Jump to content

Sveiciens no Zonas


Destructo
 Share

Recommended Posts

viesturs0711

Skatijos vienu raidijumu, izrādās, 5km no reaktora dzīvo viens pensionāru pāris (černobiļas robinsoni). Trīs reizes dzīti projām, bet vienalga atnākuši atpakaļ. Tagad laikam šos vairs neaiztiekot. Abi tādi tīri dzīvelīgi izskatijās un ēd visu, kas izaugot piemājas saimniecībā! 

Labots - viesturs0711
Link to comment
Share on other sites

 

 

Skatijos vienu raidijumu, izrādās, 5km no reaktora dzīvo viens pensionāru pāris (černobiļas robinsoni).
Kas par raidījumu?
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Šis:

 

 

no 29tās minūtes

Link to comment
Share on other sites

Bomaars/C12

 

 

5km no reaktora dzīvo viens pensionāru pāris


Svaigākos raidījumos palikusi viena viņa tikai. 
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Nu jā raidijums jau pasen filmēts! Tomēr cienijams vecums tiem večukiem bija jau raidijuma filmēšanas laikā!


Diez kā būtu bijis, ja avārijas sekas nebūtu tikušas likvidētas!

Link to comment
Share on other sites

Attālumam nav tieša vienādības zīme ar radiācijas līmeni, desmit kilometru attālumā būs vietas, kurās tas ir zemāks kā dabūja daļa Skandināvijas. Skandināvi dēļ tā savulaik pamatīgi palielināja pieļaujamo radiācijas līmeni ziemeļbriežu gaļai ko drīkst lietot uzturā.

ČAES apkārtnes piesārņojums esot tāds http://www.sc.edu/_resources/ldp-galleries/.private_ldp/a34357/production/master/184157d2-c4f1-4b80-97ed-272ee3c234cb.jpg

Visa Eiropa http://3.bp.blogspot.com/-a1bFZ9Xv8Ho/U3ZieHjYHyI/AAAAAAAAI5c/SzkPMi4X1zg/s1600/3.bp.blogspot.com__6cz_0zfc5J4_TXy_BtIuJlI_AAAAAAAAAKg_Q2ykaZa5abea2f29cf6d0b9b36ce1665744828c.jpg

Parasti stāsts ir par Pripeti, lai gan visvairāk km^2 ar visaugstāko radiācijas līmeni ir Balktrievijā; nupat portālos bij ziņa par, ka praktiski visā Baltkrievijas teritorijā ogās un sēnēs radioaktivātes līmenis pārsniedzot normas. Baltkrievijā piesārņotākajā teritorija ir izveidots rezervāts http://wildlife.by/polesskij_zapovednik/tur arī daba līksmo.

Mēs varam pateikties liktenim, ka radioaktīvie putekļi, lai gan gāja tieši pāri Latvijai nenonāca uz mūsu zemes un galvām.

 

 

  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Tur kā reiz kartē sanāk vieni pieci kilometri no reaktora ar diezgan zemu piesārņojuma līmeni priekš tik maza attāluma!

Link to comment
Share on other sites

Destructo

@@viesturs0711

 

NB: Pati Pripete ir visai tīra divu iemeslu dēļ - vējš sākotnēji aizpūta visus putekļus garām pa vienu pilsētas pusi, pēc tam vēja plūsma pārmetās uz otru pusi un principā pati pilsētā palika tādā kā trīsstūri, a buļbašiem viss "pervaks" uz ziemeļiem atnāca, līdz ar to viņi arī norakstīja to zemes daļu kā rezervātu, kā jau minēja @@maize, .

 

Svensoni bija pirmie kas bauroja par radiāciju jo viņu dozimetri lēkajā pašu stacijās, šie no sākuma domāja, ka Zviedrijā kautkur ir noplūde, bet tikai vēlāk saprata, ka jāmeklē ārējs avots. 

