Jump to content

Dažādu "ātro kursu " jēga


deviant1
 Share

Recommended Posts

Tagad diezgan padaudz kursu iestāžu piedāvā dažādus IT kursus. Piemēram, testētāju trūkstot, davai 80 vai 120h kursus ar padsmit lekcijām un 5-6 patst darbiem. Otrs piemērs, programmētāju trūkstot, davai 8-10 nedēļu kursus ar vairākām valodām uzreiz. Cik liela jēga cilvēkiem no tādiem kursiem? Linkus vismaz tēmas sākumā nelikšu, jo šie man par reklāmu nemaksā. 

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Manuprāt jēga nepārāk liela, tad labāk paskaties kautkādus online tutoriālus, piemēram pluralsight ir labi, vai arī piesakies kādiem bezmaksas online kursiem (alison, coursera vai tml). 

Tiem klatienes kursiem pluss varētu but ka ir iespēja klātienē uzdot jautājumus, kautko darīt grupā.

Labots - AndrisBB
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

deviant1

Man diezgan nesakarīgs izskatījās piedāvājums, piemēram, uzsākt vienlaicīgi programmēšanas apguvi ar JS, Java un php, piemēram. 

Link to comment
Share on other sites

Verneris

Par cik esmu noguris no datortehniķa amata un alga ar tur nekāda lielā nesanāk, nolēmu pamēģināt programmēšanu. Patīk radīšanas process un tik cik pats paspaidīju, liekas, ka beidzot būs atrasta lieta, kas ļoti patīk. Noskatījis esmu 3 iestādes. webskola.lv, helloit.lv, rigacoding.lv uz šo brīdi vairāk sliecos uz webskola.lv mācību programmu. Mājās pēc darba atnākot nav īsti laika, jātaisa vakariņas + sīkie uz kakla lec. Līdz ar to pašmācības ceļā apgūt ir baigi grūti(moš atmaska :D ) 

Bet nu pāris stundas vakarā, kur mierīgā gaisotnē kaut ko iemāca un apstāsta, liekas baigi ok. Iespējams kādam ir jau kāda pieredze par kādu no šim mācību iestādēm un varētu padalīties?

Esmu tā kā webskola.lv pieteicies jau un gaidu, kad nokomplektēsies grupa.

Labots - Verneris
Link to comment
Share on other sites

deviant1

Man jau AndrisBB komentētie varianti izskatās reālāki. 

Tikai intereseanti, kā ar vecumu, līdz kuram nozare gatava pieņemt "jaunos" koderus?

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Verneris teica:

Mājās pēc darba

Palikt ilgāk darbā un pašmācībā pamācīties nav variants? 

 

Ja priekš pamācību studēšanas pietrūkst sevis disciplīnas, tad ir pieejami entie bezmaksas kursi ar video klipiem, mājas darbiem un testiem sevis pārbaudei:

https://www.edx.org/course/learn-program-java-microsoft-dev276x

https://www.edx.org/course/introduction-java-programming-part-1-hkustx-comp102-1x-8#!

https://www.edx.org/course/introduction-java-programming-part-2-hkustx-comp102-2x-4

https://www.edx.org/course/object-oriented-programming-java-microsoft-dev277x

https://www.edx.org/course/java-fundamentals-android-development-galileox-caad001x-1

 

Tas tā, tīri piemēram. Ar šiem kursiem, protams, par programmēšanas Guru nekļūsi, bet iesākumam varētu pietikt. Tad varbūt sapratīsi, ko rakt dziļāk, ko nē.

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Verneris
Pirms 1 minūtes , itanium teica:

Palikt ilgāk darbā un pašmācībā pamācīties nav variants? 

Galīgi un vispār nekad nē!!! 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

No kursiem būs jēga, ja ir motivācija un konkrēts mērķis, ko sasniegt. Bet tā noklausīties lekciju youtube (vai klātienē) un dzīvot tālāk bez iegūto zināšanu pielietojuma var nosaukt par brīvā laika pavadīšanu kā grāmatas lasīšana, muzeja apmeklējums utml.

 

Esmu bijis 2 nedēļu java kursos sen senos laikos, kur mācīja java pamatus. Runājot ar citiem kursu apmeklētājiem, reāla jēga bija tiem, kas jau bija kodējuši C++, delphi un vēlējās paplašināt zināšanas par javu ar praktiskiem uzdevumiem. Bez programmēšanas priekšzināšanām daudz kas vērtīgs tika palaists garām, it sevišķi tādiem, kas gribēja no datortehniķiem pārkvalificēties par programmētājiem bez jebkādas programmēšanas pieredzes. Lielākais bonuss ir tāds, ka varēji paprasīt konkrētus jautājumus un saņemt atbildes.   

