūdē. Bet vai Tu gribētu tur atrasties citādi kā nepieciešamības dēļ? Bet ir jau kam patīk.

5.06.2026. , 16:38, hehe teica:

Mūsdienu "kokam" pret to laiku koku ir pavisam cita nestspēja

Augstceltnes būvē no CLT (cross laminated timber) paneļiem, kas pēc īpašībām ir līdzvērtīgs dzelzsbetonam. Un arī šie paneļi ir jāsiltina un jānodrošina tvaikizolācijas barjera iekspusē. Manuprāt tas vairāk ir inženierijas PR projekts, nekā ekoloģiskā būvniecība.

• Patīk 2

5.06.2026. , 18:00, 138 teica:

Galdniekplates bija sava laika lētais mēbeļu materiāls.

Kādos apstākļos lētais materiāls ir kļuvis par dārgo?

• Patīk 1

Manam tēvam bija pilna pilna bēniņaugša ar pareizā laikā cirstiem un zāģētiem kokmateriāliem, žāvēja caurvējā, dēļi nemetās, nepuva, varēja paļauties, ka kalpos pārsimts gadus. Tagadējās skaidu plates un koka atdarinājumi...

• Patīk 1
  • Haha 1

pirms 3 stundām , msp teica:

Es īsti nesapratu tavu jautājumu, bet ja pareizi sapratu, tad - jo ir radīti vēl lētāki materiāli.

Ja tagad hierarhija ir apmēram šāda:

Cēlkoki, eksotiskie un ozols, osis

Koks (tagad rebrendots par “masīvkoku”) tipa priede, bērzs

Gareniski līmētās koka plātnes (arī tiek dēvētas par “masīvkoku” :D )

Saplāksnis, finierēta skaiduplate, finierēts mdf

Laminēta skaiduplate, krāsots mdf

Ar papīru aplīmēta skaiduplate (vislētākie Ikea un jysk plaukti un skapji), strukturēts kartons (Ikea Lack, Kallax utt.)

Pirms simts gadiem bija:

Cēlkoki

Ar cēlkoku finierēts lētāks koks

Lētāks koks

Galdnieku plate

3..5mm saplāksnis uz līstīšu rāmja (piemēram, virtuves skapīšu durtiņas)

Pirms 31 minūtēm , aoma teica:

Tagadējās skaidu plates un koka atdarinājumi...

… ir nopērkami depo un ikejā. Neviens tev neliedz pašam pareizi cirst un žāvēt bēniņaugšā.

• Kādas šausmas! 1

1 stundu atpakaļ, aoma teica:

žāvēja caurvējā, dēļi nemetās, nepuva, varēja paļauties, ka kalpos pārsimts gadus.

Nu tagad arī var tādus , bez ''gadiem, bēniņos, caurvējā''. Ir tāda lieta ka žāvēšana vakuuma žāvēšanas kamerās. Pat ozola dēļus paris nedēļas izžāvēs  zem desmit procentu mitruma. Tik ir viens BET- tas kaut ko tomēr maksā  bet visiem vajag pa lēto. Un tā ''aiziet pasaules godība'' . Arī tehnikā. Ja agrāk cienījamu firmu tehnika kalpoja  ''gadu desmitiem'' tad tagad... ja sāks tādu ražot tad .. nu kaut kas jau nopirks, bet beigās nespēs konkurēt ar tiem kas pa lēto ražo/pārdod miljoniem vienību jo ir lēta manta. Un ja kalpos ''desmitiem gadu'' tad kā pārdosi ikgadējo ''jauno , super-puper modeli''?

• Patīk 1

Par citu tēmu. Vai vēl kāds ir pamanījis, kopš nopogāja 127 štukas par fontu un krāsu, LSM iekš TV aktīvi reklamē, ka šie ir vienīgie baltie un pūkainie. Tas jau ar kaut ko maksā, tuvojas tak vēlēšanas.

inteens

Gribu lietoju, gribu nelietoju.

Nekādu agresīvu reklāmu arī neredz.

eita lasīt LA, tur ir paši labākie komentāri😀

Gribi lieto, gribi nelieto, maksā tikai :D

Pēc SEPLP sniegtās informācijas, LSM kopumā saņēmis vai plāno saņemt valsts budžeta līdzekļus, tajā skaitā vienreizējus piešķīrumus, 45 689 313 eiro 2024. gadā, 68 487 987 eiro 2025. gadā, 61 405 741 eiro 2026. gadā.

inteens

Atsūkājiet. man jau vairs neinteresē kurš  kantoris cenšaas uzvārīties no nulles.

Ir kādam pieredze bezjēdzīgu pasākum ar EU atbalstu .ē apgūšanā?

Jurkins
pirms 9 stundām , msp teica:

Būvēt, ražot, radīt skaistas lietas sev apkārt nav tik daudz naudas jautājums, kā izpratnes jautājums.

