Jump to content

Par dzīvi Latvijā, par šo forumu, un kaut ko no tā..... .


alusbundza
 Share

Recommended Posts

Es te neesmu nekāds būvju inženieris, tikai varu teikt no savas pieredzes. Šāds ūdens līmenis nebija pieredzēts kopš 81-ā gada, un, pieļauju, ka nepieredzēsim vairs tik ātri. Pārējos gadus dambis savu funkciju pilda labi, normālajos palu laikos otrpus dambim ir sauss, lai arī vižņi jau dambja līmenī. Gan jau , ka varēja taisīt dambi, kurš 100% turētu reizi 40-gados ūdens līmeni, taču , vai tam tur pietiktu vieta (otrpus dambim uzreiz ir iela un mājas) un cik tāds pasākums maksātu.

Pirms 13 minūtēm , oxygen teica:

 

No intreneta

"Lubānas ezera apkārtnes iedzīvotāji jau gadiem katru pavasari gaida ar satraukumu. Augstā ūdens līmeņa dēļ aizsargdambis vairākkārt ticis pārrauts, appludinot plašas teritorijas" .

Veca ziņa.

Labots - Jainit
Link to comment
Share on other sites

versatile
Pirms 10 minūtēm , Jainit teica:

pieļauju, ka nepieredzēsim vairs tik ātri

Spekulatīviem darījumiem parasti ir piebilde, ka pagātnes rādītāji negarantē nākotnes panākumus.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 4 minūtēm , Jainit teica:

Šāds ūdens līmenis nebija pieredzēts kopš 81-ā gada, un, pieļauju, ka nepieredzēsim vairs tik ātri. Pārējos gadus dambis savu funkciju pilda labi, normālajos palu laikos otrpus dambim ir sauss, lai arī vižņi jau dambja līmenī.

Cik sapratu, tad aizsargdambja izbūve notika kā reiz 81. gadā piedzīvotā dēļ. Būtu tikai loģiski, ja mērķis būtu bijis - lai nākotnē (nu jau tagadnē) izvairītos no problēmām līdzīgu vai smagāku plūdu gadījumā.

 

Par "pārējiem gadiem" un "normālajiem palu laikiem" - ka tik nesanāk, ka šogad piedzīvotais kļūst par "the new normal". Vidējajai gaisa temperatūrai tomēr ir tendence palielināties. Ja reiz ir siltuma un aukstuma viļņi, tad ziemā tas mierīgi var nozīmēt ne vienu vien ledus veidošanās un kušanas ciklu ziemas laikā.

Link to comment
Share on other sites

Dambjus projektē un būvē ar 2% ticamību, t.i. reizi 50 gados tas var pievilt

Labots - Daiļais
Link to comment
Share on other sites

Diez vai projektēja dambi kurš vien pāris cm virs maksimālā ūdens līmeņa, kā tas sanāca šogad.

 

Bet jā, ķeramies klāt, iegūstam jaunas teritorijas Baltijas jūrā. Pāris kravas akmeņu, tikpat māls un lieta darīta 😆
 

Kā vecs padomjlaiku hidrotehniķis savulaik teicās, tik intensīvas īslaicīgas lietusgāzes kā šobrīd, to laiku grāmatas nebija paredzējušas, piemēram, rēķinot caurplūdes diametrus lietus ūdeņu savākšanai.

Link to comment
Share on other sites

Nav tur ko cepties un dambjus apspriest. Tie civēki, kuri savas mājas savuaik uzbūvējuši tā, ka vasarā, sēžot uz lieveņa, var kājas upē iemērkt, paši vainīgi un nav ko tur līdzi just. Zināja tak , ka upe mēdz iziet no krastiem.  Cita lieta, kā tas piemēram Ogrē, kur ar Rīgas HES sačakarēja Ogres upes ieteku Daugavā. Tur gan lai Latvenergo maksā par katriem kārtējiem plūdiem.

