Jump to content

Rācijas medībām


ivo
 Share

Recommended Posts

Sveiki,

 

Varbūt kādam ir bijusi saskare ar rācijām, tādēļ pajautāšu.

Mednieku klubam ir doma operatīvai saziņai iegādāties rācijas. Sākumā kādas 3-4 gab. bet nākotnē varētu katrs, kas vēlas piepirkt sev papildus. Pamata prasības - kādi 3-4km darbība mežā, pieslēdzama austiņa, lai nav lieks trobelis, batareja lai izvelk dienu, pastāvīgi turot ieslēgtu. Kaut kā tā.

Pagaidām ir noskatīts Midland G7 XT modelis.

Vai kāds var pakomentēt izvēli, varbūt ieteikt alternatīvas utt.

 

Paldies.

Link to comment
Share on other sites

PMR mežā aizmirsti. 500m būs jau ļoti labs sasniegums.

144Mhz jāskatās.

Link to comment
Share on other sites

Tas jau būs nelegāli!

Link to comment
Share on other sites

 

 

PMR mežā aizmirsti. 500m būs jau ļoti labs sasniegums.

No kurienes tāds apgalvojums. Citu pieredze saka, ka 2-4 km reāli velkot! 


 

 

par nelielu taisnīgu atlīdzību var nopirkt atļauju.

Tak netaisamies nekādas atļaujas pirkt, tikai un vienīgi brīvās frekvences. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

PMR mežā aizmirsti. 500m būs jau ļoti labs sasniegums. 144Mhz jāskatās.

 

400 MHz tiešām ļoti slikti izplatās mežā, jo frekvence ir salīdzinoši augsta un ir minimāla difrakcija, jeb apliekšanās ap šķēršļiem, vairāk atstarošanās un praktiski pārbaudot sanāk, ka vietām attālums ir līdz pat 5 km, bet problēma ir iekš tā, ka paiesi soli pa labi, vai pa kreisi un sakaru nebūs. 144 MHz aizmirstam, jo 144-146 MHz ir amatieru diapazons, kur vajag kārtot eksāmenus, lai iegūtu apliecību utt.  Optimālākais būtu 40 MHz diapazons, kusu kādreiz mežinieki izmantoja, bet tur atkal garas antenas un tagad neizmantojas. Ieteiktu 146-174 MHz diapazona izmantošanu, kur var panākt samērā stabilus 2-4 km. Te gan būs nepieciešama atļauja, kas maksā naudu, ne kosmosu, bet tomēr... Uzzvani  un uzzini sīkāk,

Link to comment
Share on other sites

ir tak jau apzelēts tas http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/73252-raciju-izvele/

ja kāds tev saka, ka mežā velk 4km PMR, tad tas ir čibriks un tādu nav vērts klausīties.

 

P.S. Racer pareizi precizēja, es ar 144 domāju kā reiz viņa minēto diapazonu, kurā var iegādāties atļauju.

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

Savulaik iegādājos programmējamo Baofeng UV-5R ap 30USD/gab. un strādā daudz labāk kā kaut kādas Cobra parastās PMR. Pašlaik izmantoju PMR frekvencēs, bet ja autoram nesanāks, tad var arī pāriet uz maksas, jo atbalstītās frekvences ir 136-174Mhz & 400-520Mhz. Jauda arī iespējama divos līmeņos.

 

Iekš aliexpress rādās, ka daži pat sūta no Igaunijas, nez cik ātri atnāk. Man gan laikam ir "UV-5RE Plus" modelis, tā ātrumā nepateikšu atšķirības.

 

P.S. komplektā jāņem arī USB kabelis datoram, citādi programmēt no rokas baigi ķēpīgi.

 

Edit: Oho, izrādās links dažkārt LV IP pāradresē uz RUS valodu, kur nav nekas par Igauniju. Spiest "Go to global site" lapas augšā un tad atvērt linku pa jaunam

Labots - janiz
Link to comment
Share on other sites

ali lētākie piedāvājumi mēdz būs komplektēti ar pēdējo sūdu antenām un galīgi bezjaudīgiem mistiskas izcelsmes akumulatoriem.