Obanā! Ak tad J-pils dambja projekts maksātu tikpat, ja apmales būtu no granīta, gabionu vietā granīts un visur kaltās margas vai lietās no čuguna kā būvēja sirmā senatnē? Tiešām?🤣

Brīžiem liekas, ka Tavs konts ir uzlauzts.🤣

Jā, es to erzacu saucu par Potjomkina sādžām. Jo carienei, tfu, tūristiem taču patiks. Atsevišķas vietas, vecpilsētu nu vēl kaut ko var saglabāt, bet ne jau visu pārvērst par muzeju. Un nepiefiksēju, kurā brīdī es pieminēju maksimāli efektīvu telpas izlietojumu. Gaumīgas daudzstāvenes (ne jau krievu projekti) ar zaļajām zonām pa vidu galīgi nebūtu slikti. Visi nekad kotedžās nedzīvos. Pie tam, ja man būtu jāizvēlas dzīvot modernā daudzstāvenē vai tādās trušu alās kā, piemēram, ir daudzās GB pilsētās. Pasarg dievs.

pirms 9 stundām , msp teica:

Gadus 20 atpakaļ boss atbraucis no Lignas sajūsmā stāstīja, kā uz priekšu ejot tehnoloģijas... līdz pat 6 m garus dēļus izlaiž caur devaisu, kur no abām pusēm pamīšus daudzas zāģripas garenvirzienā iezāģē dēlī rievas līdz pat, šķiet, bija 4/5 no biezuma. Pēc tam to huiņu salīmē kārtās iegūstot (ja 6 m dēļi) 6 x 6 x cik nu tur biezu, to nezinu, kluci, kas sastāv pa pusei no gaisa. Pēc tam no tā kluča zāģē kādus izmērus vajag, apfinierē vao nolaminē un vuaļā - viegls, samērā izturīgs erzackoks. Un tagad fanfaras - tā līnija ir tik dārga, ka peļņu gūst tikai pārdodot skaidas no tiem zāģiem. Savādāk to huiņu par tādu cenu neviens nepirks.

E jau, protams, nenoturējos nepateicis, ka tad es labāk izvēlēšos to dēli, kas bija sākumā 🤣.

Bet no otras puses - potrebļaģu sabiedrībai gribas vismaz reizi 5 gados mainīt mēbeli, un no šāda materiāla mēbele ir viegla, nedeformējas, neliecas, negriežās, neplaisā u.t.t. Var izveidot viegli visādus sarežģītus dizainus. Ar mūsdienīgu furnitūru. Cik ir tādu, kas gribēs vecvecvecmammas aplupušo koka kumodi, kurai atvilktnes īsti netaisās un durvis nošķiebušās. Jā, dīvainīši, kuriem senatnes elpu vajag just vienmēr atradīsies, bet tas nebūs mainstrīms, kur nāk piķis.

Pirms 11 minūtēm , inteens teica:

man jau vairs neinteresē

Ja Tevi vairs neinteresē, kā tiek izbazarēta valsts nauda, tad viens no variantiem, kas nāk prātā - laikam jūti, ka pirmsnāves atvaļinājums drīz beigsies, vai?🤣

inteens
Pirms 4 minūtēm , Jurkins teica:

Ja Tevi vairs neinteresē, kā tiek izbazarēta valsts nauda

Man nav tik daudz naudas skaitāmo mašīnu, un tāpat kāds būs iderass jo nepareizi sadalīts 

Visu cieņu, Juri, tos palagus rakstīt, līdz galam nelasīju, bet redzu, brīvais laiks ir :D  

• Haha 2

Pirms 24 minūtēm , Jurkins teica:

Atsevišķas vietas, vecpilsētu nu vēl kaut ko var saglabāt, bet ne jau visu pārvērst par muzeju.

Un kur ir tā robeža ko saglabāt, ko nē? 

Pirms 26 minūtēm , Jurkins teica:

Ak tad J-pils dambja projekts maksātu tikpat, ja apmales būtu no granīta, gabionu vietā granīts un visur kaltās margas vai lietās no čuguna kā būvēja sirmā senatnē?

Unikalitāte jau ir vēsturiskajā autentiskumā. Šodien uzbūvēt baroka Rundāles pili ja tāda nekad nebūtu pastāvējusi būtu bezgaumība. Granītam ir jābūt tur kur viņš bija, un vecais apdrupušais arī ir labāk nekā jauns, spīdīgs nullīte. 

• Patīk 1

Pirms 51 minūtēm , Jurkins teica:

Obanā! Ak tad J-pils dambja projekts maksātu tikpat, ja apmales būtu no granīta, gabionu vietā granīts un visur kaltās margas vai lietās no čuguna kā būvēja sirmā senatnē?

