Jump to content

Iesakiet Monitoru- Saudzigu Acim?


www.MistersPimpausis.lv
 Share

Recommended Posts

www.MistersPimpausis.lv

Kautkur pa ausugalam dzirdeju ka ir kautkadi IPS modeli tagad pieejami kas mazaku skaadi dara acim un vieglak stradat del visadiem anti-flicker un blue-light filtriem.

cik testets uz laptopiem tad dazus ekranus nevaru panest -miglojas acis/nak reibiens utt, uz citiem atkal varu darboties bez jebkadam problemam..

 

Varbut kadam bijusi tada pati velme un ir jau izpetijis kas ir dabonams LV tirgu?

Parsvara tiks lietots prieks web, bisk kodesanas, foto/vido apstrade ari -  gribetos to bildes kvalitati ari tadu labaku pie reizes. Speles nespeleju taka IPS bus taisni laika.

 

vajag standarta  23-24 collas , 1080p , ar hdmi portu, un ar shauram malam  lai var divus lietot reize.

gribetu ieklauties 150eir/gabala , bet ja nu kautkas krietni labaks dabonams par nedaudz vairak -tad ari butu ok.

 

pats esmu atradis kkadu philips , 121eir -citaa bodee, pec visam prasibam- tas ir tas ko vajag, bet nu nav ne jausmas kads vins ir realitate.

https://www.1a.lv/datortehnika_preces_birojam/personalie_datori_monitori_ups/led_monitori/philips_243v7qdab00#ait-product-gal

 

 

 

 

 

 

 

 

Labots - www.MistersPimpausis.lv
Link to comment
Share on other sites

INTRASERVERNET

Nav taada monitora, kas nebojaatu redzi. Visi vinji bojaa un bojaas. Cenu atshchiriiba vairaak nosaka cik preciizi raada kraasas un kaa tiek paraadiita bilde.

Link to comment
Share on other sites

Nu ja ir blue-light filter tad acīmbiški komfortablāk tumsā strādāt ir gan :)

 

Var arī softwāriski to pašu fluxu mēģināt no sākuma, daudziem palīdz. Vienīgi ar foto īsti nepastrādāsi ar ieslegtu fluxi.

Link to comment
Share on other sites

www.MistersPimpausis.lv
Pirms 52 minūtēm , Rizla teica:

Nav taada monitora, kas nebojaatu redzi. Visi vinji bojaa un bojaas. Cenu atshchiriiba vairaak nosaka cik preciizi raada kraasas un kaa tiek paraadiita bilde.

to apzinos, bet...ja tomer grib stradat ar pabojatu redzi? Uz galigi-galigi letajiem TN ekraniem acis iet kubaa, palietojot kautko nedaudz labaku nav vispar problemas.

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

No tās pašas operas - gribēju iepirkt Dell UP2516D . Jau tā nav pa velti, bet ar to visos salīdzini inetveikalos ir tukšs. Kāds noliktavām tuvs cilēks nezina vai vēl gaidāms, jebvai cerība tik uz 2035. gada modeli? Jā, paldies, pa 607 pirkt negribu, sorry.

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

Skaties, lai ir regulējama monitora kāja, citādi viss būs velti

Labots - staylez
Link to comment
Share on other sites

Lai mazāk bojātu redzi nevajag strādāt pie monitora tumsā! Un normālas, nemirgojošas lampas - led vai kvēlspuldzes.

Laptopos izņemot dārgo galu, tiek liktas lētas un pretīgas TN matricas.

 

Es  domāju ka jebkurš jauns IPS monis būs gana saudzīgs acīm.

Link to comment
Share on other sites

www.MistersPimpausis.lv
pirms 8 stundām , MartiniB teica:

mjaaa, ar leetajiem negrib sasieties, bet budzhets 10x iepaliek no top monitoru cenas

teiksi ka jaatdod ir 1500eir par 23-24collu  1920x1080 monitoru? :D 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 24 minūtēm , www.MistersPimpausis.lv teica:

1500eir par 23-24collu  1920x1080 monitoru?

 

Pimpausi pleg ..ir normāli monitori ar normālām cenām, bet tu dzen ..

Labots - staylez
Link to comment
Share on other sites

Laptopiem parasti (ja nerunā par augsto galu) vispār ir diezgan briesmīgi displeji, tāpēc jebkurš normāls IPS / PLS displejs būs daudz labāks.

