Jump to content

ISKRA DTX-92F priekš LTE uztveršanas 800 MHZ diapazonā.


Ronalds
 Share

Recommended Posts

Ir vajadzība uzlabot interneta uztveršanu laukos, kur švaks signāls. 

Tā kā labas 800 mhz LTE antenas nav pieejamas, ir doma   DTX-92F pamēģināt.

 

Bet te rodas problēma ar viņas pievienošanu pie LTE rūtera. SMA konektori paredzēti tievajiem kabeļiem. Bez tam antena paredzēta strādāt ar 75 omi kabeli, bet rūteris ar 50 omi... Iznāk ka vajag kādu salāgotāju un pārejas.... 

(Pirmais kas ienāca prātā ir kādu SMA pigtailu sagriezt un pielodēt pie RG59 kabeļa, bet gan jau ka īsti pareizi tas nebūs)

 

Ceru ka kāds radio lietās zinošāks par mani varēs ko ieteikt.

Link to comment
Share on other sites

Iskra nav labākais variants - pameklē kādu logoperu... nu un salāgošana starp 75 un 50 omiem nav tik vienkārša - būtībā jāpamaina antenas konstrukcija, jo dipolā jau notiek salāgošana no 300 uz tiem 75 omiem. 

Galu galā tev jānopērk antena un jānopērk un jāpievieno tai atbilstošs kabelis ar rp-sma konektoru. Ne lēti ne pārāk vienkārši... 

Link to comment
Share on other sites

Ar virziendarbības antenām ir baigs čakars. Uztveršanā jau nav problēmu aptuveni pagriezt uz to pusi kur vajag. Bet parasti aizmirstam, ka tie ir divvirzienu sakari un no tās tavas antenas ir jāspēj arī raidīt signālu atpakaļ uz torni. Un tam jau vajag gana lielu precizitāti, vai ātrums uploadam būs nekāds. Tāpēc jau tām antenām visām mazi db ir norādīti. Pats ar šito nojājos un beigās uzliku uz jumta apaļo visvirzienu antenu ar mimo. Tagad iet stabili 50 up un 50 down. Tele 2 dod rūterus, kuriem ir kā reiz divas antenas ieejas.

Link to comment
Share on other sites

Kad jautāju Bitei un LMT, man apgalvoja, ka otra antena ir "pofig", bet var jau būt ka kļūdījās... 

Es kā reiz lietoju vienam laukos lte/cdma logoperu un neviens nav sūdzējies - piegrozīju +- pēc google un tad pēc signāla un iet rūkdams, lai gan līdz tornim gandrīz 10km... 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pats ar šito nojājos un beigās uzliku uz jumta apaļo visvirzienu antenu ar mim

 

Kur pirki? Kuru antenu?

 

Cik tālu līdz tornim? 


 

 

Kad jautāju Bitei un LMT, man apgalvoja, ka otra antena ir "pofig",

 

Nav gan pofig, max ātrumam vajag divas antenas, novietotas 90 grādu lenķī viena pret otru.  Kādu antenu uzliki?  

Link to comment
Share on other sites

Katrreiz, par šo tēmu aizdomājoties uznāk dusma par Mikrotik SXT LTE  - lielisks produkts, bitīt matos, Rīgas centra frekvencēm... 


 

 

Kādu antenu uzliki?  
 

Kautkādu no "pšekiem" pasūtītu, jo tās visas latvijā iet ar 100% uzcenojumu... 

Link to comment
Share on other sites

Man vispirms bija šitāda - http://www.eurodk.lv/lv/products/lte-outdoor-antennas/3g4g-lte-12dbi-outdoor-directional-antenna

Vispār strādā ļoti labi arī bez mimo, ja ir laba tiešā redzamība. Man, diemžēl, redzamība uz robežas, daļēji koku pēdējie zari un tieši gar celtni vienu sanāk skats uz tuvāko torni. Uz tālāko ~ 10 km jau bija grūti precīzi nomērķēt.

