Jump to content

Sysadmins vs. Programmētājs.


Ezeliitis
 Share

Recommended Posts

aizmirsu piebilst, ka LUNs priekš testa vides tik nogriezts uz tīriem SSD diskiem, jo sūda enterprise levla storage nevelk superduper optimālo kodu un sql querijus ko saprogramējis developers/emulators, un vēl aizbildinoties ka terabaidu ssd disku var par 50 jevrām veikalā nopirkt.

pilnīgi piekrītu, tos programmētājus atšaut vajag. pirms vairākiem gadiem MPE provaidera puisis pēc izsaukuma ieradās pēc sūdzības, ka internets neiet. Lai noskaidrotu, kāpēc neiet, vispirms fiksi nogrieza kabeli, pārsprauda par jaunu. Kad tas neatrisināja problēm, ķērās pie lietas.

Ielogojās no mana portatīvā (!!) uz provaidera kaut kādu tur serveri. Konfidencialitātes labad palūdza aizgriezties, kad vadīja uz manas klaviatūras, uz manas OS iekšā pieejas datus (drošība pirmajā vietā!). Labi, ielogojās. Un tad sekoja tā no-SQL informācijas sistēma (bungu rīboņa..) cat failinsh | grep MANA_IP

Vienkārša, efektīva, lēta informācijas sistēma bez tām nolādētajām datubāzēm. Linuh iz da powah!!!! Pure filesystem DB!!!

 

nepagāja ne 2 minūtes, kad vajadzīgais rindiņu skaits bija sagrepots. logrotate? failu parsēšana no krontaba? attēlošana kādā vebiskā sistēmā? pieeja no mobilās lietotnes, lai nav no jūzera klaviere jālieto? nē .. tas sūkā. Pure powah!!!! Sisadmini glābs pasauli, atļaujiet tik apšaut programmētājus vispirms, lai pasaule tīrāka, programmētāji tik ražo kaut kādas sūkājošas sistēmas..

P.S: diemžēl nepaspēju pajautāt, vai tā grepošana notika uz LUN vai arī parasta cietā diska. un vai mans dators tika ielogots VPNā un domēnā, kad vadīja iekšā to paroli vai arī ne. Bet jūtos pagodināts, ka bija iespēja klātienē saskarties ar modernām, sekjūrām enterprise līmeņa tehnoloģijām, kas, kā izrādās, ir mums visapkārt, pašiem to nemanot.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • MIGs

    9

  • usver

    17

  • meeris

    7

  • b25

    10

Top Posters In This Topic

nav jābūt ne programmētājam, ne developeram lai nomainītu kārtridžu vai pārinstalētu datoru. Kantorī ar 50 mašīnām arī grāmatvedis var parūpēties par datoriem, printeriem, tīkla lietām un serveri.. brīžiem pat maintanēt/backupot un rakstīt querijus savai sql datubāzei.

 

Vārdi MPE un enterprise man kautkā nelīmējās kopā.

Link to comment
Share on other sites

Man darbā ir pāris senior leveļa programmētāji.. Kā jau minēju, tad dažs labs grāmatvedis ir skilotāks par datoriem/serveriem, bet tajā pašā laikā nevienā brīzī neapšaubu viņu programmētāju/sistēmu analītiķu kompetenci.

Ja pie topika, tad imho developeriem ir daudz mierīgāks, attiecīgi garlaicīgāks darbs, bet tas varbūt tāpēc, ka pats adminēju. Ticu ka tur arī ir savs stresa līmenis kad atklājās kāds mission critical bugs kādā viņu jaunajā, ne līdz galam notestētajā relīzē, kas palaista produkcijā, bet tas viss piederās pie lietas.

Uzmetu aci atalgojumiem kas minēti iekš cv.lv, līmenis tur nav minēts, bet tie izskatās diezgan līdzīgi. Vienīgi, pieļauju ka vakances virs 1,5k uz rokas developeriem būs stipri vairāk kā sysadminiem.

