Jump to content

Jaunas šūpoles


RimaNTSS
 Share

Recommended Posts

Te nu būs vēl viens DIY projekts (diemžēl tie ir daudz, bet ne visi ātri beidzas). Vai tiešām šo topiku jau neesmu sācis?! Jau tā pasen biju uzmeistarojis šūpoles lai varētu atlaisties ozola ēnā. Izmantota egle, viegli impregnēta un slīpi ierakta zemē. Nu jau stabi ir jūtami papuvuši vietā, kur tie ieiet zemē. Un vēl viena problēma ir tā, ka pēc šūpuļu būves tika izveidota sēta (lai mežacūkas nenāk rakt pie pašiem logiem) un attālums līdz sētai neļauj kārtīgi  iešūpoties. Vārdu sakot, izdomāju būvēt jaunas, ilgmūžīgākas šūpoles, kas likvidētu abas problēmas. Egles vietā tiks izmantots osis. Iebetonēju 4 jaunas pēdas ar armatūru iekšā. Vēlāk, pie šīs armatūras tiks piemetināti metāla "zābaki", kurus uzmeistaroju no sarūsējošiem dzelžiem (protams, tos attīrot). Katrā zābakā tiks iestiprināts baļķis, tādējādi neļaujot baļķa pieskaršanos zemei. Bet, tā kā ir arī citas prioritātes šajā dzīvē, tad baļķi jau ~2 nedēļas kā mētājās zālājā. Nu bet, kaut kad būs jāpaturpina.... līdz Lieldienām noteikti ir jāpabeidz. :)

post-78751-0-33774500-1466198411_thumb.jpgpost-78751-0-68507700-1466198434_thumb.jpgpost-78751-0-59024600-1466198447_thumb.jpgpost-78751-0-24967100-1466198458_thumb.jpgpost-78751-0-00621400-1466198474_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

OK, bet kāds būtu pareizais risinājums? Tikai nesaki; "Paskaties Google". :)

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Es īsti nesaprotu, kāpēc vajag tik niknas konstrukcijas. Kas tur kādi 200kg kabani šūposies? Mēs kad ciemā taisījām šūpoles, uzbetonējām kārtīgus betona stabus 500x500x1000mm ar armatūru, kur iebetonēts parasts veikalā nopērkams U veida metālu profils, kuram tālāk vienkārši pieskrūvē brusas - vienkārši un lēti. Jau gadu bērni šūpoja caurām dienām un nekas nav izkustējies. Ja brusas sapūst, vai nomainīt ātri uz jaunām. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

Krēsls no oša dēļiem taisīts, smags. Tajā var mierīgi sēdēt un šūpoties 2 pieaugušie (nu tā arī var sanākt, ka 200 kg.).

Link to comment
Share on other sites

Grūti spriest, cik ir kvalitatīvi metinājumi. Ar laiku var iedarboties korozija. Tās ausis izskatās viegli pieķertas. Lai nebūtu jāpārtaisa ,varbūt var pastiprināt ar papildus dzelžiem?

Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

Metinājumi varbūt nav profesionāli, bet metināts no abām pusēm ar 3,2mm elektrodiem. Domāju, ka "zābaki" gan vismaz savus 10 gadus nostāvēs bez iebildumiem. Būs slikti, pārtaisīšu. Katrā zābakā, no aizmugures ir 2 caurumi, kur būs 12mm skrūves kokā un tad vēl no sāniem 2 caurejoši 10mm vītņu stieņi ir plānoti. Osis arī saskarē ar ūdeni ne pārāk ātri sapūst, bet te tas būs visu laiku vēdināts, tā kā arī ilgi jāstāv. Bet, ja ļoti vajadzēs tad vienu pa vienam baļķus arī varēs nomainīt.