Tad nu tagad uzliku šito http://www.eurodk.lv/lv/products/lte-outdoor-antennas/3g4g-lte-12dbi-outdoor-dome-antenna-900-2600mhz, piespraudu abus kabeļus (šiem turpat veikalā viss ir) un viss aizrullēja. Tikai tā nav 800.

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

Saku uzreiz, neesmu DTX92 mēģinājis mobilajam internetam, jo nav bijusi vajadzība. Antena ir ļoti laba un pa to naudu neko labāku nopirkt nevar. Pareizākais risinājums būtu no rūtera līdz antenai likt 50 omu kabeli. Ja kabelis pagarš, tad vēlams resnu ķipa LRM400. Tur nav problēmu pārejas uz jebkuru konektoru uzlikt. Ja kabelis īsāks par 10m tad var neiespringt ar resmu kabeli. Antenas ieejā stāv F ligzda un uz kabeļa var uzgriezt F konektoru. Tā kā nekādu problēmu. Nesalagotība no 75 omi uz 50 omi ienesīs ne pārāk lielus zudumus. Lai gan es neesmu mērijis uz 800Mhz DTX92F izejas pretestību, bet domāju, ka visam vajag sanākt. Jā, antena precīzi jānoorientē uz torni . tur kādu 5 grādu precizitāti vajadzētu dabūt, bet ar Balticmaps EU karti tā nav problēma. 

Vot nevaru saprast, ko var fanot par logaperiodiskajām antenām. Tak jebkura lieta, kura der visam, neder nekam. Tā ir ar logaperiodisko antenu. Pastiprinājums logaperiodiskajām antenām vienmēr sliktāks kā yagi antenām.

Link to comment
Share on other sites

Guncha, paskaties kas ir tās tēmas autors ;) 

 

Tur ir runa par citām frekvencēm, tajā laikā nebija ne LTE, ne datu pārraide strādāja 800 mhz diapazonā. Paraboliskā antena 800 mhz diapazonam neder.

 

Didzi, vai nevarētu man palīdzēt saprast kādas pārejas, kabeļi un konektori vajadzīgi lai DTX92 pielēgtu pie LTE rūtera? Skatos lemona.lv katalogā un galīgi esmu saputrojies....  Vads būs ~10m garš.

Link to comment
Share on other sites

SWR būs slikts. Nav laba doma uz raidīšanu vienkārši maukt no 50 omu izejas uz 75 omu antenu caur 50 omu kabeli. Pie tam, tai antenai galīgi nav SWR parametru, jo paredzēta uztveršanai plašā joslā.

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Kā sastiprināt al tubiņas? Tig metināmā man nav. Ta jau drīzāk varš. Vara drāts + ūdensvada caurule.

 

Un cik lielu precizitāti vajag? 
 

Hmm moš tiešām pašam taisīt.....

Link to comment
Share on other sites

Bišk pa traku tā Yagi priekš šīs vajadzības. Ir arī labas pieejamas, kaut vai SIRIO, kuras kā man pačukstēja, tad viens liels uzņēmums savam tīklam ir salicis pēc dažādiem eksperimentiem (izmanto 4G infrastruktūru). Par to TV antenu - sazvanīju vīru, kas joprojām ņemās ar antenu izstrādi un uzstādīšanu, teica, ka droši varot DTX92 likt, jo stāvvilnis esot ap 1,7 (kas ir ok) un zudumi izlāgojuma dēļ samērā nebūtiski. дешево и сердито ;)

 

%D0%94%D1%91%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%BE-%D0

Link to comment
Share on other sites

 

 

Katrreiz, par šo tēmu aizdomājoties uznāk dusma par Mikrotik SXT LTE  - lielisks produkts, bitīt matos, Rīgas centra frekvencēm... 
 