Link to comment
Share on other sites

Man jau sākumā likās, ka raksts būs komēdiska satīra par mums zināmo parādu piedzinēju svecieniem no cietuma ("zonas"), ņemot vērā nesen ziņās redzēto un lasīto informāciju. :D

 

Atvēru un izrādās, ka viss ir pavisam savādāk. Lai gan komēdiskā satīra būtu bijusi interesanta, bēdīgi slavenā Černobiļas katastrofa saista vairāk. Liels paldies autoram par dalīšanos ar iespaidiem!

Labots - kaplis6
Link to comment
Share on other sites

No tiem laikiem:

 

Ускоренье — важный фактор,
Но не выдержал реактор,
И теперь наш мирный атом
Вся Европа кроет матом

Мирно поле пашет трактор,
За селом горит реактор —
Ты, реактор, догорай,
Мы встречаем Первомай

Мы, хохлы, такая нация
Не страшна нам радиация
Если б шведы не сказали,
Мы б и дальше там пахали

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Nu atceros,ka dāčā klauaījos brīvo eirpou ar senčiem...toreiz nelikās briesmīgi...kaut tagad daudzi LV man zināmi...pamatā vēzis...černobilieši zem zemes...miers viņu pīšļiem..

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

Nu nez gan kā tur ir ar to paveikšanos Latvijai,jo ar vēzi slimo un mirst ārkārtīgi daudz cilvēku!Kas ar to nav jebkādā veidā saskāries,tas jau nezin,jo pie mums (un ne tikai pie mums) vēl aizvien kā senāk izceļ tikai to labāko...

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

 

 

ar vēzi slimo un mirst ārkārtīgi daudz cilvēku
Kā visās "attīstītajās" valstīs. Vēzis, izskatās, ka ir faktoru kopsumma. Domāju, ka tur ļoti liela nozīme pārstrādātajai un masveidā ražotajai pārtikai.
Link to comment
Share on other sites

Šo, iespējams, vajadzēja kino sadaļā, bet lai jau iet:

Link to comment
Share on other sites

Delfi šogad ir pacentušies, palasīju ar interesi. http://www.delfi.lv/news/cernobila-30/radioaktivi-tanki-donbasa-zombiji-un-hiv-cernobilas-baumas.d?id=47270523

 

Mans skolas fizikas skolotājs bija aizsūtīts seku novēršanai arī mums šo to stāstīja.

 

Kijevā ir muzejs, kurā ir ļoti interesanti video materiāli savākti un materiāli par pirmajiem cilvēkiem, kuri mēģināja apturēt reaktoru. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Pabakstīšu pats savu mironi, ir pagājis gads kopš biju Černobiļā un pirms pāris dienām džeki publicējuši 4k video no šī gada:

 

 

neskatoties uz to, ka vēl nosacīti nesen tur biju, skati ir sirrēali. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Jā filma Černobiļa ir iespaidīga un ļoti realistiska par komunistu varas laikiem. Atceros kā ''naidnieku balsis'' pa radio ziņoja, ka Krievijā notikusi  milzīga ātomkatastrofa, bet mūsu radio un televīzija klusēja kā ūdeni mutē ieņēmuši. Kad nu galīgi nevarēja noslēpt, tad sāka nedaudz runāt. Tad Vremja ziņās rādija lunohodu, ar kuru tīra piesārņojumu, bet kaimiņš, kurš tur bija pie likvidācijas ņirdza par to un skaidri pateica, ka īstenībā pret radiāciju cīnijās ar lāpstu.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Nevajag aizmirst ka tā nav dokumentālā filma! 

Daudz kas filmā pārspīlēts/dramatizēts vai parādīts nepareizi! Kaut gan jāpiezīmē, ka šur tur nianses ir pat ļoti precīzas!

Netika parādīts ka padomju vara nezināja ko darīt, tika veiktas daudzas haotiskas, nevajadzīgas un pat kaitīgas darbības arī mēģinot noslēpt katastrofas patiesos apjomus. 

Bieži tika ķerts un grābts pēc principa - jūs rociet te, bet es aiziešu uzzināšu kur īsti jārok! Rezultātā tūkstošiem cilvēku tika bezjēgā dzīti iekš radiācijas.

