Jump to content

Par dzīvi Latvijā, par šo forumu, un kaut ko no tā..... .


alusbundza
 Share

Recommended Posts

pirms 1 stundas , Mõbijs teica:

Tur kādiem ekonomistiem jāparēķina no kā ir lielāks pienesums budžetam - 10 sētnieki vs 2 inženieri, kuri rada aparātu, kurš veic 5 sētnieku darbu. Mūsdienās jau vairs nevajag 15 cilvēku brigādi ar lāpstām ,kura ierok  zemē kanalizācijas trubu.

Bet atkal - 10 sētnieki kopā iztērē vairāk naudas veikalā, kā 2 inženieri... ir ko padomāt.

Sētniekiem un visādām servisu profesijām tuvākos 20 gadus ir vismazāk ko uztraukties par automatizāciju un aizstāšanu ar robotiem. 
Neviens pie pilna prāta esošais efektīvais nedos naudu dārgas iekārtas iegādei (capex), ja tās darbu par ļoti mazu naudiņu katru mēnesi var i zdarīt lēts sētnieks(opex). Un to ļoti labi saprot cits efektīvais, kurš maksā inženieriem par automatizācijas risinājumu izstrādi. 
Vispirms tiks automatizētas tās sfēras, kur resursi vai veicamās operācijas ir dārgas, kļūdas maksā dārgi, pieejamie kvalitatīvie izpildītāji ir maz vai arī darbības ir viegli automatizējamas, jo jau notiek pamatā datorsistēmās vai definētā vidē.
 

Link to comment
Share on other sites

pirms 3 stundām , Mõbijs teica:

Es to nebiju domājis tikai valsts, bet gan pasaules mērogā, arī mūsu valsts t.sk. Nu izmirstam, un? Ne pirmie ne pēdējie, kas izmirst. Ja būtu latviešu pienesums globālā līmenī - tad drošvien domātu savādāk.

Šis izteikums ir nihilisms, bezspēcības radīts vai muļķība. Mēs saglabājam latviešu valodu un Latviju kā dāvanu saviem bērniem un iespēju veidot pasauli labāku, tāpat kā to darīja mūsu vecāki. Globālā līmenī dzīvojam laikmetā, kad kosmosā vēl ir zvaigžņu gaisma, galaktikas, pastāv melnie caurumi un Elons plāno cilvēci aizvest uz Marsu. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

pirms 11 stundām , AndrisBB teica:

Un kāds te sakars ar krieviem vai sovjetiem?

UK pensionāri ar dzīvo 'Impērijas laikos' un fantāzijās, grib svaru mērīt 'akmeņos' un būt pasaules nabai.

Tas vienkārši ir cilvēka dabā, kad gribās visu kā kad pats bij jauns un skaists, lai vai cik nejēdzīgi kautkas bij kautkādos citos aspektos vai parametros.

Paskaties ,kas notika Krievijas okupētajās teritorijās tika uzcelti padomju pieminekļi un tas parāda cilvēki dzīvo ar padomju ideloģiju galvā.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

pirms 9 stundām , Mõbijs teica:

Un ir labi, ka izglītotās ģimenēs vairs nav 5+ bērni, bet 1 vai 2.

Nu tie 5+ bērni jau arī vairāk nekā nemaz nav īsti arī vajadzīgi. Agrāk ražoja tos 5+, jo puse tāpat atstiepa kājas līdz pilngadībai kā arī lētais darbaspēks lauku sētā.

Pat Rietumeiropā saštancēja bērnus un sūtīja strādāt. Tie nemaz nav nemaz tik seni laiki.

 

Kur tagad attīstīta medicīna un rūpniecība arī vairs neštancē bērnus, jo nav vajadzība pēc "reverves variantiem" un "vergiem". Tādēļ arī pastāv teorija, ka cilvēku skaits pavisam drīz stabilizēsies un peldēs +/- ap vienu skaitli 

 

 

 

Par tām nodokļu atlaidēm. Mēs mammai bijām 4. Viņa maksāja apaļu 0 IIN no savas algas pateicoties tam, jo neapliekamais minimums par katru bērnu tad aug. Bet ne katrs vecāks spētu izturēt 4 bērnus mājās, nevis Uzturēt, bet Izturēt.

