Jump to content

Par dzīvi Latvijā, par šo forumu, un kaut ko no tā..... .

alusbundza
 Share

Recommended Posts

AndrisBB
Pirms 6 minūtēm , maize teica:

Tieši tā, jāatgriežas pie komunāljiem dzīvokļiem, tik daudz var ietaupīt, pat paēst var uz kaimiņa rēķina.

Tak apbūves blīvums ap to pašu Rīgu ir pilnīgi nekāds. Nekādus dzīvokļus nevajag.

Vispār reizēm apskatot ss.lv parādās kautkādi jauni dzivokļu nami, šosejas malā, 30km no Rīgas. Tuvumā pa lielam nekas.

Kas viņus pērk? Tad vainu būvē to ēku tuvāk Rīgai, lai var pievienoties sab transportam, vai mazliet tālāk, kur tuvākais miests. Ietaupija mazliet uz zemes izmaksām?

Vietas tur vairāk nekā saprašanas, būvē kaut 100 mājas.

Pirms 5 minūtēm , versatile teica:

A mašīnā tipa neveidojas izdevumi? Degviela, amortizācija?

Nu es tak saku, falšā ekonomika - ietaupa uz māju, iztērē uz degvielu, amortizāciju. Un galu galā tik bezjēdzigi pavadījis laiku braucot.

Edited by AndrisBB

Priekš kam jaunas mājās kaut kur Rīgas perifērijā, visi sastīvējas centrā, parējo likvidē, atstāj pašplūsmā, iedomājies cik tur var ietaupīt uz infrastruktūru... miljardus ilgākā periodā.

• Patīk 2

versatile
Pirms 3 minūtēm , AndrisBB teica:

lai var pievienoties sab transportam

hahahahahaha, jā, Rīga dikti naska pievienot sabiedriskajam transportam.

Pirms 1 minūtes , maize teica:

iedomājies cik tur var ietaupīt uz infrastruktūru

Aiz Rīgas apvedceļa vienkārši visu uzart. Visu.

• Patīk 1

Pirms 6 minūtēm , versatile teica:

Uz 2 mašīnām mēneša izdevumi ir kosmoss! Līzings, riepas, apdrošināšana, degviela, apkopes - nepateikšu precīzi, bet kkas ap 1.5k sanāk.

Gadā par 2 mašīnām ap 18k? Biju iedomājies, ka braukt ar svaigu (gandrīz "tikko no rūpnīcas") nomas auto ir dārgāk nekā ar privāto.

AndrisBB
Pirms 7 minūtēm , maize teica:

Priekš kam jaunas mājās kaut kur Rīgas perifērijā, visi sastīvējas centrā

Nu reāli reizēm redzot ka uzbūvē kautkādu 10 māju puduri šosejas malā meža vidū, tad tiešām rodas jautājums - priekškam?

Tāpat tās mājas vieta otrai blakus, vai pat dvīņu mājas. Tuvumā nekā, vienīgā iespēja, lai kautkur tiktu - auto.

Zemes pleķi 600m2 maksimums.

Kāda tad starpība vai tā māja 20km no Rīgas vai pašā Rīgā? Nekāda 'viensētas' bonusa tur nav. Tikai mīnusi - uz darbu tāpat stundu jābrauc, ceļu neviens netīra, vietējās skolas ar kājām ejamā attālumā nav. Pat veikala nav.

Tikpat labi varēja 5 vai 10km attālumā. Vaitad vieta trūkst?

Pirms 8 minūtēm , versatile teica:

hahahahahaha, jā, Rīga dikti naska pievienot sabiedriskajam transportam.

Bet vismaz ir cerība 😂

Edited by AndrisBB

versatile
Pirms 11 minūtēm , binary teica:

nomas auto

Nu cik izmaksās 30k+ km gadā ar nomas auto? Gan jau dārgāk. Tagad gan bija periods, kad viens auto lielākoties stāvēja. Tagad atkal abi būs parasti prom. Arī, bolt vairs nav (un kad bija, bija neparedzams) un īsti alternatīvu nav.

