Jump to content

Kur kvalitatīvi pārdzīt VHS uz digitālo video?


J.Reinis
 Share

Recommended Posts

Labs vakars. 

Paziņa, kas ar tehniku vispār nedraudzējas, palūdza painteresēties, kur pārdzīt vecu 90to sākumā filmētu VHS uz H.264. Filmēts, iespējams, ir SECAM, jo viņš sakās, ka agrāk mājas videomaģī spēlējot esot knibulis aizmugurē jāpārslēdz, citādi neesot bijis krāsu un skaņas (mans minējums ka augšminētais video standarts).

 

Ātri pagūglējot Rīgā atradās pāris kantori, kas ar tādām lietām nodarbojas, bet uzzvanot dažiem no tiem rodas sajūta, ka tur vienkāršākais mājas videomaģis caur capture karti pieslēgts kompim, un tiek dragāts kā pagadās - nav iespējas palūgt ne konvertēt uz progressive, ne krāsu korekciju un tracking lines novākt par papildus naudu. Gribās tomēr izspiest maksimālo kvalitāti, pat ja būs desmitnieks jāpiemaksā. 

 

Lūdzu padalieties, kolēģi, vai kāds no jums pats nenodarbojas ar šo lietu, vai vismaz var ieteikt tiešām sakarīgu kantori/cilvēku, kas varētu augšminēto izdarīt ar profesionālāku tehniku un sajēgu par to, ko dara. Zvanīju uz Televīziju, bet tur sakās ka priekšniecība šķībi skatoties, ja vismaz desmit lentas nenesot, un neviens negrib kustināt pakaļu. :(

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

 Kaut kā neticas par SECAM (pareizāk MESECAM), ja vien tas nav ieraksts no TV (vēl nebija pāriets uz PAL), jo visas VHS kameras strādāja PAL (vai NTSC, ja kāds atveda no jeņķiem), bet vienalga - ar MESECAM tiks galā jebkurš vēl kaut kur atrodamais VHS pleijeris un tālāk jau nav problēmu.

 Par kaut kādu super kvalitāti vari nesapņot - tur viņa nav un līdz ar to nav no kurienes iegūt. Var, protams, pamontēt, pakoriģēt krāsu, izkadrēt, lai neredz melnās malas (uz asuma rēķina) u.t.t.

Par progressive - priekš kam ? Var jau, protams, apstrādājot pielietot deinterlace (atkal uz asuma rēķina), bet to izmantoju reti (agrāk pārkodēti kaudzēm VHS, vēl P 1 laikos - piektdienas vakarā palaid 3 stundīgo materiālu renderēties, pirmdien atnākot uz darbu, viss OK :D), bet tagad vairs nenodarbojos.

 Painteresējies te - ir bijusi darīšana, nesūdzos - (tiesa, sarunāju, lai dzen nekompresētu materiālu uz manu ārējo HDD un pats vēlāk visu apstrādāju), vai pie šiem - bet nav ne jausmas, ar ko un kā šie darbojas.

Labots - raiviic
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

@J.Reinis

 

Video apstrāde nav vienkārša un lēta. Padomā pats aizvākt visus sūdus ir jāiegulda vairāku dienu darbs, ar ko neviens negribēs ķēpāties.

Tai pat laikā kā Raiviic ieteica izdevīgāk ir dabūt RAW un tad pašam taisīt pēc sirds patikas.

 

P.S. ņemot vērā pieprasījumu es nebrīnos, ka neviens to nedara "profesionāli" vienkārši neatmaksājas.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

Biedram Racer vari uzprasīt :) kā reiz dabūsi neapstrādātu video, kuru varēsi tālāk apstrādāt.

Labots - Pirkss
Link to comment
Share on other sites

 

 

bet vienalga - ar MESECAM tiks galā jebkurš vēl kaut kur atrodamais VHS pleijeris un tālāk jau nav problēmu.