Labots - meeris
Link to comment
Share on other sites

MPE ir normāls  mazais provaideris.

Pats uz viņa mājaš sēžu.

Nevajag prasīt no tāda līmeņa provaidera enterprise fīčas un pieeju.

Un ja jau tik gudri runājam, tad arī LTK būtu kur šo to pamācīties... Bet LTK mums notiekti ir provaideri skas ir vistuvāk enterprise līmenim...

Kas tu nezināji kas apmēram ir MPE kad to pieslēdzi ?!

 

Meeris - ir jābūt diezgan debīlam vadītājam lai grāmatvedim uzkrautu rūpēties par datoriem. :sarkasms: Tipa 2in1 - grāmatvedis arī skrien useriem palīdzēt un administrē serveri...

Tas, ka kāds to tehniski māk, nenozīmē, ka tas tā ir jādara.

 

Samainīt un ielikt citu toneri no plauktiņa gan būtu jāmāk katram cilvēkam kam ir kaut vai nedaudz no šimpanzes intelekta līmeņa.

 

Un piemetināšu, ne jau tikai lietotāju un serveru skaits nosaka to noslodzi.

Tam ir vēl kaudzīte citi faktori.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

grāmatvedi/sysadminu neuzskatu par normu.. tāpat kā programmētāju/sysadminu un otrādāk. Pie šāda apjoma var mierīgi outsourcēt adminēšanu vai admins uz izsaukumu, par to arī atsevišķi norēķinoties.

Mans mērķis nebija pateikt kautko sliktu par MPE, jo neko par šo kompāniju nezinu, runa bija par enterprise līmeni kā tādu. Un pat tad.. nedomāju ka MPE (vai jebkuš cits tāda līmeņa provaideris) sūta savus sysadminus risināt problēmas klienta galā.

p.s

un jā.. ja developers var problēmas sagādāt sev pats, tad adminiem tās var piegādāt jebkurš no vendoriem kuru dzelžus vai softu jūs izmantojat organizācijā (piem ms updeiti ) un arī dažādi pakalpojumu sniedzēji no kā jūs pērkat internetu vai ar kolokāciju saistītas lietas, Tam visam vēl var pieskaitīt ddos un dažādus virus/malawere uzbrukumus.

 

 Viss iepriekšminētais jau parasti ir paredzēts, bet ik pa brīdim tas tāpat mēdz sagādāt neplānotus pārsteigumus un, diemžēl, dzīvē viss nav tik saldi kā vendoru prezentācijās par kārtējo 50k eur produktiņu, kurš liks aizmirst visas jūsu problēmas... vai arī .. tjipo.. go cloud.

Labots - meeris
Link to comment
Share on other sites

Tā gan ir pērle - grāmatvedis/sysadmins

Tu laikam esi savā dzīvē esi saticis vienu grāmatvedi, par ko tu arī stāstīji!

Link to comment
Share on other sites

Provaideris pie klienta nekad nesūta sisadminu/tīklu adminu, bet gan vienkārši tehniķi.

Jābūt baigajai mistikai un smadzeņu mēģāmai problēmai lai sūtītu sisadminu. Tas, ka tehniķis ielogojās un no konsoles grepoja logus ir jau labs līmensi priekš tehniķa. Bieži vien(visma zagrāk)mazo provaideru tehniķi nejēdza kādā secīb'ajāliek krāsas konektorā. Esmu redzējis kur pirmās ir zilās, esmu redzējis kur brūnās dzīslas... Protams pastāv iespēja, ka pa vienu kabeli bija divi signāli aizdzīti.

 

Par programmētāju sisadminu ir tāda nianse, ka specializējoties šaurā jomā tu spēj darbus paveikt ātrāk, tāpeč darba devējam ir izdevīgāk viens koderis un viens sisadmins, nevis divi pa pusei koderi, pa pusei sisadmini.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tiem, kam interesē sistēmu administrēšanas teorija un best practices, iesaku Thomas Limoncelli grāmatas! Piemēram, The Practice of System and Network Administration. Limoncelli vispār ir visu sysadminu guru.

