Jump to content

Recommended Posts

Labdien!

 

Vēlos lūgt padomu. Gribu uzdāvināt vienam elektronikas entuziastam komplektu, lai viņš varētu pats uzbūvēt kādu interesantu projektu no nulles un līdz ar to apgūt praktisko zināšanu pusi.

 

Kā Jūs ieteiktu man rīkoties, vai ir vērts iegādāties uzreiz gatavu šāda tipa komplektu, piemēram,

https://www.sparkfun.com/products/12060

vai vērtīgāk ir atrast instrukciju kādam projektam un sagādāt atsevišķi visas komponentes?

http://www.instructables.com/id/Taking-Basic-Electronics-to-the-Internet-IoT-Home-/- piemēram šim

 

Varbūt Jums ir kādas idejas, padomi, ieteikumi, kā veiksmīgāk organizēt šādu dāvanu. Ideālā variantā, protams, būtu ja varētu iegādāties tepat kādā Latvijas veikalā

Link to comment
Share on other sites

Kādas cilvēkam iemaņas? Kādas intereses?

Diezgan iesākumam iesaku kādu audio pastiprinātāju, tda2030. Lēti, vienkārši, praktiski.

Kādam, kam vairāk uz programmēšanu velk - arduino, vai nodeMCU

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Manuprat audio apstiprinātāja kits vai tas Arduino kits ir pilnīgi dažādas lietas un prasa pavisam citu zināšanu un interešu kopumu. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Jāpiekrīt AndrisBB, nezinot cilvēka intereses, grūti kaut ko ieteikt. Beigās var izrādīties, ka tiek uzdāvināts kāds "hlams", kas saņēmēju neinteresē.

Tā starp citu, kā variants kitam - DSO138 (ir divi varianti - ar un bez salodētiem SMD elementiem).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Atjaunojot tēmu, bet citā skatījumā - ar ko vajadzētu sākt (bērnam, tikai 2ā klase), kas interesējas par šo lietu, bet neko vēl nemāk šajā virzienā? Vai ir vispār kaut kas šim vecumam?

Link to comment
Share on other sites

Domāju, ka priekš otrklasnieka laikā būs dažādi konstruktori. Lai mācās skrūvītes skrūvēt un detaļas savienot. No manas pieredzes, lodāmuru var rokā noturēt tikai no kādas piektās klases.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Jāsaprot, kas bērnam interesē. Ir divas vienkāršas sākuma pieejas - elektronika (dažādi pamatelementi un slēgumi) un programēšana (super pamatu līmenī). Elektronika var būt interesantāka, jo pats process reizēm ir kinētiskāks - viskautko slēgt kopā un redzēt, kā deg lampiņas un griežas motoriņi. Programēšana potenciāli var būt noderīgāka (būsim godīgi - tas BŪS jāmāk VISIEM), bet prasīs lielāku sēdēšanu un mazāku kustēšanos.

 

Abām pieejām labākais sākums ir konstruktori.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Esmu par lego, vai nu programmējamo lego mindstorms sēriju vai lego technic mehānisko kitu. Abi super.

 

Piemērs mindstorms -

Piemērs technic -

 

Bet nu bez vecāku palīdzības būs grūti. Šķiet, ka sākumam technic ir labāks variants.

Link to comment
Share on other sites

lodāmuru var noturēt rokās no 5gadu vecuma. Man tētis no darba nesa elektro - lūžņus, vēl tagad atceros, ka pēc DAUDZ vvadiņu atlodēšanas no telefona centrāles no tiem sapītajiem vadiem sanāk ... pūķis :D

 

Droši vien kaitīga tā rotaļa bija.

 

Tranzistoru darbību gan tā īsti neapguvu, vairāk elektromehāniskus.

 

Vēl atceros, ka dārgas rotaļlietas pašas par sevi arī ātri apnika. Piem no programmējama "mēnesgājēja" dzinējiem ar reduktoriem tika būvēts daudzkas, to starp aizkariem atvēršanas / aizvēršanas mehānisms.

