Jump to content

Memtest un Prime95


Ze Baarda
 Share

Recommended Posts

Ar Memtest86/86+ ir nācies bieži darboties. Pēc pieredzes varu pateikt, ka, ja first pass paiet bez kļūdām, tad 99% gadījumu ar RAM viss kārtībā un ilgāka testēšana ir laika tērēšana. Memtest86+ vairs netiek atjaunināts, pēdējā versija 2013.g izlaista. Memtest86 (bez+) tiek attīstīts visu laiku, oficiāli atbalsta DDR4, tagad ir arī UEFI versijā. Daudzi saka, ka DDR4 moduļus vispār nav jēga testēt ar vecajām memtest86(+) versijām, jo nav oficiāls DDR4 atbalsts, bet nu tā tikai saka, pats izmantoju v5.01 Memtest86+ uz DDR2/3/4 bez problēmām. Daudzi saka, kuru labāk izmantot - 86 vai 86+. Man ir pa rokai abi, vienmēr patestēju ar vienu un tad ar otru (ja pirmais neko neatrod), jo nekad nevari būt 100% drošs.

 

Prime95 ir labs overclock testeris overall, taču var gadīties, ka OC izturēs 24h Small FFT loopu, bet nokrašos pēc 10min geimojot vai renderējot. Ar Small un Large FFT parasti testē CPU OC, bet Blend vairāk kā memory test. Bet ir jātestē vairākos veidos, nevar uz vienu P95 paļauties. Parasti x264 testi un Bluray filmas ļoti labi noslogo CPU un viegli noteiks, vai OC ir stabils.

Labots - tiger23
Link to comment
Share on other sites

marrtins

Izmantoju abus stabilitātes testēšanai. OC nekad netaisu.

 

memtest izlaižu pilno (atstāju pa nakti), vecajām DDR2 sistēmām lietoju memtest.org, DDR3 un DDR4 ar memtest.com un UEFI, ja sistēma atbalsta ir.

prime95 parasti laižu stundu,divas.

 

Pēc pieredzes:

*) Sistēmām ar iespēju atslēgt ECC to izdaru, jo ir bijis, ka iziet pilnais memtest, bet fonā tiek labotas ECC kļūdas un var palaist garām sliktu DIMMu.  Šo labi var redzēt Linux-ā ar ieslēgtu EDAC, tad reporti iet syslogā.

*) Ja kaut kas ar sistēmu nav kārtībā (RAM, CPU, plate), tad memtest parasti noklājas jau pie pirmā testa, bet ir bijis, ka iziet pilnais memtest, bet karās pēc dažām sek. ar prime95 (un ne dēļ pārkaršanas)

*) Uz memtest pirmo testu nevar vienmēr paļauties. Ir bijis, ka metās kļūdas pie 5-tā, piemēram. Bet, protams, tas ir super reti. Pirmais memtests ir vai sistēma vispār ir kaut nedaudz stabila. Var gadīties, ka RAMs ir labs, bet CPU vai plate nogļuko, tad jau pie pirmā testa metās kļūdas.

*) Ir bijis gadījums, ka memtest iziet pilnais, prime95 arī savas divas stundas - it kā viss stabili. Bet, līdzko sāk dzenā disku, tā kraši. Tagad vairs neatceros, vai tieši RAM bija pie vainais, ļoti iespējams, ka CPU, jo plate tā nebija. Tā kā labāk ir vēl papildus izdzenāt (RAM apjoms) * 2 uz disku.

*) Nemaz tik reti nav gadījumi, ka palaiž pirmos divus memtest (mans ātrais tests iepirktiem RAMiem) un viss OK, bet sistēmā taisot pilno, atklājas, ka kāds DIMMs pārāk daudz ģenerē ECC kļūdas.

 

Testēts ir daudz. Ieskatam - stockā tagad ir ~11TB RAM :)

Link to comment
Share on other sites

Pirms 15 minūtēm , ieleja teica:

mazumtirdzniecība 1 GB ap 10 eiro,

Atdodu 2x4 DDR3 2133, HyperX, par 80 eur, ņemsi?

Link to comment
Share on other sites

marrtins
Pirms 23 minūtēm , ieleja teica:

mazumtirdzniecība 1 GB ap 10 eiro, dažiem palielas investīcijas ... stockā

 

Kā to ņem. Gadās, ka mēneša laikā iziet ap 3TB un vienreiz vispār paliku bez RAM-iem - kaut kā stulbi :alcoholic:

Labāk, lai viss ir uz vietas.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 19 minūtēm , ieleja teica:

Tu mani kaunini, es sārkstu, bet, pirmkārt, es piedāvāju, nevis 1333 bez XMP, bet 2133 ar XMP, otrs, reversais būs tikai SIA uz SIA, es jau te tev kā draugam roka-rokā, ņemsi? :biggrin: Kingston HyperX KHX2133C11D3/4GX

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

Ze Baarda

klau, un kā ar DDR2 1066Mhz ram testēšanu ar memtest platē, kas oficiāli atbalsta tikai 667Mhz DDR2?