 

Esmu šo tēmu pētījis, jo man kopš dzimšanas ir slikta redze, tāpēc monitorā skatos no ļoti tuva attāluma (ap 20cm), kas nozīmē, ka labi sajūtu dažādus sīkus defektus un efektus.

 

Ir jāņem vērā daudzi faktori, kas atkarīgi no cilvēka redzes īpatnībām. Vienus tracinās zems fona gaismas PWM (subjektīvi rada mirgošanas sajūtu), citus - glancēts ekrāns (subjektīvi - traucē acij fokusēties uz attēlu ekrānā, tā vietā fokusējoties uz atspulgiem), vēl citus - mirgojoši pikseļi (slikta Vcom kvalitāte), vēl citus - matricas pikseļu izmērs, forma un attālums starp pikseļiem (subjektīvi rada sajūtu, ka skaties uz atsevišķiem pikseļiem nevis attēlu kopumā), vēl citus - atsevišķām matricām piemītošs "mirdzoša sniega" efekts.

 

Pēdējā laikā ražotāji sāk dažas no šīm problēmām izmantot mārketingam, un zināmā mērā tas ir labi - vismaz nu jau var nopirkt monitorus bez PWM (tas gan var nozīmēt īsāku fona gaismas mūžu, jo LED nav īsti piemērots spilgtuma regulēšanai ar pastāvīgu spriegumu, taču gan jau ka ražotāji zina, ko dara) vai vismaz ar ļoti augstu PWM frekvenci, kā arī zilās krāsas filtrs, jo LED fona apgaismojums ir ar ļoti izteiktu pīķi zilās krāsas spektrā, kuru mēs apzināti neredzam, taču uz acs tīkleni tas laikam bliež nopietni, bet nez, kā tur īsti ir - par maz reālas statistikas.

 

IPS / PLS / TN / VA / MVA - šie ir paneļu tipi, kas ietekmēs tikai attēla kvalitātes parametrus, bet ietekmei uz redzi laikam nav lielas atšķirības, jo visur darbības princips pamatos ir tas pats, atšķiras tikai pikseļu forma, dažas īpašības un tas, kā laiž spriegumu cauri RGB subpikseļiem.  IPS (jeb Samsung izpildījumā - PLS, jo Samsungs atsakās izmantot konkurenta LG ražotos IPS paneļus, ko lielākoties izmanto citas firmas) šobrīd ir "zelta vidusceļš" attēla kvalitātes / cenas ziņā. Profesionālajiem modeļiem ir papildus uzlabojumi, lai samazinātu IPS vājības - fona gaismas caurspīdēšanu melnai krāsai (IPS glow) un arī uzlabotu paša fona vienmērīgumu ar kaut kādu kalibrējamu lokālu aptumšošanu. Bet tas jau ir ļoti Pro-End un atkal diez vai ietekmē redzi.

 

Pie tam, cena nav noteicošais. Es pats aplauzos ar Asus ProArt sērijas monitoru, kuram piemita kaitinošs matricas polarizatora skata leņķa aptumšošanas efekts. Lietojot monitoru normālā attālumā, nekādu problēmu, bet manai redzei bija ļoti pamanāmi plankumi uz ekrāna un sajūta, ka skaties ar tādu kā mazliet "kabatas lukturīša" apgaismojuma efektu. Beigās paveicās, ka birojā bija viens vecs Viewsonic VP2365WB, vecāka izlaiduma ar CCFL fona apgaismojumu, kas gan nav videi draudzīgs, jo saturot dzīvsudrabu, bet toties manām acīm patīk labāk, jo ir siltākas krāsas un vienmērīgāks fons, salīdzinot ar LED fona apgaismojumu. Protams, CCFL elektrību rij vairāk. Diemžēl šis monitors vairs netiek ražots ar CCFL gaismu, ir tikai LED, tāpēc nezinu, ko pirkšu vietā, kad esošais nolietosies līdz nāvei....

 

Te kaut kad senos laikos iemetu video, kas salīdzina dārgāko un jaunāko (un funkcijām bagātāko) ASUS Proart ar veco Viewsonic. Atvainojos par kvalitāti, toreiz man nebija normālas ierīces, ar ko filmēt, taču problēma ar "lukturīša efektu" ir pamanāma arī tāpat.