Link to comment
Share on other sites

deviant1

Mežaveci, datortehniķiem grūti padevās kodēt vai kā? Par to ka obligāti jāsāk ar_C++ vainC ; daudz kur dzirdēts, bet daudzi sāk ar php vai C#. Augstskolā jau savādāk, kādā secībā un kas nāk, tā arī dara. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Secībai nav nozīmes, svarīgi ir tas, vai tu saproti, kas OOP, kā definē mainīgos un vispār kā notiek programmēšanas process. Visi specializētie kursi jau ir par lietu un praktiski nestāsta pamatus, jo tos var pats izlasīt, testa piemērus pabakstīt.  

 

Pirms vispār sākt ar kursiem, vajag izvilkt kādu grāmatu, pamēģināt kaut kādu kodu patestēt, pierakstīt klāt kādas rindas un pārbaudīt vai vispār jēga iet tajā virzienā.  Tad vairāk būs skaidrs, ko gribas darīt, kādas zināšanas pietrūkst. Ir cilvēki, kuriem nav lemts kļūt par programmētājiem, jo nav attiecīgā domāšanas dotību. 

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
Pirms 11 minūtēm , deviant1 teica:

Par to ka obligāti jāsāk ar_C++ vainC

Tie kas nāk no C++ vai C vienkārši būs spējigi ātri apgūt jebkuru valodu, īpaši no C++ nākošie, bet vai tā ir valoda ar ko vieglāk būtu iesākt es stipri šaubos. Manuprāt daudz labāk ir sākt ar kaut to pašu Python, kurā ir daudz mazāk ļoti sarežģītu lietu un tad ja iepatīkas un ir vajadzība var pārslēgties uz C# vai Java daudz vieglāk. 

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

Autoram es ieteiktu pārāk nesafanoties! Programmēšanai ir vajadzīga īpaša domāšana, visi to nespēj! 

Parasti tie kam programmēšana interesē, to sāk mācīties jau no patsmit gadiem. Programmēšanas valodas apgūt jau ir mazākais!

Galvenais ir pareizi domāt iemācīties un priekš tam ar pāris dienu vai nedēļu kursiem būs stipri, stipri par īsu!  

Link to comment
Share on other sites

Kādu labu laiku atpakaļ Airdog aicināja pie sevis strādāt programmētājus. Vienīgais nosacījums bija, ka viņam jāpārvalda labi matemātika un ļoti labi fizika :) 

Link to comment
Share on other sites

Ja kaut ko māk, un gribas papīru par to, ka māk, bet ne īsti gribas tā papīra dēļ maksāt naudu un iet kursos, par kuru kvalitāti nejūties pārliecināts, tad ir tāda lieta kā ārpus formālās izglītības iegūtas profesionālās kompetences novērtēšana.

Es uz to metu aci vienas citas kvalifikācijas dēļ, bet IKVD publicētajā sarakstā ir arī kvalifikācija Programmēšanas tehniķis, lūk šīs ir mācību iestādes kurās cilvēkus šādai kvalifikācijai māca un kurās tev vajadzētu varēt likt to eksāmenu kopā ar attiecīgās programmas beidzējiem, samaksājot EUR 46,98

 

Profesionālās izglītības kompetences centrs "Rīgas Valsts tehnikums"
Jelgavas Tehnikums
Profesionālās izglītības kompetences centrs "Rīgas Tehniskā koledža"
Rēzeknes tehnikums
Saldus tehnikums
Rīgas 3.arodskola

 

Cilvēkam, kas eksāmenu grib likt, pienākoties arī viena bezmaksas konsultācija mācību iestādē par eksāmena saturu.

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , 138 teica:

likt to eksāmenu kopā ar attiecīgās programmas beidzējiem

Precīzāk - nezinu kā ir ar programmēšanas tehniķiem, bet citās kvalifikācijās mēdz eksāmenus likt arī grupas no darba devējiem, kurām arī tāpat var pievienoties, un kuras atšķirībā no tehnikuma beidzējiem gadās visādos gada laikos nevis tikai vasarā.

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Tie kas gribēs tie arī iemācīsies, no online video kursiem, grāmatām, utt. Uztaisīs kautko, ieliks kādā no Git serveriem, būs gan ko CV ierakstīt, gan ko intervijā apspriest.

Tie kas tikai sapņo, tie ari gadiem pētīs visādus kursus, eksāmenus, bet tā arī nekur neaizies un neko neizdarīs.