Piemēram ielu, māju mazgāšana. Tikai interesanti, kur palika radioaktīvais ūdens pēc tam? Šī darbība tikai veicināja radiācijas izplatību.... 

Tuneļa rakšana zem reaktora bija pilnīgi lieka...  Reaktora apmētāšana no helikopteriem ir šaubīga jo no aktīvās zonas nekas daudz nebija palicis, bet tas tikai cēla gaisā ļoti radioaktīvus putekļus un piloti dabūja pamatīgas radiācijas devas.... 

 

Un vēl tagad nav zināms cik degvielas un radioaktīvo atkritumu tika izkaisīts atmosfērā.... Reaktora šahta ir tukša! Labi, daļa aktīvās zonas izkusa un notecēja uz pagrabu. Daļa tika izkaisīta ap staciju un pēc tam savākta. Bet nu oficiālajiem 5% kaut kā ticēt negribās..... 

 

Vispār briesmīgi, kā pat padomju laikā varēja atļauties šādi ar reaktoru spēlēties un pārkāpt gandrīz visas drošības instrukcijas, atslēgt drošības sistēmas. Jā, reaktoram bija konstruktīvs defekts un eksperimenta veicēji nevarēja iedomāties, ka būs tādas sekas. Bet tāpat! 

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Es par Černobiļas  tēmu savā laikā diezgan interesējos un es daudz par šo izlasījis!

Pirms ~15 gadi biju atradis vienu Ukraiņu atomenerģētiku forumu, kur rakstīja cilvēki kas tajā laikā strādāja reaktoros, arī Černobiļā, arī bija piedalījušies seku likvidācijā. Tur un ne tikai tur daudz ko interesantu uzzināju!

Mākslas filma jau nu nebūtu tas pareizākais informācijas avots? Vai ne? :D 

 

Par pārspīlēšanu - paskaties kaut dokumentālos kadrus - kādi dūmi reāli cēlās no sagrautā reaktora un kādi dūmi ir filmā parādīti! 

Par radioaktīvo vielu apjomu kas izplūda no reaktora - dokumentālie avoti min salīdzinājumu no vairākiem desmitiem līdz simtiem Hirosimas bumbu, kas nekādi nav maz, bet nevis desmiti tūkstoši, kā minēts filmā! 

Helītis nenogāzās no radiācijas, kā filmā parādīts, bet vēlāk, sarkofāga būvniecības laikā, jo aizķēra celtni. 

Tas, ka izkususī aktīvā zona ieplūstot ūdeni var izraisīt spārdzienu kas sagraus pārējos reaktorus un piesārņos pus eiropu - te nu pat zirgam jāsmejas! Bet ūdeni tiešām no baseina zem reaktora izlaida. Bet gāja speciālisti, aizsargkostīmos, ar dozimetriem, apgāja netīrākās zonas un visi izdzīvoja, Viens salīdzinoši nesen nomira no infarkta, bet pārējie 2 vēl joprojām ir dzīvi!  

"Varonīgā" zinātniece nevar izsaukt citas emocijas, kā vien smīnu! Nekas tāds tajā laikā nebija iespējams! Un tagad arī! 

Vēl nav pieminēts, ka lielākā daļa smagi apstaroto, kas tika ārstēti Maskavā nomira, bet lielākā daļa, kurus ārstēja Kijevā - izdzīvoja! Jo Maskavā tika nepareiza ārstēšanas metode pielietota...

Link to comment
Share on other sites

Pirms 16 minūtēm , jacobs teica:

Kā izlasīju presē atzinumu pēc filmas, ka Černobiļa atgādināja, cik pasaulei paveicās pazūdot PSRS...

lasi vien. "presi". būsi labi saprogrammēts ar pareizajiem "narratīviem".

kad japoškām amīšu būvētā stacija aizgāja (starp citu tieši tāda paša pofigisma un līdzekļu taupīšanas dēļ), tieši tā pat - informācijas slēpšana, zinātāju šantažēšana un nelaimīgo apkārtnes iedzīvotāju "paslaucīšana zem tepiķa"....

 

Link to comment
Share on other sites

Aha, tad nelasīt pašam neko..?