 

pats nu jau dazhus meeneshus lietoju Mikrotik SXT LTE - esmu laukos Burtnieku pusee, apmeeram 4.3km no tornja(tieshaa redzamiiba nav, priekshaa koki, kaiminja maajas jumts), konkreetajam Burtnieku tornim nemaz nav 800Mhz.

saliidzonot ar LMT doto ruuteri + LP27 antenu, ar sho iet krietni labaak un galvenais stabilaak(nekriit nost savienojums). signaalu stiprumi ir lidiziigi abaam, bet visu izshkjir SINR(LMT antenai parasti ap nulli, miinusos), kas Mikrotik gadiijumaa ir krietni augstaaks.

 

shobriid ar Mtik:

RSSI:  -68 dBm

RSRP: -98 dBm

RSRQ: -11 dB

SINR: 18 dB

 

pameeriju aatrumu liidz LMT pie reizes - 43Mbit uz leju, 15Mbit uz augshu.

 

pats par sho risinaajumu izshkjiiros peec testiem kopaa ar LMT cilveeku - likaam klaat LMT rooterim otru antenu arii, tas manaa gadiijumaa maz ko mainija. vinjam bija liidzi arii mineetais Mikrotik, kas uzraadija krietni labaakus rezultaatus.

Link to comment
Share on other sites

Paštaisītās antenas nav nemaz tik sarežģits pasākums - nesošā truba kvadrāts, urbjam uz "stanoka" pie pašas apakšas, ne pa vidu, un kad tievās trubeles ieliktas, saurbjam perpendikulāri un ar aluminija kniedēm iekniedējam. Izmaksas 10 eur par visu un stunda darba... tikai tā stunda ne katram ir...

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Uz 800Mhz Yagi nav tik viegli uztaisīt. tur vajag 1mm un lielāku precizitāti. Tāpat, jāņem precīzi tāda pati traversa un tik pat resni elementi, kā kādā pārbaudītā konstrukciijā. pēc kalkulātora aprēķiniem nekas prātīgs, uz dullo,  nesanāks. Beigās tāpat parametri jānomēra, bet ne visiem plauktiņā svips mētajas. Saku no savas pieredzes, jo esmu gana daudz savulaik Spinlera 30 elementu antenas taisījis, lai Zviedrijas TV skatītos. Tiku Spindlera antenu salīdzinājis ar DTX92F un Spinlers ar savu var iet uz pda. DTX92 stabili ieliek platjoslībā, jo noklāj visu decimetru diapazonu, bet 30 elementu Spndlers tikai 3-4 TV  kanālus. Vārdu sakot, lai noklātu visu diapazonu no 792-860MHz būs grūti vienkāršu Yagi antenu uztaisī. Eh vajadzēs pamērīt SVR DTX92F, bet pieļauju, ka vis uz 800Mhz tur būs daudzmaz OK. Tai antenai maksimums pastiprinājuma kāreiz ir augšējā galā un attiecīgi visa salāgošana un simetrizēšana tieši šai diapazonā.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Daudz esi uztaisījis? Un kā strādā?
 

2 esmu un kaut kā strādā - starpība starp bezantenas un antenas režīmu ir, bet nevaru pamērīt, jo nav un nebūs ar ko - ne tajā nozarē strādāju. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

2 esmu un kaut kā strādā - starpība starp bezantenas un antenas režīmu ir, bet nevaru pamērīt, jo nav un nebūs ar ko - ne tajā nozarē strādāju. 
 