Nu bet šo es jau esmu teicis agrāk - pretarguments ir kaut kāds ekstrēms. Nu labi - ja vienīgā iespējamā alternatīva ir granīts un lietais čuguns, tad neko. Par balto ķieģeļu sienu neuztvēri.

Pirms 54 minūtēm , Jurkins teica:

Gaumīgas daudzstāvenes (ne jau krievu projekti) ar zaļajām zonām pa vidu

... sākas no 3000e/m2 + škūnītis + apakšzemes garāža (jo virs zemes ir zaļā zona!). Un tad ir labs jautājums, kas tad ir izdevīgāk. Restaurācija + pielāgošana jeb ala Waterfronte?

Īstenībā, ja man būtu jānosauc kādas feinas daudzīvokļu ēkas, tad nemaz tik daudz nevarētu. Noteikti Gailes Kaļķa fabrika, noteikti Filozofu akmens, noteikti River Breeze residence, varētu kvalificēties arī šķēles kvartāls starp Dzirnavu un Blaumaņa, un gan jau vēl šis un tas. Bet ko tas maksā, salīdzinot ar kaut kādu Dreiliņu Bonavu? Gandrīz dubultā. Ja ir jānoloka par 100m2 gaumīgu projektu ar zaļo zonu un pazemes stāvvietu tuvu pusmiljonam, tad... noteikti izdevīgāk ir kaut ko atjaunot Āgenskalnā vai Maskačkā.

1 stundu atpakaļ, Jurkins teica:

ja man būtu jāizvēlas dzīvot modernā daudzstāvenē vai tādās trušu alās kā, piemēram, ir daudzās GB pilsētās

Tās ir hruščenes, tikai izklātas nebeidzamos ciemos.

pirms 3 stundām , aoma teica:

Vai vēl kāds ir pamanījis, kopš nopogāja 127 štukas par fontu un krāsu, LSM iekš TV aktīvi reklamē, ka šie ir vienīgie baltie un pūkainie

It kā mēs nezinātu kā tas notiek. Visādi citādi sakarīgam menedžmentam tiek palūgts (ļoti, ļoti palūgts) izbīdīt rebrandingu kādai konkrētai reklāmas aģentūrai. Lai arī visi visu saprot, gariem zobiem pasūtījums tiek veikts un reklāmas aģentūra tālāk noalgo un prēmē ko nu tur vajag.

pirms 1 stundas , inteens teica:

paijājiet. man jau vairs neinteresē kurš  kantoris cenšaas uzvārīties no nulles.

Ir kādam pieredze bezjēdzīgu pasākum ar EU atbalstu .ē apgūšanā?

:alk::vodka::alcoholic:

Kaptein, ir trešdiena!

Jurkins
pirms 2 stundām , aoma teica:

bet redzu, brīvais laiks ir

Ja jau tik acīgs, tad gan jau būsi ievērojis, ka mani ieraksti parasti parādās kaut kad vakaros, vai ne?🤣 Kāpēc domā, ka man vakari nav brīvi?

Edited by Jurkins

Jurkins
pirms 2 stundām , hehe teica:

Un kur ir tā robeža ko saglabāt, ko nē?

Labs jautājums. Bet līdz mums kaut kā visas paaudzes ar to ir lieliski tikušas galā, muzejā mēs nedzīvojam. Kā būs tālāk pateicoties tam, ka uzrodas aizvien vairāk augstas kultūras dolbajobu, nezinu.

pirms 1 stundas , msp teica:

Par balto ķieģeļu sienu neuztvēri.

Kāpēc neuztvēru? Bet Tev jau vajag ar cakām un eņģelīšiem. Un apaļus par 90% tamponētus koka logus unikāla vecmeistara izpildījumā ar kaltu un rokas ēveli.🤣

pirms 2 stundām , hehe teica:

Unikalitāte jau ir vēsturiskajā autentiskumā.

Da pašļi jūs nakuj ar savu vēsturisko autentiskumu. Par gaumēm nestrīdas, bet man uz tādu Rundāles pili nospļauties vārda tiešajā nozīmē - absolūti nekādu pozitīvu emociju par to ģipša lērumu. 

Un īpaši erotiski ir istabai pa vidu kaut kāds skabargains un saplaisājis koka gabals apdvests ar seno gadsimtu elpu. Nu es jau neko, perversijas mēdz būt katram savas. Viens kolēģis arī slavēja savas lauku mājas nobrūnējušās senču apdvestās sijas, kamēr beigās novilka franču griestus🤣.

Edited by Jurkins

Jurkins
pirms 1 stundas , msp teica:

Visādi citādi sakarīgam menedžmentam

Latvijas Sabiedriskais Medijs ir sakarīgs? Nē, nu labi, labi...

inteens
1 stundu atpakaļ, 138 teica:

Kaptein, ir trešdiena!

