Jump to content

Sievietes datorzinātnē


Phantom
 Share

Recommended Posts

Skatos forumu un aina skaidra - vīrieši visapkārt. Attapos, ka tā tas ir vispār datorzinātnē kopumā.

Vienīgais, ko izdevās atrast par Latvijas datiem ir tas, ka starp bakalaura datorzinātnes pirmkursniekiem LU šogad kādi 13% vien sieviešu. Par pasauli kopumā, situācija līdzīga, mazāk kā 20%. Bet arī bez datiem - paši redzat, ka maz. 

 

Kā Jums liekas, kāpēc tik mazs sieviešu īpatsvars, kuras izvēlas būvēt karjeru datoru jomā? 

Labots - Phantom
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 212
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Raimonds1

    31

  • HIGH-Zen

    16

  • laikamTak

    15

  • AndrisBB

    14

Mūsu hormonu atšķirības nosaka atšķirības ne tikai kaulos, muskuļos, bet arī smadzenēs! 

Link to comment
Share on other sites

 

 

taapeec, ka datorzinaatne, zinaatne vispaari, prasa logjisko domaasjanu, kuras jums, diemzjeel, nav
 laimīgu jauno gadu
Link to comment
Share on other sites

Man nekas nav pret sievietēm arī iekš IT.

Iepriekšējā darbā bija viena lietuviete, kas kodēja javā.

Link to comment
Share on other sites

I to, jums mūžam būs klanīties pirmajai programmētājai - Adai! 
 

Link to comment
Share on other sites

Kas kopīgs sievietei-programmētājai un jūras cūciņai?

Ne vienai, ne otrai nav nekā kopēja ar programmēšanu vai jūru!

 

(Ne nu labi, gadās izņēmumi protams!)

 

 

Supe jaungada tēma.... ;)

Labots - ronalds_
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tā tai bildē aizmirsusi lodāmuru ieslēgt, DDD.

Nav dzirdēts, ka dzelžus taisītu, bet kodē ta gan kādas. Vismaz doktorantu sarakstos pa kādai dāmai figurē.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Mums darbā ir viena programmiste, kura diezgan labi kodē ASP.NET, testētājas vēl vairāk. Vēl arī pagātnē ir ar dažām saticies - viņas ir savādākas, ar citu domāšanu, bet noteikti neatbilst piekārtam azbesta vecenes titulam. Sievietes IT jomā ir pietiekami daudz, bet tradicionāli vairāk saistītās profesijās - mārketings, projektu vadīšana utt. 

Link to comment
Share on other sites

Long John

 

 

Nav dzirdēts, ka dzelžus taisītu
 

 

Nav īsti pa datorlīniju, bet tuvu tam - Canon servisā meistare Gaļina joprojām ir autoritāte- kādreiz pirms gadiem pacmit remontēju pie viņas Sigmas 24-70 objektīvu (viss OK) un joprojām netā sastopu par viņu labas atsauksmes. 

Link to comment
Share on other sites

No tādām eksaktām jomām, nu farmaceitos un ārstos daudz sieviešu studē. Fiziku mazāk dzirdēts, ja iet fizmatos, biežāk matemātiku - statistiku vai mateni mācās. DF jau ar ir sastājušās. Ir kas jau beigušas LU vai LLU IT studijas.

Long John, jā, dzirdēts, ka optometristu un optiķu vidū sieviešu netrūkst. Ka remontē, paldies, ka uzrakstīji, nezināju.

Link to comment
Share on other sites

Gaļku laikam nezinu, bet kad strādāju RRR, tas bija 30 gadus atpakaļ, tad dāmas ar lodāmuriem bija cik uziet. Tiesa, tēmā cirta tikai retā, bet produktivitāte visām bija labāka, kā večiem. Bet vispār pa dzīvi cērtošas dāmas tehniskajās disciplīnās ir sastaptas nemazums.

Link to comment
Share on other sites

Long John

 

 

arī sexā ne visas ko jēdz....., jāmāca, jātrenē...
 

 

Ej nu sazin, kurš kuru īstenībā māca un trenē... :yahoo:

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Developer
I to, jums mūžam būs klanīties pirmajai programmētājai - Adai!