 

Ir ļoti grūti definēt, kas tieši ir sysadmins, jo sysadmini ir dažādi un arī viņu pienākumi ir dažādi. Sākot no Helpdesk inženiera un beidzot ar infrastructure architect, kuru darbs vispār ir vairāk ar Visio nekā ar pašām sistēmām. Bet viņi tāpat ir sysadmini.

 

 

System administration matters because computers and networks matter.

 

Es pats esmu Infrastructure Engineer, manā pārziņā ir gandrīz 2000 RHEL serveri. Bet es nestrādāju ar Linux "pa tiešo", es strādāju ar configuration management, kas patiesībā ir ļoti tuvu programmēšanai. Paprasiet jebkuram, kurš ir strādājis ar Puppet vai Chef. Garlaicīgi nav un pavisam noteikti sysadmins nav "viszemākajā kategorijā".

Link to comment
Share on other sites

grāmatvedis var parūpēties par datoriem, printeriem, tīkla lietām un serveri.. brīžiem pat maintanēt/backupot un rakstīt querijus savai sql datubāzei.

 

 

sūda enterprise levla storage nevelk superduper optimālo kodu un sql querijus ko saprogramējis developers/emulators, un vēl aizbildinoties ka terabaidu ssd disku var par 50 jevrām veikalā nopirkt.

 

paskaties to savu developeru/emulatoru CV - moš grāmatveži visi paņemti  :sarkasms:

 

Ja man kā adminam būtu tādas problēmas, es vienkārši reģistrētu 2 tāskus:

 1) DBA lai ieslēdz lēno kveriju logošanu uz kādu laiku intensīvi izmantotā sistēmā

 2) rezultātus ar lēno kveriju sarakstu ielikt kā tāsku izstrādātājam ar mērķi novērst problēmu

 

programmētāji / DBA zina par tādiem "explain plan" un indeksiem, kuri palīdzēs noformulēt, kur tieši ir problēma. nevis "SQLā kā tādā".

 

neesi mēģinājis..?

Link to comment
Share on other sites

saprotu tavu rakstīto, bet nesaprotu ko ar to gribēji pateikt? To ka tu ne tikai esi izcils developers un sysadmins, bet arī DBA un manageris?

Topiks ir par nedaudz citu tēmu.

Link to comment
Share on other sites

jautāju lai uzzinātu, vai esi ko darījis lietas labā, piemēram, ierosinot diagnostiku un optimizāciju.

 

 

topiks ir par sisadminiem un programmētājiem. un to priekšrocībām - piemēram, ja sisadminam nepatīk in-house izstādātās sistēmas veiktspēja, tad ir lieliska priekšrocība ierosināt diagnostiku un optimizāciju. Un pat panākt šim uzdevumam augstu prioritāti izstrādātāju darbu sarakstā.

Link to comment
Share on other sites

es te nerunāju par to kas sysadminam patīk un kās nepatīt, bet par to ka katram ir savi uzdevumi. Par mani neuztraucies, man tikai pietiek konstatēt faktu, ja to jau ieprieks pats dba nav noķēris.

I vēl viena lieta ar sysadminiem un developeriem.

Jo zaļāks būs sysadmins, jo vairāk būs jākomunicē ar end useriem un jārisina viņu problēmas. Jo pieredzējušāks paliec, jo vairāk attālinies no gala lietotājiem, datoriem un viņu problēmām un vairāk sāc komunicēt ar sev līdzīgiem indivīdiem, kas pārstāv vendorus un citus konsultantus.

Developeriem ir tieši otrādāk, zaļš developers rakstīs savu kodu un pildīs uzdotos uzdevumus, bet jo paliks pieredzējušāks, jo varāk būs jārunā ar biznesa cilvēkiem un tieši attālinies no koda.

Link to comment
Share on other sites

 

 

katram ir savi uzdevumi. Par mani neuztraucies, man tikai pietiek konstatēt faktu, ja to jau ieprieks pats dba nav noķēris.
 

