Jump to content

Fotokonkurss "Kultūras pieminekļi Vikipēdijā"


Papuass
 Share

Recommended Posts

"Kultūras pieminekļi Vikipēdijā" (Wiki Loves Monuments) ir ikgadējs starptautisks fotokonkurss, kas notiek septembrī. To rīko Vikipēdijas kopienas dalībnieki. Konkursa dalībnieki fotografē sava reģiona vēstures un kultūras pieminekļus un augšupielādē to attēlus Wikimedia Commons (tā ir brīvi pieejamu attēlu, skaņu failu un citu multivides failu krātuve). Pasākuma mērķis ir popularizēt dalībvalstu kultūras mantojuma objektus.

Pirmais Wiki Loves Monuments konkurss notika 2010. gadā Nīderlandē. Kopumā tajā tika publicēti vairāk kā 12 500 attēlu. Nākamajā gadā tajā piedalījās arī citas Eiropas valstis, un konkursa laikā dalībnieki augšupielādēja apmēram 170 000 attēlu. 2012. gadā šis skaits pieauga jau līdz vairāk nekā 350 000 failiem, 2013. gadā tie bija vairāk nekā 370 000, bet 2014. gadā šajā konkursā tika augšupielādēti vairāk nekā 320 000 attēlu.

Tūkstošiem konkursa fotogrāfiju tika publicētas Vikipēdijas rakstos par attiecīgajām apdzīvotajām vietām vai pieminekļiem. Saskaņā ar Ginesa rekordu grāmatu 2012. gada konkurss kļuva par lielāko fotokonkursu pasaulē.
Konkursa pamatnoteikumi ir vienkārši. Konkurss notiek divās kārtās — nacionālā un starptautiskā. Dalībvalsts nodrošina pieminekļu sarakstu ar adresēm un identifikatoriem, un dalībniekiem savukārt jāaugšupielādē fotogrāfijas ar brīvu licenci (vislabāk ar CC-BY-SA 4.0). Fotografēt var jebkurā laikā, taču, lai attēls piedalītos konkursā, tas jāielādē no 1. līdz 30. septembrim. Fotogrāfijai jābūt liela izmēra, to nevajag samazināt.

Latvijas kultūras mantojuma saraksts ietver vairāk nekā 7000 objektu — tie ir arhitektūras, vēstures, rūpniecības un arheoloģiskie pieminekļi. Jums jāizvēlas novads, jāatrod tur kāds kultūras mantojuma objekts, paņemiet savu iemīļoto fotoaparātu, nofotografējiet objektu — un jūs esat iesaistījies lielākajā fotokonkursā pasaulē!

Vairāk par konkursu un tā noteikumiem uzziniet tā mājas lapā:
http://www.wikilovesmonuments.lv

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Hmmm, žēl, ka tik vēlu info (iepriekš par šādu ikgadēju pasākumu nebiju dzirdējis). Kā jau kārtīgam "aborigēnam", ir sabildēta kaudze dažādi ārzemju kultūras objekti, bet vietējie - ja neskaita Doma, Pētera un Aglonas baznīcas, Nacionālo teātri, Operu un Dziesmusvētku estrādi - gandrīz nekas nav krājumos. Būs jāliek aiz auss un uz nākošo septembri kas jāsaražo.

  Vēl jau tas - ka ne visu drīkst bildēt (drīkst jau, bet tikai sev un arī ne visās valstīs) - "Panorāmas brīvības" noteikumi, kuri Latvijā laikam nedarbojas, tādēļ papildus problēmas:

Diemžēl Latvijā nav t. s. panorāmas brīvības, tāpēc mēs nedrīkstam ievietot Vikikrātuvē attēlus, ja pieminekļa autors ir miris pēc 1944. gada. Taču šie attēli var piedalīties konkursā, un mēs centīsimies, lai tie nonāktu vietējā Vikipēdijā, kur tos izmantotu rakstiem par attiecīgajiem objektiem.