Baofeng UV-5R ir labākā izvēle no lētajiem, bet ņemt labāk no http://409shop.com/

Link to comment
Share on other sites

Vispār tas Ali links interesants.

To e=d: kādēļ labāk no tās otras bodes? Tur dārgāk sanāk.

Link to comment
Share on other sites

Rācija tomēr ir izturīgāka parikte kā tačskrīna telefons;).

Daudz izturīgāka;). Šancēs arī ja tuvākais tornis pāries uz autonomo barokli. Pēc negaisa briesmām utml ekstrām. Reku cilvēks raksts līdz 4 km .

Link to comment
Share on other sites

e = d

Es nez, ja aliexpress redzu 4.9 out of 5(1,396 Ratings), tad man tomēr ir cerība, ka galīgs mēsls nebija. Ali jau neuzspiež likt to feedback, tā pašu pircēju vēlme - var arī akceptēt bez, vai vispār ļaut ekspirēties feedback.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

@@ivo,

kas ir?, bez rācijām nevar cūkas sadzīt?, manā pusē  mednieku kolektīvs pa visam švaks..., tāpēc nepiedalos, trāpīt nemāk ...., un vispār pēdējie lūzeri savākušies....... 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Par rācijas izturību jāpiekrīt. Ir lietošanā pāris WOUXUN KG-UVD1P, kas ir dabūjušas gan lietu, gan sniegu, gan mīnusu un plusus (viena pat ķieģeļu kaudzi no otrā stāva). Strādā vēl joprojām. Pārsvarā lietoju PMR frekvencēs, tikai, kad ēters aizsists, aizlienu mazliet aiz PMR. :)

Ārpus "civilizācijas", kad vajag lielāku zonu apraidīt, tiek mazliet grēkots ar frekvencēm.

Link to comment
Share on other sites

Ar programmējamām forši, var "nejauši" uzslēgt nepareizo kanālu, jaudu un frekvences un viss notiek.

 

Kā jau te minēja, tie max 10km kaut kādā čuhņā nevienu īsti neinteresē, kamēr nelien operatīvo dienestu ēterī..

Link to comment
Share on other sites

Ir jau arī pietiekoši izturīgi GSM teleponi, kuri ir bez tačskrīniem :) Pieliec vēl klāt bezroku sistēmu, un varēsi pat bubināt citiem nenoņemot rokas no laidnes un gaiļa :)

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Ar telefonu mazliet čakars 3-4 cilvēkiem!


Rācija būs kudī vienkāršāk un labāk!

Link to comment
Share on other sites

Kāds čakars? Var pielietot arī konferences zvanu. LMT esmu to veicis ar pieciem cilvēkiem vienlaicīgi, nekādas problēmas :)

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Raacijas ir vienkaarshaak.

 

Konferences zvana pakalpojums ir atsevishkji jaapiesleedz.

Mobilo trubu savukaart var atstaat mashiina lai no malas neviens tajaa briidii netraucee!

Link to comment
Share on other sites

Es arī uzskatu, ka medībās laba rācija noder, bet 99% parastu lietotāju teiks ,nah** tev to rāciju mūsdienās vajag, ja mobļa kabatā. Tāda ir realitāte un diez vai mednieki ir daudz savādāki. Laba rācija būs mobilā telefona cenā un diez vai kurš katrs gribēs tādu naudu tērēt, bet nopērkot parastu PMR446 mednieki būs neapmierināti, jo ar to mazo sū** tālu neaizraidīsi. Es tomēr orientētos uz mobilajiem telefoniem. Medībās tak neiet jaungada naktī, kad mobilais tīkls nav lietojams.

