Jump to content

Par dzīvi Latvijā, par šo forumu, un kaut ko no tā..... .

alusbundza
 Share

Recommended Posts

latscrap
Pirms 4 minūtēm , Jurkins teica:

Bišķi pagūglēju - precīzu atbildi neatradu. Uzjautāšu grāmatvedei tieši kurš punkts. Vienkārši intereses pēc. 

bet publisko telpu piepļūtīt - lvvissirslikti.lv paspēji

nu paprasi paprasi (g-vedei ne džpt) un izskaidro mums taisnajām rieviņām - kā aprēķina darba algu, kā aprēķina atvaļinājuma naudu, kā darba devējam rīkoties ja darbinieks ļaunprātīgi kavē darbu... kāda ir šo normu savstarpējā mijiedarbība ar konkrētām atsaucēm uz likumi.lv/vid/dvi metodiskajiem materiāliem

Pirms 12 minūtēm , versatile teica:

Jāsaprot, ka aiz katras birokrātiskās pārbaudes ir bijis kāds "par visiem gudrākais", "sistēmas apgājējējs" un vienkārši "veiksmīgs cilvēks", kura dēļ tās pārbaudes nepieciešamas. Ja visi ievērotu ātrumu, mums fotoradarus nevajadzētu. Ja nebrauktu pa A joslām un pie sarkanās gaismas, arī krustojumos kameras nevajadzētu.

ļoti precīzi pateikts

Pirms 14 minūtēm , versatile teica:

Ja visi ievērotu ātrumu, mums fotoradarus nevajadzētu.

Par radariem, kas kustīgie - zinu reālu džeku, kurš pa priekšu 10 min iepriekš laiž apsardzes mašīnu un pēc tam ar savu superkāru mauc grīdā, ja mentu nav. Un tā ik pa gabalam. Man bij mute vaļā. :D

versatile
Pirms 1 minūtes , Racer teica:

zinu reālu džeku

Nu tāds veiksminieks. Kā viņam vakar Biķerniekos trases treniņā gāja?

• Haha 1

Da viņš mudaks - tur nekad nebrauks. :(

• Atbalstu 2
  • Haha 1

Jurkins
Pirms 35 minūtēm , latscrap teica:

nu paprasi paprasi (g-vedei ne džpt)

Paprasīju. Visām trim. Par visām tām dienām, kamēr darbinieks ir darba attiecībās, ir jāmaksā atvaļinājuma kompensācija no vidējās izpeļņas. Un tur tālāk (par vidējo izpeļņu) viss ir tā samudžināts. Pat nav vēlēšanās mēģināt iedziļināties.

"vissirsliktilv" nav, tas ir viena biedra delīrija fantāzijas, bet mans rezumējums ir tāds - tā vietā, lai skaidri un gaiši deklarētu, ka neattaisnojams darba kavējums ir tūlīt svītrojams ārā un trekns punkts, notiek dejas ar tamburīnu. Kur tad arī paveras plašas iespējas interpretācijām un juridiskajām izvirtībām. 

Tas varbūt ir aktuāli gaterī, kur pēc algas uz kādu laiku darbinieks pazūd, bet vietā neko labāku nav ko paņet. 

latscrap
Pirms 8 minūtēm , Jurkins teica:

Paprasīju. Visām trim. Par visām tām dienām, kamēr darbinieks ir darba attiecībās, ir jāmaksā atvaļinājuma kompensācija no vidējās izpeļņas. Un tur tālāk (par vidējo izpeļņu) viss ir tā samudžināts. Pat nav vēlēšanās mēģināt iedziļināties.

"vissirsliktilv" nav, tas ir viena biedra delīrija fantāzijas, bet mans rezumējums ir tāds - tā vietā, lai skaidri un gaiši deklarētu, ka neattaisnojams darba kavējums ir tūlīt svītrojams ārā un trekns punkts, notiek dejas ar tamburīnu. Kur tad arī paveras plašas iespējas interpretācijām un juridiskajām izvirtībām. 