  • Patīk 2
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Kā cilvēks ar pieredzi, atļaušos bilst, ka tas brīdis, kad "jāiztura" 4 vienlaicīgi, nav nemaz tik garš. Vēcākie jau dzīvo +/- savu dzīvi, un baigi daudz uzmanības neprasa.

Šeit gan bez pieredzes, bet man šķiet, ka daudz maz saprātīgajā vecumā, ir riktīgi forši, kad tev ir daudz brāļi un māsas.

Gan jau dzīvoju burbulī, bet manu draugu lokā ir daudz ģimeņu ar 3+ bērniem, visi ir labi izglītoti ar labiem darbiem, tādēļ man šķiet, ka tā ir drīzāk tālredzība un rūpes par nācijas izdzīvošanu, nevis izglītības trūkums, kas liek radīt daudz bērnu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Man atkal diametrāli pretēji kā @Vilx manā paziņu un draugu lokā maksimālais bērnu skaits ir divi, tā standartā 1 vai pagaidām vispār nav. Trīs bērnu vecākus zinu tikai liekās, ka tikai pāris ģimenes (varu kļūdīties), bet kam būtu no savējiem 3+ nezinu nevienus. Pašam arī divi bērni un vairāk nav plānots jo esošajiem jāvelta laiks (paralēli jānopelna: izglītībai, dzīvošanai, izklaidēm). Nesaku, ka daudzbērnu vecāki ir dumji vai kā tā, bet tie kas man apkārt visi vienādas domās, ka grib lai bērniem ir normāla bērnība, nevis kā paši augam kad bija daudz brāļu un māsu, bet no materiāla viedokļa nebija tādu iespēju kādas būs mūsu bērniem (kaut tā pati izglītības iespējas - dažādi pulciņi un nometnes). Un es runāju par cilvēkiem vecuma posmā 30-40gadi.

Link to comment
Share on other sites

Vismaz no savas bērnības atceros, ka dzīvojām vienistabas dzīboklī vecāki+2 bērni, un laikam ar līdzekļiem bija kā bija. Šobrīd man liekas, šausmas, bet toreiz kā bērnam es to galīgi neizjutu kā kaut ko sliktu. Tas drīzāk ir devis papildus perspektīvu, un licis būt centīgākam, lai kaut ko saniegtu paša spēkiem. Ja būtu dzīvojis pārticībā, nezinu, kā būtu, bet te jau sākas zīlēšana.

Link to comment
Share on other sites

Būtībā mēs mēģinam paņemt pēdējos ~50 gadus (jā, jā, pameklējiet netā fotogrāfijas, kā dzīvoja vēl pagājušā gadsimta 50.-60. gados Eiropā... ne pilsētu centros) un uz tā rēķina izveidot aproksimāciju čuķ ne uz bezgalību. Nedomāju, ka sistēma nostabilizēsies uz kaut kādu +/- konstantu lielumu. Drīzāk māte daba 🤣 iztaisīs tādu pašu regulējumu kā jebkurā dzīvu radību kolonijā, kura kaut kādu iemeslu dēļ (zinātniski tehniskais progress mūsu gadījumā) sprādzienveidīgi palielinās.

Link to comment
Share on other sites

Nu tas stāsts par to pārapdzīvotību/kritisko cilvēku daudzumu un ka nepietiekot resursu  esot 'mīts', ko izdomājis kautkāds amerikānu domātājs, ļoti sen.

 

Visi runā par bērnu skaitu, bet vaitad vecums, kad apbērnojas neietekmē?

Ja tas vidējais vecums palielinās, tad arī palēnām izmirst. Ir tak starpība vai katra jaunā paaudze atjaunojas 16 gadu vecumā vai 40.  

 

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , AndrisBB teica:

Visi runā par bērnu skaitu, bet vaitad vecums, kad apbērnojas neietekmē?

Ja tas vidējais vecums palielinās, tad arī palēnām izmirst. Ir tak starpība vai katra jaunā paaudze atjaunojas 16 gadu vecumā vai 40.  

Ir arī starpība vai vidējais dzīves ilgums ir 40 vai 80 gadi. Tā kā ar to izmiršanu nebūtu tik pārliecināts.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 33 minūtēm , AndrisBB teica:

nodzīvos līdz 150 gadu vecumam

Nabadziņš! Varu iedomāties, cik būs jāstrādā līdz pensijai 🤣.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Nu tak tagad jau esošā pensiju sistēma ir uz robežas ka vairs nav uzturama.

