Jump to content

Interlaced Video


Racer
 Share

Recommended Posts

Tā kā nākas pēdējā laikā redzēt sliktus ripus no Interlaced video, tad izdomāju atsvaidzināt atmiņu un pie reizes padalīties ar foruma biedriem.

 

Pie saknēm - interlaced video sastāv no puskadriem jeb laukiem, nevis pilniem kadriem. Tātad tipiskais variants, ko redzam televīzijā (nebūtiski SD, vai HD) ir ar 50 puskadriem (kuri ir nobīdīti), nevis pilniem 25 kadriem. 

 

Šāds variants vēl ir DVD, DV un VHS videokamerām, kā arī jaunās paaudzes AVC (H264) HD videokamerām, filmējot 50i režīmā.

 

Principā, mūsdienās HDD ir salīdzinoši lēti un man šķiet, ka nav vērts neko īsti ripot, jeb pārkompresēt (Blu-ray diski ir cits stāsts). 

 

Ja nu tomēr ripojam, tad jāatcerās, ka veicot dajebkādas izmaiņas ar attēla izmēru (malu apgriešana, jeb crop, bildes izmēra maiņa, jeb resize), no sākuma video ir jāsadala pa laukiem, jāveic izmaiņas un pēc tam lauki jāapvieno atpakaļ kā ineterlaced, vai jāizveic deinterlace (pie kam ievērojot aspect ratio, jeb pareizu malu attiecību). Encoderī jāieķeksē, ka Interlaced source un kurš lauks ir pirmais TFF, vai BFF. Pretējā gadījum\a sanāks kaut kas ne pārāk labs. 

 

Piemēram paņemšu "Keeping Up Appearances" jeb Smalkais stils. Pirms n gadiem bij pieejams DVD-rips uz divX ar mazliet neprecīzu malu attiecību, bet kopumā skatāms. Nesen parādījās jauns piedāvājums ar it kā labu AVC ripu, kurš izrādījās pilnīgs sū^%. Tā kā patīk šis seriāls, dabūju oriģinālo DVD un paeksperimentēju ar dažādiem variantiem. Ieliku ekrānšāviņus uz kuriem spiežot var dabūt video (katrs ~19 MB).

 

Sākotnējais DVD fails, pārdzīts uz mp4 konteneru, bet iekšā dzīvo oriģinālais mpeg2 no DVD. SKatāms normāli gan ar softiskajiem, gan hardwariskajiem atskaņotājiem - lauku struktūra saglabāta un saprotama:

 

000043914034_%23_3_%23_fotoracer.jpg

 

 

Pārdzenam DVD failu pa tiešo uz AVC (iegūstam ko dikti līdzīgu, tik ar nepareizu aspect ratio, jo mpeg2 pikselis nav kvadrātisks):

 

000043914035_%23_3_%23_fotoracer.jpg

 
Tāpēc, sadalot video pa laukiem, nogriežot melnās malas un uzliekot pareizu aspect ratio, iegūstam šādu, kuru māk spēlēt gan SW, gan HW atskaņotāji:
 
000043914036_%23_3_%23_fotoracer.jpg
 
Ja vienkārši ņemam interlaced video, apgriežam malas, mainām izmēru un konvērtējam uz AVC, tad iegūstam ko šādu, kur kustības ir strīpainas un diagonāles robainas (tā nevajag darīt):
 
000043914037_%23_3_%23_fotoracer.jpg
 
Ja gribās tomēr, lai rāda visur, tad var izveikt klasisko Deinterlace, izmantojot Blend, interpolate utt.:
 
000043914038_%23_3_%23_fotoracer.jpg
 
Ja nu galīgi gribas izvirst, tad var izmantot BOB metodi, jeb pārvērst laukus par kadriem, iegūstot 50 fps video. Kādreiz tā ar darīju, bet tagad televizoros iebūvētais algoritms jau pats to māk:
 
000043914039_%23_3_%23_fotoracer.jpg
 
Softi, ar kuriem šo var izdarīt? Dažādi - sākot no bezmaksas kā Avisynth, Handbrake, Vidcoder, Virtuladub, beidzot ar Premierēm utt. :)
Link to comment
Share on other sites

es ieraudzīju,ka atšķirās tikai viena bilde-ceturtā no augšas.Vismaz manā monitorā.