Link to comment
Share on other sites

Citēt

Pēdējās nedēļās Igaunijā ir izraisījusies pamatīga diskusija par Igaunijas Aizsardzības spēku komandiera ģenerālleitnanta Martina Herema neparasti atklāto rakstu, kas gada pirmajās dienās sākotnēji tika publicēts viņa “Facebook” profilā. Nemānīsim sevi, mums ir jābūt gataviem Krievijas uzbrukumam pēc dažiem gadiem, kad tā, cietusi sakāvi Ukrainā, novājināta, pazemota, taču vēl agresīvāka nekā jebkad, var ķerties arī pie tādas avantūras kā uzbrukums Baltijas valstīm – tā īsumā varētu atreferēt pagarā raksta jēgu.

https://neatkariga.nra.lv/izpete/402818-igaunijas-brunoto-speku-komandieris-jagatavojas-karam-ar-krieviju

 Taisnībs,jau ir tas var notikt,bet tomër NATO valstis jau redzētu,ja Krieviia pārvietotu savu tehniku pie Baltijas robežām un tas paņemtu laiku.

Kādas ir jūsu domas par šo?

Link to comment
Share on other sites

Par to , augsto līmeni- ja gāztos pāri tam dambim-skaidrs ka ''gadsimta'' gadījums ko nevarēja paredzēt. Bet , ja vēl negāžas pāri, bet sāk sūkties ( un draud izjukt) no apakšā , tad nu, tomēr kaut kas ne tā konstrukcijā/materiālos. ( vai konstruktoros). Pilnīgi iespējams ka ''resnāku'' (platāku) nevarēja jo traucēja blakus esošās mājas. Cik saprotu, tauta jau vienmēr šūmējās ka aizskar viņu īpašumus, bet kad vēlāk tūdi, brēc pēc palīdzības. Nu tipiski kad izbīda būvēšanu palieņu pļavās, vēlāk valstij jānāk ar palīdzību, kad applūst. Tas nekas , ka tie kas deva atļaujas , neko nezin (bet strauji pieaugusi turība).

  Bet tā nu ir - gribas tuvāk ūdeņiem, jābūt gatavam šādam pavērsienam. Vēl jau jautājums kā būs ar apdrošināšanu. Cik atceros, tad apdrošinātāji deklarēja, ka īpšumus, kas applūduši pēdējos piecos gados cietuši plūdos, neapdrošina pret plūdiem. Nez kā ar tagadējo skādi , piemēram tam kokapstrādes, bet tuvākajos piecos ... ? Būs nākošie un  paliks bez .

 

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

Pirms 23 minūtēm , rooyar teica:

Kādas ir jūsu domas par šo?

 

Es domāju, ka tur jau nožēlo, ka izdomāja Ukrainā iet iekšā, nevis Baltijā jo 3dienu aplauzienam drīz jau būs gads kā riņķī. Bet mums par labu tas nācis (lai cik skarbi tas nebūtu), ka NATO tagad uz to visu skatās krietni savādāk un pie tādas tehnikas kustības arī no rietumiem sāktu kustēties tehnika pretī. Ja vēl Skandināvija pievienojās NATO, tad neesam mēs vairs tāda mazā krievijas guberņa, kuras dēļ tak neies savas asinis liet, tas areāls tomēr lielāks un Zviedrijas un Somijas ietekmes sviras domāju ir spēcīgākas nekā tikai Baltijas. Arī Vāciešus aplauza 1. pasaules karā, tas noveda pie 2., viss jau iet pa spirāli, ja mūsu lielie vīri no vēstures nebūs mācījušies, tad viss var būt. Viss ir relatīvs, bet vecais labais teiciens tomēr strādā: gribi mieru, gatavojies karam.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 9 minūtēm , AVilks teica:

Zviedrijas un Somijas ietekmes sviras domāju ir spēcīgākas nekā tikai Baltijas.

Zviedriem un Somiem jau ir ļoti daudz tehnikas utt.

Zviedri faktiski neitralizē jebkādu krievu darbūbu Baltijas jūrā, kā arī Kaļiņingradu.

Somi tieši apdraud Pēterburgu un relatīvi viegli 'nogriež' krievu pieeju savām Murminskas utt ostām.