72 pantu darba likumā izlasi; skaidrāk vairs nav iespējams

zirgu pie ūdens atvest var, bet piespiest dzert nekādi

tas ka tev pa sarežežģītu iedziļināties - nu tur nu neko, mērkaķi džungļos ar pēc vienkāršākiem likumiem dzīvo

...samudžināts...

versatile
Pirms 41 minūtēm , Racer teica:

tur nekad nebrauks

Nu, es arī nē. Tam kādi 20 gadi par vēlu. Bet es arī mierīgi ar saviem +11 pa ielu ripinos, un, ja citādi nevar, arī "velkos". Labākie braucēji ir tie, kas aizbrauc līdz galam, grozi kā gribi.

Man adrenalīna pietiek, skatoties kā sīči ar kartingiem dragā, visos iespējamajos laikapstākļos. Piektdienas vakarā Jelgavā bija tāds gāziens, ka balta siena lejā nāca, vot tur ir emocijas un adrenalīns. Vai ar sportinieku treniņā, kur taisnes galā 110, sēžot uz stadiona beņķīša - ne visiem pieaugušajiem pietiek drosmes uz Siguldas šosejas ar atļautiem 110 braukt savā metāla kastē ar airbagiem...

Jurkins
Pirms 23 minūtēm , latscrap teica:

skaidrāk vairs nav iespējams

Ar atsauci uz 79. pantu...

79.pants. Ieturējumi, lai atlīdzinātu darba devējam radušos zaudējumus

(1) Darba devējam ir tiesības ieturēt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas to zaudējumu atlīdzību, kas viņam radušies darbinieka prettiesiskas, vainojamas rīcības dēļ. Šāda ieturējuma izdarīšanai nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana.

(2) Ja darbinieks apstrīd darba devējam radušos zaudējumu atlīdzības prasījuma pamatu vai apmēru, darba devējs var celt atbilstošu prasību tiesā divu gadu laikā no zaudējumu nodarīšanas dienas."

Perfekti!🤣 Nē, deju ar tamburīnu nav. Absolūti nemaz.

@latscrap, mēs abi viens otram esam nepatīkami, paliksim katrs pie sava, ok?

• Patīk 1
  • Haha 2

Klausos politiskās sarunas par vēlēšanu sistēmu ,kā jau parasti “Es neesmu pie nekā vainīgs un es to nezināju vai netiku informēts”

Edited by rooyar

Pirms 8 minūtēm , rooyar teica:

politiskās sarunas par vēlēšanu sistēmu

Boot forumā, labāk jau būtu dzirdēt mūsu tehnisko IT speciālistu viedokli par tur notiekošo. Tukšdiršana''Viss ir slikti'', lai šoreiz paliek tiem, kuriem ''Nekas, nekad, nekur nav labi''

Jurkins

Tas jau ir normāli. Mēs 30+ gadus esam neatkarīgi. Un mums ir efektīvi neaizvietojami augstas raudzes profesionāļi (NARP). Vai tad Tev nav par to prieks?

@jacobs, es neesmu "IT speciālists", bet čujs saka, ka problēma nav tur.

Edited by Jurkins

Pirms 9 minūtēm , Jurkins teica:

es neesmu "IT speciālists"

Es vēl ne tik. Bet mans čujs tomēr nesaprot, ka politiķis var ietekmēt to, ka ''zināmu, noteiktu datu apjomu no zināma skaita biļetenu skaneru'' nebija iespējams vienlaicīgi, pietiekoši ātri pārsūtīt? Varbūt nekorekti formulēju, bet tomēr, kāpēc?

• Patīk 1

spameris

Laikam jau savi varu saukt par "IT speciālistu". Es gan nekad nēesmu pat tuvu bijis kautkādiem valsts pasūtījumiem utt... 