Sienu krāsošanā pokuj trešdiena vai piektdiena , nePAREIZĀ caurvējā tapetes atlīmējas.

Jurkins
pirms 2 stundām , msp teica:

Bet ko tas maksā, salīdzinot ar kaut kādu Dreiliņu Bonavu?

pirms 12 stundām , msp teica:

Būvēt, ražot, radīt skaistas lietas sev apkārt nav tik daudz naudas jautājums, kā izpratnes jautājums.

Pag, nu tad kā tur īsti ir?🤣

pirms 16 stundām , aoma teica:

Par citu tēmu. Vai vēl kāds ir pamanījis, kopš nopogāja 127 štukas par fontu un krāsu, LSM iekš TV aktīvi reklamē, ka šie ir vienīgie baltie un pūkainie. Tas jau ar kaut ko maksā, tuvojas tak vēlēšanas.

LSM vispār ir Bēdu ieleja, izņemot dažus žurnālistus. Tehniski tur arī viss ir slikti...

pirms 12 stundām , Jurkins teica:

Kā būs tālāk pateicoties tam, ka uzrodas aizvien vairāk augstas kultūras dolbajobu, nezinu.

Tālāk būs tieši tāpat, visu saglabāt nemaz nav iespējams. Ir kaut kādas robežas, pieminekļa statuss jau visam taču nav. Kāds skaistums ir Kokneses pilsdrupām, kaut kāds akmeņu gruvešu krājums. Domāju ka tur vairāk nostrādā citas sajūtas nevis redze un tas strādā tikai šajā gadījumā. Neviena moderna augsto tehnoloģiju plastmasa, neviena kopija nevar šo aizvietot, jo pilsdrupu vērtība ir netverama un unikāla. Pie kam pašai Koknesei tās dod praktisku labumu, atpazīstamību kas rezultējas arī būtiskā materiālajā ienākumā.

Sēžu tagad doktorātā Kuldīgā (piedodiet , esmu pāķis, ārpus nebraucu).

PXL_20260611_100605100.jpg

PXL_20260611_100350489.jpgNu ir jau cmuki kā sajauc veco ar moderno 

• Patīk 2

AndrisBB

Reāli, kas tieši tur ir vecs vai īpašs tajos ķieģeļos?

Tā ideja jau sens nav izgājusi no modes atstāt atsegtus ķieģeļus?

pirms 1 stundas , AndrisBB teica:

jau sens nav izgājusi no modes atstāt atsegtus ķieģeļus?

Bija vienubrīd kaut kāds fetišs uz atsegtiem ķieģeļiem pat 100 un mazāk gadu vecās ēkās, tas ir tāds soooo 2005 jā, bet te

Citēt

aptuveni 200 gadu senā sienā

- nu kāpēc ne.

Pirms 2 minūtēm , Gestapo teica:

franču griestus un ķīniešu plastmasu.

* ķīniešu plastmasas “franču” griestus 💁🏻‍♂️

AndrisBB
1 stundu atpakaļ, Gestapo teica:

Jap, labāk reģipsi, franču griestus un ķīniešu plastmasu.

Nu tagad jau tie koka paneļi modē. Jeb bija, varbūt jau izgājuši.

c97222dff34a46319180c749b763861f.thumbna

pirms 3 stundām , Zin... teica:

Nu ir jau cmuki

Tai sienai ir 150...200 gadi. Un viņa nostāvēs vēl tikpat. Un te ir jautājums - kas ir izdevīgāk. Sakombinēt veco ar jauno, kas iedod būvei pamatīgumu vai ik pa 50 gadiem stutēt jaunu Nif-Nifa namiņu.

Pirms 21 minūtēm , AndrisBB teica:

Nu tagad jau tie koka paneļi modē

Tās ir filca segas, uz kurām ir uzlīmētas MDF lameles, kas dārgākā versijā ir aplīmētas ar finieri, bet lētākajā ar PVC plēvi.

• Patīk 1

Pirms 23 minūtēm , AndrisBB teica:

Nu tagad jau tie koka paneļi modē. Jeb bija, varbūt jau izgājuši.

c97222dff34a46319180c749b763861f.thumbna

Šķiet, tur no koka pat smakas īsti nav. MDF un plastmasas šķiedras?

AndrisBB
Pirms 2 minūtēm , binary teica:

Šķiet, tur no koka pat smakas īsti nav. MDF un plastmasas šķiedras?

Šinī gadījumā iespējams, bet nu var jau arī koka nopirkt. Vienu brīdi visi kam nebij slinkums lika šitos.

Pirms 3 minūtēm , AndrisBB teica:

Vienu brīdi visi kam nebij slinkums lika šitos.

Šī izstrādājuma vienīgā labā īpašība ir labā skaņas absorbcija. Visiem , kam ir tuNbas, šie paneļi būs pašā laikā.

Share

• Create New...