Beidz izplatīt mītus. Ada Lovelace labākajā gadījumā bija pirmā datoroperatore; visas datorprogrammas, ko viņa ir citējusi, ir uzrakstījis Bebidžs!

Diemžēl joprojām daudziem cilvēkiem, jo īpaši sievietēm, nav nekādas sajēgas, kas ir datoroperators un kas ir programmētājs. Ja sēž pie datora, - tātad programmētājs.

 

Allan G. Bromley, in the 1990 article Difference and Analytical Engines, wrote,

  All but one of the programs cited in her notes had been prepared by Babbage from three to seven years earlier. The exception was prepared by Babbage for her, although she did detect a 'bug' in it. Not only is there no evidence that Ada ever prepared a program for the Analytical Engine, but her correspondence with Babbage shows that she did not have the knowledge to do so.[71]

 

In his PhD thesis, Bruce Collier, who went on to write a biography of Babbage, wrote:
   She made a considerable contribution to publicizing the Analytical Engine, but there is no evidence that she advanced the design or theory of it in anyway.[72]

 

Eugene Eric Kim and Betty Alexandra Toole wrote,

  Many people, for instance, incorrectly claim that Ada was the first computer programmer. (Babbage, not Ada, wrote the first programs for his Analytical Engine, although most were never published.)[73]

 

 

Tā kā, ja kāda priekšā būs klanīties, tad tas būs Bebidžs un neviens cits!

Labots - Developer
Link to comment
Share on other sites

Kā Jums liekas, kāpēc tik mazs sieviešu īpatsvars, kuras izvēlas būvēt karjeru datoru jomā? 

 

Programmēšanā maz tādu, jo lai būtu izcils un pārāks par 100 citām sejām tajā pašā nodaļā, ir ilgi un rūpīgi jāiespringst.

Priekš kam tas vajadzīgs, ja ir daudz dažādu citu nozaru, kur var ņemt uz šarmu un kur nav personīgi uz saviem pleciem jāiznes projekts līdz dedlainam, springstot, labojot kļūdas un uzklausot kritiku, ka "kāpēc kavējam neparedzētu apstākļu dēļ".  Kāda mārrutka pēc tas vajadzīgs, ja var aiziet uz HR kādā lielā uzņēmumā (tiem, kas tankā - personālvadība jeb human resources), kur vari braukt uz darbu kostīmiņā, saņemt ne mazāk par tādu viduvēju bezambīciju programmētāju, toties neieguldot gadus meistarības slīpēšanā?

 

Kā mūsu uzņēmuma dibinātājs UN galvenais akcionārs-miljardieris saka - ir "walkers" tipa cilvēki un ir "talkers". Ja "walkers" spēj iespringstot saražot gana daudz peļņas, tad uz tās savairojas bars "talkers", kas ir stipri vienkāršāka lieta. Nu un tur sievietes gan var padzīvoties.

Iesaku izlasīt, noderēs redzesloka paplašināšanai: http://www.rjpblog.com/2012/07/05/walk-the-walk/

 

Dažādām rutīnas operācijām sievietes noder, piemēram, testēšanā - gan tāpēc, ka mazāk vēlme pēc karjeras plosa, gan tāpēc, ka saprot - uz programmētājām nepavilks. Bet testēšanā maksā pieklājīgi - daudz vairāk nekā maximā. Ja daba nav piešķīrusi šarmu, no kā Hugo Boss veikalu apmeklētāji-vīrieši ģībst, tad loģiski izvērtējot savas iespējas un ienākumu variantus, testēšana sanāk VIRS Latvijas vidējā ienākumu līmeņa un daudz vairāk nekā pelēkā pele-sekretāre varētu saņemt. Nesen skatījos Laura Reinika Ziemassvētku koncertu - tur liels bars meiteņu savāktas, ritmiski fonā dejo. Nu bet loģiski - savāc lielu baru un ne tikai plašākai auditorijai interesantāk, bet arī mazāka iespēja, ka kāds sagribēs izcelties, jauks ritmu vai tml. Varbūt kāds puisis arī bija, bet priekšplānā noteikti absolūtais vairums meitenes. Un pareizi vien ir - savu uzdevumu paveiks labi.