 

Pa lielam ja Baltija pirmstam no NATO puses faktiski bej neaizstāvama, tad Zviedru/Somu pievienošanās visu izmaina radikāli.

 

Pietiekoši daudz visādas kvalitātes analizējošie video un 'ekspertu' viedokļi Yūtūbā utt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 46 minūtēm , oxygen teica:

Vēl jau jautājums kā būs ar apdrošināšanu. Cik atceros, tad apdrošinātāji deklarēja, ka īpšumus, kas applūduši pēdējos piecos gados cietuši plūdos, neapdrošina pret plūdiem. Nez kā ar tagadējo skādi , piemēram tam kokapstrādes, bet tuvākajos piecos ... ? Būs nākošie un  paliks bez .

Noteikumus/līgumu jālasa… BTA mājas lapā esošajos "KOMERCIĀLO ĪPAŠUMU APDROŠINĀŠANA" raksta, ka nekompensē, ja zaudējumi saistīti ar "paredzamiem plūdiem - paliem. Saskaņā ar šiem noteikumiem par paredzamiem paliem - plūdiem tiek uzskatīti plūdi - pali, ja, saskaņā ar statistikas datiem, plūdi - pali apdrošināšanas objekta atrašanās vietā ir biežāk kā 2 (divas) reizes pēdējos 20 (divdesmit) gados"

Labots - binary
Link to comment
Share on other sites

Nebija, nebija tas dambis paredzēts ilgstošai ūdens noturēšanai. Vismaz tā toreiz stāstīja cilvēki, kas būvēja pirmo (līdz rekonstrukcijai) dambi. Ledus sakraujas, ūdens paceļas, spiediens aizsprostu aizmēž un viss - maksimāli stundu jautājums, tā bija katru pavasari. Ar to arī rēķinājās. Mēles melš, ka pāris gadus atpakaļ gāzinieki esot parakājušies pa dambi. Tas, ka rakājās, tā ir, bet pats nevaru apgalvot tieši kur. Varbūt sakritība, bet saka, ka tieši tajās vietās bija lielākās sūces. Jāpagaida, kad izpļāpāsies kāda amatpersona 😁.

Vispār visi tagad salīdzina šos plūdus ar 1981.gada pavasara plūdiem. Pilnīgi un absolūti garām. Šie plūdi būtu viens pret viens ar 1981. janvāra plūdiem, kuri visiem ir piemirsušies. Var uzmest aci temperatūrai 1980. gada decembra beigās un 1981. gada janvāra sākumā. Ko redzam? Praktiski to pašu, ko šajā gadu mijā. Reāli uznāca maziņš pavasaris. Uzdrošināšos apgalvot, ja nebūtu dambja, tad būtu tieši tāda situācija kā toreiz. Applūda pilsētas lejasgals, kurš applūda regulāri no tēvu-tēvu laikiem vairāk vai mazāk katros pavasara palos. Nu tikai toreiz tas notika janvārī.  Un atšķirībā (cerams) no šodienas strauji uznāca sals un tas ūdens sasala. Zvanītāju ielā bija slidotava visā ielas garumā. Mums pie vecāsmātes bija pagalmā slidotava divus soļus no mājas sliekšņa un lielāka uz Pļaviņu ielas braucamās daļas. Gan jau tāpat kā šogad Pļaviņu HESs nosēdināja ledu uz grunts posmā Pļaviņas - Jēkabpils (ok, tas ir mans viedoklis). Ja to ūdens daudzumu, ko šogad saturēja dambji abos upes krastos "izkliedētu" uz 1980.gada situāciju, uzdrošinos apgalvot, ka būtu tāds pats līmenis kā toreiz. Savukārt tie plūdi, ar ko salīdzina, notika 1981. gada marta beigās. Tur bija pavisam citi ūdens un vižņu daudzumi. Nāca gabali pusmetra biezumā un pilna upe no viena krasta līdz otram. Ūdens daudzums bija tāds, ka līmenis bija vēl mazliet lielāks par šo, bet turpat puspilsētas teritorijā nevis starp diviem dambjiem.  Un ne tikai pilsēta.