Nu es nezinu, vai šoreiz var tiešām tur baigi vainot politiķus. Un vispār man ne pārāk patīk tas mūsu fokus vienmēr uz vainīgo meklēšanu nevis uz problēmu. 

Tās tik manas pārdomas, nepretendēju uz kautkādu patiesību baigo.

* nohaltūrēts ar stresta testiem, jā tieši tik vienkārši :) , bet cik saprotu tur pēdējā brīdī vēl kautkādas fīčas liktas klāt, nodots softs tad iespējams nemaz nebija laika normāli notestēt.

* Iespējams pietrūkst tāds techincal owner tam visam, jā ir projektu vadītāji, testētāji, programmētāji,.. bet tā īsti nevienam nav kopējā bilde. Vai citā vārdā tā risinājuma saimnieks, kas tiešām uztraucas par tehnisko pusi ne tikai pavisam formāli tajā savā kastītē. Kurš arī palaidīs to stresa testu, kas nav precīzi atrunāts specenē. Un pasēdēs pakatīsies, kurš indeksiņš jāpieliek un tamlīdzīgi...

* Iespējams specene uzrakstīta ļoti strikta nu tā ka viss tur precīzi aprakstīts un tā, bet tas ne vienmēr ir labi, izstrādātājs pat iespējams redz, ka būs auzas tikai nav iespējams mainīt jo tā ir pasūtīts

• Patīk 1

Jurkins
Pirms 28 minūtēm , jacobs teica:

ka politiķis var ietekmēt to

politiķi nāk un iet, bet, piemēram, valsts sekretārs (un varza ar citiem ierēdņiem) paliek. Kas ir ministrs? Papūta vējš uz citu pusi un ministru aizpūta. 

10.06.2025. , 16:54, Jurkins teica:

Perfekti!🤣 Nē, deju ar tamburīnu nav. Absolūti nemaz.

Bet vai tad ir? Es arī nesapratu kur ir īsti problēma ar to kompensāciju? Tas ka cilvēks vairs nenāk uz darbu ir viņa kļūda, cilvēciskais faktors un katram jārēķinās ka šādi uzmetieni ir un būs arī turpmāk, tas darba devējam ir jāparedz. Cilvēks nav robots, kam tā ražotājs ir devis garantiju un uz kuru var pāradresēt pretenzijas.

Tad tieši kas ir nepareizs likumā, kādas tur ir dejas?

Pirms 19 minūtēm , Jurkins teica:

un varza ar citiem ierēdņiem) paliek

Varbūt tad pastāstīsi, kā piemēram rūpnīca varētu strādāt, katrus 4 gadus nomainot visus speciālistus vienlaicīgi?

• Atbalstu 1

Jurkins
pirms 9 stundām , hehe teica:

Tad tieši kas ir nepareizs likumā, kādas tur ir dejas?

Kāpēc tieši un skaidri neierakstīt, ka neattaisnoti kavēta dienu vienkārši skaitās laukā un viss. Varbūt Tev vēl patiktu, ka darba devējam būtu jāpierāda caur tiesu, ka tā diena ir kavēta neattaisnoti? Un tā septiņās instancēs?

pirms 9 stundām , jacobs teica:

Varbūt tad pastāstīsi, kā piemēram rūpnīca varētu strādāt, katrus 4 gadus nomainot visus speciālistus vienlaicīgi?

A varbūt to rūpnīcu vajag vērt ciet, ja nepārtraukti ražo brāķi? Un sākt visu no jauna?🤣

Pirms 4 minūtēm , Jurkins teica:

Un sākt visu no jauna?

Uz priekšu! Māki, spēj ir krampis līdz galam izturēt visus pārējos nospļaudītājus utt.

Vai tikai demagoģiju izplatīt vari nonstopā?

