Jump to content

Kā aizsargāties pret "kreisajām" Facebook adresēm/lapu zādzību


alvilsb
 Share

Recommended Posts

Laba diena,

 

Vēlējos padalīties pieredzē (ne gluži savā, bet kaimiņa), kā rīkoties situācijā, ja uzņēmuma darbinieks, dodoties uz citiem medību laukiem atstājot darbavietu un, dibinot savu uzņēmumu, nolemj vecajai darbavietai kārtīgi "iegriezt" un "paķer līdzi" sociālo tīklu kontus. Kā zināms, mūsdienās soctīklu lapas ir būtisks preču/pakalpojumu pārdošanas līdzeklis, un varbūt kādam/kādai šī informācija noderēs, lai zinātu, kā rīkoties līdzīgās situācijās.

 

Kāzuss tāds - ir uzņēmums, kam viens no svarīgākajiem pārdošanas "kanāliem" ir sociālie tīkli internetā. Darbinieks, kurš atbildīgs par soctīklu darbināšanu, nolemj dibināt līdzīga profila uzņēmumu un sadara šādas lietas:

1) "Paķer līdzi" soctīklu lapas, kuras "rebrendo" jeb pārveido atbilstoši sava jaunā uzņēmuma vajadzībām;

2) Izveido "kreisās" lapas ar sava vecā darba devēja web'am līdzīgiem nosaukumiem, kurās publicē informāciju, ka "vecais" uzņēmums apvienojies ar "jauno" un tagad esot tikai "jaunais" - u.c. melus

3) Ar labu atsakās pārtraukt savas darbības

 

Konkrētajā gadījumā tika iesaistīti diezgan nopietni juridiskie un PR kantori, tomēr dažus sīkumus uzzināju par notikušo procesu.

 

Punktu (2) izdevās "labot" ar labu juristu sagatavotu vēstuli Konkurences padomei - jo, izplatot atklātus melus, tiek tiešā veidā pārkāpts Konkurences likuma 18.3 punkts, tā teikt, "pēc visām notīm". Jaatceras, ka KP pati nekādus lēmumus nepieņem, bet var ierosināt civillietu un nosūtīt uz tiesu. Parasti gan pietiek nosūtīt iesnieguma kopiju "vainīgajai pusei", lai notiktu "labošanās".

 

Savukārt punktam (1) ir vairāki varianti. Ja konkrētais soctīkls (draugiem.lv, piemēram), atrodas Latvijas jurisdikcijā, ir iespējams nokārtot, ka konkrētajai lapai vienkārši tiek nomainīts administrators. Nepieciešams vien atbilstošs iesniegums. Facebook gadījumā lieta ir sarežģītāka. Uzreiz var teikt, ka "atgūt" veco lapu ir teju neiespējami, līdz ar to var uzreiz veidot jaunu. Tomēr ir iespējams panākt, lai tiktu nomainīta "vecās" lapas adrese uz tādu, kas vairs nemaldina/nemulsina klientus. Šim nolūkam nepieciešams vismaz iesniegts pieteikums Latvijas Republikas Patentu valdē par tirdzniecības zīmes reģistrēšanu un tad var aizpildīt Facebook "Trademark Infringement Form". Reaģējot viņi parasti 2-3 dienu laikā un "piespiedu kārtā" nomaina "vainīgās" lapas nosaukumu uz tādu, kas vairs neaizskar tirdzniecības zīmi. "Vecajā adresē", protams, tāda lapa vairs nav atrodama. Tieši tāpēc ir nepieciešams, lai būtu vismaz pieteikta (ideāli - jau reģistrēta) tirdzniecības zīme, jo pretējā gadījumā viņiem jebkādas "kļauzas" no kaut kādas tur Latvijas maz interesē.

 

Tāds, lūk, stāsts. Protams, lai visu iepriekšminēto panāktu, tāpat jānolīgst labi juristi un (vēlams) arī labi mārketinga ļaudis, bet varbūt kādam šis stāsts ļaus risināt līdzīgas problēmas nākotnē.

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

ir uzņēmums, kam viens no svarīgākajiem pārdošanas "kanāliem" ir sociālie tīkli internetā
Šī, manuprāt, šajā stāstā ir pirmā un galvenā problēma. Viss liecina, ka bijis sūdīgs marketologs un/vai PR menedžeris, ja viss advertaisings pakārtots soctīklu tīņiem par godu. 
Link to comment
Share on other sites

Pieņemsim, ka uzņēmumam tāda specifika - galvenie klienti ir soctīklu tīņi. Tādu uzņēmumu mūsdienās ir arvien vairāk - tā, protams, ir problēma.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Šim nolūkam nepieciešams vismaz iesniegts pieteikums Latvijas Republikas Patentu valdē par tirdzniecības zīmes reģistrēšanu ...

Tādu pieteikumu var iesniegt arī darbinieks. :devil:

Link to comment
Share on other sites

Facebookā piemēram var nošķirt konta owneri no konta administratora. Owneris (uzņēmums) izveido kontu, pievieno adminu (darbinieku) kurš tur dara savu darāmo. Kad attiecības beigušās, vienkārši noņem no adminiem. 

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Lai jau būtu, kā būtu. Skaidrs, ka konkrētajā gadījumā uzņēmumam tā ir laba mācība, kā nevajag rīkoties. Es pieņemu, ka lielākā kļūda ir bijusi veidot biznesu, kas orientējas uz "soctīklu tīņiem", bet tajā pat laikā juridiski & tehniski nenodrošināties. Domājams, tā Latvijā ir milzīga problēma, jo tā dara lielākā daļa. Diemžēl.