   Vispār Parīzē uz šo uzrāvāmies - lai normāli filmētu, uzliekam kameru uz statīva. Pēc brīža žandarms klāt - licence lai bildētu un atļauja ir ? Nav??? Nu tad pazūdiet, kamēr esmu labs.  Lieki teikt, ka ar amatieru kameru un "no pleca" filmēt drīkst  - ja jau nav statīva, tātad amatieris un neko nopietnu vienalga nesabildēs:D.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Interesanti, kas tos sarakstus veido un pēc kādiem kritērijiem? Tur sarakstā ir tikai objekti, kuriem nav bildes vai tomēr visi kultūrvēsturiskie pieminekļi?

 

Apskatījos savu dzimto ciemu un diezgan pliks tur tas saraksts. Vispār wiki bildes ir jau krietni vecas un apraksti nav no tiem izsmeļošākiem. Vienkārši senči vāc info par apkārtnes vēsturi rakājoties pa arhīviem un māja, kurā tagad dzīvo ir vēsturiska ēka.  

 

Daži objekti ir pat n reizes bildēti, dažādos gadalaikos. 

Link to comment
Share on other sites

Apsveicu boot.lv kā forumu, kur cilvēki visaktīvāk atbildējuši uz manu ievietoto paziņojumu :)

 

raiviic, jā, tā ir taisnība, Panorāmas brīvība ir aktuāla problēma. Ja no Wikimedia Commons šī iemesla dēļ kaut ko dzēsīs, to mēģināsim saglabāt latviskajā Vikipēdijā lokāli. Ceram, ka rīkosim arī nākamgad, tāpēc pa vasaru var tam jau gatavoties. Visgrūtāk ir rīkot pirmajā gadā, jo jāsagatavo pieminekļu saraksti, nākamajos gados mazāk darba.

Ja ir daudz ārvalstu objekti, drīkst piedalīties arī to valstu konkursos un uzvarēt tur, šogad notiek ~30 valstīs :)http://www.wikilovesmonuments.org

 

Mezavecis, sarakstus veido  Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI). Viņiem nav daudz resursu un privāti dzirdēts, ka ir ļoti daudz potenciālu objektu, ko viņi nav apzinājuši. Sarakstā ir viss, kas ir http://saraksts.mantojums.lvIr pilnīgi OK bildēt objektus, kam jau ir bildes, bet tad vēlam citā rakursā vai labākā kvalitātē.

 

Par esošajām bildēm un aprakstiem: tie nu ir tādi, kādi ir - tikai daļai no aktīvajiem Vikipēdijas lietotājiem interesē Latvijas tēmas. Šis konkurss un 3-4 aktīvistu nospraustā apņemšanās izveidot aprakstus par visām Latvijas apdzīvotajām vietām būtu pirmie soļi lai kaut ko mainītu.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Tas saraksts.mantojums.lv ir tiešām atpalicis vai nepilnīgs. Ievadot Talsu novada Balgales pagasts, vienīgais objekts ir Kaļķleju svētavots. Kaut kā neredzu ne Dursupes muižu, Balgales muižu, Balgales baznīcu, kam ir sakars ar ļoti zināmu cilvēku Karlu Kristofu Līvenu. Šie objekti ir dažādos tūrisma ceļvežos. Toties par blakus pagastu Laucieni ir kaudze info par katru muižas ēku.

Link to comment
Share on other sites

Jā, tā ir. Mūsu sarakstā [1] Balgales pagastā ir vairāk objektu, jo vēl talkā tika ņemts Latvijas Vēstnesis, kur publicē pievienotos objektus ar visiem numuriem. Iespējams, ka vēl kas trūkst. Ja ir zināmi vēl kādi objekti, kam tur jābūt, var pievienot konkrētās lapas diskusijā (links lapas augšā) un mēģināsim atrast, kur tas ir publicēts.

VKPAI bija visai neatsaucīgi un neuzzinājām kāpēc viņi kaut ko nav nopublicējuši saraksts.mantojums.lv. Tāpat vēlējāmies dabūt objektu ģeogrāfiskās koordinātas, šobrīd jāiztiek ar adresēm. Varbūt kaut kas mainīsies, kad varēsim parādīt šī gada rezultātus.

 

[1] https://lv.wikipedia.org/wiki/Valsts_aizsarg%C4%81jamie_kult%C5%ABras_pieminek%C4%BCi_Talsu_novad%C4%81#Balgales_pagasts

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...