Jump to content

Rācijas medībām


ivo
 Share

Recommended Posts

erikonkulis

ir bijusi darīšana. ir tā, ka vienā vietā sakari ir, divus soļus pa labi un jau šņāc

Link to comment
Share on other sites

Ērikonkulis saka taisnību, PMR446 diapazonā radioviļņi izplatās ideāli tiešaja redzamībā, vai ar kārtīgām antenām. Pats mierīgi esmu sarunajies 40km. Protams ar Yagi tipa antenām un tas tā īsti nav atļauts, lai gan neviens radiomonitorings to izkontrolēt nevar. Mežā un ievērojot atļautos 0,5W ar 446MHz nav ko darī. Nu nelien tik augstas frekvences radioviļņi cauri meža biezoknim un viss. Savukārt 144Mhz frekvencē jau tīri labi var sarunāties. Protams, uz atļautajiem 27MHz mežs nav šķērslis, bet tad antenas atkal nāvīgi garas. Ja par jaudu, tad tikai pašā Rīgas centrā radiomonitoringa stacijas var aptuveni noteikt izmantoto jaudu. Citur Latvija tas nav iespējams, jo radioviļņu izplatīsanās fizika slikumus neviens nav atcēlis. Īstenība, vīriem melnā, ir dziļi pofig, kādu jaudu izmanto, galvenais nelīst frekvencēs, kurās rada traucējumus citiem dienestiem. Rācijas jauda un darbības laiks ir tieši proporcionāla rācijas akumulatora svaram. Lielākoties pietiek ar 1W un vieglu rāciju. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

bijusi darīšana. ir tā, ka vienā vietā sakari ir, divus soļus pa labi un jau šņāc

Jā tā ir , bet nu laikam jau labāk nekā zello ( onkuļi nepratīs uzstādīt to prigrammu :hunter:  ).

Link to comment
Share on other sites

Man savā laikā ķīniešu rācijas 4w blīvā mežā strādāja kādi 0.5-1,5 km , bet kur mezš bija šķidrs krūmāji tad līdz pat 10km. 446Mhz.

Labots - pauchaa
Link to comment
Share on other sites

Atkal tiek malts pa riņķi - tak palasiet tepat bootā toipikus par rācijām dažādos diapazonos - ir iztestēts uz nebēdu un secinājumi nemainīsies. Te nu jāpiekrīt demagogam (brīžiem) Didzim par fizikas likumiem. Nu nav izdomāta recepte, kas izmainītu radioviļņu izplatīšanās nianses - difrakciju un atstarošanos, atkarībā no izmantojamās frekvences un vides. Tāpat kā minimālos antenu garumus utt.

 

P.S. Didzi, par to monitoringu - bik novecojusi informācija, jo stacionārie monitoringa punkti ikdienā ir pārsvarā tikai izmaiņu fiksācijai vietās, kur intensīvi tiek izmantoti radiosakari dažādās frekvenču joslās. Ja tiek konstatētas situācijas, tad notiek cita veida darbības. Labu laiku jau viss notiek krietni savādāk un arī uz 446 stacionārie tiek apvaldīti arī laukos... ;)

 

Anyway, dabīgi, ja reti tiek lietotas frekvences bez atļaujas (vienalga stacionāri vai pārnēsājamās), netraucējot esošos lietotājus, tad, protams, ir liela iespēja "neuzrauties". Pats esmu (tiesa pasen) bijis radiopirāts un labi apzinos ko un kā var darīt, lai samazinātu iespēju "ziepēm". Tagad gan ir mazliet sarežģītāk....