Nu mākoņstūmēji aizfantazējušies. Ja 20 pasažieri ir ok, tad kur ņems vilcienus? Kaut vai teorētiski, ar ko taisaties braukt maršrutā Jelgava-Krustpils? Jums tur būtu kas meklējams un brauktu? Vot ar ko, ja to vilcienu nemaz nav tīri fiziski un elektriskie tur neder? Vai tad nav redzams ka šo nišu aizņem ārzemju pārvadātāji, jau šobrīd vietām konkurējot ar Vivi? Akli vai? Oksfordas, Kembridžas, bet 2x2 neprot. :D

Eu, nekustamo īpašumu eksperti, ko pie velna jūs meklējiet boota forumā? Ar šādām zināšanām, ko jūs te demonstrējiet, sen jau vajadzēja sēdēt Saeimā un lobēt sev nākošos zemes pleķus, kur uzraut nākamo villu.

AndrisBB
Pirms 23 minūtēm , binary teica:

Gadā par 2 mašīnām ap 18k?

Nu plus/mīnus svaigs auto, teiksim 3 gadi vecs - 25k?

Tīri 'vērtības' zaudējums ar vidēju nobraukumu vēl 50% 3 gados 12k. Attiecīgi 3k gadā.

Degviela ja brauc tos 30 - 50km tik uz darbu - 100 - 200 mēnesī? 2k gadā?

5k jau sanāk.

+ Apdrošināšana - kautkādi remonti, riepas un citi izdevumi?

Man uz auto aiziet kautkādi 400 - 500 mēnesī. 9k nesanāk. Bet es arī īpaši daudz nebraucu.

Edited by AndrisBB

versatile
Pirms 7 minūtēm , hehe teica:

mākoņstūmēji

Mes ta varbūt rēķināt nemākam, bet tu lasīt.

100 miljoni gadā šobrīd aiziet izlīdzināšanai. Daudz miljoni gadā iet revitalizācijām, utt. Vairākās reformās cik miljoni notriekti. Sareizi to visu ar 20 gadiem, cipars vājprātīgs. Pieskaiti tos, kas naudu saņem, par to, ka domā, kā celt reģionu konkurētspēju. 

Tur vilcieniem sanāk jau labi sen. 

Cepuri nost tiem cilvēkiem kas spēj izkruķīties un uzturēt pie dzīvības to kas ir, neskatoties uz sankcijām ko šie paši mākoņstūmēji ir salikuši.

Kā tu tur rēķini? Tie 100 miljoni nav no jauna radīta nauda, bet pārdalīta, jo Rīga ir ekonomikas centrs. Jau noskaidrojām, alkohola reeksports Latvijā no Krievijas gadā atstāj 30 miljonus. Šī ir atvesta nauda kas citādi nebūtu. Pa kara laiku Latvijai jau par šo naudu bija jānopērk 1-2 paši modernākie iznīcinātāji. Kur ir? :D

Pirms 16 minūtēm , AndrisBB teica:

Man uz auto aiziet kautkādi 400 - 500 mēnesī

Rupji 100 degviela, kkādi 50 apdrošināšana. Riepas katru mēnesi maini?

AndrisBB

Pieskaiti pašu auto 300 mēnesī.

Pa velti jau man neviens viņu nedeva.

Edited by AndrisBB

versatile

Auto aprēķins uz salvetes

*kam bija aktuāli, izlasīja*

Kaut kā tā. Nerēķinot mazgāšanas, slotiņas, logšķidrumus, gan jau vēl kko izlaidu. 

Pirms 38 minūtēm , hehe teica:

Kā tu tur rēķini? Tie 100 miljoni nav no jauna radīta nauda, bet pārdalīta

Jā, tā ir arī man noņemta nauda, kas tiek izpļekarēta. Ja jau pļekarēt, tad lai iet vilcienos.

Edited by versatile

Pirms 2 minūtēm , AndrisBB teica:

Pieskaiti pašu auto 300 mēnesī.

Ķip līzings?

AndrisBB

Nav man līzings.

Vienkārši automātiski katru mēnesi pārskaita 300 uz atsevišķu kontu. Kad tur pa gadiem iekrājas (vai esošāis sāk čakarēties), tad nopērk ko jaunu.