Kad pensijas tika izdomātas, tad rēķinājās ka lielākā daļa līdz pensijai nenovilks un maksimums būs 10 gadi kad kāds saņem viņu.

Tāka kad es iešu pensijā, tad ganjau (valsts) pensijas vecums būs kādi 80 gadi kā minimums.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , AndrisBB teica:

Kad pensijas tika izdomātas, tad rēķinājās ka lielākā daļa līdz pensijai nenovilks

Rēķinājās, ka ģimenēs būs vairāk bērnu, kā vecāku.

Maz zini, kad pensijas izdomāja un kāda bija demogrāfija?

Pirms 2 minūtēm , AndrisBB teica:

Tāka kad es iešu pensijā, tad ganjau (valsts) pensijas vecums būs kādi 80 gadi kā minimums

Kremlinos jauns iesaukums bija?

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , versatile teica:

Maz zini, kad pensijas izdomāja un kāda bija demogrāfija?

Tak internetā pilns informācijas par pirmajās pensiju sistēmām.

Kautvai UK, kur pensiju dabīja tikai, ja labi uzvedās, jeb bij "good character".

 

Kautkad senāk skatijos interesantu video par pensiju fondiem utt, tad tur arī bij iztirzāta vēsture. Kad pensijas tika ieviestas, tad neviens nedzīvoja uz pensiju vecumā 20 - 40 gadi, max 10.

 

Tapēc vecuma celšana ir vienkārši neizbēgama. Nu vai arī nodokļi jāpalielina, vai pensijas jāsamazina.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 35 minūtēm , AndrisBB teica:

Tapēc vecuma celšana ir vienkārši neizbēgama.

Tieši tā. Cik pensionēšanās vecums tagad Eiropas valstīs. Kaut kad ziņās bija tabula. Diezgan liels. Pie mums vēl cels un cels.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 40 minūtēm , vvv teica:

Tieši tā. Cik pensionēšanās vecums tagad Eiropas valstīs. Kaut kad ziņās bija tabula. Diezgan liels. Pie mums vēl cels un cels.

Nu tur jau nav nekāda lielā un sarežģītā matemātika un var pat Excelī sarēķināt. Tik vajag tagadējo tabulu pa vecuma grupām. Tad nu ar pašreizējo 'pieaugumu'/mirstību tik pabīdi tās grupas uz priekšu. Tad nu varēs redzēt kā izmainīsies strādājošo/pensionāru attiecība. Ja gribēs saglabāt esošo nodokļu/pensiju līmeni, tad nāksies pacelt vecumu.

Nu vai izdomāt kautkādu pilnīgi jaunu metodi. Pagaidām pārbīda uz privātajiem pensiju fondiem ar domu ka 'pieaugums' nodrošinās iztrūkstošo daļu.

 

Nezinu par LV, bet UK 2028. gadā pacels līdz 67 gadiem. Cik tas būs 2051. gadā (kad man būs 67), kas to lai zin.

Privāto pensiju jau var sākt saņemt no 55, ja tā vēlas. Bet to ganjau arī pacels.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 5 minūtēm , AndrisBB teica:

Privāto pensiju jau var sākt saņemt no 55, ja tā vēlas

Pagājšgad pirmajā pusē, kad no mana konta privātā pensiju fondā piķis sāka pazust ar ātrumu 200-400€ mēnesī, sasniedzot 55, izrāvu visu laukā. Baidoties, ka diez vai pienāks tādi zelta laiki, ka piķis ar tādu pašu ātrumu nāks tai fondā atpakaļ. Ņemot vērā, cik tur vispār būtu palicis no kā audzēt.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , ggg97 teica:

Pagājšgad pirmajā pusē, kad no mana konta privātā pensiju fondā piķis sāka pazust ar ātrumu 200-400€ mēnesī

Maz ticams ka tā bij tā labākā doma. Pēc pagāšā jaungada līz rudenim lielākajai daļa akciju bij konstants kritums 10 - 15%, kas pa lielam ši gada janvārī tika atgūts. Tev sanāca ka sapirki pa dārgo un pārdevi pa lēto.

Ja regulāri tika papildināts, tad tas kritums nebij tik liels, jeb bij iespēja sapirkt 'pa lēto'.