Link to comment
Share on other sites

Protams, ar rāciju ir ērtāk daboties kā ar mobilo telefonu. Tikpat labi var teikt, ka ar fotoaparātu ērtāk bildēt, ar videokameru smukāks video,  TomTom labāks navigators  un rakstīt uz klaviatūras arī ērtāk kā "glaudīt" telefona ekrānu, bet, reālajā dzīvē, viss tas tiek lietots telefonā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Cilvēks nekad ārā nav bijis un telefonu lieto tikai inkubatora apstākļos  Gribētu redzēt, cik laika prasītu izveidot konferences zvanu ar  pāris cilvēkiem lietū, sniegā vai aukstumā kad pirksti cimdos :D

Pat vasaras lietusgāze to tizlo glāstekli gribas iemest mežā, jo nav lietojams ,viss ekrāns ūdenī un nekādu reakciju. Un ko teiktu topošie konferences biedri, kuriem jānovēršas no darīta, lai izvilktu pirkstus no cimda lai paceltu zvanu.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Tu tikai apraksti visas moderno telefonu vājās vietas, bet cilvēkiem tak tieši tādi patīk un grūtības nebaida :sarkasms: Es pats, lielos pasākumos, profesionāli lietoju rācijas un redzu cilvēku attieksmi. Parasti jautā, kam Tev racija, ja ir mobiļņiks. Tāda ir dzīves realitāte un diez vai mednieki būs savādāki. Ar telefonu, pie reizes, var piezvanīt sievai un pasūtīt, pēc medībām, siltas vakariņas, bet ar rāciju nekā :sarkasms: .

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Skaidrs, ka profesionāļi un operatīvie dienesti izmanto rācijas. Kaut vai tapēc, ja pazūd elektrība, tad sakari saglabājas. Es jau visu laiku saku, ka rācijas ir labi, bet esmu reālists un mednieki, kuriem, pēc medībām, galvenais ir ieraut čarku, nav profesionāļi. Man nekas nav pret medniekiem, bet dzeršana tur iet vaļā ne pa jokam un diez vai kāds , uz pohām, rāciju liks lādēties. Atnāks uz nākamajam medībam un brīnīsies, kapēc rācija klusē. Rācijai ir jāseko līdzi, tā regulāri jāuzlādē, jāsaprot, ko visas tās daudzās pogas nozīmē, u.t.t. bet lielakajai daļai cilvēku tas nav dots. Tapēc jau iesaku izmantot mobilo telefonu.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Viss plūst un mainās... :)

 

 

kā Tu ar mobiļņiku runāsi vienlaicīgi ar vairākiem cilvēkiem? Katram sakaru veidam ir sava vieta un pielietojums. Es vismaz nestādos priekš, kā ejot pa mežu visu laiku sazvanīties ar citiem seņotājiem. Droši vien ka var bet nu tā pastulbi tas sanāks.

 

 

 

Es gan vairs nevaru atrast vietu Latvijā, kur LMT nebūtu zona un nafig tad rācijas vajag. Nu jā, vienam Bite, otram Tele2 un tad mežā, savā starpā, santīmpisēji sarunāties nevar

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Bail ka rāciju neuzliks lādēties? Tak mobilo ar var aizmirst, vispār pālī " pasēt " kaukur;).

Labs, ir izturīgi mobilie, bet viņi attiecīgi maksā un nebūs pilsētas aksesuāri.

Parasto mobilo, kas nav speciāli domāti skarbiem apstākļiem, izturība, salīdzinot ar rāciju ir niecīga.

Turklāt rācija parasti nesver tik maz kā telefons. Rāciju vecā nokijas " ķieģeļtelefona " svarā un gabarītos grūtāk " aizmirst ", " nejust ", " neatrast ";). Ir ar lielākas.

 

Tātad, iebāzt bikšu aizm kabatā un apsēsties šance maza. Telefonam - paliela.

Kas traucē krekla krūšu kabatā iebāzt mobi un aizmirst? Ja kabata sekla, atcerēsies, kad nolieksies;).

Es tomēr par rāciju.