 

Tā kā ir bijis man prieks strādāt daudz dažādos uzņēmumos <= 50 cilvēki (tai skaitā Latvijas mērogiem gigantiskos), tad programmētāju-sievieti, kas puišiem izgrieztu pogas pie līdzīga stāža, visu laiku attīstītos un cirstu zivi brīvā konkurencē labāk par citiem, neesmu redzējis absolūti NE-VIE-NU. Es ticu, ka ir tādas, kas 10 gadus nosēdējušas savā profesijā un diendienā dara  vienu un to pašu un attiecīgi dara to efektīvāk par 3gadīgiem kadriem, taču nav sanācis redzēt. Ir bijušas dažas konferences Rīgā - Devternity/LatCraft - nu pameklē gūglē, kas uzstājas un ar kādām tēmām, ir ļoti daudzi ieraksti. Tur var izvilkt statistiku.

 

Tēmas autors(-e) kurā jomā personīgi specializējas? Programmēšana? Datortehnikas apkope? Administrēšana? Elektronika? Cik dziļi sanācis apgūt sfēru? Sanāk jau nozīmēties ar zināšanām, kas vietējiem kadriem liek nervozi pīpēt maliņā? Daudz zina tādas sievietes, kas sēž un iegulda gadus kādā nozarē ar tādiem rezultātiem?

 

tādā VEFā, piemēram, operatores bija gana daudz - jau minēto iemeslu dēļ. Ja mums būtu gana labi apmaksāta nozare, kur pēc vidusskolas varētu iet un monotonu, garlaicīgu konveijera darbu, kaut arī tehnisku, darīt ar nelielu apmācību, tad arī tajā sievietes savāktos.

Krievijā ir LG rūpnīca, kur to var novērot un kur no darbiniekiem neprasa būt inženieriem.

 

12-IMG_0491-1.JPG

 

10-IMG_0484-1.JPG

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

HR jā, tur vēl psiholoģiskais vērtējums intervijās utt. Kungu mazāk.

Tos sludekļus palasot, reizēm tiešām liekas, ka nedomā tos rakstot neko. Un varētu pa lēto tos labāk uzrakstit arī mājsaimniece.

 

Tā tīri tehniski, inovatīva domāšana, nu divas pazīstu, bet viņas ķirurģes, viena jau vairs diemžēl nestrādā ( tiešām superīgs specs un laba skolotāja jaunajiem bija savā laikā ).

Matenes un papīri, ir man darbā viena matemātiķe - statistiķe, otra inženiere. Ko teikt, rubī viņas labi, kaut gadu padaudz. Interesantākais, ka uz eksaktās bāzes vien nesēž, diezgan labi prot ar ko citu. Programmētāju sievieti gan nepazīstu.

 

Par vefu maz zinu, Alfā padomju laikos bijis ļoti daudz sieviešu, ko viņas tur darīja, nezinu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

taapeec, ka datorzinaatne, zinaatne vispaari, prasa logjisko domaasjanu

 

Un...

 

 

 

iznjeemumi apstiprina likumsakariibu.
 

 

Bet tā - visu nosaka audzināšana. Meitenes spēlējas ar lellēm, bet puiši ir mašīnām. Ja sanāk otrādi, tad baznīca, Putins un Parādnieks brēc, ka dzimumtradīcijas tiek pārkāptas un ģimenes institūts top grauts. Arī mums ofisā ir viena programētāja - esmu strādājis dažādos kolektīvos un cīsiņu saišķa atškaidīšana nāk produktivitātei tikai par labu.

Link to comment
Share on other sites

hmm... kantorī, kurā es strādāju(paliels EU softa izstrādātājs, mok lielākais, hvz), ir arī sievietes - gan analītiķi, gan atbalsts, gan eksperti, ir pat SW Arhitekti Tāpēc liekas, ka šī tēma ir kārtējā no pirksta izzīstā :)

 

Protams, ir kadri kuri vienkāŗši nerubī neko, pat atbalstā. Ja cilvēkam ir dots saprast IT, tad ir, ja ne - tad nekāda izglītība nelīdzēs.