Link to comment
Share on other sites

Cik nācies darboties dažādās bērnu nometnēs, tad nu i nafig ar sīčiem ņemties. Nevar fiziski lodāmura galu koordinēti kustināt un viss. Protams, ir izņēmumi un ja vēl fāterīts blakus, tad var arī ātrāk lodēt vai āmuru rokā noturēt. Es pats jau ceturtā klasē, velko elektrības instalāciju pa istabu, atrāvos no 220V. Toties nevajag man vairāk dzīvē mācīties drošības tehniku par elektrības bīstamību. Vārdu sakot, tas viss ir individuāli. Lai kā arī būtu, es neieteiktu sākt ar dārgu Lego. Varbūt bērnam tas apsolūti neinteresēs un aug nākamais muzikants.

Link to comment
Share on other sites

Lego var būt labs, bet var arī neinteresēt - ja pērc, tad neko dārgu. Un sākumā vajadzēs sēdēt kopā ar gandrīz visiem komplektiem - tā kā ir forši, ja kādu no vecākiem arī tā štelle interesē. Ja runājam par elektrību, tad es kādu trīs gadu vecumā ar krievu mehāniskā konstruktora stienīšiem pacienājos no Latvenergo. Es domāju, ka vēlāk var sākt jau niekoties ar visādām platītēm, kam spraužas iekšā diodes, tranzistori un visādi citi mūdži. Tā gan nav vairs 2. klase.

 

Ar Lego gan pēdējā laikā ir fundamentāla problēma - daudziem komplektiem tiek uztiepts kaut kāds sižets. Manuprāt, labākais bija tas, ka sīcis ir priekšā detaļas un pašam ir jāsāk domāt, ko ar tām darīt. Es parasti tos divus standarta modelīšus sataisīju un pēc tam ātri apgūtos mezglus ieviesu savās variācijās.

Link to comment
Share on other sites

Mindstormi Rīgā ir vairākās vietās pulciņos pieejami. Pārdaugavā tas ir Tehniķu centrā Bauskas ielā un Altonā. No 10 gadiem ņem laikam.


Un sižets tur netiek uzstiepts. Gatavie sižeti tikai ļauj garantēti sasniegt noteiktu rezultātu. Pēc tam jau lego tev ļauj izpausties kā vien pašam ienāk prātā.

Link to comment
Share on other sites

īstenībā jaukšana ir pati interesantākā štelle. Bērnu nometnēs es to praktizēju un ir fantastiska interese. Mājās jau vecāki neķauj apskatīties, ''kas lācītim vēderā'' Žēl tikai, ka jo jaunāka elektronika, jo mazāk ko jaukt. Vislabāk kotejās veci videomagnetafoni. Tajos ir besīgi daudz skrūvītes ko skrūvēt. Labi jaucās datora cietie diski. Tur topā magnēti. Pats jaunībā arī daudz mantu izjaucu un vēl tagad atceros, cik sāpīgi atrullēja pulksteņa atspere. Tagad pat žēl, ka tādas retro mantas noārdiju, bet, ja nebūtu jaucis, diez vai interese par tehniku rastos.

 Lego likšanu pulcciņos netbalstu. Nē, ideja jau laba, tikai bērnam nav iespējams saglabāt savu konstrukciju, lai kaut vecākiem parādītu vai vienkārši pāris dienas paspēlētos. Kā nodarbība beidzas, tā viss jaīzjauc, lai nākamā grupa ,varētu strādāt. Tas man liekas pilnīgi garām. Jā, Lego esot dārgs un vecāki nevarot atļauties. Tai pat laikā Iphone gan nopērk, bet cenas ta līdzīgas. Konstruktoram tomēr jābūt katram bērnam individuāli.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

atljaut izjaukt modinaataaju:>

 

Tur man jāpiekrīt - nevajag pirkt dārgus lego komplektus. Dažreiz no garāžas var atstiept sīcim kaut kādas skrūve un ko vēl ne, bet protams pašam vajag līdzdarbotieis.

Autorei: pats par sevi jau ir labi tas, ka mazais nesēž tikai planšetē, bet interēsējas par reālo dzīvi.  Veiksmi!

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...