Cik tur tā darba, piesakies kursos un tad redzēs, ir jēga vai nē.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 28 minūtēm , AndrisBB teica:

Cik tur tā darba, piesakies kursos

...un samaksā par tiem, un tad redzēs, jā.

 

Ziņkārības pēc paskatījos, kādas ir cenas @Verneris nosauktajiem, diviem no trim cenas redzamā vietā nav ieraugāmas, rigacoding ir 985 ja maksā pa daļām (nav gan minēts kāds ir pirmais maksājums) vai 885 ja uzreiz. Nav gluži santīmi.

Link to comment
Share on other sites

helloit cenas, izrādās, ir ieraugāmas lapas krievu versijā :cool:  :pc:

un tās ir sākot no 150 par mēnesi ilgiem kursiem - nu arī nauda tomēr, ko varbūt cilvēkam negribas nomest tāpat vien, lai pamēģinātu, "kā ir"

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
Pirms 15 minūtēm , 138 teica:

...un samaksā par tiem, un tad redzēs, jā.

Tad jāpaliek gribot. Tikuntā nav tajos kursos nekā tāda ko nevarētu pats internetā atrast bez maksas. Kautvai taspats pluralsight ko minēju, nav īpaši lēts, bet arī nav nekas ārkārtīgi dārgs, bet saturs tur ir ļoti labs.

Link to comment
Share on other sites

deviant1

Mani visvairāk interesēja, kāds uzskats par īsiem kursiem ( maz kontakta h), kuros ņem vairākus, piem JS, php un Java vienlaicīgi. Var cilvēks vienlaicīgi samācīties ? Kas pats palēnām ņemas, parasti ņem pa vienam.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 31 minūtēm , deviant1 teica:

Var cilvēks?

Ganjauka ļoti atkarīgs no tā, cik daudz tu jau zini un māki, un cik labi tev padodas multitāskot, precīzāk, nesaputrojoties noglabāt savā galvā dažādu kategoriju, bet līdzīga veida zināšanas (skolā angļu un vēl vienu svešvalodu valodu vienlaicīgi mācīties nesasipjoties varēji? dažiem nesanāk)

Link to comment
Share on other sites

Verneris

Nu es pamēģināšu. Patīk tas, ka var grupā mācīties, man personīgi tā ir vieglāk. Iespējams kāds no biedriem uzdos jautājumu pasniedzējam, kas pašam galvā neiešausies, bet atbilde būs arī man ļoti noderīga. Dabīgi, ka pāris mēnešos par GIGA programmētāju nekļūs. Mērķis arī nav kļūt par tādu. Tas ko ES vēlos, lai ieliek sliedēs, lai parāda kur, kā un ko vispār meklēt un tad jau var pats tālāk lasīt un mācīties. Manis izvēlētajā "mācību iestādē" ja sevi pierāda piedāvā arī līdzfinansējumu no ScandiWebs (gan jau arī nav nekāds krutais darba devējs) un ja viss čiki piki, tad pēcāk arī darba vietu. Un TAD JAU esmu iemests programmētāju vidē un droši esmu gatavs dažus gadus novergot, lai gūtu pieredzi un mācītos tālāk. Un jā, tik cik pašam mājās sanāca paspaidīt html, js, css, ļoti patika :)

Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , deviant1 teica:

Mani visvairāk interesēja, kāds uzskats par īsiem kursiem ( maz kontakta h), kuros ņem vairākus, piem JS, php un Java vienlaicīgi. Var cilvēks vienlaicīgi samācīties ? Kas pats palēnām ņemas, parasti ņem pa vienam.

 

Domāju ka pilnībā zemē izmesta nauda!

Kaut vai tāpēc ka JS un PHP valodu koncepcijas ir tādas nu kā lai labāk pasaka, mazliet līkas un ar šām mācīties programmēšanu nevajadzētu!

Un brīnumi nenotiek! Nevar iemācīties programmēt pa pāris nedēļām vai pat mēnešiem!

 

Domāju ka vienīgais reālais veids kā iemācīties programmēt ir pašmācības ceļā. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Pašmācībā daudz ko var iemācīties, bet pareizi to darīt diez vai viens pats savā būcenī var izdarīt. Vismaz es dzīvē labus piemērus neesmu redzējis.

 

Mums te darbā arī bija viens guru, teoriju zināja kā piecus pirkstus, bet kad iedeva uzdevumu uzbūvēt progu no 0, tad saveidoja tādu kodu monstru, ko pats kontrolēt nespēja. Nākamam programmētājam atlika šausmināties, kur tik briesmīgi samudžināti var uztaisīt un puse no funkcijām nestrādāja. Tāpēc problēma nav valodu līkumā, bet veidā, kā tiek pielietotas zināšanas. 