Cik tagad ilgi būs stagnācija, kas to lai zin, mana prognoze (no dīvāna) - līdz oktobrim.

  • Patīk 2
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 52 minūtēm , AndrisBB teica:

Maz ticams ka tā bij tā labākā doma

Ja sasniegti 55 gadi, iespējams, ka bija arī - ja tos € iegulda tālāk kādā nekustamajā, utt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izbūvēju pieslēgumu pilsētas ūdensvadam un kanalizācijai. Viss piķis gan tur neaizgāja, bet štukas bija.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, versatile teica:

Ja sasniegti 55 gadi, iespējams, ka bija arī - ja tos € iegulda tālāk kādā nekustamajā, utt.

Nezinu vai LV ir jāmaksā ienākuma nodoklis no 3 pensiju līmeņa saņemtās pensijas (kad jau pensionējies), uz sitienu neatradu.

Skatos ka LV ar var 'atgūt' ienākuma nodokli no 3.līmeņa pensiju iemaksām.

 

Bet UK populāra sistēma ir: ja tu esi tanī vecumā ap 50 gadiem, tad ir izdevīgi iemaksāt 3.pensiju līmenī cik vien var (jo no tās atgūst ienākumu nodokli) un tad tajos 55 gados var izņemt 1/4 nemaksājot nodokļus (ceturdaļa arī bus ko tu iemaksāju tajos 5 gados).
 

Īsumā: Pāris gadus pirms 55, maksā cik var iekšā 3.pensiju līmenī. No kā tu atgūsti 30 - 40% nodokli. Kad 'pensionējies', tad izņem to naudu bez nodokļiem. Sava veida nodokļu 'optimizācija'. 

 

Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , ggg97 teica:

Izbūvēju pieslēgumu pilsētas ūdensvadam un kanalizācijai. Viss piķis gan tur neaizgāja, bet štukas bija.

Cik tev tālu bija pieslēguma aka no tavas teritorijas? Projektu arī prasīja tavā teritorijā?

Link to comment
Share on other sites

Jūrmalā, pa ES naudu, manā ciematā (jau vairākus gadus Jūrmalā to dara visos pilsētas teritorijā esošajos privātmāju kvartālos, kur nav ūdensvada un galvenais! nav centralizētas pilsētas kanalizācijas!) izbūvēja ūdensvada un kanalizācijas pievadu pie katras mājas. Tālāk, iekšējos tīklus jau izbūvē katrs pats, kā var un prot. Iekšējiem tīkliem projektu, kā mēs to saprotam, neprasīja. Uzzīmē skici, kā taisies izbūvēt iekšējo tīklu, kur plāno likt ūdensskaitītāju un iesniedz to, pieprasot TN no Jūrmalas Ūdens. Tas, protams, ja privātā teritorijā nav svešu komunikāciju. Es, kā lielākā daļa ciematnieku, izlēmu izvēlēties vienu no tur strādājošajām blicēm, kura man pa vienu augusta dienu visu izdarīja. Gan izsauca gāziniekus, lai iezīmē manu gāzes pievada reālo trasi, gan uzstādīja ūdensskaitītāju, noplombēja un papīrus iesniedza J. Ūdenim. Protams, rakšana ar traktorīti. Arī izpildrasējumu izgatavoja. Cik kautkur uzdūros infai, mums Slokas-Kauguru rajonā ir vairāki dziļurbumi. Ūdeni tagad dzeru un uzdzeru no krāna. Bija ciematnieki, arī viens kaimiņš, kuri izlēma rakt pašu spēkiem. Viņiem tas prasīja nedēļu, vai pat divas. Man tas fiziski nav ceļams.