Kur raksta sāls un pielietojums?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Principā, mūsdienās HDD ir salīdzinoši lēti un man šķiet, ka nav vērts neko īsti ripot
  Vot šitam es pilnīgi piekrītu. Nafig pisties ar bezjēdzigām pārkonvertēšanām, kuras var bildes kvalitāti tikai samazināt?
Link to comment
Share on other sites

Donkeyhot

Ja grib dabūt iekšā kaut ko telefonā vai planšetē, tad jēga ir. Bet savādāk jau pilnīgi nevajadzīgs pasākums. Un jā, ir softi, kas visu izdarīs paši un labā kvalitātē.

Link to comment
Share on other sites

Piebilde - tas ir veids kā uzlabot sliktu attēlu. Dajebko kodēt uz interlaced ir hipsterisms augstākajā pakāpē.

Pat tad, ja to vajag dabūt planšetē/telefonā.

Agrāk vienkārši NEBIJA tā PRogresive, un viss sastāvēja no puskadriem, nevis kadriem. Kinofilmu neskaitot.

 

Bet rezultāts de-interleicējot ir labs panākts..

Labots - MIGs
Link to comment
Share on other sites

es ieraudzīju,ka atšķirās tikai viena bilde-ceturtā no augšas

Atšķiras visas, protams, ja ir sajēga ko skatīties.  Agrāk diezgan čakarējos ar šo, eksperimentēju ar visādiem iestatījumiem. Lai nu ko arī nedarītu - jebkurā variantā, deinterlacējot un vēl apgriežot malas, asums bildei samazinās, varbūt tikko jūtami, bet tomēr, savukārt pielietojot kādu "asināšanas" variantu (parasti Unsharp Mask, jo 90% darbojos ar Premiere) - parādās kontūras objektiem (nu līdz kādiem 30% vēl nekas, bet tomēr).

  Tagad, kad dažreiz kādam pamuļķim vajag HD materiālu uz DVD vai SD mpeg2 atdot, izmantoju elementāru "viltību" iekš Premiere.

    Īsumā:

Izveidojam SD projektu (16:9), šajā projektā ievelkam HD sekvenci un samazinām uz 55%. Viss. Jā, augšas un apakšas minimāli nogriežas (var pabīdīt, lai griež tikai augšu vai tikai apakšu), bet ir tīrs kadrs bez melnajām malām.  Ja materiāls ir Interlaced, tad tā arī atstāju. Tagad visi sevi cienoši pleijeri uz datora spēj normāli parādīt Interlaced video, bez "zāģa", bet televizoriem tas ir jāprot "bez ierunām".

 Savukārt, ja darīšana ar 4:3 video (vecie VHS, u.c.ripi), zinot to, ka 90% TV īpašnieku obligāti skatīsies varžuģīmjus (kā, kāpēc tad man jaunais televizors, ja melnas malas rāda), smuki šo iespēju viņiem atņemu, tajā pašā Premiere izveidojot 16:9 sekvenci,  ievelkot tur 4:3 failu divos layeros, apakšējo palielinot pa visu 16:9 un vairāk un uzliekot Gaussian Blur kādus 60 - 150%. Viss. Centrā būs vajadzīgā bilde, kas pa malām, tādas pašas krāsu paletes, bet nekonkrētas, veidā aizpilda kadru. Ja kas - šo metodi vecajam materiāla pielieto arī ne viena vien televīzija.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

es ieraudzīju,ka atšķirās tikai viena bilde-ceturtā no augšas.Vismaz manā monitorā. Kur raksta sāls un pielietojums?