Abi monitori ir IPS, bet izskatās, ka ASUSam problēmu rada polarizators, kas ietekmē apgaismojumu, ja skatās no leņķa. Un tā kā es monitoru lietoju no maza attāluma, tad man tas leņķis perifērajai redzei veidojas diezgan ass. Viewsonic šajā ziņā ir daudz patīkamāks, sajūta tuvāka tai kā lasot papīra lapu.

 

 

Labots - midix
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

www.MistersPimpausis.lv

interesanti, bet tomer gribu jaunu un IPS....

Cmon tiesam nav neviens pedeja laika pircis neko shadu?

Link to comment
Share on other sites

Vari jau, piemēram, apskatīt šos modeļus. Tur var arī atlasīt pēc vēlamajiem izmēriem, izšķirtspējas utt. Pameklē apskatus, palasi, ko cilvēki saka. Ne jau tu esi vienīgais ar problēmu. Bet vienīgi cenas, cik skatos, gan ap 200 drīzāk būs.

Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , www.MistersPimpausis.lv teica:

interesanti, bet tomer gribu jaunu un IPS....

Nu tak ieej veikalā un izvēlies, nejāj smadzeni! Lēti un labi nekad nav bijuši! Gribi labu skaties uz Dell, viņi tirgo svešu mantu zem sava vārda, bet nu kvalitāti arī, it sevišķi 2560x1440 galā! 

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

Long John
pirms 19 stundām , www.MistersPimpausis.lv teica:

gribu jaunu un IPS....

 

 

Man ir šāds:

 

    http://www.rdveikals.lv/products/lv/146/99929/sort/8/filter/0_0_0_0/SE2717H-27-IPS-LED-16-9-monitors.html

 

Nopirku nesen- maija sākumā.

Pirms tam pāris gadu bija līdzīgu parametru Philips 274:

  

   https://www.overclockers.ru/lab/54913/Usilivaya_konkurenciju._Obzor_i_testirovanie_monitora_Philips_274E5QSB.html

   

bet to neuzmanīgi apskādēju  (uzsitu matricas stūri), neiepakotu vedot autiņā uz datorservisu (bik bija sācis raustīties attēls). Tādejādi sākumā sīkais defekts beidzās ar matrices bojājumu un gadžeta norakstīšanu..;(  

 

Lai arī cik nicīgi tauta nerunātu forumos par kategorisku FHD neatbilstību 27" izmēram, neko sliktu dēļ izšķirtspējas neredzēju (varbūt acis pa vecu? :)

Krāsas arī OK (protams- tāpat tikai no penša- neprofesionāļa viedokļa).:)

Katrā ziņā pa tiem 190 EUR, ko viņi maksā, gana labi.

Attiecībā uz saudzīgumu acīm- manas vecās aces ar brillēm arī nekādu īpašu nogurumu nejūt, kaut arī dažreiz pie monitora gadās ilgi nosēdēt.

 

Nu bet skaidra lieta, ka profesionālam dator- dizainerim (utml)  un vaļasprieka "lūriķim" prasības (kā arī iespējas) ir pietiekami atšķirīgas... :vodka:

Labots - Long John
Link to comment
Share on other sites

Pirms 19 minūtēm , Long John teica:

Lai arī cik nicīgi tauta nerunātu forumos par kategorisku FHD neatbilstību 27" izmēram

trakākais, ka

LIELI BURTI, UN VISS IR LIELS

bet

Pirms 23 minūtēm , Long John teica:

vaļasprieka "lūriķim"

varbūt tieši laikā :good:

Link to comment
Share on other sites

Long John

Nu te jau katram savas īpatnības, gaume, vajadzības utt.

 

Piemēram, man otrajam gadžetam- "dežūras"  ļaptopam Dell Vostro ar 17" displeju tādā pašā izšķirtspējā, viss šķiet pārāk sīks...  :dry:

 

 

Labots - Long John
Link to comment
Share on other sites

pirms 6 stundām , Long John teica:

Lai arī cik nicīgi tauta nerunātu forumos par kategorisku FHD neatbilstību 27" izmēram, neko sliktu dēļ izšķirtspējas neredzēju

 