Ilgtermiņa mērķis - ka no tā konta tīri no kapitāla pieauguma pietiks lai nosegtu puslīdz svaiga auto nomaiņu.

Labāk lai man banka/investīcijas maksā %, nekā es maksāju bankai % par līzingu.

Edited by AndrisBB

Pirms 4 minūtēm , versatile teica:

Jā, tā ir arī man noņemta nauda, kas tiek izpļekarēta. Ja jau pļekarēt, tad lai iet vilcienos.

Tā Latvijas valsts ir izveidojusies, ka Rīgā viss koncentrējies, pie kam tā ir galvaspilsēta un tur neko īsti nevar izdarīt. Tad Rīgai jāstājas ārā un jāveido savu valsti, tikai šādi tas mainīsies, ka jādotē būs otrādi.

Tātad teorētiski Tu par auto mēnesī izmet kkādus 150 gbp un atsevišķi katru mēnesi noloki vel extra 300, it kā priekš jauna auto, kas reāli neierakstās esoša auto ikmēneša izdevumos.

Nu jā, kaut kā cipari jāuzpūš, lai citiem internātā pazīmētos, ka jums ir piķis, kamēr citi paklusē un brauc ar savu veco auto bez jumta, dzer vecu vīnu un ēd sieru ar spalvu virsū 😁

AndrisBB

Nu kāda starpība vai es aizņemos to naudu no bankas par līzingu un maksāju 300 mēnesī + %, vai aizņemos pats no sevis un nemaksāju procentus. Precizāk banka % maksā man.

Izmaksu par auto jau tas nemaina - tāpat 300.

Nēnu ir starpība, man viens un tas pats auto izmaksā mēnesī par vismaz 50 - 100 lētāk, kā kādam kas ņem līzingu.

(itkā jau nav nekāda raķešzinātne un vajadzētu būt saprotamam katram, kas māk lietot kalkulātoru)

Edited by AndrisBB

versatile
Pirms 19 minūtēm , AndrisBB teica:

iekrājas

Nu vispār, ja gribi, lai iekrājas, tad jāliek vērtspapīros. Citādi tikai pakāšas. Nu, ja vien tev tur nav kkāda 5% gpl tam kontam.

Pirms 16 minūtēm , hehe teica:

Tā Latvijas valsts ir izveidojusies

Nu bet par to tak arī bija tirdziņš, ka tā tā valsts tika veidota pēdējos 30 gadus, sabotējot dzelzceļu cik vien var un atstājot tīri tikai mehāniskai, tupai rus tranzītrkravu vešanai. 

Tā nav tikai tupa vešana, tur ir vesela daudznozaru nozare. Godīgi sakot es arī izvēlētos tupu mājās sēdēšanu ja par to maksā to pašu kur augu dienu melnu muti stāvēt pie virpas. Nu, kamēr meklē to naftu, citu haļavu. Pa 30 gadiem bez kravām uz dzelzceļa šobrīd droši vien varētu sākt gāzt pirmo finierkluču ražu eksportam :D

AndrisBB
Pirms 28 minūtēm , versatile teica:

Nu vispār, ja gribi, lai iekrājas, tad jāliek vērtspapīros. Citādi tikai pakāšas. Nu, ja vien tev tur nav kkāda 5% gpl tam kontam.

Nu pagidām 5 gadu vidējais ap 13% gadā (investīciju konts ko izmantoju), tāka nav tik slikti.

Tīri kešam labākais ko mana banka tagad piedāvā ir ap 6.25% uz doto mirkli, bet tad regulāri jāver vaļā rājkonti. Kautkāds standarta ilgtermiņa ap 4.8%.

Screenshot-from-2026-01-09-15-30-05.png

Edited by AndrisBB
  • Patīk 1

1 stundu atpakaļ, versatile teica:

Nu cik izmaksās 30k+ km gadā ar nomas auto? Gan jau dārgāk. Tagad gan bija periods, kad viens auto lielākoties stāvēja. Tagad atkal abi būs parasti prom. Arī, bolt vairs nav (un kad bija, bija neparedzams) un īsti alternatīvu nav.