Link to comment
Share on other sites

Man arī būs jāpiekrīt kolēģiem, ka tā ir lieka naudas izmešana, rekomendēju treehouse (vairāk uz web izstrādi tendēts) labi pastāsta visu priekšā un neskaidriem jautājumiem ir forums.

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Klātienes kursu jēga varētu būt sociālais faktors un iespējā nodibināt vismaz kautkādus noderīgus kontaktus, kas zin varbūt kursabiedrs dabūs darbu un rekomendēs tevi, varbūt pasniedzējs, varbūt darbadevējs pats atnāks. Mājās sēžot un pašam rokoties pa grāmatām tas viss izpaliek.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 35 minūtēm , AndrisBB teica:

Klātienes kursu jēga varētu būt sociālais faktors un iespējā nodibināt vismaz kautkādus noderīgus kontaktus, kas zin varbūt kursabiedrs dabūs darbu un rekomendēs tevi, varbūt pasniedzējs, varbūt darbadevējs pats atnāks

Jā jā! Darba devēji to vien dara kā pa ātrajiem kursiem sēž! :D 

Nebūsim nu naivi!

Kad kaut kādas nebūt zināšanas iegūtas, nāksies vien pašam sūtīt cv un meklēt firmu kura ar mieru paņemt praktikantu. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

deviant1

MežaVecis

Labas prakses principus un savu nedarbu testēšanu var ievērot arī mājās, bet visumā piekrītu ka lielā ofisā ir krutāk.

Ronalds

Bet protams, ja gribēs darbu, darba devējs gribēs portfolio un pieredzi redzēt. Papīrs par augstāko gan palīdz tikt dažādos projektos. Tāpat par pliku papīru vien arī neņems.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , deviant1 teica:

Papīrs par augstāko gan palīdz tikt dažādos projektos.

Nezinu gan! Ne man, ne maniem paziņām nekādi papīri nekad nav prasīti. Es savu RTU bakalaura diplomu esmu kaut kur pasējis.... 

Stājoties darbā par programmētāju tiek doti pārbaudes darbi pēc kuriem tad arī tiek spriests ko attiecīgais kadrs prot, un ko nē! 

Link to comment
Share on other sites

Vispār jau darba devējus interesē kandidāta pieredze, diploms visticamāk būs vajadzīgs valsts iestādē strādājušajiem, kur sia pretendē uz konkursiem, kur attiecīgi ir punkts, ka jābūt kandidātiem ar augstāko izglītību, bla, bla..

 

Tas, ka kaktu kantori raksta, ka pabeidzot kursu tiek izsniegts atzīstams sertifikāts ir diršana, tas darba vadītāju neiepriecinās, jo šobrīd ir pilns ar zaļiem programmētājiem, katru gadu tos ražo RTU un LU un pārējās novadu augstskolas. Visiem uzņēmumiem ir vajadzīgi nopietni programmētāji ar stāžu, bet maksāt negrib vairums un tad čīkst darba devēji, ka nav programmētāju 

Labots - staylez
Link to comment
Share on other sites

deviant1

Kursu papīre kā tāds mani neinteresē. Drīzāk lai tas ko uzkodē, labi strādātu. 

Daudzi jau atbirst no studijām, turklāt daudzi kas absolvē, neiet par programmētājiem.

Man vairāk interese skilot, lai kaut ko noderīgu un labi strādājošu var uzcept, nevis galvenais pamatdarbs -programmētājs. 

 

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , deviant1 teica:

Daudzi jau atbirst no studijām, turklāt daudzi kas absolvē, neiet par programmētājiem

 

Tādēļ, ka programmēšana nav viegls darbs, ir nepieciešama milzīga iedziļināšanas, lai kaut ko saprastu ko pats dari un galvenais uzceptu.

Manuprāt tukša salmu kulšana šeit, ja tu gribētu, tu jau būtu kaut ko sen mācījies programmēt kādos online kursos, nevis gaidījis šeit komentārus no biedriem, kāda jēga maksāt naudu par sasteigtām lekcijām, ja var mierīgi mācīties pašmācības ceļā, pilns internets ar pamācībām. 


Kāda ir tava šī brīža pamatnodarbošanās, ja nav noslēpums ?