Vispār, ja uznāk sals un upe lejpus pilsētas neiztīrās, tad gan pavasarī var sanākt, ka būs patiesa "jautrība".

Link to comment
Share on other sites

Pirms 14 minūtēm , Jurkins teica:

visi tagad salīdzina šos plūdus ar 1981.gada pavasara plūdiem. Pilnīgi un absolūti garām. Šie plūdi būtu viens pret viens ar 1981. janvāra plūdiem, kuri visiem ir piemirsušies.

Tad tu saki ka pavasarī būs nākamie plūdi un šie piemirsīsies?

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

Nesaku, ka būs. Viss jau atkarīgs, piemēram, kāds ziemas turpinājums Daugavas baseinā. Ja tāds kā ilglaicīgā prognoze rāda, tad visticamāk, ka ne.

Link to comment
Share on other sites

7.01.2023. , 13:04, AndrisBB teica:

tomēr arī jāsaprot OSI modeli un saistītās lietas

Atradu labu mācību materiālu:

 

tcp.jpeg.6136fa971405d8db8e33b7072ea2d595.jpeg

Link to comment
Share on other sites

VebKamera
pirms 16 stundām , oxygen teica:

tipiski kad izbīda būvēšanu palieņu pļavās, vēlāk valstij jānāk ar palīdzību, kad applūst.

 

Paturpinot tēmu - plūdi kā reizi postošāki top tieši tādēļ, ka visas palieņu pļavas tiek apbūvētas. Kādreiz ūdens masai bija iespēja kaut kur izplūst (tajās pašās palienēs), tagad to ierobežo šaurā grāvīša diametrs. Jo intensīvāk apbūvēsim palienes, jo jestrāki plūdi / krāvumi, utt. gaidāmi... Tā sakot - paši lielā mērā esam par cēloni sekām. Bet nu palienes mājas īpašniekam šito skaidrot neiešu, viņam tak tā "no vectēva laikiem stāv un - nekas"

  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Man mammas dzimtas mājas ir upes krastā, tiesa māja būvēta saprotu vēl pirms Ulmaņlaikiem un tika būvēta pakalnā. Upes ja tā skatās tad nav nemaz tik tuvu, bet mamma stāstīja , ka atcerās kā bērnībā upe (Ogres), esot izgājusi no krastiem un ūdens esot bijis gandrīz līdz kalna augšai, ledus krāvumi vēl pēc tam palikši vairāku m augstumā. Ja tā skatās, tad vasarā no upes virsmas līdz kalna augšai būs savi 20-30m, respektīvi ja tagad kāds izdomātu būvet māju tiešā nozīmē upes krastā, tad pie tāda paša scenārija māja būtu konkrēti zem ūdens. Ticu, ja nebūtu tāda nomale, tad šādu ūdens cienītāju atrastos. Tādēļ arī par to, ka ja būvē vietā kas dabiski iemeslu dēļ ir pastiprinātā riska zonā, tad nevajag čīkstet, ka vai cik silti, kā man tā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 23 minūtēm , AVilks teica:

upes krastā,...būvēta pakalnā.

Exklusīva kombinācija. Tikai nestāsti , ka Tev tur švaka zona, vai Starlinks neķer. 😃

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Pirms 36 minūtēm , AVilks teica:

Tādēļ arī par to, ka ja būvē vietā kas dabiski iemeslu dēļ ir pastiprinātā riska zonā, tad nevajag čīkstet, ka vai cik silti, kā man tā.

Jurkins jau nečīkstēja. Drīzāk otrādi. :D

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 11 stundām , ggg97 teica:

Tikai nestāsti , ka Tev tur švaka zona

Neticēsi, bet tajā rajonā zona nav tā spīdišākā, jo pret apdzīvotās vietās centru pretī kalns ar mežu, pati vieta sanāk tādā kā ieplakā, uz pārējām pusēm priekšā pāris desmitu kilometru Latvijas valsts meža masīvs 😄

Starlink nav nepieciešams, 4G ar mastā uzrautu Iskra antenu var dabūt ciešamu 🤭

 

Ja tā skatās, tad upes krastā vecās mājas mums tur daudz, tiesa visas uz pakalna būvētas. Tiesa padomjo laiku ideoloģija daudzas no tām nolīdzināja, palikuši tikai akmens mūri no vecajām kūtim. Kā arī stāvkrasts ir diezgan pamatīgs.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ko?! Pat neienāca prātā ka normālā augstskolā māca ko tādu.  Nu jā, ja Latvijas Ārstu Biedrības prezidente homeopāts , tad... Tiešam, kur pasaule iet. 