Par šo es domāju tā- izšķirtspēju vienmēr var samazināt, ja ir lielāka un liekas par sīku, neviens netraucē uzlikt scaling uz 150% vai kā, viss baigi cmuk, pats 4K monitoru darbināju lielākoties tā, bet citreiz vienkārši vajag vairāk vietas, un tad nu lieti noder, ja ir tas 2K vai 4K pieejams. Un protams, tiem monitoriem ar tikai FHD uz tāda izmēra, tas pikseļu blīvums ir manāms un nav smuks, kamēr uz 2K vai 4K ekrāna fiziskos pikseļus neredz vispār, vienkārši tīkamāks acij.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 8 minūtēm , kappa teica:

izšķirtspēju vienmēr var samazināt, ja ir lielāka un liekas par sīku

Scalingu vēl var (bet ne visur), taču samazināt izšķirtspēju ir galīgi garām. FHD uz 27'' native izskatās daudz labāk nekā FHD uz native UHD monitora, lai gan it kā taču pikseļi sakrīt 1:4.

tiem monitoriem ar tikai FHD uz tāda izmēra, tas pikseļu blīvums ir manāms un nav smuks, kamēr uz 2K vai 4K ekrāna fiziskos pikseļus neredz

Redz jau redz. Ar 2K tu droši vien domā 1440p? Uz 27'' redz, un visai labi.

Starp citu QHD(1440p) nejauc ar 2k. Par tādu '2k' izmantošanu diskusijās vajadzētu aizmirst, jo neviens patiesus 2K monitorus neizmanto. Saprotu, izklausās stilīgāk, bet tas ir galīgi aplami. 2K ir filmu izšķirtspēja, un gandrīz nevienam šodien nopērkamam monitoram tādas nav

pirms 11 stundām , kappa teica:

Augstāk esmu ielicis tieši šo pašu linku.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Long John
1 stundu atpakaļ, kappa teica:

tas pikseļu blīvums ir manāms un nav smuks

 

Te var vilkt paralēles ar fotoforumu diskusijām- tur arī tauta gudri spriež, piemēram, ka gaišo fiksfokāļu objektīvu zīmējums attēla  stūros 300% palielinājumā manāmi atšķiras no "prasto" zūmu zīmējuma.

Protams, neviens netaisās apstrīdēt, ka jālieto pēc iespējas kvalitatīvāka tehnika, bet kurš gan  fotomīlis "vulgaris" ikdienā  pēta bildes stūrus tādā palielinājumā, un vai daudzi var atļauties piestūķēt savu fotosomu ar gaišo Leica optiku? :pleasantry:

 

Tāpat ar monitoriem-  un citiem displejiem- ja dikti pacenšas- noteikti var ieraudzīt dažādas "utis" dajebkurā gadžetā. Bet ikdienā takš neviens neblenž monitorā  no pārdesmit cm attāluma.

Kā jau rakstīju, vismaz es neko uzkrītoši sliktu savā monitorā neredzu, to pašu par manu monitoru man atbild arī paziņas. Tātad manā gadījienā viss OK.

Cilvēkiem ar profesionālām prasībām, protams, jāmeklē attiecīgas klases monitori. 

   

Cik saprotu, tēms autoru  galvenokārt  interesē saprātīgas kvalitātes "budžeta" klase, tādēļ nav ko šamo kreņķēt ar runām par 4K utml...  :stop:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pats lietoju BenQ GW2765HT 2560x1440. Tīri sakarīgi - nav nekas pa mazu un pixeļus neredz.

Esmu lietojis 27" Full HD - neieteiktu, viss izskatās nedabīgi liels un redz pixeļus.

24" - der Full HD, ja vēlas lielāku, tad viennozīmīgi 2560x1440, bet ne 4k.

Link to comment
Share on other sites

Long John

Esmu "veca tējkanna" un netaisos apstrīdēt šajā jomā gudrākos domubiedrus...:stop: 

Bet man datorproblēmu risināšanā  regulāri palīdz kauč jauns, bet gana  sakarīgs (manuprāt) datorists un, kad apjautājos šamam par minēto "problēmu"- lai parāda manā monitorā tos nedabīgi lielos simbolus un milzīgos pikseļus, viņš tikai pasmīnēja...) 

 

Labots - Long John
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
TheKursta

Varbūt tomēr galvenais ir monitora novietojums un apkārtējais apgaismojums nekā pats monitors, protams, vecie CRT nestāv ne tuvu mūsdienu LED, IPS un LCD monitoriem. Pats monitoru esmu novietojis sānos pie daļēji aizsegta loga, lai neatspīd. Monitora novietošana pret logu radīs manāmi lielāku slodzi acīm, kā arī monitora lietošana pilnīgā tumsā (bez iedegtas galda lampas). Vajadzētu būt internetā veselai grāmatai par ergonomiku.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...