Man pirms pāris gadiem bija ~35km vienā virzienā, 30-35 eur dienā. Rupji rēķinot - €0.50/km. Tātad tie 30k km būtu 15k eur.

Ja bija iespēja, braucu ar Audi Q2. Odometrā parasti bija kaut kādi 10k-30k km, reģistrēts pēdējā pusgada, max gada laikā.

Nesen paskatījos bolta cenas par km un par minūti, neizskatījās, ka būtu palicis dārgāks.

• Patīk 1

AndrisBB

Nu tīri kešam jau nebūs īpaši vairāk par 5%. Tapēc jau ir visi investīciju konti.

Ja pavisam gribās izspiest pēdējo pili no tā visa, (UK specifiski) tad ir vēl visi ISA/SIPP, kur vēl nodokļus var paprasīt atpakaļ (kas vismaz man ir ap 40%) un tad aizdot to naudu sev 😂

1 stundu atpakaļ, versatile teica:

Auto aprēķins uz salvetes

*kam bija aktuāli, izlasīja*

Nē, neizlasīja. Nesēdēja pie PC un nemonitorēja e-pastu. :crazy:

Pirms 33 minūtēm , hehe teica:

Godīgi sakot es arī izvēlētos tupu mājās sēdēšanu ja par to maksā to pašu kur augu dienu melnu muti stāvēt pie virpas.

Godīgi sakot, diezgan garlaicīga dzīve sanāk.

6 hours ago, AndrisBB said:

Vienkārši pierādās ka tie kam ir nauda vai plāno ilgāk kā par mēnesi uz priekšu, viss izmaksā krietni lētāk.

Nav jāparmaksā par katru piegādāto paleti, nav jāparmaksā par maisu, nav jāpārmaksā par visu citu, ieskaitot visādus kredītus.

Attiecīgi tās naudas paliek pāri vēl vairak.

Aizdomājos, ja ir savs īpašums, māja un vieta šeptei, vai nav izdevīgi nopirkt kādu mazo granulu presi un pats štancēt viņas? Domāju ātri ieguldījumu izdotos atsist

Kas tur, ko domāt, kad sākās otrais iebrukums, tad veikalos granulas bija vai nu deficīts vai cenas kosmosā. Tad attiecīgi teju katrs otrais kaimiņš iepirka granulu aparātu, izgrieza visus krūmus un kārklus samaucot tos granulās. Vai vel kāds kko šeptē, nezinu, bet apkārtējā lauku vide aļa skats uz dabu ātri uzlabojās.

Pirms 31 minūtēm , RaivoR teica:

Aizdomājos, ja ir savs īpašums, māja un vieta šeptei, vai nav izdevīgi nopirkt kādu mazo granulu presi un pats štancēt viņas? Domāju ātri ieguldījumu izdotos atsist

Māc aizdomas, ka izdevīgāk būtu kurināt ar malku - gan finansiāli, gan patērētā laika ziņā. Granulas labāk atstāt tiem, kam patīk daļējas ērtības.

Nezinu, cik tehniski precīzs raksts, bet nu kaut kādas idejas var pasmelties - https://www.la.lv/majas-razotas-granulas

Raksts vismaz padsmit gadus vecs, web.archive.org senākā versija tam linkam ir 2014. gads.

Iekārtas (no raksta) - pati prese (380V 7.5kW varot sapresēt 40-50 kg granulu stundā), āmurdzirnavas (7.5kW motors, 100-300 kg šķeldas stundā), šķeldotājs (baļķus tak nemetīs presē), koksne. Tad vēl tai koksnei vajag pareizo mitrumu, lai kaut kas sanāktu. Un tad pa 2 nedēļām, divatā strādājot no rīta līdz vakaram, varētu mēģināt nodrošināt kurināmo sezonai. Elektrības, koksnes un darba izmaksas rēķini pats ;)

Ir redzēti video, kur ar DIY presēm štancē briketes ("štancē" būtu par skaļu teikts, pārāk mazs temps), bet es to vairāk uztvertu kā hobiju, kurā izlietot piemājas darbnīcā radušās skaidas, nevis kā pilnvērtīgu kurināmā "ražošanu".