Link to comment
Share on other sites

 Man arī liekas, ka tie zābaki tādi nopietni. Tā teikt, overkill. Cik tās slodzes tur maksimāli var savākties. Pati konstrukcija 5 baļķi, kaut vai 4 m garumā katrs, kaut vai 20 cm diametrā... tas ir ap 500 kg, vēl saites, kaut vai ­100 kg, tad pats krēsls, kaut vai 100 kg, tad divi resni cilvēki šūpolēs 300 kg, pamatīgi pārspīlējot kopējā masa ~ 1 tonna. Neizdevīgākajā stāvoklī, kad šūpoles uzšūpojušās augšā, novienkāršojot, tā tonna uz diviem balstiem saiet, iznāk, uz vienu balstu ~ 500 kg. Tā vienkāršoti, metinājuma šuve ar katetes augstumu 6 mm 10 cm garumā iztur dažas tonnas, tur gan ir daudzi parametri, kas jāievērtē, bet autora gadījumā, ja metināts nav tikai pieķerot, turēs tie zābaki ar lielu rezervi. Pilnībā pietiktu kas mazāks.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Pie lielas slodzes (ja tiešām smagsvari novākušies un plāno 360 grādu apgriezienu) varētu tā visa konstrukcija sākt ļodzīties, jo tai trubai ar pildījumu pārāk mazs svars un smaguma centrs ir pārāk tuvu zemei.  

Tādas pildītas trubas parasti taisa nekustīgām konstrukcijām, kur spiediens ir tikai uz leju. 

 

Sen senos laikos bērnības gados bija uztaisīts variants ar dziļi ieraktiem baļķiem, bet mitrā augsnē tie sāka kustēties. 

Link to comment
Share on other sites

 Pareizi, Rimant, paaugstinātas bīstamības konstrukcijās, rezervi vienmēr vajag.

Tā tomēr nav sērijveida konstrukcija, izrēķināta pārbaudīta un optimizēta izmaksās.

Man pat visi antenu kronšteini vienmēr un visur manu svaru tur un arī raž. uzņēmumos mēs visu nestandarta risinājumos, likām lielu rezervi...

Link to comment
Share on other sites

Tieši tā, stiprības rezerve neko sliktu neizraisīs. Ja blakus stāvēs divi lifti, divas lifta durvis, uz vienām uzraksts - izturēs tavu svaru, uz otrām uzraksts - izturēs 100 tavus svarus, es labāk braukšu ar to otru liftu.

Lizārd, kurpju konstrukcija ir tāda ķēmīga, pareizi Mežavecis uzrakstīja - tupa iebetonētu tos ­švellerus leņķī, pie švelleriem pieskrūvētu baļķus un viss. Bet baidīties, ka kaut kas aizlidos, šeit nav pamata.

Link to comment
Share on other sites

Ko tāds dusmīgs, Lizārd?

Pie būvmateriālu veikaliem kādreiz stāv noliktas demo šūpoles no baļķiem, var apskatīt, ja interesē pasūtīt un nopirkt. Tās šūpoles parasti tikai zemē noliktas, uz asfalta, bez nekādiem stiprinājumiem pie zemes. Tāpat kaut kādi iesēžas tajās šūpolēs, pašūpojas, labi neviens augstu nešūpojas, bet nekur tās šūpoles nelido, vispār nenostiprinātas nelido.

Link to comment
Share on other sites

šūpolēs ar šādu lielu platu sēdekli vispār jau nešūpojas neviens klasiskā nozīmē - kārtīgi uz augšu un leju. Tas jau tik tāds šūpuļkrēsls, tikai koka diy izpildījumā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Pie būvmateriālu veikaliem
 

Salīdzināt ar veikala produkciju  :sarkasms: Veikalā arī nopērkami krēsli, kas nav paredzēti ilgstošai sēdēšanai un ne vairāk par 50kg  :mrgreen:  Vispār veikalos lielus draņkus pārdod...

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
drunk_lizard

Ā, es nepamanīju tos papildus stiprinājumus baļķiem. Tak varēja tos garos metālus ar visu betonējumu bāzt zemē šūpoļu leņķī un nebūtu jātaisa šādas veidojums. Diemžēl baigi īsās ļipas atstātas virs betona un nav izvēles, kā tikai kārtīgi metināt.