Link to comment
Share on other sites

Es nekādā gadījumā nemudinu uz atklātu radiopirātismu, kurš traucē citiem radiosakaru lietotājiem, vai dažādiem dienestiem. Tas tiešām ir radiopirātisms un tādi darboņi ir jāsoda. Cita lieta uzraidit uz PMR446 ar virzītu antenu vai 4W jaudu. Nevienam no tā nekāda ļaunuma nebūs, jo ar astoņiem kanāliem šai diapazonā sen diezgan un vienmēr var atrast brīvu frekvenci. Tāpat ir ar 144MHz radioamatieru diapazonu. Tur praktiski ir klusums un radioamatieri pat caur repīteriem vairs nesarunājas. Mobilais telefons šī diapazona radiosakarus ir apsolūti izkonkurējis. Kautkāda aktivitāte parādās tika pie labvēlīgiems signāla izplatīšanās apstākļiem, bet tas ir labi ja pāris dienas gadā. Kapēc gan neizmantot diapazonu, kurš ir brīvs un nevienam nav vajadzīgs? Es to par radiopirātismu neuzskatu. Jā, un radiomonitorings radioamatieru diapazonu īpaši nekontrolē.  Kā man teica viens radiomonitoringa darbinieks, tad radioamatieri paši tiek galā ar pirātiem, ja tie sāk traucēt. Radioamatieri, labākā gadījumā, savas rācijas tur ieslēgtas uz repītera frekvencēm, lai gan arī to vairs nedara, jo vieglāk čomam piezvanīt pa mobilo telefonu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Baofeng UV-5R ap 30USD/gab. un strādā daudz labāk kā kaut kādas Cobra parastās PMR. Pašlaik izmantoju PMR frekvencēs, bet ja autoram nesanāks, tad var arī pāriet uz maksas, jo atbalstītās frekvences ir 136-174Mhz & 400-520Mhz. Jauda arī iespējama divos līmeņos.

 

Tātad tika iegādāts biedra Janiz ieteiktais modelis, atnāca tiešām ļoti ātri - nedēļas laikā. Tika notestēts mežā. Izmantojām 136-174Mhz diapazonu, cik saprotu, tad tas skaitās ne pārāk "legāli" bet šim diapazonam ir teorētiski labāk jāstrādā un kurš tad ies mežā mūs ķert. Par 26 EUR/gab. komplektā nāk viss nepieciešamais - lādētājs, austiņa, klipsis u.c.

Speciāli uz attālumu netestējām, bet strādāja OK. Vienīgi reizēm bija grūti saprast otra teikto, bet to es norakstu uz savām sabojātās dzirdes īpatnībām, jo otram cilvēkam tādu problēmu nebija.

Varbūt neliels mīnuss, ka šie verķi ar ļoti plašām iespējām, programmējami u.c., ko nafig nevajag. Vajag lai var ieslēgt, mainīt skaļumu un pārslēgt kanālus. Viss. Tā arī nesapratu, priekš kam tā visa herņa vajadzīga.

Rezumē - par to naudu labs pirkums un operatīvi sakari. Alternatīvas - mobilie zvani, watsup vai Hunloc aplikācija protams ir labas, bet prasa ilgāku laiku un novērš uzmanību no procesa. Kamēr rakstīsi ziņu watsapā, tikmēr ruksis aizmuks, pat plinti pacelt nepaspēsi :D

Link to comment
Share on other sites

bija līdzīgs Baofengs bez klaviatūras un ekrāna. Programmēt var tāpat caur vadu, bet nav lielās klavieres un lcd. bača velk ilgāk.

Link to comment
Share on other sites

Ko tur daudz programmēt - ņem un lieto kā ir 

Link to comment
Share on other sites

Ivo,uzreiz var redzēt,ka neesi radiomīlis. Kārtīgam radioamatierim visas tās fīčas ir vajadzīgas, jo paver daudzas iespējas raciju izmantot. Tad vēl, ne jau par jūsu ķeršanu mežaā iet runa, bet par to, ka rācijas netraucētu citiem. Nu nedrīkst radīt traucējumus aviācijai,  ugunsdzēsējiem, vai ātrajai palīdzībai, tapēc uz dullo freknenci nedrikst tikt !!!!!!!!!! Skaidrs, ka uzreiz un vēl svētdienā, vīri melnā, neskries uz mežu medniekus kert, bet tas nenozīmē, ka tapēc var radiopirātot. Paņem amatieru frekvenci uz 144Mhz diapazona, kurā nesakrīt ar radioamatieru repītera frekvencēm un nevienam nebus pretenziju.

Link to comment
Share on other sites

Cik esmu dzirdējis radioamatieriem uz repītera kautkāda tomēr aktivitāte ir. Svētdienas vakaros 21:00 - apaļais galds.

Link to comment
Share on other sites

Didzi, saki ko gribi, es tomēr no tehnikas šo to sajēdzu. Radiomīlis gan nekad neesmu bijis. Un man galīgi nebija laika vakarā pirms medībām ieglubināties visās tajās fīčās, man vajadzēja aparātu, ko var ieslēgt un lietot. 