Jurkins

@jacobs, atslābsti. Es daru savu darbu un laikam jau daru labi. Tu noteikti arī. Tevi kāds "apspļauda" par taviem kandžas aparātiem? Nē! Kāpēc nez?

TOoMoOT

@Jurkins
Ir solo darbi.
Ir darbi, kurus var divatā paveikt.
Ir darbi, kur vajag komandu.
Ir darbi, kur vajag lielu komandu.
Ir darbi, kur vajag vairākas komandas.
Politikā ir pēdējais variants un komandas konkurē savā starpā. Diemžēl, vlasts iestādes bieži cieš no politiskās konkurences un citām politiskajām spēlītēm.
Stulbi, bet tā tas ir ne tikai Latvijā.

Vari būt laimīgs, ka tavu darba rezultātu regulāri neizmēt mēsalinē kāds cits ķēdes posms.

• Patīk 3

1 stundu atpakaļ, Jurkins teica:

Varbūt Tev vēl patiktu, ka darba devējam būtu jāpierāda caur tiesu, ka tā diena ir kavēta neattaisnoti?

Bet protams, ja darbinieks uzskata ka attaisnoti. Ja darbinieks piekrīt, tad kā tiesa šādu prasību vispār paņemtu ja prasīt nav ko?

Kur ir dejas ar tamburīnu? Neieradās darbā, ļoti labi. Visveiksmīgākais veids kā tikt no darbinieka uzmetēja vaļā, kas to lai zina kā būtu ja ierastos un kādas tam būtu sekas.

Jurkins

@TOoMoOT, jā. Tā ir. Bet tad viss ir labi? Nu tad pie tā arī paliekam šajā jautājumā. Varbūt nākamreiz viņiem sanāks labāk.

Pirms 34 minūtēm , hehe teica:

Kur ir dejas ar tamburīnu?

Vēlreiz. Kāpēc nevar rakstīt, ka atvaļinājuma kompensācija pienākas par nostrādātām dienām. Juristiem, pļa, nebūs ko darīt?

Nē, man jau dziļi po..., es neesmu darba devējs.😉

Edited by Jurkins

AndrisBB
Pirms 5 minūtēm , Jurkins teica:

Kāpēc nevar rakstīt, ka atvaļinājuma kompensācija pienākas par nostrādātām dienām

Varbūt tapēc ka ne visi strādā no pirmdienas līdz piektdienai?

Kāds varbūt strādā vienu dienu nedēļā?

Jurkins

Ai, pļa... nu kāda starpība par kurām dienām, uzsvars uz nostrādātām nevis neattaisnoti kavētām.

Eu, labi!🤣 Paliekam katrs pie sava šajā jautājumā pirms pie komatiem sākam kasīties.

AndrisBB

Kautkāda matu skaldīšāna. Nu neatnāca uz darbu 3 dienas, atlaida, tagad pienākas 1 stunda atvaļinājuma par tām dienām. Pietam par to tāpat nav jāmaksā.

Pasaules gals un atlaist Saeimu.

Atvaļinājuma kompensācija jau nav atvaļinājums, bet nauda. Nauda kas jau ir nopelnīta, kas nav izmaksāta bet tiek uzkrāta kārtējam atvaļinājumam. To nesagaidot pie attiecību izbeigšanas jāizmaksā bez nekādas prasīšanas.

• Patīk 1

AndrisBB

Tik 'kompensāciju' jau aprēķina no vidējā nopelnītā. Ja neko nenopelnija, tad nav jau arī ko maksāt.

Ja neko nenopelnīja nebūtu jēgas prasīt un nebūtu šī kipiša. Ja prasa, tad čuju ka tam ir pamats.

AndrisBB

Visdrīzāk kipišs jau ir ne grāmatvedei, ne tam ko atlaida, bet kādam citam 🤣

Jurkins
Pirms 1 minūtes , AndrisBB teica:

bet kādam citam 

Tieši tā! Andrim. 🤣 Es tēlaini izteicu izbrīnu par to, kāpēc nevar darīt vienkārši to, kas ir vienkāršs. Un joprojām neesmu mainījis savus uzskatus par to. 

