Jump to content

Padomju potenciometru aizstāšana ar šobrīd pieejamajiem


Musimusi
 Share

Recommended Posts

Sveikiņi.Ir padomju laika Odissey Y-010 pastiprinātājs, viss strādā OK-samainīju kondensatorus, mēģināju iztīrīt potenciometrus( tie šim brīnumam ir diskrētie), bet kaut kāda "šņirkstoņa" dažu labu grozot ir palikusi. Atjaunot potenciometrus būs pamatīgs darbs (saite), tādēļ bija doma samainīt uz "parastiem" (diskrētie jau it kā "krutāk" bet mājas lietošanai tas netraucētu) potenciometriem,  vienīgi stereo logaritmiskie  nav pieejami ar tādām pašām pretestībām vietā. Mehāniski tos potenciometrus pielāgot nebūtu problēmas, bet nav īsti jēgas par to, ķā  elektroniski salāgot tās daļas ar esošajām. Shēma šeit. Pastiprinātājā izmantoti 244 kOm, 7,5 kOm, 5.1 kOm, 4,7 kOm un 1,3 kOm potenciometri.

Paldies par atbildēm. 

Link to comment
Share on other sites

Huan Kaktus

Ja tu skaļuma regulātorā 244kOhm vietā ieliksi 200kOhm, tad nekas ļauns nenotiks. Bet diez vai tev izdosies atrast regulātoru ar vidējo izvadu toņkompensācijai. Tā ka no tās, visticamāk, nāksies atteikties. Tembros gan būtu vēlams ievērot nominālu.

Tev oriģināli ir tik slikti, ka platēs follijā caurumi izdiluši?

Link to comment
Share on other sites

Par caurumiem. It kā jau nē, bet kaut kā "čirkst".

Par potenciometriem. Nu 200 kOm "stereo" potenciometru neizdevās atrast. Teorētiski Ķīnā varētu pasūtīt 250 kOm, un 5 kOm, bet pārējo nominālu nav.

Link to comment
Share on other sites

Huan Kaktus

Nu liec 250kOhm. Un tikai tas jau tev ir vajadzīgs logaritmiskais, pārējie visi prasti lineāri.

Notīrīt un par jaunu apalvot kontaktus nemēģināji?

Link to comment
Share on other sites

It kā jau meģināju, bet iespējams ka ne līdz galam. Tembru potenciometrus sapūtu ar kontaktu tīrītāju, iespējams aŗ to vien nepietiek, skaļuma patīrīju ar kociņu un vati arī mehāniski, tas tā kā labāk strādā, bet vai varētu būtu tā , ka, ja viņam nomontēta fiksācija, grozot ir tāda kā "pukšķēšana"? Mēģināšu patīrīt vēl un jāmēģina sagudrot tā fiksācija. dabuju pastiprinātāju bez .

Link to comment
Share on other sites

Huan Kaktus

Nu pavisam teorētiski jā, var būt dēļ fiksātora. Ja var atrast stāvokli, kur šamais vispār nekur nekontaktē. Man jau šķiet, ka  vajag tos pavisam izjaukt, kārtīgi izmazgāt, paskatīties kādā stāvoklī tās plates ir, ja vajag, tad par jaunu aplodēt - vai nu ar lodāmuru, vai cepeškrāsnī vai fēnu uzsildot. Un jā, fiksātoru droši vien būtu labi pielikt.

Nu tas ir, ja tu gribi saglabāt kā bija oriģinālā. Citādi protams vienkāršāk ir nomainīt uz parastiem potenciometriem.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...