Link to comment
Share on other sites

Bez programmēšanas tad vajadzēja ņemt parasto PMR - 8 kanāli un tikpat skaļuma regulatori un viss :)

 

Baofeng cerams paņēmi arī USB kabeli, tad jau tik 1x datorā uzkonfigurē un tik klonē bez bēdas. Tālāk lock keyboard līdz brīdim kad fīčas kļūst vajadzīgas.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Baofeng cerams paņēmi arī USB kabeli, tad jau tik 1x datorā uzkonfigurē un tik klonē bez bēdas.

Nepaņēmu gan. Joprojām neesmu iedziļinājies un nesaprotu, kas man tur būtu jākonfigurē. Frekvence? Vairāk jau nav ko.

Link to comment
Share on other sites

ja cilvēks nevēlas iedziļināties procesā, tad kabelis viņam nav vajadzīgs. jo tas pats chirps galīgi nav lietotājam draudzīga programma.

Link to comment
Share on other sites

Kabelis ir vajadzīgs, lai saprogramētu rāciju ar datora palīdzību un pēc tam to konfigu copy-paste pārējās rācijas (ja visas vienādas un slinkums konfigurēt ar podziņām blenžot ekrānā). Kā arī modeļiem bez ekrāna un/vai pogu paneļa.

2 vai 3 rācijam salikt konfigurāciju ar roku nav liels laika patēriņš. Pie kam, lietojas jau tikai dažas frekvences, un ja grib tam Baofengam vox vai ctcss konfigurēt, to var izdarīt arī gaitā uz "lauka", bez lielām problēmām.

Bet tā, saliec vajadzīgās frekvences atmiņā (ar tev vajadzīgajiem parametriem) un pārslēdz rāciju kanālu režīmā un vairs nebūs jādomā par frekvenču ievadīšanu, atliks tikai pārslēgt kanālus.

Link to comment
Share on other sites

Tak viņām tāpat ir kanālu režīms ar kaut kādiem defaultajiem iestatījumiem. Tas varbūt ja vēlas kaut kādas specifiskas frekvences izmantot, tad ir svarīgi. Manā gadījumā tas nebija būtiski.


 

 

vox vai ctcss konfigurēt

Diemžēl man šie saīsinājumi neko neizsaka 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

VOX - raidīšana izmantojot balsi (bez PTT pogas nospiešanas uz rācijas).

CTCSS - rupji sakot filtrs, lai nedzirdētu citas rācijas tanī pat frekvencē, tikai tās rācijas, kam ir tāds pats ctcss uzlikts.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
(labots)

Kādas frekvences rokas rācijas labāk (tālāk) velk pilsētā, uz ielas zemes līmenī un ne viemēr tiešā redzamībā? 27MHz vai kāds cits brīvais vai ne tik brīvais diapazons? Ir kaut kas, kas var izvilkt kilometru vai vairāk?

 

Pašķirstīju šo un arī veco rāciju topiku, neieraudzīju neko kas man palīdzētu šo saprast. Visi linki arī sen nomiruši.

Labots - 138
Link to comment
Share on other sites

(labots)

Parastās uz 446, kilometri mierīgi strādā, atklātā vietā pat 2-3 km., 

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

Uz 27 vajadzīgā tāda pīcka, ka diezko nepastaigāsi. 144 nu ne pārāk legāls variants, ja nu vienīgi izdalītajās frekvencēs radioamatieriem, tur būs jau nedaudz labāk!

Link to comment
Share on other sites

Eksistē arī rokas 27. Tādas velk tuvāk vai tālāk kā rokas 446? Simtčetrdesmitciktur (tās, kuras brīvas, un tās, kurās skaitās nepieciešams reģistrēties, bet baigi nevienu neķersta, kā @osscar minētās lapas augšā (ja vien man būtu maģiskas spējas no bildes noteikt modeli) ), kā tās, tuvāk vai tālāk par 27 un 446?

Link to comment
Share on other sites

Neķersta attiecas tikai uz variantu drūmā čuhņā dziļos pāķos mežos un ļoti epizodiski. Pilsētā ātri paņems pie dziesmas, un pareizi darīs.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

osscar

Tik cik esmu viņas pilsētā izmantojis, nevien neķersta . Mežā  imho sabili dzirdamība būs 500m - 1 km. Alandos uz klints stāvot ir arī 10km attālumā runāts.pm atbildēšu 138.