Es ieliku to 1066Mhz ram, memtest darbojas, tjip testē, šķiet, ka viņš dzen to ramu uz max supportētās 667Mhz frekvences!

BET..

Vai šādā veidā testējot memtestam var ticēt? Jeb labāk testēt uz plates, kurai ir tas 1066 DDR2 supports?

 

any thoughts?

Link to comment
Share on other sites

Pofig. Memtests neatkarīgi no frekvences drukās vienus un tos pašus datus dažādos RAM adrešu laukos un pēc tams skatīsies vai ierakstītie dati sakrīt ar nolasītajiem. Viss. Tādā veidā tu zināsi vai tavs RAMs ir vesels.

Ja tu gribi pārbadīt stabiltāti - tad Prime95.

7.4.2017. , 23:35, tiger23 teica:

Pēc pieredzes varu pateikt, ka, ja first pass paiet bez kļūdām, tad 99% gadījumu ar RAM viss kārtībā un ilgāka testēšana ir laika tērēšana

Muļķības. "By default" ir 4 cikli, pirmajā ciklā tev uzrādīsies acīmredzamas kļūdas, dēļ kurām tev jau pati OS gļukos. Tikai pārejos ciklos tu redzēsi latentus RAM gļukus un jau diezgan konkrētu patternu, kādā testā un pie kādiem apstākļiem tavs RAMs brūk (ja brūk).

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ze Baarda

man jau arī likās, ka memtetam tāpat kā prime Small FFT, Large FFT un BLEND ir savi cikli, kas iet tik ilgi cik iet un diezgan absurdi ir teikt, ka O, man prime ir 30min, 90, 190min stabils, ar to pietiek, es lasīju, ka (atkarībā no systēmas jaudas), ka Large FFT būtībā iet vidēji 16h kamēr viņš iziet visus izmērus, variācijas un tad testa pilns cikls ir noslēdzies! Ja tā ir patiesība..nezinu.. internetā visu ko runā un var izlasīt..Ja tā, tad tas ir tāpat kā memtestam laikam!

pirms 3 stundām , ruukjis teica:

Muļķības. "By default" ir 4 cikli, pirmajā ciklā tev uzrādīsies acīmredzamas kļūdas, dēļ kurām tev jau pati OS gļukos. Tikai pārejos ciklos tu redzēsi latentus RAM gļukus un jau diezgan konkrētu patternu, kādā testā un pie kādiem apstākļiem tavs RAMs brūk (ja brūk).

No kurienes Tev šī info par memtest 4 cikli by default?

 

Tad sanāk, ka sagaidot memtestam pirmos 50% no viena cikla (2x pass) un teikt, oi stundu griežas, viss ok, vairāk nevajag, vairāk > tā tikai hardware mocīšana - ir bezsakars..tāpat kā apgalvot, ka prime iet uz urrā 3h un pc ir stabils! reku piemērs, overklokojot savu E5450 4,1Ghz (stock 3Ghz), es varu HD filmas skatīties, spēlēt/testēt kādu jaunu spēli(dažādas) vairākas stundas no vietas, bet ierubī prime BLEND un viena vai otra core nokaras jau pēc dažām minūtēm...Interesanti, nez ar ko BLEND sāk testēt, small, large vai ram vairāk? Jāpačeko būs viņu FAQ..

 

Bet būtībā sanāk, ka memtest var uzrādīt arī gļukus, kas nav atkarīgi no RAM, piemēram, CPU cache, MCH respektīvi/northbridge, arī PSU problēmu gadījumā, tāpat arī overklokojot cpu, ja tev mātenei būs par maz voltāža vai ramam vai MCH, tad memtest var uzrādīt kā gļukus, jo dati iet car ram un cpu cache un psu un mātene piegādā stabilu vai nestabilu enerģiju.. nav viss tik vienkārši, ja tā rūpīgi pieiet lietām..

Tadēļ jātestē uz default bios settingiem un uz paralēli cita pc drošības labad!