Tikai tevi klausīties..??

Link to comment
Share on other sites

Pirms 18 minūtēm , ieleja teica:

tev (kā "preses" nelasītājam) liekas, ka pasaulei nepaveicās, ka pazuda PSRS? tad es tevi oficiāli dēvēšu par "plānprātīgu stulbeni"

bet tevi par ko lai dēvē, kas izmanto putina runasvīram peskovam pierastus argumentus? ("vai tiešām gribat kā francijā?")

 

par to vai un kam paveicās, ka pazuda psrs, ir diezgan komplicēts jautājums. skaidrs tikai, ka (sid meyers civilization kontekstā) lielajai padomju civilizācijai krietni nepaveicās, ka viņas vadītāji daudzos kritiskos gadījumos nolaida luni. ja salīdzina, ķīniešiem sanāca krietni veiksmīgāk "pārkārtoties".

 

ps es lasu vairākās valodās un vairāku valstu lokālās ziņas jau ilgāku laiku, tā ka dažkārt diezgan smaidu izraisa atpazīt, no kurienes nāk tā vai cita doma.

kā arī, bez īpašām emocijām varu uzjautāt "kurā gadā tavējie atgriezās Latvijā".

Link to comment
Share on other sites

superKrona
Pirms 17 minūtēm , ervie teica:

ķīniešiem sanāca krietni veiksmīgāk "pārkārtoties".

Kuriem, tiem, kas par 15$ cauru dienu rukā rūpnīcā, bez jelkādiem pabalstiem?

Link to comment
Share on other sites

superKrona
1 stundu atpakaļ, ervie teica:

amīšu būvētā stacija aizgāja (starp citu tieši tāda paša pofigisma un līdzekļu taupīšanas dēļ)

Kura dies? Takš nejau Fukušima!

Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , Didzis teica:

Atceros kā ''naidnieku balsis'' pa radio ziņoja, ka Krievijā notikusi  milzīga ātomkatastrofa, bet mūsu radio un televīzija klusēja kā ūdeni mutē ieņēmuši. Kad nu galīgi nevarēja noslēpt, tad sāka nedaudz runāt. Tad Vremja ziņās rādija lunohodu

Černobiļas slēpšana pirmajās dienās, uzskatu, bija viena no lielākajām padomju režīma nelietībām. Filmu vēl neesmu noskatījies, nezinu, vai tika rādīts tas arguments. Tuvojās 1. maija svinības, kā vēlāk ļaudis runāja, par avāriju psrs klusēja, lai nepatraucētu 1. maija svinēšanu, tikai pēc 1. maija svētkiem Gorbačovs televīzijā paziņoja.

Pareizi Didzis raksta, pēc katastrofas pa psrs ziņu kanāliem, neko nestāstīja, pēc dažām dienām kaut ko stāstīja, bet tie bija pārsvarā meli. Šausmīgi meloja. Iedomājies, Amerikas balss padomju ļaudīm deva pamācības, kā pareizi rīkoties, uzturēties telpās, nelaist laukā lopus..., cik nu tur kas bija darāms.

Es pats Černobiļas laikā biju armijā, Ļeņingradā. Informācijas mums bija maz, bet tāpat kaut kas tika sadzirdēts. Pēc kaut kādām dienām (vēl pirms Gorbačova atzīšanās) bija ieradies mūsu daļā kaut kāds lielais zampoļits, zaldātiņus savāca uz sapulci, un visiem nolasīja «lekciju» par to, ka Černobiļā bijusi neliela šaize un kā padomju cilvēki veiksmīgi ar to tikuši galā, uzsvēra arī, ka ļaunie kapitālisti melo, pārspīlē..., grib šo notikumu izmantot, lai kārtējo reizi pazemotu padomju tautu. Bija zaldātu avīzē karikatūra, kā Černobiļas sakarā kapitālisti pārspīlē, tipa kaut kāds kapitālists ar cilindru galvā uzpūš no oda ziloni.