Link to comment
Share on other sites

Uk, cik daudz sarunāts, kamēr medībās biju. Ir tā, ka mobilais tomēr neaizstāj rāciju. Protams, pašlaik mobilie tiek izmantoti, tiek lietota arī watsap grupa, kas ir izrādījies pat ļoti ērti, lai visi būtu lietas kursā par to, kas notiek. Bet dzinejmedibās, kur operatīvi jāpaziņo 20 un vairāk cilvēkiem, ka piemēram nokritis limitētais dzīvnieks, un vairāk nav licenču vai arī, ka cuku bars mastā un virzās uz atpēdām utt., mobilais tomēr nav labākais risinājums. Rācija katram būtu ideāli. Piemēram skandināvi plaši viņas lieto un atzinuši par labāko sakaru līdzekli.

Link to comment
Share on other sites

Tā ir CB diapazona rācija un ar orģināloīso puļķīti antenas vietā strādās līdzīgi PMR446 rācijām. Priekš CB vajag garu antenu, tad tā velk cauri mežam, bet neder, jo antena ķeras aiz zariem. Te jau teica, optimāli ir izmantot 146-174 MHz diapazonu.

Ivo, skaidrs,ka rācija medībās butu labākais sakaru līdzeklis, bet nu 20 un vairak rācijas vienlaicīgi un vēl tām jābūt uz viena diapazona. Jā, ja pirms medībām kāds tās izdala un vēlak savāc, izžāvē un uzlādē, tad tas var darboties. Tikai, cik tas izmaksās. Tiklidz mednieki paši pirks, ta sāksies, vienam labāk patīk māte,otram meita, bet trešam kleita un būs bardaks.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

 

 

, tiek lietota arī watsap grupa, kas
Ja jūs tik modīgi, tad moš kādu "push to talk" aplikāciju lietot, būs jums modernās rācijas. :D
Link to comment
Share on other sites

CB antenai ideālais garums ir 2.77 metri.

Mums 90 gadu sākumā arī bija tāda radio kolhozniece darbā, mums antēna nebija pārāk augstu, apmēram vilka 15 km, bet tur jau 15W izejas jauda bija.

Link to comment
Share on other sites

Lai maksimāli "iekustinātu gaisu", jeb pareizak sakot, visefektīvāk raidītu, vajag pusviļņa dipolu vai Ground plane antenu. Viss kas būs īsāks par šīm antenām raidīs neefektīvāk. Tālāk jau seko ceturtdaļviļņa antenas, kuras  liek uz rokas rācijam, ja viļņa garums atļauj. Spolīte salāgo antenu ar raidītāju, bet krīt antenas efektivitāte. No otras puses nāk virsū radioviļņu izplatīšanās īpašības. Uz PMR446 ceturtdalviļņa antenu, rokas racijai, uztaisīt nav problemu,bet tik augsta frekvence nelien cauri slapjam mežam. Tapēc jau Racer un es iesaku 144-146MHz diapazonu, kur ir kompromiss starp antenas garumu un radioviļņu uzplatīšanos. Tālbraucēji uz CB 27MHz nemaz tik tālu nevelk. Labi ja kādus 10km starp braucošām mašīnām un bieži vien ar 100W. Krievulaiku Ļons jau bija monstrs ar 10W un pat lielāku jaudu. Ar virziendarbības antenu es maucu riktīgi tālu. 90 gados kolhozi izbeidzas un Ļonu bija pa pilna, bet mobiļņiku nebija. Labi, tas jau ir radiopiratisms un Racers vēl sadzirdēs :sarkasms:

Ja runa par divām rācijām,kur vienu dzird, bet otru nē, tad parasti pie vainas izejas jauda. Vienkārši viena jaudīgākā rācija "skaļāk bļauj" un to dzird. Parasti  rokas rācijām var pārslēgt jaudu no 0,5-5W. Itkā jau kruta maukt uz lielu jaudu, bet tad akumulators ātri nosēžas. Vārdu sakot, atkal kompromiss. Tapēc jau es teicu, ka optimali ir visiem medniekiem izdalīt vienādas rācijas. Citadak sāksies "mērīšanās ar krāniņiem",kuram rācija krutāka un būs bardaks, jo vienu dzirdēs,bet citu nē.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
skolnieks_2

Ko jūs čakarējaties?