Link to comment
Share on other sites

Pukinens
pirms 4 stundām , staylez teica:

šobrīd ir pilns ar zaļiem programmētājiem, katru gadu tos ražo RTU un LU un pārējās novadu augstskolas. Visiem uzņēmumiem ir vajadzīgi nopietni programmētāji ar stāžu, bet maksāt negrib vairums un tad čīkst darba devēji, ka nav programmētāju 

Muļķības. Teorētiski ražo. Jau manā laikā par 1/3 studentu bija skaidrs ka viņi par programmētājiem (vai pat vispār ITišņikiem) nekļūs. Par vēl 1/3 bij skaidrs ka tie būs plānā galdiņa urbēji ar lielām ekspektācijām. Tā tas ir arī tagad, tikai plānā galdiņa urbēju saradies vairāk.

Ja esi ieinteresēts programmēšanā vairāk kā dod universitāte, tad tevi jau pēc otrā kursa mēģinās savaņģot kāds no lielajiem spēlētājiem, lai piedāvātu praksi un apmācītu savā iekšējā akadēmijā, kur apstākļi ir maksimāli tuvi darba apstākļiem - teorija, praktiskie darbi, darbs komandā un komunikācija ar aizrobežu kolēģiem, un beigās paņemtu darbā. Diemžel arī no šādiem, pirmajā acu uzmetienā, perspektīviem kadriem, mazāk par pusi kvalificējas īstam darbam. Un galvenais iemesls ir nevis nezināšana, bet attieksme - nav mūsdienu jaunatne radusi nopietni strādāt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
pirms 8 stundām , deviant1 teica:

Papīrs par augstāko gan palīdz tikt dažādos projektos.

Papīrs palīdz tikt projektos garlaicīgos kantoros, kas ražo valsts pasūtījumus, kā ZZDats, Exigen utml. iestādījumos, jo caurkrituši programmētāji sēž ierēdniecībā un izvirza mistiskas prasības. Visādi citādi papīrs nevienam nav interesants.

 

 

pirms 8 stundām , deviant1 teica:

Labas prakses principus un savu nedarbu testēšanu var ievērot arī mājās

Nevar ievērot, jo tev mājās nekad nebūs tādi projekti, kur iesaistīti 100 darba stacijas un vajadzība domāt globālā līmenī. Arī iemaņas ar daudz un dažādām nestandarta situācijām rodas ar pieredzi, nevis sēžot un lasot tutoriāļus un veidojot abstraktus testkeisus.

Link to comment
Share on other sites

bomarfield

Skatoties no "lielo spēlētāju" viedokļa, jāņem vērā arī sagaidāmais algu "expectation" līmenis.

Ņemot 2. kursa stundentu, apmācot, etc. lielais spēlētājs iegulda resursus, bet ar iespēju "atmesties", ja expectation līmenis kļūst neadekvāts (cerētajam/sagaidāmajam) ieguldījumam.

Studentu gadījumā (daži pirmie gadi, līdz tiek izfiltrēts, ir cilvēks vai nav lietaskoks), tas ir salīdzinoši vienkārši.

Pārkvalificēto gadījumā šīs ekspektācijas atalgojuma ziņā jau no "starta" līmeņa būs augstākas. Tāpat arī cilvēciskās lietas ir grūtāk mainīt "pēc saviem Ieskatiem".

 

Atbildot uz konkrēto jautājumu, "Cik liela jēga cilvēkiem no tādiem kursiem" - ja vien tas nav kāds ekstra gadījums, šādu cilvēku diezin vai ņemtu darbā. Sorry.

 

Link to comment
Share on other sites

deviant1

Manuprāt pārkvalificētos nevēlas vairāk vecuma dēļ.

N.B. Es nedomāju ka īsie kursi var kādu pārkvalificēt, vienīgi pabakstīt kādu. 

138, nezinu. Vienu svešvalodu es labi zināju bez skolas, tā ka palika viena ko mācīties.

Link to comment
Share on other sites

Kursi ir spēriens pa pakaļu, lai cilvēkam dotu kaut kādu kustību. Testētājam tāds stundu apjoms ir pietiekošs, bet programmētājam nāksies saskarties ar ļoti lielu kadru deficītu izvēlētajā nozarē, lai skaitītos konkurētspējīgs un "virs vidējā", jo tipiski jau citi programmētāji ir grauzuši to visu gadiem ilgi patstāvīgi. Es teiktu, ka arī veiksmīgi izieti kursi ir ļoti labs sākums, lai dabūtu kursantu kustībā un stimulētu darīt tālāk.

 

Alternatīva - kafija un online kursi, protams. Bet dzīvi cilvēki blakus, maksāšana, regulāra savākšanās noteiktos pulksteņos - tas viss disciplinē turpināt.

Ja autors tagad nemāk neko no tā, tad no nulles līdz kursu beigām noteikti gūs relatīvi daudz.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...