 

Principā es testēju vienu ramu, grūti saprast vai šamais vainīgs vai nē vai tas ir normāli vai nav...ir bijis gļuks pa 1gab pie kāda 7 un 13 testa, tad tas pats rams ir uzrādījis 1 gļuku pie 23 un 28 (apm pēc 30-32h) testa..uz cita pc griezās, izgāja veselus 66testus pa 100% un bez bēdas.. Nevar saprast mainīt nost vai izmantot tomēr! Reāli dzīvē iepriekš biju tiešām saskāries 99% gadījumos, ka, ja rams ir beigts uzskatāmi, tad jau pirmajā testā labākajā gad parasti ir viens vai daži gļuki, visbiežāk gan tomēr ir jau pavisam drīz vesela sarkana strīpa ar gļukiem..

 

Laikam šamais jātestē ilgi jo ilgi un jāpieraksta kuros adrešu laukos tas 1gļuks parādas (es parasti pēc 1mā gļuka eju testu no jauna, nezinu kādēļ, tagad saprotu - it kā varbūt pat muļķīgi tā) un ja tad var acīmredzami paralēles savilkt, ja sakrīt testos adrešu lauki un atkārtojas, tad var uzskatīt, ka šamajs defekts, bet citādi 100% nevar saprast, kur nu ja vēl tu savu sistēmu smagi OC! ..Un gadījumos kā ar šo ram...te gļuks pēc 7,8test (stundas 8-10), te pēc 30mitā (30-35h)...ej nu tiec gudrs..

 

daudzos forumos tiku lasījis, ka cilvēki apgalvo, ka ja tu savu sistēmu nedēļu vai vairākas dienas ,1,2,3it doesnt matter, no vietas testētu uz stock, tad agri vai vēlu tāpat pat veselam cpu un ramam pa gļukam uzrādītos vismaz 50% gadījumos, jo reālajā dzīvē reti kurš no mums 24h no vietas un vairāk tur savu ram un cpu vai abus reizē 100% slodzē...un tās ir tikai 2 komponentes, tanī peidalās arī mātene un baroklis..piem. barošanas bloka defekta rezultātā, gļuki mēdz būt vispār tik besakarīgi un dažādi ,pilnīgi jebkādi...bsod, erori, jebkas var būt!!!

 

pafilosofēšu:

Izdzen no salona jaunu jebkuru sporta vāģi ar pārsimt zirgiem un pabrauc pa bāni 24h no vietas uz 250km/h (pat ne uz tiem 280/300km/h kā spidometrā rakstīts), redzēsim nokārsies kkas vai nē...es ticu, ka nokārsies jebkurš autiņš..vienalga tur zem kaputa gaisa vai mega ūdensdzese, krutas vai nekrutas eļļas uc...Gribi braukt pa bāni 24h no vietas uz 300km/h, pērc serveri ar ECC-RAM, SSD diskiem raidā, 2gab paralēli psu backupam, + viss zem megadārga Online UPS, + atbilstošs klimats servera telpā un server skapī...... and so on...:D

 

 

Labots - Ze Baarda
Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , Ze Baarda teica:

No kurienes Tev šī info par memtest 4 cikli by default?

No paša memtest - ja tu neko nekonfigurē, neko neaiztiec, tad tev aizies 4 cikli pa 10 testiem. (es runāju par 7.3 versiju)

 

pirms 2 stundām , Ze Baarda teica:

Izdzen no salona jaunu jebkuru sporta vāģi ar pārsimt zirgiem un pabrauc pa bāni 24h no vietas uz 250km/h

Tev benža beigies, krietni pirms kaut kas sāks putēt... ;)

Link to comment
Share on other sites

Ze Baarda

 

pirms 1 stundas , ruukjis teica:

No paša memtest - ja tu neko nekonfigurē, neko neaiztiec, tad tev aizies 4 cikli pa 10 testiem. (es runāju par 7.3 versiju)

pag, tas sanāk 4x10, kopā 40 PASSiem jābūt? Tas jau manā gadījumā ir apm 40h jātestē no vietas! Jeb kko nepareiz i esmu sapratis,,

Link to comment
Share on other sites

Katram sava pieredze. Protams, ir savs risks, testējot tikai ar 1 pass. Ja laika maz un tev jāatrod problēma pēc iespējas ātrāk, var ar 1 pass iztikt un, pēc tam atgriezties atpakaļ pie RAM testēšanas, ja visur citur neesi atradis problēmas cēloni. vienkārši Iespēja ir pārāk liela, ka 1st pass jau atradīs sliktu dimm. Jo sa*istāks modulis ir, jo ātrāk memtests uzrādīs erroru. Errori var izlekt arī tad, kad tikai modulis ir gana sakarsis. Starp citu, varu ieteikt HCI Design MemTest, kuru palaiž iekš Winda (pāris reižu ir uzracis errorus, kad Memtest86+ tos ir palaidis garām).

