Jump to content

Nodokļu atmaksa nestrādājošam studentam


AZ777
 Share

Recommended Posts

Gribu atgūt samaksātos nodokļus par izglītību. Trīs gadu laikā par izglītību samaksāju 10,000 EUR (veicot maksājumu trešdaļā no apmēra ik gadu), no kuriem teorētiski būtu iespējams atgūt 23% jeb 2,300 EUR. Studiju laikā nebija oficiālo ienākumu un par studijām samaksāju ar iekrāto naudu / mantojumu / dāvinājumu. Ienākumi parādījās tikai 2017. gadā, līdz ar to samaksātie nodokļi šobrīd ir mazāki par 2,300 EUR.

 
Esmu lasījis, ka ja atgūstamā summa ir bijusi lielāka par 250EUR, tad tā ir attiecināma uz nākamajiem pieciem gadiem. Proti, maksimālā summa, ko es var atgūt būtu 5x250EUR=1,250EUR, kuru es varētu saņemt 5 gadu laikā? Ja tā, tad šis piecu gadu periods tiek skaitīts kopš samaksas brīža? Jo ja tas tā ir, tad tehniski es varu šo trīs gadu maksājumus izstiept 8 gadu garumā? Pirmais maksājums 2014. gadā, tad 2015., tad 2016. gadā, saņemot 250EUR gadā līdz 2021. gadam, kas kopā veido 2,000 EUR?
 
Jautājums: cik daudz naudas ir iespējams atgūt?
 
Šobrīd es redzu vairākas versijas:
1) Visu summu - 2,300EUR, jo maksāts tika par izglītību.
2) Summa tiks pakāpeniski atgriezta līdz ar iemaksātajiem nodokļiem (izveidojās kā aktīvs, kas tiek norakstīts laikā gaitā).
3) Tikai to, cik šobrīd ir iemaksāts nodokļos? Bet tas nebūtu loģiski, jo es varētu iesniegt deklarāciju vēlāk, kad nodokļi tiktu iemaksāti lielākos apmēros?
4) 1,250EUR piecu gadu laikā (250 EUR limits gadā).
5) 2,000EUR astoņu gadu laikā (250 EUR limits, bet pēdējais maksājums tikai veikts 2016. gadā).
 
Varbūt kāds var precīzi atbildēt? Paldies.
Link to comment
Share on other sites

visdrīzāk 250 tu vari ielikt, kaut gan liekas vai nebija 150?!?, vai tas bija agrāk. Un to tu nedabūsi, bet 23% no tās summas.

Ja gada ieliekamā summa ir 250, tad tu dabūsi 23% katru gadu piecus gadus pēc kārtas. Tad vairāk neko nedabūsi. Kopā tu vari dabūt 23% no 1250eur.

Link to comment
Share on other sites

Vislabāk būtu uztaisīt to gada ienākumu deklarāciju iekš VID EDS sistēmas, un ja maksājumi ir normāli (oficiāli) veikti, tad izglītības iestādei ir nācies iesniegt visus maksājumus par tevi, un tur viss automātiski savilksies kopā.

 

Man tā vismaz bija par studiju iestāšanās maksu, kad automātiski EDS sistēmā zem atmaksājamajiem nodokļiem sarakstā automātiski parādījās mans manksājums Latvijas Universitātei.

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

biedrs markei jau pieminēja: tu vari atgūt tikai 23% x 5 (gadi) x 215 eur (attaisnotie izdevumi par 1 gadu) = 247.25 eur piecos gados.

Algas nodoklī ir jābūt samaksātam vairāk nekā vēlies atprasīt konkrētajā gadā.

Ja maksājumuz izstiepsi 8 gados, tad varēsi atprasīt nodokli 13 gadus (8 esošie + 5 sekojošie, kad nav neviena maksājuma par izglītību), tad atpakaļ dabūsi 23% x 215 x13 = 642,85 eur. Un tas būs nākamajos 13 gados, ja valsts neko nepārdomās.

Labots - _dunduks_
Link to comment
Share on other sites

pašreizējos plānos ir ierobežot atgūstamo apjomu un samazināt IIN uz 20%.

Link to comment
Share on other sites

es par izglītību vienkārši no ibankas pdf maksājumu saglabāju un pie attaisnotajiem izdevumiem pieliku.. pārējo jau vids pats sarēķināja, bet nu pareizi jau pateica.. max, ko tu dabūsi būs 23% no tiem 1075 eur.. ak jā.. ja precīzejam, tad 215 eur/gadā.. :) Vēl var muhļīties un dalīt šos izdevumus uz tēvu/māti/vecmammu utt.. karoč, palasi likumus vai aizej vienkārši uz VID..

 

https://likumi.lv/doc.php?id=27973

Labots - CAP
Link to comment
Share on other sites

Jā - var izdalīt uz radiem, ja pašam nav bijuši ienākumi, bet kopējā summa par Tevi nedrīkst pārsniegt noteikto limitu. 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...