 

Vispār jau raksts par video, ne bildēm. Bildes ir kā linki, uz kuriem uzspiežot, var apskatīties video, kuri atšķiras gan. Nekāda megasāls rakstā nav - tik dalīšanās ar pieredzi un iespēja dzirdēt citu viedokli.

 

drunk_lizard, 06 Feb 2016 - 01:47, teica: sareiba galva :> man arii :>

 

Dr. Drunk Jekyll or Mr. Hyde Lizard? :D

 

Piebilde - tas ir veids kā uzlabot sliktu attēlu. Dajebko kodēt uz interlaced ir hipsterisms augstākajā pakāpē. Pat tad, ja to vajag dabūt planšetē/telefonā.

 

Deinterlace nekādā veidā neuzlabo attēlu, drīzāk otrādi, jo cieš pamatinformācija - vai nu daļa no kustību informācijas (blend vai dicard variantā), vai izšķirtspēja (bob variantā ar 50fps).

 

Par to hipsterismu gluži nepiekritīšu, jo ja materiāls jāgatavo televīzijai, tad vajag gan to interlaced bildi, lai nestrobo. Citos gadījumos, iespējams, ka nē. Vispār visās televīzijā grēko, ka dažkārt reklāmas ir p režīmā, vai slīdošie titri i bildei uzlikti kā p. Man riktīgi griež acīs, bet pieļauju, ka lielākajai daļai pie kājas, jo ieviešot DTV ar tādu kompresiju kā šobrīd, tautai tika iestāstīts, ka slikts (nekvalitatīvs) ir labs. :(

Dažkārt nepieciešams esošo i materiālu uzlabot (gamma, trokšņi utt), tad labi noder atcerēties, ka jāsadala pa laukiem, jāizveic darbības un jāsaliek atpakaļ. Arī ja izveic deinterlace tas ir jādara kā pēdējais.

 

Ja tupa uztaisa upscale uz 720p, tad liela jēga nebūs (36MB):

 

000043914365_%23_3_%23_fotoracer.jpg 

 

 

jebkurā variantā, deinterlacējot un vēl apgriežot malas, asums bildei samazinās, varbūt tikko jūtami, bet tomēr, savukārt pielietojot kādu "asināšanas" variantu (parasti Unsharp Mask, jo 90% darbojos ar Premiere) - parādās kontūras objektiem (nu līdz kādiem 30% vēl nekas, bet tomēr).

 

Taisnība jau ir, tik nepiekritīšu par to malu cropošanu un asuma zaudēšanu - maz izmainās pikseļu daudzums, lai jūtami ciestu asums un Unsharp mask un Sharpening filtriem ir daudz dažādu variantu ar dažādiem algoritmiem - Premierei nav tie veiksmīgākie...

 

Tagad, kad dažreiz kādam pamuļķim vajag HD materiālu uz DVD vai SD mpeg2 atdot, izmantoju elementāru "viltību" iekš Premiere.

 

Nepatīk man šī varianta rezultāts, tāpēc ar Premieri veicu tik montāžu, ne video apstrādi. Samontēto pēc tam pārdzenu ar Avisynth un subjektīvi rezultāts ir labāks. Vispār pēdējā laikā HD materiālu, ja vajag pa vienkāršo, taisu ar Corel video studio, jo Premiere tomēr ir smagnēja. 

 

Centrā būs vajadzīgā bilde, kas pa malām, tādas pašas krāsu paletes, bet nekonkrētas, veidā aizpilda kadru. Ja kas - šo metodi vecajam materiāla pielieto arī ne viena vien televīzija.

 

Par šo Tev žetons! Nebiju iedomājies, ka tā var piespiest cilvēkus skatīties ne varžu ģīmjus. ;)

 

Vispār būtu interesanti salīdzināt rezultātu, kas no viena izejmateriāla iegūts dažādām metodēm ar prasībām uz konkrētu formātu.

Labots - Racer
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...