Link to comment
Share on other sites

Ze Baarda

Starpcitu biju ielicis G.Skill foruma postu, G.Skill moderators atbildēja, ka viņu rams (tas 1066mz DDR2 CL5) pie memtest testa sakarst lidz max pirmo 15min laikā un testējot 24h temp vairak nekaps sa ka ta pec kaut tam 15minutem vai 24h, does not matter. Pirms tam ari citos forumos lasiju daudzas runas par to, ka rams sakarstot un tadelj gljuki var gadities. No pieredzes es kad testeju savu g.skill. uzliku memtest uz nakti 4x2GB moduķus uz plates, uzliku mātenei 1.4v un DRAM 2.22v (max stock 2.1) lai tiktu gala ar 4,04Ghz E5450, otra diena pec darba atnakot, pieliku pirkstu moduļiem (case antec 1200), it ka gaisa caurplude gana laba, ram papildus dzese nekadas, un bija nereali karsti vinji, likas vismaz ar pirkstu pieksaroties, ilgak par dažām sekundēm klāt pieliktu noturēt noteikti nebūtu iespējams, tad aizdomajos ari par to, ka parkarshanas rezultatā, gluki ir pilnigi reals variants!

Link to comment
Share on other sites

Pirms 46 minūtēm , Ze Baarda teica:

Starpcitu biju ielicis G.Skill foruma postu, G.Skill moderators atbildēja, ka viņu rams (tas 1066mz DDR2 CL5) pie memtest testa sakarst lidz max pirmo 15min laikā

Ērgli, kad tu tā atmiņu svilini, tev tas MB atbilst vismaz tiem minimālajiem nosacījumiem par RAM kopnes ātrumu? Par elementāru ventilāciju pat nejautāju!

4/7/2017 , 23:35, tiger23 teica:

ja first pass paiet bez kļūdām, tad 99% gadījumu ar RAM viss kārtībā

Tā ir patiesība, jo tālāk sāk strādāt citas lietas, pirmais MB, tad jau barošana un tālāk, bet sportisti tik mauc!

Link to comment
Share on other sites

Ze Baarda

Board: ASUS P5Q Deluxe > ražota dragreisa sacensībām! :) Manā skatījumā viena no pašām labākajām, ja ne pati labākā no s775 platēm priekš OC! MCH 1.4 un DRAM 2.2v ir nieks priekš viņas, pie attiecīgi 1.55MCH un DRAM 2.4 ir gan ļooooti jāuzmanās, bet ramam vajag papildus kūleri virsū, tas gan! Bet 1.4nb  un DRAM 2.2v ir vajadzīgs lai noturētu 8GB (4moduļus) daudz maz stabilus pie 445FSB, multipl. x9!

pirms 14 stundām , jema teica:

Ērgli, kad tu tā atmiņu svilini, tev tas MB atbilst vismaz tiem minimālajiem nosacījumiem par RAM kopnes ātrumu? Par elementāru ventilāciju pat nejautāju!

Tā ir patiesība, jo tālāk sāk strādāt citas lietas, pirmais MB, tad jau barošana un tālāk, bet sportisti tik mauc!

Viss atbilst, es viņu turu zem stock mhz tāpat, karst acīmredzot dēļ 2.22v! In my book CPU is the king, overklot ramu un taimingus bakstīt neredzu nekādu vispār jēgu, reālais pienesums dzīvē nekāds, tikai sintētiskajos testos labāki reultāti...Bet kūleris jāliek būs gan,,Manam keisam Antec 1200 ir tik laba ventilācija cik var būt!

aseff.jpg

spec.jpg

wrcwer.jpg

Labots - Ze Baarda
Link to comment
Share on other sites

pirms 16 stundām , jema teica:

Tā ir patiesība,

Burtiski vakar atdevu G.Skill RAMu pa garantiju, jo jaunais Māsas Efekts krešoja ar PFN_LIST_CORRUPT zilo logu (kas parasti ir diezgan drošs rādītājs, ka RAMs gļuko). Memtest 1. pass neatrada neko, 2. jau bija divas kļūdas, 3. četras un 4. astoņas. Tikai viena no kļūdām izskatījās kaut kāds random gļuks, pārējās visa bija no viena testa un apmēram no vienas un tās paša adreses. 

Tagad kompī stāv kaut kādi Samsung RAMi (kamēr garantijas serviss izmuļāsies) un nekādu gļuku, krešu un zilo logu.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...