 

Redz, jautāju, jo esmu gana daudz gan izstrādājis, gan taisījis dažāda tipa antenas dažādos frekvenču diapazonos un uz 800 MHz, kur viļņa garums ir ~37 cm, attiecīgi antenas elementi ir viļņa daļas un to garums un savstarpējais izvietojums ir būtisks mm. Pat 150 un 400 MHz diapazonā 5mm daudz ko ietekmē. 800 MHz diapazonā tas ir ļoti būtiski un neprecīzi uztaisīta antena var slikti strādāt vai pat vispār nestrādāt. Svarīgi arī kā kabelis tiek pieslēgts un vēl čupa ar niansēm. Protams, ka salīdzinājumā ar bezantenas režīmu, situācija var uzlaboties (kaut tāpēc, ka arī nesalāgots bleķa gabals iznests ārpus telpām dod efektu), bet neesmu drošs, ka ir vērts pašam krāmēties, ja nav pieredzes un iespējas nomērīt, jo te jau skrūves izmērs un caurums tai rada nobīdes precizitātē.

Link to comment
Share on other sites

Es atkal, paskatoties uz tām poļu antenām ar skaidru aci, domāju, ka pats varu precīzāk uztaisīt... Varbūt paņemt kādreiz pie tā paziņas līdzi "dārgo" argusa antenu un salīdzināt to pirkstu ar īstu čibriku... :D Precizitātei ir jābūt visās lietās.

Link to comment
Share on other sites

@@Bruketajs, kas ir poļu antena un kāds sakars ar Argusu? Neiebraucu ko īsti gribi pateikt.

 

P.S. Nomērīt pasākumu varu pats (ir ar ko), paziņu pieminēju tik tāpēc, ka pats no šāda veida praktiskajām lietām esmu pagājis mazliet nost - jamais ir pamērījis tieši LTE 800 MHz dažādas antenas, jo bij pasūtījums. 

Link to comment
Share on other sites

Kvalitatīvi nevar - labāk sarunā kādā kantorī, lai to izdara ar knaiblēm. 

 

P.S. Neizmanto parasto RG58, ja garums ir 10m+, paņem RG58 Lowloss, vai 3D-FB. Bikiņ dārgāk, bet zudumu starpība būtiska.

Link to comment
Share on other sites

Es gan gribētu teikt, ka bez knaiblēm nevar smuki uzkniebt konektoru, bet kvalitatīvi var arī ar parastām flaķenēm. Vismaz es nekad neesmu, no 70m augsta torņa, kāpis lejā pēc krimpējamām knaiblēm, ja vajag jaunu štepseli uzlikt. Iztieku ar ''džentelmeņa komplektu'' un neviens savienojums nav pēc tam sabojājies. Tur vajag sajēgu, kā pareizi štepseli uzlikt, kur var rasties problēmas un kā to pareizi pasargāt no nokrišņiem. Pārtaisīt vienmē nācies citu darbu, kur izmantotas krimpējamās stangas, bet viss nav pareizi izdarīts. Kādu tūkstoti štepseļu točna esmu uzkrimpējis, tā kā zinu, ko saku.

Par kabeli Racer pareizi saka. RG58 ir pars sūdīgākais no piejamajiem kabeļiem. Uz dažim metriem protams pofig, bet garākam gabalam vajag izmantot labāku kabeli.

Link to comment
Share on other sites

Poļu antenas ir tās, ko tirgo Argusā... tikai 2x dārgāk, kā jau pieņemts... 


Kad saviem sīkprojektiem pirku kabeli, tas bija kautkāds no ultracietajiem, manuprāt H155 vai tamlīdzīgs.

Link to comment
Share on other sites

 

 

RG58 ir pars sūdīgākais no piejamajiem kabeļiem

 

Kuru no lemona piedāvātajiem kabeļiem iesakāt? 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Papildināšu savus novērojumus.

 

Vajadzēja klientam uzlikt, jeb pamēģināt 4G internetu - patreiz ir kaut kāds LKT dsl hibrīds  10/10 mbps, caur vairākām telefona līnijām (vektorings nav pieejams). Nepietiek lai normāli videonovērošanu pavilktu. Atrodas stabila 4g pārklājuma zonā visiem operatoriem. Tika tāds sīkums - metāla celtniecības "vagoniņš" - iekšā zona nekāda! 