Link to comment
Share on other sites

Ķersta vai neķersta, nu vilks ar viņu (lai arī es, protams, novērtēšu ja kāds man iedos linku uz likumu kur rakstīts kādi ir max ūdi kas par to draud).

Primārais, ko es vēlētos apjēgt, ir šis:

 

pirms 2 stundām , 138 teica:

Kādas frekvences rokas rācijas labāk (tālāk) velk pilsētā

 

Pirms 49 minūtēm , osscar teica:

Mežā  imho sabili dzirdamība būs 500m - 1 km

Bet kā būtu nevis mežā, kur pa vidu ir biezāki vai šķidrāki koki vai kāds paugurs, bet pilsētā, kur pa vidu ir kvartāls piecstāvīgu mūru? Kam tie viļņi apliecas vai iet cauri un kam nē, un kuras frekvences to dara labāk?

Link to comment
Share on other sites

pirms 8 stundām , 138 teica:

Eksistē arī rokas 27. Tādas velk tuvāk vai tālāk kā rokas 446?

Pie vienāda koeficienta (1/4 viļņa) antenām, nezinu savādāk  kā tev pasniegt, var būt tu tā sapratīsi, 27 bļaus tālāk, bet neticu ka noturēsi rokās kasti ar 2.7 metru antenu!

pirms 6 stundām , 138 teica:

Kādas frekvences rokas rācijas labāk (tālāk) velk pilsētā

Garie un vidējie viļņi, pis pat apkārt pasaulei, dēļ jonosfēras īpašībām!

Link to comment
Share on other sites

@138, Jāatceras tas, ka, lai nodrošinātu, kaut cik sakarīgu pārklājumu pilsētā ar pārnesājamajām stacijām, vajag izmantot retranslatoru. Tb - augstā vietā verķis ar pilnvērtīgu antenu, kurš vai nu strādā kā papagailis, ierakstot saņemto signālu un atskaņojot, vai 2 frekvences, kur vienā tiek saņemts signāls no mazās stacijas un otrā raidīts tālāk. Mazticams variants Tavai vajadzībai, jo padārgs.  

 

Radioviļņu izplatīšanās ir atkarīgas no frekvences jeb viļņa garuma. Zemākas frekvences labāk apliecas (difrakcija) un augstākas labāk efektīvi atstarojas. Vienmēr jāatrod ir kompromiss. Reāli izmantojami ir 3 diapazoni - 27MHz, kas ir garām, jo antenu garums ierobežo + vēl tālā izplatība, kad Saules aktivitātes laikā dabūsi efektu, ka vari runāt ar Itāliju, bet nedzirdi kādu tuvumā; 150 MHz diapazonu, kur vajag formēt atļauju, kura gan nav megadārga, ja bieži vajag un 446 MHz, kuru drīkst brīvi lietot, ja ievēro atļauto frekvenču joslu un jaudu - 0,5 W.

 

Reāli pilsētā 446 ir optimālākā. Vienīgais vajag radiostaciju labu, jko tipiskās, kas šim mērķim tiek ražotas mēdz būt pašvakas kaut uztveršanas parametros. Ja paņem profesionālo rāfciju un ieprogrammē parametros, tad rezultāts ir jūtami labāks - esmu eksperimentējis un pat izmantojis. Tā gan ir mazliet likuma apiešana ar līkumu, bet par to toč neviens neķers un nečakarēs. Ja nu bieži nevajag, var noīrēt arī uz 150 MHz rācijas, jo mēdz būt apstākļi, kur šis diapazons ir optimālāks arī pilsētā.

 

Par to ķeršanu - ķersta gan, bet nu nav tā, ka vislaik kāds skraida pa ielām. Ir monitoringa punkti, kuros šie diapazoni rakstās. Attiecīgi ir 2 varianti, lai noķertu - esi kādam uz lēgālas frekvences uzbraucis, vai bieži lieto un to sāk pētīt sīkāk, jo parādās statistikā. Gana daudz ir jāķer, bet salīdzinoši krietni mazāk ar katru gadu. Normatīvie akti, kas nosaka? Palasi www.vases.lv Pēc APK, tiek darīts dažādi - no brīdinājuma, līdz sodam simtos. Apzināti gan nav baig prātīgi to darīt - ja nu vienīgi baigi reti un īslaicīgi...

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...