 

atgādina situāciju, kad darbiniekam nopirkts dators ar parasto cietni. Šams strādā, viss notiek, darbi padarīti, bet skatās, ka kolēģim kompis ar SSD ātrāks. Bet sisadminam par vajadzību upgreidoties uz SSD neko nesaka - cer, ka no acīm nolasīs, pirmdien sisadmins skries ar SSD zobos pretī un sauks - Jāni, Jāni, tev taču SSD vajag!! Tu nabadziņš, nomocījies - nāc, es tev pusdienu sēdēšu blakus, upgreidošu tieši tavu cietni un lai visi mani darbi pagaida!!!

 

Un ja sisadmins ar SSD zobos pretī neskrien, savus tāskus pie malas nemet, tātad, značit, labs cilvēks un nekā nejēdz - nesaprot, ka darbinieks mokās. Un visi, kas redz sāpēs saviebto darbinieka seju, arī konstatē faktu, ka sisadmins savus pienākumus nepilda, tā vietā ar kaut kādiem vpniem, DC, pbx utml muļķībām nodarbojoties.

 

atšķirība tikai mērogos. SSD par pāris simtiem + X stundas upgreidam VAI darba stundas/dienas/nedēļas optimizācijai.

Tikai kamēr darbinieks sāpēs saviebtu seju lādēs adminu, bet pieprasījumu veikt upgreidu nesadūšosies veikt, admins savus citus darbus pie malas nemetīs. Loģiski?




Un ja programmētāji sēž bez darbiem jau kuro nedēļu, naudu ne par ko saņem un spēlē kaunterstraiku, tad gan m*daki, ja neatrod sev technical debt, optimizāciju vai ko citu darāmu. Bet ja darbi ir visu laiku, tad to sauc par normālu darba procesu ar prioritātēm.
Link to comment
Share on other sites

Sisadmins, visticamāk, Jāni pasūtīs. Jo Jānis tak nespēs pierādīt par cik % pieaugs viņa darba ražība ar SSD.

Labots - Pirkss
Link to comment
Share on other sites

vsjo veči, ja dažs labs nespēj atšķirt pīzdu no plaušām, tad es padodos! neredzu jēgu vairs izšķiezt laiku šai diskusijai. .. Izskatās ka dažam labam pilnībā trūkst pilnībā izpratnes par admina darbu un kas ar ko nodarbojās, bet tas neliedz gudri mācīt citus.

Laikam jau ķirzakam pēdējā postā būs bijusi taisnība.

 

p.s

par ssd tu tur vispār aizbrauci auzās un turpini muldēlt vēljoprojām. Es runāju par vietas izdalīšanu uz storage tiera kurš satāv no ssd diskiem, kur terabaitīgs disks maksā 10k pat neskaitot pārējās izmaksas (raid levels utt..)

Bet ja MPE varēja nosaukt par enterprise leveļa kantori, vai sagaidīt tādus rīkus, tad nav grūti iztēloties kādām kompānijām un kāda līmeņa rīkus šis biedrs ražo..

Labots - meeris
Link to comment
Share on other sites

 

 

jo varāk būs jārunā ar biznesa cilvēkiem un tieši attālinies no koda.
 

 

Tas ir tikai tad,  ja kļūst par projvadu.   Īsts developers "neattālinās" no koda.

Link to comment
Share on other sites

johaidī, viss lielais cepiens par to, ka iepirkti nemērā dārgi SSD diski, kuru daļu kāds atļāvies izmantot un "terabaitīgs SSD" nav metafora? Nu tad tā arī būtu pateicis, nevis sācis bīdīt tuftu par "sliktiem SQLiem un algoritmiem".

 

un jūs ražojat vai valsts iestāde esat?

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Ja nu troļļo par adminiem, tad troļļo 

1. Enterprise vidē reinstall ir visbiežākā problēmu risināšana. Otra biežākā ir zvans garantijas nodrošinātajan, lai savāc to savu sūdu. On-site remonts (kvalificēts) ir dārgāks nekā ražotāja  garantija. Reinstall parasti notiek ar scenāriju MDT + WDS. Neviens netaisās čakarēt savu laiku kādēļ kāds useris sev kaut ko ir sačakarējis (ja vien problēma nav globāla). 