Vēlāk ļoti daudz visādi stāsti klausīti. Par padomju nelietību saistībā ar Černobiļu. Sievasmāte ilgus gadus nostrādāja atbildīgā amatā, viņa stāstīja, ka pie viņiem sanepidstacijā Černobiļas laikā ieradušies nopietni vīriņi un izņēmuši visus radiācijas mērinstrumentus, aizveda prom, lai tauta nemēra, teica, ka visi veci, sabojājušies. Tad viena pazīstama daktere stāstīja, viņa Černobiļas laikā par bērnu ārstu strādājusi, tajā laikā ļoti daudz bērnu bijis ar staru slimības pazīmēm, bet neļāvuši tādu diagnozi uzstādīt, nedevuši arī atbilstošas zāles, ārstē kā gribi...

Prātam neaptveramas nelietības. Ļaunuma impērija.

Link to comment
Share on other sites

Delphin
Pirms 3 minūtēm , Destructo teica:

Seriālu vakar noskatījos. Šedevrs neskatoties uz bieži vien nepamatotu kritiku no idiotu puses.

 

Pirms pāris dienām kkāda britu kreisā sūdzējās, ka seriālā esot pārāk maz nēģeru un tas ir rasistisks. 

 

Gaidam kad feministes sāks aurot, ka Černobiļā sprādziena brīdī un starp glābējiem, bija pa maz sieviešu. 

Labots - Delphin
Link to comment
Share on other sites

Mielestapa

Seriāls nav labs, jo tur nav neviena  tumšādaina geja, nav arī bodīpozitīvas lezbietes, par transpersonām nemaz nerunājot.

Un tur nav feministes Brī Larsones, kas atlidotu kapteiņa Amerikas krāsā nokrāsotā poverārmorā no Fallout 4, un nomētātu reaktoru ar saviem tamponiem, tādējādi nodzēšot to.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ronalds
1 stundu atpakaļ, vvv teica:

Filmu vēl neesmu noskatījies, nezinu, vai tika rādīts tas arguments. Tuvojās 1. maija svinības, kā vēlāk ļaudis runāja, par avāriju psrs klusēja, lai nepatraucētu 1. maija svinēšanu,

Šis fakts filmā tika pilnībā ignorēts. Fakts, ka Kijevā pirmās dienas pēc avārijas bija jūtami paaugstināts radiācijas līmenis. Cik daudz - HVZ, jo patiesie skaitļi vai nu nav zināmi - netika veikti mērījumi vai arī tiek slēpti vēl joprojām. 

@ieleja, tā karte ir stipri pārspīlēta. Bet ja netiek sniegta patiesa informācija - tās vietā tiek likti visādi izdomājumi... 

Un arī seriāls - daudzi viņu skatās kā dokumentālu filmu un tic visam kas tur tiek rādīts.... Tur ir galvenā seriāla problēma... Nav sākumā skaidri pateikts, ka tā ir mākslas filma un nepretendē uz vēsturisku precizitāti.

Pirms 40 minūtēm , Destructo teica:

Šedevrs

Vai šedevrs - katram pašam spriest! Bet šo seriālu nevar izmantot kā informācijas avotu par Černobiļas katastrofu!!!

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ronalds
pirms 1 stundas , superKrona teica:

Takš nejau Fukušima!

Fukusimā pa lielam bija otrs grāvis! 

Dēļ Japāņu piesardzības un birokrātijas, garās lēmumu pieņemšanas ķēdes, pirmās dienās nekas netika darīts, lai saglābtu reaktorus! Fukusimā rektori sāka sprāgt tikai pēc pāris dienām, kad pārkarsa dēļ nestrādājošās dzesēšanas sistēmas. 

Lai atjaunotu pāris km zemestrīcē bojātas elektrības līnijas, japāņiem vajadzēja vairākus mēnešus!!!! Viss pēc standarta.... Kāpēc nevarēja operatīvi pa lauku izritināt kabeli un atjaunot elektrības padevi, iedarbināt cirkulācijas sūkņus???  Jo sūkņi bija kārtībā, tik elektrības nebija, jo gaisa līnija bija bojāta, bet dīzeļģeneratori appludināti! (Šo teica viens krievu ātomspeciālists) 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...