Pirms 6 minūtēm , Tuubijs teica:

Tad attiecīgi teju katrs otrais kaimiņš iepirka granulu aparātu, izgrieza visus krūmus un kārklus samaucot tos granulās.

Kūrās labi? Vai cik ātri tos granulu aparātus iepirka, tikpat ātri arī pēc tam "norakstīja"?

Pirms 11 minūtēm , binary teica:

Iekārtas...

Pilnīgi tas pats variants, kas gliemežu audzētāju asociācija vai ģipša flīžu liešanas biedrība 😁. Izdevīgi varētu būt tikai tiem, kas piedāvā tās iekārtas (ja atrod pietiekami daudz "gliemežu audzētāju").

p.s. @DM101, sveiciens Kaspardienā!

Edited by Jurkins

pirms 3 stundām , AndrisBB teica:

Pats tak kādreiz dzīvoju ģerevņā

Šitas ir visinčīgākais - tie, kuriem izdevies tikt līdz civilizācijai, kā pēc tam viņi noliek savus neveiksmīgākos sugas brāļus...

• Haha 2

Pirms 19 minūtēm , binary teica:

Kūrās labi? Vai cik ātri tos granulu aparātus iepirka, tikpat ātri arī pēc tam "norakstīja"?

Nezinu, pieļauju, ka tai laikā krējumu nosmēla un pārējo “nodzēra”.

Just now, aoma teica:

Šitas ir visinčīgākais

Var izdzīt inteliģentu no ģerevņas, net ģerevņu no inteliģenta nekad.

Briketēs var saspiest dajebko, granulās ņifiga nevar dajebko. Mēs atteicāmies no granulu ražošanas, jo no bērza skaidām nekas prātīgs nesanāca nelejot klāt kaut kādu tur ... toļi lignīnu, toļi... ai neatceros, nekad tā īsti nav interesējis tas process. Kvalitāte bija nekāda.

• Atbalstu 1

vienkārši te netrūkst fantastu. Pats arī dzīvoju "ģerevņā", fui, kā savu ciemu tā var nosaukt. Man gan līdz durvīm asfalts, ceļus pagasts uzpasē, tuvākais veikals 4 km. Ienākumus/izdevumus cenšos sabalansēt, iekrāt baigi neko neizdodas, bet vai vajag?

Pliks tu esi nācis šai pasaulē un tāds no tās arī aiziesi. :D

AndrisBB
Pirms 27 minūtēm , aoma teica:

Šitas ir visinčīgākais - tie, kuriem izdevies tikt līdz civilizācijai, kā pēc tam viņi noliek savus neveiksmīgākos sugas brāļus...

Nu reāli darīt jau tur arī nav ko.

Vasarā biju aizbraucis, vajadzēja 'sapucēt' aizgājušā radagabalu māju uz pārdošanu.

Pa lielam visi kautkur aizmukuši, dzīvo pilsētā un tik kādi vecāka gada gājuma rada gabali vēl palikuši.

Ja uz darbu 50km nav jābrauc, tad jau var dzīvot.

Visādi citādi, ko tur darīt?

Pat visdusskolu aizvēruši. Ja manā laikā tur bij kautkādi 400 - 500 skolēni, tad tagad nevar nokomplektēt klasi. Pamatskola jau vēl darbojas.

Edited by AndrisBB

Laukos nav ko darīt.... Kad biju jaunāks, man diena bi par īsu! Tagad māsas bērni lai turpina saimniekot, jo manējie, tāpat kā Andris, aizlaidās uz U.K.

Edited by aoma

AndrisBB

Ja nav jāstrādā un rezi nedēļā tik uz pilsētu vajag tad jau ideāli.

Izmaksas gandrīz nekādas, tik cik internets, lai var būtā sēdēt. Var aiziet makšērēt, sēnēs. Ko vēl? Skaldīt malku un ravēt redīsus?

Mana vecuma jau pa lielam tur neviena vairs nav, varbūt pa kādam dzērājam. Tik cik pensionāri, kas uztur vietējo veikalu pie dzīvības.

Edited by AndrisBB

Share

• Create New...