 

Nu tad tele2 iedeva savu rūteri + antenu un es braucu testēt. 

Bija iedevuši logoperiodisko antenu  ~1.5m garumā. Izskatījās iespaidīgi! Un...... skuju ziepes!!! Labāk strādā izliekot rūteri pa logu ārā no celtniecības vagoniņa, nekā ar to antenu! 

Rūteris ārā pa logu D/U = 30/20
Iekšā būdā ~5/3
Ar antenu 20/1 mbps.... Uz raidīšanu galīgā pakaļā! 
 
Vienu vārdu sakot - patreiz nav pieejama normāla risinājuma priekš LTE ja slikts signāls! 
Ir mikrotik RBSXTLTE3-7 ko arī LMT piedāvā biznesa pieslēgumiem, bet viņš visus diapazonus neatbalsta. 
Antenas - domāju ka tur problēma ir kabelī - tievs, lieli zudumi. 
 
Tagad mēģināšu LMT ar RBSXTLTE no lmt. 
Bet nu laukiem kur 800mhz torņi liekas ka risinājuma (vismaz +/- standarta) nav! 
Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Tele2 deva Huawei ar 2x2 mimo. Ja antenai tikai viens kabelis, tad abus portus nevajag enablēt. Jo tas atslēdz rūtera iekšējās antenas.

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

tad abus portus nevajag enablēt

 

Kur rūtera konfigā to var izdarīt? Jā, bija E5186.

Zinu ka priekš MIMO vajag 2 antenas. Bet, cik esmu lasījis krievu forumos, kur cilvēki būvē antenas lai pie normāla interneta tiktu,  tas reāli nestrādā.... 

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Nu es tam rūterim esmu settingus vismaz x10 izklikšķinājis. Neko tamlīdzīgu neesmu atradis. (nu moš esmu akls...) Man arī tāds pats rūteris ir mājās no LMT.

Krievu forumos figurē doma, ka MIMO 2x2 reāli nav nevienam operatoram, iespējams ka ir MIMO 2x1 - t.i. Operators -> clients mimo strādā, bet uz otru pusi - nekā.... 

 

Es neesmu speciālists radio viļņu lietās, tomēr cik saprotu lai mimo strādātu antenas nedrīkst būt blakus. Tornī to var nodrošināt, bet klienta iekārtā - nereāli.  

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Kaut kas bija konfigurējams caur Android appu. Tas uzstādījums bija nosaukts kaut kā dīvaini.

Vispār huawei ar divu antenu caurumiem ir visādas nedokumentētas nianses. Dažiem ir tā, ka tikai viena antena uz raidīšanu/uztveršanu. Otra tikai uztveršanu. ja pieliec kabeli pie nepareizās, tad raida no iebūvētās un, protams, ātrums nekāds.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Vispār huawei ar divu antenu caurumiem ir visādas nedokumentētas nianse

 

Hmm... Nu šajā gadījumā man bija interese uzlikt klientam internetu nevis hakot huawei rūteri! 

Te akmens LV operatoru dārziņā, ka viņi nepiedāvā risinājumu internetam sliktas zonas gadījumā. Kaut par papildus samaksu. Ja tele2 spētu piedāvāt kaut ko lai  būtu normāls ātrums manā gadījumā, domājams ka klients būtu ar mieru maksāt par aparatūru.

Link to comment
Share on other sites

Man tele2 pārstāvis kā reizi teica, ka piedāvājot. Kaut ko līdzīgu wirless zone extenderim, ko mājā varot ielikt, pie elektrības pieslēgt. Tik tas esot biznesa klientiem, ne atsevišķiem individuālajiem.  Bet man nebija aktuāli, līdz ar to neprecizēju vai tas domāts tik balss sakariem, jebvai arī internetam, utt. 

