Jump to content

Freelancer programmētāji - kā ar nodokļiem?


midix
 Share

Recommended Posts

Pašlaik strādāju mikrouzņēmumā, bet reizēm apsveru, ka varētu pamēģināt arī freelance. Jautājums - kā tad tur ir nodokļiem, ja strādā freelance kādai ārzemju firmai? Un kādas atšķirības starp strādāšanu ASV vai UK klientam? Vai ir vienkārši jāreģistrējas kā pašnodarbinātajam un viss jāmaksā pašam, savukārt darba devējs pārskaita visu pilnu summu, savā pusē neatrēķinot nekādus nodokļus?

Vai ir kādi stabili freelance portāli, kuros nodokļu jautājums ir arī vēl kaut kā papildus integrēts?

 

Novirze no pamatjautājuma: 

Daži kolēģi pat sāk iet prom no firmas uz freelnace, jo esot pārāk garlaicīgi strādāt rutīnas darbu; firma ir maza un atrodas neRīgā, tāpēc vadība nevar būt īpaši izvēlīga un atrast labus projektus.

Kaut gan skatos, ka daudzi programmētāji pēdējā laikā vispār lēkā šurpu turpu pa firmām, jo laikam jau tiem svarīgāk ir dabūt interesantu un normāli apmaksātu projektu, lai var attīstīties. No otras puses, freelance, protams, nav stabilitātes, taču ja izdodas viena mēneša laikā nopelnīt dubultā to, ko saņem mazā firmā, tad jau būtu tīri ciešami...

Labots - midix
Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Ja saziņai ar klientu izmanto TOR un norēķinās ar bitcoin/vai ko līdzīgu, tad par nodokļiem nav jāuztraucas.. Un lielākā atšķirība starp UK un US klientiem ir laika zonā.

Labots - Anonīms Alkoholiķis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

:biggrin:  nē, ar tādiem aizdomīgiem maksājumiem kaut kā negribas ielaisties. Interesē, kā viss notiek, ja dara oficiāli. Un kā tur bija ar tām nodokļu starpības starpības atmaksām? Zinu, ja strādā fiziski ārzemēs pie darba devēja, tad tur bija VID jāmaksā / jāpieprasa (atkarībā no nodokļu starpības), bet kā ir ar freelanceriem?

Link to comment
Share on other sites

Reģistrējies kā pašnodarbināta persona, maksā nodokļus pats par sevi, ja interesē kaut kas sīkāk, vari pakonsultēties vid'a 

Link to comment
Share on other sites

alusbundza
Pirms 28 minūtēm , staylez teica:

vari pakonsultēties vid'a 

mafijā ...., tu neprecīzi izteicies .....

Link to comment
Share on other sites

VID reizēm nav nemaz tik traki, esmu pāris reizes bijis vietējā nodaļā, bija tīri draudzīgas meitenes un ātri palīdzēja tikt galā ar deklarāciju pārmaksāto nodokļu atgūšanai.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...