Link to comment
Share on other sites

Man, šķiet, ka tur kur autors ir tikai ''saķēris'' konstrukciju, abpusējs kārtīgs metinājums ar ''sīkstāku''

elektrodu(piem. ESB-48) nodrošinās pietiekošu izturību...

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Lizārd, kur tu redzi idiotus?

 Paskaties autora pirmajā bildē esošās šūpoles, tās ir gandrīz pie pašas sētas, tur nav kur iešūpoties, būs viņam šūpoles atstatus no sētas, varēs iešūpoties kārtīgi, tik nez vai tādās šūpolēs kāds baigi augstu šūpojas. Tāpat ir tur horizontālie baļķi, gan jau būs arī jaunajās, tādas šūpoles pat bez nekādiem balstu stiprinājumiem jau grūti apgāzt.

 Un ko tu te par mobīlā telefona vibrozvanu? Būs tur papildus slodzes, ko šūpošanās izraisa, papildus nāk klāt centrtieces spēks, tas būs trajektorijas centra virzienā, pa saiti, kas parastākajā gadījumā ir vienkārša virve. Virves ir visādas, bet vienkāršu šūpoļu virvi piesien autora kurpei un mēģini kurpi saraut gabalos, drīzāk virve plīsīs, nekā atrausi to metinājumu.

Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

Kamēr es te mierīgi taisu šūpoles, daži, sēžot pie datoriem vien, saraksta visādas muļķības. Bilde ar TIG pieķertām detaļām ir tikai sākums, tālāk vēl notika metināšana ar elektrodiem. Es nevaru uzreiz parādīt gala rezultātu, jo tāda vēl nav, viss ir procesā. Jūtu, ka 12x120mm skrūves pilnīgi labi noturēs šūpoles, pat nav nepieciešamība zābaku ausīs ievietot vītņustieni. Katru zābaku pagaidām piestiprināju ar 10mm enkuru lai varētu zābaku nedaudz pagriezt uzstādot pareizajā leņķi. Augšējais baļķis man sanāca nedaudz pa īsu (320cm), varētu būt vismaz kādi 350. Vēlāk, pēc visu baļķu kopējās sastiprināšanas ar vitņistieņiem katrs zābaks tiks piemetināts pie armatūras galiem, kas ir betonā. Jau tagad visa konstrukcija stāv stabili, ja kas.

Vot ko tauta varētu, tas ir padiskutēt par tēmu: kā labāk pie augšējā baļķa pievienot sēdekli. Kādas varētu būt eņģes?

post-78751-0-35853600-1466339775_thumb.jpgpost-78751-0-84519800-1466339787_thumb.jpgpost-78751-0-89334600-1466339800_thumb.jpgpost-78751-0-42047800-1466339811_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kamēr es te mierīgi taisu šūpoles, daži, sēžot pie datoriem vien, saraksta visādas muļķības.

Tu jau pats biedrus sakacināji, tēmu izveidoji... :)

Vienkāršākais veids, kā pievienot sēdekli - apmet ap baļķi striķi. Tā darām, kad koka zarā iekaram šūpoles. Kādam laikam pietiek, kamēr striķis nav pārrīvējies.

Esmu darījis tā - cauri baļķim skrūve (vītņstienis), augšā tik lielo šeibu, no apakšas pie vītņstieņa pieskrūvē cilpu.

Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

 

 

cauri baļķim skrūve (vītņstienis), augšā tik lielo šeibu, no apakšas pie vītņstieņa pieskrūvē cilpu.
  Nu tā man ir uz vecajām šūpolēm sataisīts, domāju, ka jau ir kāds labāks veids, kā to izdarīt tad varētu pamēģināt. Redzēju kaut kur vēl papildus drošības ķēdes piestiprinātas tas gadījumam, ja pārplīst pamatstiprinājums. Nu jā, tēmu izveidoju lai parādīt ko daru un kā daru, arī lai paklausīties citu viedokļus bet ne kā ne apvainojumus.
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

20mm skrūve cauri un stiprini pie tās. 