 

P.S. Darbinieks jau pieteikt tirdzniecības zīmi var, bet to var ļoti viegli apstrīdēt, ja oriģinālajai SIA nosaukums saskan ar FB lapas URLi. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Varbūt kāds juridiski zinošs varētu pakomentēt kas šitais tāds ir? Juridiski vērtīgs vai spams? Skatos, ka feisbukā daudzi sākuši ielikt:

 

Atbildot uz jauno «Facebook» politiku apliecinu, ka visi mani personas dati, ilustrācijas, zīmējumi, raksti, karikatūras, bildes, fotogrāfijas, video u.c. ir manu autortiesību objekti (saskaņā ar Bernes konvencijas). Visu iepriekš minēto autortiesību objektu komerciālai lietošanai, katrā konkrētā gadījumā, ir nepieciešama mana rakstiska atļauja! «Facebook» tagad ir publisks uzņēmums. Tieši tāpēc iepriekš minētā sociālā tīkla lietotājiem ir ieteicams šo ‘’privāto paziņojumu’’ izvietot savās lapās, pretējā gadījumā (ja paziņojums nav publicēts lapā vismaz vienu reizi), jūs automātiski pilnvarojat jebkuru Jūsu privāto datu izmantošanu no Jūsu lapas, Jūsu fotogrāfijas un citas publicētās informācijas ziņojumus Jūsu lapā. Ikviens, kas lasa šo tekstu var to nokopēt un ievietot savā «Facebook» lapā. Pēc tam Jūs tiksiet aizsargāti ar autortiesību likumu. Ar šo komunikē es paziņoju «Facebook», ka manas personīgās informācijas izpaušana, kopēšana un izplatīšana vai jebkādas citas nelikumīgas darbības attiecībā uz manu profilu sociālajā tīklā ir stingri aizliegtas.
Augstāk minētie ierobežojumi ir arī attiecināmi uz personālu, studentiem, aģentiem vai jebkuram citam personālam, kuri atrodas «Facebook» kontrolē. Sniegtā informācija šajā kontā, profilā ir konfidenciāla. Manu privāto datu neaizskaramības pārkāpšana ir pretlikumīga (UCC 1-103 1-308-308 1 un Romas Statūti)
PIEZĪME: Nedalieties ar šo ierakstu, bet kopējiet un izvietojiet to savās lapās, kontā savā vārdā.

Link to comment
Share on other sites

versatile

Man jau gan liekas, ka ja esi Romas pilsonis, tad atsauce uz Romas statūtiem būs valīda. Bet nu, jāprasa Jūlijam.

 

 

Protams, ka spams. Tāpat kā "par katru šēru/laiku 2 centi kaķīšu patversmei no feisbuka".

Link to comment
Share on other sites

Šajā gadījumā jau laikam spams, kaut gan būtu tikai loģiski šādas prasības padarīt par obligātām. Nu nav pieļaujami, ka kādas personas ievietoto informāciju (vienalga, foto, video, tekstus u.c.) kāds cits izmanto bez atļaujas, izņemot gadījumus, kad lapā norādīts citādi.  Un te es nerunāju par maksas vai bezmaksas, bet par to ka neatkarīgi vai kāds pa kluso iznes manu bildi no mana dzīvokļa, vai neatļauti paņem internetā - tā ir tieši tāda pati zādzība.

Link to comment
Share on other sites

versatile

 

 

Nu nav pieļaujami, ka kādas personas ievietoto informāciju (vienalga, foto, video, tekstus u.c.) kāds cits izmanto bez atļaujas, izņemot gadījumus, kad lapā norādīts citādi.

Tieši tā!

...tikai...izlasi feisbuka noteikumus. Viss atrunāts.

Tāpat arī LV tiesas, ja bildi pats esi publiski kaut kur licis, to izmantošanu ne-peļņas vai žurnaļistikas nolūkos neuzskata par pārkāpumu.

Link to comment
Share on other sites

Ir autortiesības un ir blakustiesības. Autortiesības tev atņemt nevar neviens. Pat feisbuks savos noteikumos. Blakustiesības tu atdod, kad izmanto viņu platformu un piekrīti šo noteikumiem.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

vai kāds pa kluso iznes manu bildi no mana dzīvokļa, vai neatļauti paņem internetā - tā ir tieši tāda pati zādzība.

 

Khem, bez apvainojumiem, bet Tev visas maksas programmatūras un TV skatīšanās ir nopirkta, vai arī daļa "nopirkta"? 

Link to comment
Share on other sites

versatile

 

 

Autortiesības tev atņemt nevar neviens
Tās pat īsti, gribot, nevar nevienam atdot. Autors ir un paliek autors. Nodod parasti mantiskās tiesības.

 

 

bet Tev visas maksas programmatūras un TV skatīšanās ir nopirkta, vai arī daļa "nopirkta"?

Skatos LTC interaktīvo, win 10 licence ar laptopu, office 2007 retail, photoshops ikmēneša nomā - pārējam lietoju bezmaksas softus.

 

Tāpēc: vai kāds pa kluso iznes manu bildi no mana dzīvokļa, vai neatļauti paņem internetā - tā ir tieši tāda pati zādzība.

 

un zini, riebj, kad kaut kāda ļevā lapele netā izmanto manis uzņemtu bildi savai reklāmai feisbukā.

Link to comment
Share on other sites

@@versatile, ļoti jauki, ar to arī tevi apsveicu, tik jautājums bij citam biedram adresēts, jo jamais (ja atmiņa mani neviļ) šad tad par savādāku nopirkšanu ir ieminējies... Es jau neko - visi dzīvo pēc saviem principiem, tik divkosība nav laba lieta. :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...