 

Ja tas patiešām ir SECAM, tad problēmas būs - pats ilgi meklēju normālu daudzgalvainu VHS maģi arī šeit - forumā, kas atbalsta tieši Secam, jo ar Mesecamu negāja. Par to q un pēcapstrādi - galvenais dabūt max labu atskaņošanas q uz izdzīšanu, bet tālāk jau atkarībā no laika un naudas. :)

 

 

 

te - ir bijusi darīšana, nesūdzos
 Jamajiem ar zvanīju, bet padzirdot par Secam, man TĀDU ciparu ieblieza. :) Starp citu pārējie ss.lv ciparotāji ar mani pasūtīja tieši dēļ Secam.
Link to comment
Share on other sites

Par to SECAM es no pirksta izzīdu, jo tajā laikā no štatiem atstieptie pirmie videomaģi bija uz NTSC, un ja uz tā negāja by default, tad mans minējums bija ka mož SECAM. Kā saka - uzzinās tikai kad apskatīsies. Un ne uz kādu mega kvalitāti protams ka džeks nepretendē - tik vien kā nogriezt timecode artefaktus (TBC), troksni pieklusināt un noņemt interpolācijas radītās švīkas.

 

Racer - tad es nesapratu, varu kolēģi pie Tevis pārsūtīt, jebšu tad Elemento pašlaik ir vienīgais, par kuru no šejienes tautas kaut cik normālas atsauksmes, un mēģināt tur?

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

šo pasākumu diezgan labi tiek galā tie kombaini kur var atskaņot gan VHS gan DVD

Nu nezinu - mana vienīgā pieredze ar šādu agregātu (un ne to lētāko) ir drausmīga - kvalitāte pārspiežot uz MPEG2 iekš tā draņķīgā konvertatora un enkodera, kas tajā kombainā, bija vēl divkārt sliktāka, kā pašai lentai. Negribu ar tādu ielaisties.

 

 

 

Savulaik varēja arī kaut ko sarunāt reģionālajās TV

Bija tā, jā - agrāk pašam attāls paziņa strādāja Zemgales TV, un dažas lentas bija pārdzinis. Tagad jau kādu laiku viņsaulē, un tur visu laikam nolikvidēja.

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

 

 

Racer - tad es nesapratu, varu kolēģi pie Tevis pārsūtīt, jebšu tad Elemento pašlaik ir vienīgais, par kuru no šejienes tautas kaut cik normālas atsauksmes, un mēģināt tur?

 

Varu mēģināt izpalīdzēt, bet šobrīd tikai ar pārdzīšanu uz DV vai mpeg2 un iekopēšanu nesējā. Pēcapstrādei vienkārši nebūs laika, jo esmu uzņēmies 2 apjomīgus darbiņus, kur jau sāku nepaspēt ar kasešu čupu tikt galā. Par raiviic minētajiem kantoriem nav ne mazākā priekšstata, bet gan jau, ka būs gana labi vienkāršām lietām. :)   

 

Starp citu, par tiem DVD rakstītājiem - par kombainu nezinu, bet man ir Philips stacionārais DVD rakstīklis un ja izvēlas režīmu ~1H, tad priekš VHS ir gana labs (noteikti ne sliktāks kā oriģināls), lai skatītos. Ja gribās pēcāk vēl ko darīt, tad protams, ka mpeg2 ir garām.

Link to comment
Share on other sites

Arī gribēju teikt, ka laikam NC ir tā paziņa, jeb vienkāŗši sagadīšanās...

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Es tādos gadijumos nesu uz elemento.lv (raiviic postaa ar ir ieteikums)!

Link to comment
Share on other sites

Speciāli šiem gadījumiem turu Panasonic 7750 profesionālo viģiku. Tas gan pretī ņem tikai perfektas lentas.Kā kādi burzijumi vai švīkas, tā tai vietā met melnu bildi, jo uzskata, ka nav ko brāķi skatīties. Tad izmantoju  JVC SR-S-388.Tas ņem pretī arī sajātas VHS lentas. Protams, ar visu TBC un citām fīčām. Tālāk, pa Svideo signālu padodu uz JVC DVCAM magnetafonu, kurš konvertē ciparos. Nedomāju, ka ir kādi kvalitatīvāki varianti, kā VHS kasetes pārdzīt. VHS sistēmā nerakstīja komponento krāsu signālu, kā Betacam maģī un neko labāku par Svideo principā dabūt nevar. Datorā dzenu iekšā tikai nekompresētā formātā, jo roka neceļās tālāk VHS sapist ar kautkādu MPEG2, DVX vai dzīt DVD diskā, kurš jau kā suga miris. Mūsdienās stundas ierakstu turēt 12Gb jau nu nav nekādas problēmas. Tad kapēc jau tā švako VHS vēl izvarot ar MPEG kompresiju.