Paņem no ķīnas Baofeng Uv-5r. darbojeis atļautajos kanālos. Ja ar īso antenu par maz - liec Nagoya garo.

Mežā darbojas, pārbaudīts ir 2-2,5km. 

Programmējama, varianti gan ar mazo, gan lielo bateriju - ar mazo var mierīgi dienu novazāties riņķī un nav izlādējusies. 

Cena, nu jau ap 35eiro gabalā.

Ja ar programmēšanu neiet, uzmet ziņu te, reti gan esmu, bet palīdzēšu.

 

P.S. - Rīgā, rekords mums bija, ja nemaldos 1,8km. Tas ir ground level. Bet reāli, bez baigajiem traucējumiem mikrorajonā 500-900m es teiktu. 

Labots - skolnieks_2
Link to comment
Share on other sites

par vēlu varbūt atbilde un rācijas jau tev iepirktas : nu jā 3-4km mežā nav reāli midlandiem....max 500m - 1km. Man ir līdzīgas midland un motorolas ( darbojas aizliegtajās F) . Atklātās vietās ir pat padsmit Km bijuši , bet urban vai reljefā ...īsie viļņi dara savu. Motorolām laba fīča - ūdensdrošība + peldošas, tas man kā copmanim patīk. Man tagad copes sezonai gandrīz beigas var iedot midlandus uz reālu testu + motorolu, kura te pa rokai, otra laikam laukos. midlandi ir 2 veidu.

 

20151022-201329.jpg

Link to comment
Share on other sites

telefoniem var ielādēt zello programmu , tas ir rācijas režīms. Bet tiešām medniekiem nav ko čakarēties, skolnieka piedāvājums man liekas pats reālākais.

Link to comment
Share on other sites

Ja, skolnieka piedāvājums ir interesants un cena ļoti draudzīga. Rācijām ir 144-146Mhz diapazons un 4W jauda, nu ko vēl labāku vēlēties. Tikai es par tām frekvencēm neko neesmu teicis, citādāk radioamatieri mani nolinčos :sarkasms: Es gan sen nevienu radioamatieri, uz šīm frekvencēm, neesmu dzirdējis.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

skolnieks_2

Kāpēc lieki lekt uz ecešām? Izmanto atļautos kanālus 400 megahercos un miers.

Baofeng parastajam ir 4W raidīšanas jauda, ir pieejamas arī versijas ar 7W raidītājiem, BET neaizmirsīsim likumdošanu, kurā, ja nemaldos, bija punkts, ka parastā mirstīgā rācijas jauda nedrīkst pārsniegt 1W robežas.

Savukārt, ja esi meža vidū, ticamākais nost no vietām, kur ir monitoringa stacijas (links šeit - http://www.vases.lv/lv/darbibas_virzieni/radiofrekvencu_spektra_kontrole/monitoringa_staciju_atrasanas_vietas/),tad es domāju, neviens par tevi neliksies ne zinis.

Galvenais nelien frekvencēs, kuras ir iedalītas valsts struktūrām vai aviācijai un miers. Frekvenču sadalījumu arī var atrast vases.lv lapā. 

Un, ja ir slinkums tajā visā iebraukt, vienkārši lieto atļautos 8 kanālus, dodies medībās un kā saka - Ne pūkas :)

 

P.S. - ja ir vēlme arī baofengus ietestēt, varam kaut ko sarunāt. 

 

P.P.S. PMR Frekvences:

1 446.00625
2 446.01875
3 446.03125
4 446.04375
5 446.05625
6 446.06875
7 446.08125
8 446.09375

Link to comment
Share on other sites

erikonkulis

ar to sūda uhf mežā nekas nesanāks

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...