 

 

kā labāk pie augšējā baļķa pievienot sēdekli.
 
Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Ieteikums - neizmantot pa vidu metinatu skruvi..

Link to comment
Share on other sites

Cilveeks ieriiko shuupoles, piedevaam apraksta procesu plus ar bildeem kuraas ar ir jaaiedzilinaas, procesa gaitaa veel fotografee detalas un velta uzmaniibu foruma biedriem rakstot . Kaada maarutka peec kritizeet veel procesa gaitaa redzamaas fotograafijaas, tur labi ir redzami savienojumi, vienk. piekerts, nav veel tur shuve gatava(procesaa)! ,jo vairaak RimaNTSS buuvee Ok konstrukcijas un Domaaju, vinsh zina ko dara!

Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

20mm skrūve cauri un stiprini pie tās

Esošajās šūpolēs izmantoju 14mm vītņustieni un arī cilpu post-78751-0-51112600-1466365189_thumb.jpg . Drīzāk saplīsīs striķis. Domāju, ka pilnīgi pietiks arī ar 12mm un pat 10mm, tad arī mazāku caurumu jātaisa baļķī. Kaut, visi zina oša vājību.... tas gandrīz vai vienmēr saplīst gareniski un ar to ir grūti cīnīties. Bet, ja jau tas ir ieplīsis tad arī tāds stāvēs un uz pusēm nesaplīsīs.

 

neizmantot pa vidu metinatu skruvi..

Tādu nedaru nekad, jo vitņistieņi ir pieejami dažādfos gadumos un diametros. Vai par citu metinātu skrūvi gāja runa?

 

Turētājus var nopirkt būvmateriālu veikalos

Te man nedaudz mulsina ar sarkano apvilktā mezgla stiprība. post-78751-0-43425900-1466365149_thumb.jpg

Vai būtu jāpiestiprina slīpi piestiprinātie baļķi (sarkanās līnijas)? Laikam jau par skādi nebūs. post-78751-0-94879800-1466365266_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tādiem izstrādājumiem parasti norāda pieļaujamo slodzi, šis tāds bērnu šūpoļu variants izskatās. Vot šis mezgls ir atbildīgs. Ja tas neizturēs, tad gan lidošana var sanākt.

Papildus saites ieliec. Kā ir tagad? Kad uzliki augšējo baļķi. Neļogās? Ar laiku koks žūs, tad atkal mirks, augšējie mezgli var «nostaigāt», ja būs saites, veidosies trīsstūri, konstrukcijas noturība uzlabosies.

Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

Sastiprināju baļķus ar INOX 10mm vītņustieņiem, kā arī piemetināju pēdas (katru vismaz 4 vietās). Nu metinājums kāds ir tās ir.... profesionālis, droši vien sametinātu savādāk un varbūt arī kvalitatīvāk. Bet, nu turēs arī tā. Augšējā baļķī ievietošu 12mm vītņustieņus un cilpu galā. post-78751-0-86668700-1466414996_thumb.jpgpost-78751-0-13222000-1466415013_thumb.jpgpost-78751-0-75415600-1466415035_thumb.jpgpost-78751-0-12587100-1466415048_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tas betona puļķītis kustēsies šurpu turpu, locīsies, līdz ar ko pēc laika tas metinājums nolocīsies. Nevajadzēs nemaz tik ilgi. Var jau būt, ka es arī kļūdos.

Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS, ieliec horizontālās saites starp statņiem. Tā kā vecajām šūpolēm tev bija. Tas samazinās iespēju pamatiem izkustēties horizontālā virzienā.