 

P.S. Šis ir vecais stāsts par to, ka ne vienmēr akadēmiskā izglītība raksturo to, ko cilvēks māk vis labāk ;)

Labots - rubb
Link to comment
Share on other sites

elfaforumā viena dāma arī diezgan intensīvi lodēja čipampu.

ok, tam ar kodēšanu nekāda sakara, bet sievietis, kas zin, aiz kura gala turēt ieslēgtu lodāmuru, tomēr priecē.

Labots - inteens
Link to comment
Share on other sites

Autoru publikācijas?

 

 

 

Science and math aptitude is unrelated to gender, study suggests

January 2006, Vol 37, No. 1

Print version: page 12

Last January, Harvard University President Lawrence Summers, PhD, suggested that men outperform women in high-level science and mathematics due to genetics, not life experience. However, an analysis by Harvard University psychology professor Elizabeth Spelke, PhD, in the American Psychologist (Vol. 60, No. 1) counters that suggestion. Her review finds that boys and girls share the same biologically-based cognitive capacities from which mathematical and scientific reasoning develop.

"There is an asymmetry in the way Summers' evidence of sex differences is considered," says Spelke. Many investigators focus on a niche of studies that show small cognitive differences between men and women on a few tasks while ignoring numerous studies that have found that male and female infants and children have equal aptitude for math and science, she says.

As Spelke reviewed 111 studies and review papers, she found that the majority of studies suggested that both men's and women's mathematical and scientific abilities have a genetic basis in cognitive systems that emerge in early childhood. When researchers compare male and female infants' and children's performances, they find that they perform equally well. For instance, 6-month-old boys and girls equally perform simple additions and subtractions and compare one small set to another.

Later-developing differences in career choices, such as fewer women entering math and science departments at the graduate level, likely are due to cultural factors, Spelke says. To better evaluate men's and women's mathematical and scientific abilities, researchers should consider how the social forces of high school and college classrooms influence students' interests and academic pursuits, and how subtle but pervasive social expectations influence perceptions and evaluations of talented young men and women, she suggests.

- Z. Stambor

 

 

http://www.apa.org/monitor/jan06/gender.aspx 

Labots - RudeWolf
Link to comment
Share on other sites

 

 

Un kā tas saskan ar bioloģiju un no tās atvasinātām zinātnēm?

 

Her review finds that boys and girls share the same biologically-based cognitive capacities from which mathematical and scientific reasoning develop.

 

Modernā psiholoģija darbojas saskaņā ar neirozinātnēm un tās visas atbilst kopīgi pieņemtiem zinātniskās metodoloģijas standartiem. Es Tev iedevu izvilkumu no 111 zinātnisku pētījumu apskata, ko apstiprinājusi Amerikas Psihologu Asociācija, bet Tu mani biedēsi ar jūtūbu? Es tak sapratu, ka mums, večiem vajadzētu būt cietiem loģikas adeptiem, nevis vienam otru censties emocionāli ietekmēt kā kaut kādām bābām, kas neko no kodēšanas saprast nevar.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mūsdienās saka " bioloģijas bazētas zinātnes ", bet vēsturiski?

Vēsturiski varētu būt otrādi, ne velti pēc vecā principa par klasisko universitāti dēvē universitāti, kurā ir tiesību zinātņu, medicīnas un teoloģijas fakultātes.

Arhitektiem samērā ātri ieviesa studiju iespējas, bioloģija atseviķi tad vēl nebija.

Dabas zinātņu studēšanai ( matemātika utt ) sākotnēji bija viena fakultāte, kaut kā tā. Interesanti, ka viena no pirmajām, kas sāka izdalīt matenes un astronomiju bija Krakovas Universitāte.

Bioloģiski bazēta kapacitāte nav viens un tas pats, kas " no bioloģijas atvasināta zinātne ";). Parasti pieņemts ka jauna zinātne rodas no vairāku citu savienojuma.

Labots - b25
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Ir jāsaport, ka kaut kādā mērā visas zinātnes, tiklīdz par tām spriež sabiedriskajā telpā, cieš no politkorektuma, grupu interesēm un neobjektivitātes.