Link to comment
Share on other sites

Man pieslēguma aka, pēc manas norādes tika pielikta 10 cm no manas sētas, tad tie vietējie pipuki pateica ka projektēs manus 3 metrus pieslēguma cauruli pa 2K, pateicu lai iet nakuij! Smieklīgākais ka tas Dirsējs apgalvoja ka arī pilsētas ūdens iet blakus kanalizācijai, es nosmējos, un pateicu ka varbūt piķi viņš par to ir saņēmis, bet viņa tur 100 punkti ka nav. Man urbums 25 metri, man to pilsētas ūdeni nak nevajag, bet kanalizāciju jau ar laiku piespiedīs, tik viss ūdens pievads jau ir jāpataisa, netaisos tiem pimpjiem maksāt maksāt par dārza laistīšanas ūdeni, plus man patīk abonēšanas maksa mēneši būs, par ko, neviens nejēdza izstāstīt :diablo: 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mana spicīte ~apmēram 6-7m. Līdz 80-to beigām ūdens bija labs. Gāzinieki, kuri brauca tolaik mainīt balonu, vienmēr pie mums padzērās. Bet tad kautkas notika un sabojājās ūdens garša un, acīmredzot, kvalitāte. Tāpēc par pilsētas ūdens pieslēgumu esam priecīgi. 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 25 minūtēm , jema teica:

netaisos tiem krāniem maksāt maksāt par dārza laistīšanas ūdeni,

Dārza laistīšanai bija iespēja uzstādīt atsevišķu skaitītāju, pēc kura nerēķinātu kanalizāciju, kura (kanalizācija) ir dārgāka par ūdeni. Būvnieki manā spices akā spices trubai uzlika korķīti, lai augšējais grunntsūdens netek iekšā. Spieces trubu pirms dažiem gadiem ar kaimiņu nomain`ījām uz plastmasnieci, jo bleķiniece pa 60 gadiem beidzot bija izrūsējusi.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Es te pēc vēlēšanām, šķiet, biju komentējis, ka AS ir zlo un "sbornaja soļanka" (c) Arestovičs, te nu arī kārtējais pierādījums izlien.

 

Link to comment
Share on other sites

Nu Krištopānam, kā dzirdējām, ir divas priekšrocības - viņš ir bijis sūdains premjers un vadījis sūdainu banku. 👍

Link to comment
Share on other sites

Nu tā tur teica pašās beigās. Ja godīgi, tad es neatceros neko ne no viņa premjerēšanas ne, kas viņš bijis agrāk. Tikai pretīgo viepli. Un terminu "reņģēdāji".

Link to comment
Share on other sites

Es arī baigi nezin, bet neko vairāk kā to ka viņš bija premjers neatceros, tāpēc jautāju. Viņš vienmēr sevi pozicionējis kā baigi viedo veci, gan kad mitinājās Floridā, gan kad pie bankrota izpārdeva visu, kas bijis. Neciešu tādus tipus..

Link to comment
Share on other sites

Pie tam tas vieplis kaut kad ļoti sen ar plašu žestu paziņoja, ka aiziet no politikas. Pavisam. Laikam piķis beidzās.

Izrādās, ka ne vienreiz 🤣:

1998. gadā ievēlēts 6. Saeimā un 1998. gada novembrī V. Krištopans kļuva par Ministru prezidentu, uzņemoties vadīt mazākuma valdību. 1999. gada jūlijā no valdības vadītāja amata atkāpās. Valdības darbības sākumā V. Krištopans pats pildīja arī zemkopības ministra pienākumus. 1999. gada maijā kā Ministru prezidents atbrīvoja no amata ekonomikas ministru Aināru Šleseru. Pēc demisijas V. Krištopans atjaunoja Saeimas deputāta mandātu, bet 2000. gadā to nolika un paziņoja, ka aiziet no politikas.

2002. gadā Krištopans aizgāja no "Latvijas Ceļa",[5] bet tika ievēlēts 8. Saeimā jau kā Zaļo un Zemnieku savienības pārstāvis, nebūdams savienībā ietilpstošo partiju biedrs. Šī Saeimas sasaukuma laikā nevienu reizi netika piedalījies debatēs no Saeimas tribīnes. 2006. gadā vēlreiz pārtraucis darbību politikā.

Labots - Jurkins
Link to comment
Share on other sites

Pirms 16 minūtēm , Jurkins teica:

Nu tā tur teica pašās beigās. Ja godīgi, tad es neatceros neko ne no viņa premjerēšanas ne, kas viņš bijis agrāk. Tikai pretīgo viepli. Un terminu "reņģēdāji".

Nu tagad reņģēdājs jau gandrīz biezais 😁..ja salaka aka stinte..maksā tirgū...kā lasis ar atlaidi

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Es tik strikti visus Tevis apzīmētos par vatēm neuzskatu. Visas lietas dzīvē notiek savu gaitu. Impi nogāza tad, kad pienāca laiks to nogāzt.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...