Link to comment
Share on other sites

 

 

nu tur ir papildu enkurskruuve. bet taa ja, neko ilglaiciigs pasaakums neizskataas, mhhhh

Tā būs nākamā 

Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

Uzskatu šo savu projektiņu veiksmīgi pabeigtu. Šūpojoties divatā nekas pat nepakustas un kāpēc gan būtu jākustas?!. Varbūt vēl nedaudz atjaunošu sēdekļa krāsojumu un pielikšu baļķiem 2 slīpās atsaites, bet tas viss vairāk smukumam ne stiprumam. Domāju, ka tēmu var slēgt uz kādiem 10 gadiem, kad atkal gribēšu uzčubināt jaunas šūpoles. Tas nav kā bāzt batonus ausīs sēžot caurām dienām pie datora ekrāna un ar savām rokām neko nekad neizdarot (izņemot, protams pa klaviatūru dauzīt) . post-78751-0-29233300-1466450184_thumb.jpg

Vecām šūpolēm kājas jau bija kārtīgi papuvušas post-78751-0-62608800-1466450288_thumb.jpg

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS
(labots)

Tās ir garās koka skrūves, pēc kāda laika, protams pārbaudīšu un pievilkšu ja tāda nepieciešamība būs, kaut vai apšaubu, ka vajadzēs. Skrūves ir tik garas, ka pat tievākajam baļķim izgāja cauri, nācās ar fleksi galus noņemt. post-78751-0-75461000-1466457242_thumb.jpg

Un man ir beidzies U-dzelzis, tā kā, ja arī gribētu, tad nevarētu baļķu otrajā pusē tos pielikt.

Labots - RimaNTSS
Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS. Apsveicu ar pabeigtu Projektu!

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

Paldies @Edis7, tas bija tik tā, projektiņš. Plānos ir nopietnākas lietas, bet šaubos, ka gribu par tām te runāt, citādi viss var izrādīties pilnīgi šķībi, greizi, nepareizi. Foruma īpatnības.  :superstition: 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

Jā, ir plaisas un tās var vēl palielināties. Un tā, kā jau agrāk teicu ir oša īpatnība, tas plīst gareniski (pat var ieplīst visa baļķa garumā) žūstot vien. Bet tas neko daudz nemaina, lai stāv ieplīsis, nekas no tā nemainīsies.

Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

12mm skrūvi ieskrūvēt osī neteikšu, ka būtu neiespējams, bet grūti gan. Es, pirms skrūvēt, ar ~8mm urbi ieurbu caurumus. Lai stāv tā kā tagad ir, parādīsies problēma- labošu. :)

Link to comment
Share on other sites

bet šaubos, ka gribu par tām te runāt, citādi viss var izrādīties pilnīgi šķībi, greizi, nepareizi. Foruma īpatnības. 

Bļins, a ko tu gribēji, postējot te forumā? Lai papaijā un pasaka kāds tu mums malacis esi?

Ja kritiku, pie tam konstruktīvu un izteiktu ieteikuma formā, nepanes, tad labāk forumos ar saviem meistardarbiem nerādies.

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

Nav problēmu panest konstruktīvu kritiku un pie tam vēl ieteikuma formā. Bet, ja daži mēģina kritizēt un pareģot nākotni tēlojot baigo gudrīti, nemaz nepārzinot vielu, tad tas jau sāk izraisīt smieklus. Nedaudz atgādina Žirinovski, kas arī vienmēr un visur pļūtī savas "gudrības". Piemērs: kā var kritizēt metināšanas kvalitāti, kad detaļas ir tikai saķertas?

Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

Kādas tās šūpoles nebūtu un kā neizskatītos, tās ir manas un manis taisītas no A līdz Z. Citiem vispār nekādu nav un nevar būt, jo neko savā mūžā nav paši veikuši izņemot kā "gudri" muldējuši, tas, lūk ir kropli.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Ir 2 koncepcijas - paša rokām un nebūtiski cik pareizi un glīti sanāk un otra - paša rokām un galvu sapelnīt, darot to ko māki un samaksāt tam, kurš izdara to, ko labi māk. Abas ir saprotamas, bet es esmu otrās piekritējs. Tas gan nenozīmē, ka lai iedzītu naglu, nomainītu krānu u.c. sīkumi, jāsauc meistars.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...