Ja tālāk runa par apstrādi, tad nereizi vēl neesmu pārdzinis kvalitatīvi uzņemtu VHS. Viss tīrs mājas video ar bezjēdzīgi gariem skatiem, drebelīgu kameru un filmēts vispār nedomajot par gaismām. Vārdu sakot, parasti tur nav ko koriģēt, jo orģināls, pēc manas saprašanas,ir brāķis, bet, ja cilvēkamvajag, tad lūdzu. Jēga ir tikai pārmontēt video un saīsināt trīs stundas garo ģimenes jubileju uz desmit- piecpadsmit minūtēm. Tas protams pa atsevišķi samaksu.

Darba man pietiek, bet ja vajag, varu palīdzēt.

Jā, par SECAM ierakstu baigi apšaubu, jo savā dzīvē tādas sistēmas VHS videokameru redzējis neesmu. NTSC pārdzīt arī man būs problēmas.

Link to comment
Share on other sites

Starp citu, tam elemento ir šobrīd atlaides - 4Eiro/h , kas ir laba cena, ja normāli dara. Es būšu dārgāks. ;)

 

 

 

Tālāk, pa Svideo signālu padodu uz JVC DVCAM magnetafonu

 

Daru līdzīgā veidā, tik pa Svideo pa taisno uz DV ciparos.

 

 

 

Datorā dzenu iekšā tikai nekompresētā formātā, jo roka neceļās tālāk VHS sapist ar kautkādu MPEG2, DVX vai dzīt DVD diskā, kurš jau kā suga miris. Mūsdienās stundas ierakstu turēt 12Gb jau nu nav nekādas problēmas. Tad kapēc jau tā švako VHS vēl izvarot ar MPEG kompresiju.

 

Didzi, Tev pašam patīk precizitāte - DV nav nekompresēts. Nekompresēts Tev būs YUVā vai RGB un pie 720x576 tur būs krietni vairāk kā 12 GB/h... 

Link to comment
Share on other sites

Racer, Tev taisnība. Precīzi būtu teikt AVI formātā. DVCAM maģi es izmantoju kā konvertoru priekš FireWire un protams DV formātā kasetē nerakstu. Lai kā arī būtu, nedomāju, ka no VHS var kautkā vēl labāku bildes kvalitāti dabūt.

Link to comment
Share on other sites

 Krietni sen (vismaz gadus 10 atpakaļ), šo to pārdzinu izmantojot TV karti un šo softiņu.  Tur iespējas bija diezgan plašas, arī saglabāšana sākot no nekompresēta avi (apmēram 1 min = 1 GB :devil:) līdz visādiem saspiestajiem variantiem.  Pie tam ieraksta 768x576 variantā. Bilde bija laba priekš VHS kvalitātes. Tagad vairs tā karte man nav, reti kad arī ko vēl vajag ciparot - stiepju uz Zaķusalu pazīstamam video vecim un saņemu atpakaļ nekompresētu materiālu savā ārējā HDD,  pēc tam pats apstrādāju.

Link to comment
Share on other sites

Nu zinot, kā J.Reinis par NC izsakās, nedomāju, ka viņi ir čomi

+1 Par Armandu man nekādas siltās domas nav, un šī tiešām ir sakritība, jo lentu iešķieba kolēģis, kam sagribējās bērnības dienās filmēto ar nostaļģiju atkal apskatīt.

 

Paldies visiem par ieteikumiem - sarunāju, ka lentu aizvedīšu uz augstāk minēto http://elemento.lv/- paskatīsiemies, kas sanāks. 

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

stiepju uz Zaķusalu pazīstamam video vecim un saņemu atpakaļ

Vai Z-salā taviem večiem ir iespējas digitalizēt melnbalto 35mm filmu? Ja jā, tad kādas izmaksas?

Labots - LSTP
Link to comment
Share on other sites

Digitalizēšanai izmantoju nevis capture karti bet gan digital 8  veco ciparu videokameru.Laika patēriņš mežonīgs tai lietai. Apstādei izmantoju Adobes Premjeri. Sanāk labāk kā no orgināla. Bet kā saka no s .. konfekti neuztaisīsi.

Labots - Dzonijs
Link to comment
Share on other sites

 

 

Vai Z-salā taviem večiem ir iespējas digitalizēt melnbalto 35mm filmu?