Piemēram, kamēr diskutē par sprinteriem , kas ir labāki melnajai rasei un svarcēlājiem, kas ir labāki baltajai rasei un atrod tam bioloģisksu pamatojumus ātrajās un lēnajās muskuļu šķiedrās vai svarcēlāajiem saistaudu stiprībā, viss ir daudzmaz kārtībā un politkorekti.

 

Tiklīdz tas sāk skart tādas lietas, kā , kaut vai to pašu spēju kaut ko radoši izdomāt, dabūt tās pašas Nobeļa prēmijas, tā uzreiz iestājas politkorektais filtrs un katrs sāk domāt ko runā. Vēl vairāk, saveido visādus kantorus, kas paši sev piešķir publikāciju atsauces, medaļas, citējamību un "zinātnisksumu" .

 

-----------------

Kas attiecas uz tēmu par sievietēm zinātnē - specifiskās jomās sievietes strādā gana radoši un pat labāk par veciem. Vinas nav sliktākas, bet viņas ir atsķirīgas. Bioloģiski un ar domāšanas veidu. Sieviete izmeklētāja kaut kāda kriminālā gadījumā pamanīs tadus attiecību aspektus, kas vecim pat prātā neienāks. Visādos zinātņu praktiskajos pielietojumos arī. Ar to abstraktumu un tādām sakaribām ir citādi.

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Kirī necieta no politkorektuma;).

Kas attiecas uz IT, tad varbūt varētu Tjūringu paskatīt. Slinkums meklētājus, utt izmantot.

Link to comment
Share on other sites

laikamTak

 

 

Tiešām domā, ka komentēšanai šajā tēmā vispār izmantoju speciāli kaut ko sagugleetu info?
Tādā gadījumā, kas ir Tjūrings tavā izpratnē ? Vienkārši uzvārds ? 
Link to comment
Share on other sites

Elizabeth Spelke, PhD, in the American Psychologist (Vol. 60, No. 1) counters that suggestion

Elizabete nevarēja samierināties ar dzīves realitāti.

Pret dažādiem "pētījumiem" un "analīzēm" jāizturas ļoti kritiski.

Kā tādi top un kāpēc liela daļa no tiem ir nu ļoti neprecīzi vai pat pilnīgi nepareizi var izlasīt gudrās grāmatās. Matemātiku ir neiespējami apstrīdēt, tā ir ļoti precīza zinātne.

Innumeracy: Mathematical Illiteracy and its Consequences

 

Šahs ir prāta spēle, kas kā sporta veids vīriešiem un sievietēm ir nodalīts. Tas ir kā 2 * 2 = 4, pilnīgi objektīvs rādītājs. Līdzīgi, kā tenisā, ja nemaldos Viljamsas gribēja pārbaudīt spēkus ar večiem. Tas tenisists viņas pieveica smiedamies, un viņš nebija vīru topa augšgalā.

Starp citu, Serēna jau ir savulaik spēlējusi pret vīrieti. 1998. gadā viņa ar māsu izmēģināja spēkus pret tobrīd 30 gadus veco vācieti Karstenu Brāšu, kurš spēles brīdī rangā atradās 203. vietā. Viljamsas bija paziņojušas, ka varētu uzveikt jebkuru vīrieti, kurš rangā atrodas ārpus Top 200. Venusa zaudēja ar 2:6, bet Serēna ar 1:6.

Tas pats ar loģisko domāšanu, sievietēm datorzinātnē utml. jautājumiem.

 

Ir ļoti daudz citu jomu, kur sievietes var izcelties un arī izceļas. Tās ir medicīna, farmācija, pedagoģija, grāmatvedība, sociālā un apkalpojošā sfēras. Vēl viņas labi izskatās, skaisti dzied un dejo, māk šūt, kā arī pagatavot garšīgus ēdienus.

Un tas nav maz. Patīkami tomēr, ja slimnīcā guļot, tevi aprūpē sievietes, nevis centneru smagi, bārdaini veči ar lieliem alusvēderiem.

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

kur mediciinas jomaa izceelusies sieviete? pasaulslavena kjirurgje?(huj), pasaulslavena pediatre(huj), pasaulslavena proktologje?

Ar medicīnas jomu šeit bija domātas medmāsas.

Link to comment
Share on other sites

 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...