2. Updeitus visi normāli cilvēki liek ar SCCM / WSUS / Spacewalk. Atkarībā no mazohisma pakāpes izmantojam testa grupas . 

3. Normālos kantoros ir hardware refreshment cikls, kura laikā daļai darbinieku tiek nomainīti datori periodā 3 xor 5 gadi.

4. Šobrīd visi normāli cilvēki izmanto konfigurācijas mng (puppet/chef/ansible/sccm/dapohkas). Skriptēšanas skills adminam ir must-have 

Link to comment
Share on other sites

Dod dies' visiem, kam CV stāv "administrators", tiešām strādāt baltām rociņām, centralizēt, automatizēt, deplojot imidžus, abstrahēties no visiem un pie grāmatvedes sūdzības par kompi pateikt "tā nav mana darīšana" un pasvilpt kādam amatā zemākam.

 

No tavas mutes dieva ausī, kā mēdz teikt - es tikai priecāšos, kad visi, kas Latvijā sevi sauc par adminiem, tiešām darīs balto cilvēku darbus lielos datorparkos, visu zinās un nemudīsies ar elementārām figņām. :)

 

 

Un vēl - kad visi programmētāji Latvijā sāks beidzot lietot VCS, mērdžrekvestus, koda pārskatīšanu, refaktoringu (!!!), uzzinās, kas ir technical debt un iznīdēs to līdz devītam augumam, darbosies ar interesantiem uzdevumiem un jaunu, foršu, miljonos tiražētu produktu veidošanu, nevis, ar lielu īpatsvaru - novecojušu sistēmu bieži vien monotonu uzturēšanu vai tipveida prastu komerclapu steidzīgu štancēšanu, tad es arī tikai un vienīgi priecāšos. Būs profesijām apkārt teiksmainā aura, mirdzums ikkatra speciālista acīs, varēs visi lepni diet par perfekti izdarītu darbu, prievīti apsasējušies :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=aYWOWSYOM-Q

Labots - usver
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Skriptēšanas skills adminam ir must-have 

 

Te ir tādi "admini" ,  kas  failus kopē  ar nortonu !!! 

Link to comment
Share on other sites

Pirmkārt, es runāju par puslīdz izveidotu IT organizāciju.MSP specifiku īsti nepārzinu, savukārt darbs ar SMB infrastruktūru ir murgs, jo vienīgā `IT` betonētaja pienākumos ietilpst sākot ar `man te printeris neiet, 3.14 problēma` līdz `Kā sakonfigurēt mikrotik` un `mājaslapā nav xyz. Tad nu tas aiz izmisuma sāk darbā metināt un pēc pašpiesmiešanas ar doktordesu nokļūst durkā. 

Otrkārt, ir jānodala sisadmins (otrais / trešais līmenis) no helpdeska/tehniķiem (pirmais līmenis). Tiem sanāk kontaktēties ar useriem un risināt viņu problēmas.

Treškārt, DBA ir reāli jautra profesija. Citējot 'ja koderim pietiekami daudz sit ar beisbola nūju pa galvu, tad viņš sāk rakstīt normālu kodu`. Profesijas lielākā darba daļa paiet lamājot koderus, skaidrojot kas ir indeksi ,kāda ir to jēga un ko nozīme EXPLAIN komanda un kveriju izpildes plāns . 

Ceturtkārt, normālā  uzņēmumā gan development, gan sysadmin darbs ir vienādi monotons. Testējam patchus, jaunākās versijas, risinam bugus un ražojam. Nezin kādēļ varaksnīnes bērni koderi iedomājas sevi par super-radošo profesiju ar molbertu, blakdžeku un palaistuvēm, kaut gan 99% ir dotNET / Java kodā kārtejās izmaiņas dēļ biznesa procesa izmaiņām. 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...