 

Ja džeki pa sakarīgu ciparu uztaisīs, tad cepuri nost! Pirms gadi 10 man kolēģis gribēja digitalizēt 35mm filmu un tad vienīgais sakarīgais variants bij kaut kur Ogrē (ja nemaldos), kur džeki bij uztaisījuši uzparikti no projektora un miniDV kameru, projicējot pa taisno uz 3CCD matricas, tik cipars bij dikti nedraudzīgs - par minūtēm. Finālā izgāju uz lauku variantu - projicējām uz ekrāna un filmēju ar savu Canon XM1 25 kadru progressive režīmā. Vienīgā problēma bij sasinhronizēt projektora ātrumu ar 25fps, jo jamā ātrums ik pa 10 minūtēm aizpeldēja. Materiāls bij ~1h garš, bet nočakarējāmies gandrīz dienu. Pēc tam saliku visus laikus (fps) vietā ar datoru, bet nu ņemtne bij baisā. Bij man tas video saglabāts, bet piemēru ielikt nevaru, jo nepaspēju bekapu uztaisīt tam ārējam HDD, kurš nokrita uz grīdas. Tagad jau tā kā vajadzētu uz HD dzīt - 35mm tomēr ir pieklājīgi. ;)

Link to comment
Share on other sites

Kas sanāca?  

Jā, sorry, aizmirsu atskaitīties - sanāca negaidīti labi - smuki iedigitalizēja, drusku uzbūstoja krāsas, un timecode artefaktus no augšējās un apakšējās daļas nocirpa. Pēc mana lūguma ierakstīja ripulī h264 progressive formātā, turklāt lai gan sākumā sabiedēja, ka būs nedēļa jāgaida, uztaisīja jau nākamās dienas vakarā. Kolēģis ļoti apmierināts, aizspērās montēt ziemassvētku dāvanu. Samaksāju tikai piecīti par gandrīz pusotru stundu materiāla. Ja nevajag neko super profesionālu un gribas lēti un labi, rekomendēju šo kantori. Tiesa - uzņēmums ierīkots daudzstāvenes dzīvoklī, un lentas tiek pieņemtas/nodotas tiekoties pie lifta, bet viss akurāti ar kvītīm un čekiem. :)

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

Ķirzak - es samaksāju ķepā, bet pirmā lieta, ko dāma piedāvāja bija čeks un kvīts. Ja būtu bijis vairāk lantu, arī uz firmu ar rēķinu un pavadzīmi bija iespēja. Ar čeku laikam būtu bijuši mājas lapā norādītie 6Eur.

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

Šobrīd viņiem akcija. Līdz 31. decembrim par 1h digitalizēšanu prasa 4eur.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Starp citu, tam elemento ir šobrīd atlaides - 4Eiro/h , kas ir laba cena, ja normāli dara. Es būšu dārgāks.

 

 

 

Samaksāju tikai piecīti par gandrīz pusotru stundu materiāla.

 

Ideāli. Man pašizmaksa sanāk dārgāk. Vismaz zināšu, kur sūtīt tos, kam laika nebūs. :)

 

P.S. Gan jau, ka PALs bij. 

Link to comment
Share on other sites

Ze Baarda

ss.lv paskaties, tur ir tāds Andrejs, 4eiro h un kvalitāte labākā ko no vecas videokameras 600x400 var izspiest, biju izmēģinājis vairākus piedāvājumus, bet tas Andrejs (ja nemaldos) čalis, atrodas uz blaumaņa vai lāčplēša ielas, tas būs ok variants, neko labāku tu nedabūsi, ja vien tiešām negrasies maksāt ka'dam vēl super summu lai pielabo attēlus un korektē krāsas utml... PAts nesen paŗdzinu 10 kasetes, esmu apmierināts ļoti!

Link to comment
Share on other sites

 

 

ss.lv paskaties, tur ir tāds Andrejs, 4eiro h un kvalitāte labākā ko no vecas videokameras 600x400 var izspiest
 

 

Zvanīju arī Andrejam savulaik un ar Seacm atteicās strādāt. Un, starp citu, 600x400 nebūt nav labs variants ko "izspiest". Labākais (bez milzu upscale) ir 768x576 ar 50fps H264, kur lauki par kadriem padarīti tiek. ;)

Link to comment
Share on other sites

Man visas VHS ir PAL.

Paskaidrojiet man kā nezinītim vai ar vecu tv karti (t.sk. Aver tv-PDK SDK) slots vēl pci (vecais nekāds express),  pieslēdzot pie vhs maģa kaut kas var izdoties,  lai to vhs uz avi formātu datorā norenderētu ar attiecīgo softu?