Link to comment
Share on other sites

Tele2 rūteris jau ir prom. Izklikšķinājos vēlreiz pa visiem settingiem savam mājas LMT dotajam E5186s, tieši tāds pats, kā tele2 dod. Nav tur nekādu antennas uzstādījumu, vismaz LMT firmvārē nav!  

Runājot par antenu - jā, man iedeva pamēģināt jo salīdzinoši liels biznesa klients un es uzreiz pateicu ka bez antenas neies, pat nemēģināšu! 

Bet! Neesmu dzirdējis redzējis vai lasījis ka antena kādam, kaut kur būtu palīdzējusi! Kā variants - likt rūteri ūdens necaurlaidīgā kastē un tad celt mastā. 

 

 

 

Kaut ko līdzīgu wirless zone extenderim
Tas tikai balss sakariem - viņiem jau pa cetniecības vagoniem ir salikts. balss sakariem arī zona ir kā ir...

 

 

 

Katrā ziņā ja liek IP Kameras tad tas ir stipri par īsu

 

Kopš kura laika??? NVR vajag 2, nu max 3 portus!  

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tele2 rūteris jau ir prom. Izklikšķinājos vēlreiz pa visiem settingiem savam mājas LMT dotajam E5186s, tieši tāds pats, kā tele2 dod. Nav tur nekādu antennas uzstādījumu, vismaz LMT firmvārē nav!   Runājot par antenu - jā, man iedeva pamēģināt jo salīdzinoši liels biznesa klients un es uzreiz pateicu ka bez antenas neies, pat nemēģināšu!  Bet! Neesmu dzirdējis redzējis vai lasījis ka antena kādam, kaut kur būtu palīdzējusi! Kā variants - likt rūteri ūdens necaurlaidīgā kastē un tad celt mastā. 

 

Cik nu es atceros no sava LMT dota Huawei, tad tur prieksh antenes tieshaam nekaadi settingi nebija - taa kaa antenas ligzdas divas, tad jaaprovee abas - tikai no vienas bija jeega. un cik nu atceros, tikko rooteris redz, ka tam ir aara antena, ieksheejaas uzreiz atsleedz pats..

 

Bet meegjini SXT no Mikrotik, pasham ir un iet bez beedaam. jaa, tam nav 800Mhz, manaa gadiijumaa nebija buutiski, tuvaakajaa tornii cik zinu veel 800Mhz nemaz nav. 

Link to comment
Share on other sites

uldii12345

Kādu laiku atpakaļ, kad izmantoju 4g b593s routerim antenas bija jāliek uz auto, jo tad pieslēdzot āra antenu, papildus darbojâs iebūvētās un ātrums bija vislabākais. Ja uzlika uz external, tad pilnībā tika atslègtas iebūvētās un zona un ātrums bija sliktāki.

Link to comment
Share on other sites

b593s  nebija auto antenām, tur vajadzēja konkrēti norādīt ir vai nav ārējā antena un to vajadzēja pievienot konkrētā portā, otrā nedarbojās.

Nejauc ar 3G/4G uzstādījumiem. Tur bija AUTO.

Savulaik daudz tādu rūteri tika uzlikti klientiem lauku apvidū, un vienmēr antena deva rezultātus, bet bija mazliet jāpapapūlās, lai atrastu labāko antenas noevietojumu, tā uz dullo piekarot rezultāts reizēm bija pat sliktāks nekā bez antenas.

LP-27 antenas toreiz dalīja LMT bez papildu maksas, ja bija tāda vajadzība.

Tad nāca nākošais rūtera modelis  e5172  , ja nekļūdos ar modeli, tam gan ārējā antena uzstādījumos nebija jānorāda, pats saprata, ka ir antena peiskrūvēta.

 

Par Tele2 arīes esmu dzirdējis, ka viņi antneas pasi nedod. Lētāk ir aiziet uz LMT un nopirtk pa skaidru naudu no viņiem, nekā izmantot divgovju piedāvāto varintu antenas iegādei.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...