 PS redzēju labu ukraiņu pediatra, Komarovska  interviju kur šim bija runa par ''adekvātiem'' kolēģiem no krievijas, tad šis atbildēja, ka lielāka daļa ir adekvāti un skaļi nepauž atbalstu putinam. Kad viņam pajautāja ka var saprast kurš domā ko dara un adekvātuma indikatori , tad šis atbildēja ka : ''Attieksme pret homeopātiju, vakcinēšanos un ģenētiski modificētiem produktiem''   

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

7.10.2022. , 10:10, binary teica:

Ja nu te ir kāds Zabbix lietotājs (IT monitorings; lai gan nē, ne tikai IT), tikko sākās šā gada samita pirmā diena, pieejams arī youtube

https://www.youtube.com/watch?v=RA2QkR9wNiQ

Ja nu … sisadminiem, monitoringa speciem un tml - "Zabbix Meeting Latvia" šajā ceturtdienā, pasākums bez maksas, bet vispirms jāpiereģistrējas, citādi var neielaist.
https://www.facebook.com/zabbix/photos/a.457911347570950/6435720346456657/
https://twitter.com/zabbix/status/1617510962151440388

Labots - binary
Link to comment
Share on other sites

Nu labi vismaz, ka skatījumi tiek audzēti tam "polittehnologam", nevis tai kā-nu-viņu-tur-sauca.

Link to comment
Share on other sites

Eu, kas ar to m79 bodi notiek, tāda sajūta, ka nīstākais notikums ir klienta ienākšana veikalā. Tur tām meičām nemaksā algu, vai tās ir globālas kovida sekas?

Link to comment
Share on other sites

Piebraukšana tagad ērta, ir ka vajag kaut ko 'paķert'. Bet pēdējā laikām liekas, ka ātrāk izskriet depo, cenu klubu, sāgu un uzsūtīt iveikalā un nočortoties par to 'citādo pasauli'.

Link to comment
Share on other sites

pirms 3 stundām , versatile teica:

Paklau, kāda suņa pēc jūs šito tiražējiet un audzējiet skatījumus?

 

Jo tautai gribas šovu, tak mums visi "ziņu" portāli ik pa laikam ziņo, ka kiviči, didrihsines un magones kaut ko izdara un TAS OBLIGĀTI ir jāzin tautai. Bet, ja tauta liktu mīksto, tad šādu rakstu nebūtu, bet ja personas no "ziņu" lapām nepazūd vairākus mēnešus, tad piedod, bet tas parāda vidējo temperatūru palātā un par šo personu domāju vēl bieži nāksies redzēt ziņas, jo tagad tikai zemais starts, vēl jau nav kulminācija.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , Prime teica:

Vai ir kāds likuma punkts, man kā darba devējam atlaist ar pantu....

Neko darīt... Saeima - sabiedrības spogulis. Diemžēl daudzi viņu tur ievēlēja.

  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

versatile
Pirms 9 minūtēm , AVilks teica:

"ziņu" portāli

Es par viņiem runāju?! Vai @Prime tagad ir ziņu portāls?

nakujam ar tādu sūdu dalīties?

Link to comment
Share on other sites

Pirms 4 minūtēm , versatile teica:

Es par viņiem runāju?!

 

Es nebiju domājis to par kādu konkrēti, bet @Stasss labi uzrakstīja un tik pasaki, ka tā nav.

Link to comment
Share on other sites

Nekad nesāciet strīdēties ar valsts maizi ēdošiem, /ne tiem, kas Rīgas vai Jelgavas cietumā/, par to, ka kaut kas šai valstī tomēr nav labi ;)

 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...