Link to comment
Share on other sites

Var, bet q būs sūnaina un ir nepieciešamas priekšzināšanas un uzinstalēti kodeki. Avermedia PCI kartēm bij gļuks, ka laukus jauca, tb TFF, kas ir NTSC standarts (PAL BFF). Īsāk sakot, kaut kas sanāks, bet nekas pārāk labs (lai gan daudzi no tiem pašiem ss.lv kantoriem, kas piedāvā ciparot, šādi arī dara).

Link to comment
Share on other sites

Tiešām ss.lv dara, un pēc tam neviens nesūdzas ka ir štruntīgi? Varbūt tad labāk bez priekšzināšanām var ar tādiem aprātiem konvertēt  caur VHS/DVD (VCR/DVD, laikam tas pats, plaijeri pieejami vispār e-buy vai kaut kur no rokas lietotus var dabūt, jo reāli laikam jaunus vairs tadus nedabūt? kā ar to variantu?

Link to comment
Share on other sites

Nu nafig kautko darīt caur pakaļu ar apšaubāmas kvalitātes videokarti, vai DVD rakstītāju. Ņemam miniDV videokameru, kurai ir videoieeja un izmantojam kā analogā signāla konvertoru. Bildes kvalitāte būs daudz labāka par videokarti vai štrunta USB kapčurētāju. Tādas kameras tak tagad neko nemaksā.

Ja runa par kaktu kantoru VHS kaesšu pārdzinejiem, tad paši klienti jau nepieprasa augstu bildes kvalitāti. Tapēc jau tādi pastāv. Īstenībā, cik esmu dzinis, nav bijis neviens klients, kurš saprastu, kādā līmenī un ar kādu tehniku to daru. Drīzāk otrādāk, atnāk pēc ieraksta ar 4GB flešku un vēl neapmierinats, ka nevar tajā trīs stundas video aiznest uz mājām. Viņam tak, tādā fleškā, cits visu kāzu ierakstu iedzinis. Tad saka,  lai DVD diskā ieraksta, bet es atlkal pretī, ka man datorā vispār tāda rakstītāja jau sen nav un matricas es nepērku. Saku, uzlikšu failu uz FTP servera, lai mājā nokačā, bet viņš tikai torentus pazīst.  Beigās klients paliek neapmierināts, jo viņam nafig nevajag nez kādu tur kvalitāti. Ar iestādēm tāpat. Nofilmēju pilsētas svētkus un pasūtītājs prasa DVD disku, bet filmēt vajadzēja HD. Kad saku,  atdošu failu, jo uz DVD visa bildes kvalitāte pakaļā, tad purkšķ, kā tad to failu parādīt. Īstenībā lielakajai daļai tautas pilnīgi pofig, kada kvalitāte, ka tik ģmi var atpazīt.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

Īstenībā lielakajai daļai tautas pilnīgi pofig, kada kvalitāte, ka tik ģmi var atpazīt.

tā arī viņš ir, ar foto tieši tas pats.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kad saku, atdošu failu, jo uz DVD visa bildes kvalitāte pakaļā, tad purkšķ, kā tad to failu parādīt
  Tieši mans šībrīža variants. Ir nofilmēts/samontēts (HD) pasākums ar kora/ansambļu piedalīšanos. Nē fleškā mums nevajag, dod DVD (kādus 40 gab). Tas, (nerunājot par zemāku kvalitāti) ka pēc 5 - 10 -15 gadiem visticamāk nekas vairs nelasīsies un mazbērni 100% savus vecvecākus dziedam neredzēs, nevienu nekrata.
Link to comment
Share on other sites

Raiviic, nekas cīnīsimies  un audzināsim klientus. Vismaz es nu jaunu DVD vai Blu ray rakstītāju točna nepirkšu.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Vai tad par gala formātu nevar sākumā vienoties? Sanāk tā, ka samontē un tad sāk domāt, kādā formātā un uz kādu datu nesēju.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis, tu mūsdienās, kad gandrīz katrā mobiļņikā jau 4K, pamēģini pateikt, ka nebūs HD. Tas, ka beigās to viģiku ieliks You Tube un nokonverēs uz 480p , jo citadāk kompis bermzē un nevar skatities, pofig. Cilvēku stulbums ir vienkārši neizmērojams.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nē fleškā mums nevajag, dod DVD
 

 

Esot fleškas, kuras, ja ilgāku laiku netiek pieslēgtas pie... dajebkurienes ar barošanas spriegumu laikam, ar laiku zaudējot lādiņu un infu. Es neko sīkāk nezinu, par to šajā pašā forumā nesen bija bazars.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...