AndrisBB

Un kāds būtu loģisks pamatojums tur kautko mainīt?

Apmaksas apjoms no tā jau nemainas. Domājams ka tā pat grāmatvežiem vieglāk izrēķināt. Nostrādāja mēnesi (uz papīra), saņem 22/12 atvaļinājuma dienas. Cik izmaksāt kompensācijā? Izrēķini vidējo nopelnīto pa pēdējiem 6 mēnešiem un izmaksā.

Ja tur vēl pa vidam jārēķina, cik dienas bij vai nebij darbā, tad nu čakars, no kura labuma nevienam nekāda.

Tā kā likumus raksta juristi, tad viņi rūpējas lai viņiem būtu darbs.

AndrisBB

Lielākā daļa to likumu jau tāpat visdrīzāk nāk no kautkādām ES normām.

Izdomāt jaunu riteni, lai ieriebtu pāris dzērājiem, kas kopumā pilnīgi neko nemaina?

Edited by AndrisBB

Gestapo
pirms 22 stundām , jacobs teica:

mūsu tehnisko IT speciālistu

Neesmu IT speciālists, bet apmēram zinu, kas tur notika. Sakrita daudzi apstākļi kopā un sagadījās tas, kas sagadījās, tur nav viena vainīgā persona un viena neizdarītā lieta. Pamatā nekompetence komplektā ar lētākā varianta piespiedu izvēli un laika trūkums.

• Patīk 3

pirms 13 stundām , AndrisBB teica:

Ja tur vēl pa vidam jārēķina, cik dienas bij vai nebij darbā, tad nu čakars, no kura labuma nevienam nekāda.

Diezgan vienkārša Excel formula kur vnk paņem % pienākošo atvaļinājuma apjomu un cik dienas nostrādātas.

Tā īstenībā ir pat norma uz salas tiem, kas strādā uz stundu likmes

Nezinu vai tas ir patiesi, bilda ir no linkedin , bet lika pasmieties ( man ) 😀

map

Edited by zeds

Jurkins
pirms 6 stundām , Zin... teica:

Diezgan vienkārša Excel formula

@Zin..., jā, mēs esam, vienkārši izsakoties, gateris 😉, bet cilvēki saņem diezgan labi, ņemot vērā, ka prasmes vajag nekādas. Grāmatvede vienmēr cepas, ja kāds pazūd "bez vēsts". Šoreiz es viņai uzjautāju, ko viņa cepās. Nu un man bija pārsteigums (jeb vairs jau nebija🤣 mūsu sociālismā) par augstāk minēto. Ne jau par summām, bet par pašu faktu. Un vēl varu pieminēt, ka es daudz biežāk esmu nevis darba devēju, bet darba ņēmēju pusē, tikai ar atrunu, ka bez tamlīdzīgām kuiņām.

Vēl tāds novērojums - ja algas paliek lielākas, tad samērā plašs kontingents sāk "slimot" ... līdz 10 (jeb cik tur bija A lapa) dienām. 

p.s. kafijas pauzē uzjautāšu viņai, tieši par ko viņa cepās. 

pirms 10 stundām , Gestapo teica:

Pamatā nekompetence

Vispār jau katrai nekompetencei ir vārds un uzvārds. Un, ja "nekompetence" ir nekompetenta, tad privātuzņēmumā rezultāts būtu viennozīmīgs (ja nav bosa dēls/meita/...🤣). 

Šajā gadījumā varbūt tā "fiziskā skāde" ir nekāda - nu tāpat tās balsis saskaitīja. Bet feilers dod lielisku iespēju visādiem šļoseriem bļaut (skaļāk un pārliecinošāk) pa pasauli, ka viņi ir pietirsti.

Share

• Create New...