Jump to content

Diapozitīvs uz digitālu


Prefekts
 Share

Recommended Posts

Sveiki

Vai ir kāds salons kur diapozitīvus var "pārlikt" uz digitālo, vai kāds cilvēks kas to dara(Ieteicams Daugavpilī).

Cik vienai bildei tāds prieks izmaksātu?( Diapozitīvi top šķiroti, ap 40-80 varētu būt tās derīgās) Cik pameklēju googlē, cik sapratu, ja grib lielāku rezolūciju, tad ir dārgāk. Pamērīju, ka tās bildes vai kā viņas tur pareizi saukt ir ~25mm, mērīju no sāna, pievienoju arī bildes kā izskatās un kur mēriju. Jautājums cik max rezolūcija var sanāk no 25mm, lai nav tā ka apšmauc. Vairāk arī neko nevarēšu pateikt par tām bildēm.

post-100659-0-15301500-1439981057_thumb.jpg

post-100659-0-12545600-1439981072_thumb.jpg

Labots - Prefekts
Link to comment
Share on other sites

Ak Dievs - mērīji kadrus ar lineālu? Nu kurš gan, kam bijusi darīšana ar analogo foto, nezin, ka standarta kadra izmērs ir 24 x 36 mm? Nu protams, 80 - 100 dipu dēļ foto skaneri pirkt būtu stulbums. Nezinu par Daugavpili, bet Rīgā elementāri - jebkurš normāls foto salons, vislabāk, protams BFS,  arī jvk ir OK, kamēr Vītiņš bija dzīvs, regulāri tur visu attīstīju/kopēju.

 Protams, jo ar lielākiem dpi un krāsu dziļumu skanēsi, jo labāk, sevišķi, ja vajadzīga pēcapstrāde (kadrēšana, asuma uzlabošana, krāsu balansa korekcija u.t.t). Dipiem un negatīviem 4800dpi ir pareizā izvēle (nē nu ja vajag 10x15 bildi vai purnugrāmatā ielikt - derēs arī 300dpi).

 Pats darbojos ar šo skaneri un šo softu - krietni labāks par skanera oriģinālo, bet nu manos krājumos ir pāris tūkstoši diapozitīvu un nenosakāms skaits negatīvu - 45 fotogrāfa gados sakrājušās pilnas atvilktnes ar m/b un krāsu negatīviem - tagad lēnām šķiroju un vērtīgākos digitalizēju.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

raiviic

Cik reāli no tiem diapozitīviem un negatīviem var izspiest bildi? Reiz mēģināju ar skaneri CanoScan LiDE 500F, bet bildes izmērs bija kādi 1MPix un vairāk neļāva skanera izšķirtspēja. Ir vairāki negatīvi, kurus gribētos digitalizēt, bet lielākus par to, ko es varu no drukātas bildes noskanēt. Bildes taisītas uz parasta ziepjtrauciņa un Smena un ISO400 filmas.   

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Nes uz salonu, lai tie cīnās. M/b negatīvi ir viena lieta, it īpaši ja tie ir pietiekami plakani un sagriežami strēmelēs pa 6 (faktiski nākas iztīt rulli, sagriezt pa 6 un kādu mēnesi, divus zem sloga gludināt), lai iegūtu tos pietiekami plakanus skenēšanai.

 

Vot krāsu negatīvi un diapozitīvi ir murgs. Tiem piedzīt krāsas ir drausmīgs darbs, nevienam nenovēlu. Plus vēl krāsu filmas nav pietiekami skalotas, tās ar laiku izbalē, sačakarējas krāsas.

 

Tiek lietots Reflecta RPS 10M un CanoScan 9000F kopā ar dzimtajiem softiem vai VueScan.

 

Bet viss process ir gļukains un laikietilpīgs. Bieži uzkaras, nākas vēlreiz vilkt visu cauri. Reflecta jūk dažreiz uz strēmeļu skenēšanu prātā.

Link to comment
Share on other sites

Es ar par to kadra mērīšanu pabrīnījos, bet ja cilvēks nav bildējis ar filmu, tad viss skaidrs. Normāli ieskannēts kadrs diezgan dārgi sanāks (rēķinies no 1EUR par kadru, bet ja apjoms nav liels, tad droši, ka izdevīgāk dot salonā, nekā pašam pirkt scanneri un ņemties. Es pirms vairākiem gadiem nopirku Canonscan 9900F http://www.filmscanner.info/CanonCanoScan9900F.html , jo ne pārāk patika kā to dara tas pats JVK un apjoms ar milzīgs ir uzkrājies - vairākas kastes ar dipiem un filmām. Patīk FARE fishka, kas palīdz tikt galā ar skrāpējumiem un putekļiem, tik žēl, ka uz melnbaltajām nestrādā dēļ emulsijas sastāva, bet nepatīk, ka draiveri beidzamie ir tikai uz XP - nākas 2 OS turēt uz kompja. Tāpat nākas katru kadru ar fotošopu vēl apstrādāt jo iebūvētie sharpeningi un toņu izmaiņas ir diezgan sūnaini. 

Link to comment
Share on other sites

Mežaveci, man lietošanā ir specializētais filmu/diapozitīvu skaneris CanoScan FS2700, tas ir riktīgi vecs lūznis pēc mūsdienu standartiem :) Tomēr ieskanētie negatīvās filmas kadri ir Ok, ~7mpix, un attēls ir pat ļoti labs. Viss jau OK, tikai tā ņemšanās ar putekļiem...

 

Protams, ja skanē ar parastu desktop skaneri, tad nekas labs nebūs. Par cik oriģināls ir mazs, vajag augstus dpi. Īstos "dzelžu" dpi, nevis softiskos.

Labots - rubb
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss
oriģināls ir mazs

 

Vecīt, tas tak mūsdienu fullfreims, nevis mazs ;)

 

 

vajag augstus dpi

 

DPI jābūt līdzsvarā ar to informāciju, ko izejas materiāls nes. Krāsu diapozitīvu mierīgi var maukt ar zemāku DPI, jo tu vienkārši nekā nav. Pasvaigu m/b Ilfordu drīkst skenēt arī tuvu maksimumam. 

Labots - Žaks Noriss
Link to comment
Share on other sites

Žak, un? Ir man ciparnieks ar fullfreimu. Kāds tam sakars ar skanēšanu?

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Čill, tu teici, ka izejas materiāls ir mazs, atļāvos pakaitināt. Vispār jau 35 mm filma ir diezgan pieņemams informācijas nesējs. It īpaši kvalitatīva m/b filma. To nevar salīdzināt ar mūsdienu 1/3" matricām telefonos un pat APS-C fotoaparātos.

Link to comment
Share on other sites

Rubb, kā ar draiveriem? XP gan jau bija pēdējais, ko ar muhļīšanu varēja uzmocīt..  :D Man mājās mētājas tāds pats FS27100, kādus gadus atpakaļ vēl šo to paskenēju :)

Link to comment
Share on other sites

Prefekts

 

 

Ak Dievs - mērīji kadrus ar lineālu?

Es ar digitālajiem esmu uzaudzis, tie diapozitīvi ir vecmammas, vecmamma arī viņus grib uz digitālo, lai var apskatīt vecos labos laikus :D.

Link to comment
Share on other sites

Red, draiverus neliku. Lietoju programmiņu Vuescan, tā māk ar skaneri darboties arī bez draiveriem...

 

A tā, jāpiekrīt raiviic - tas optiskais diapazons, kas ir iekš filmas, īpaši specializētajā, nevis Kodak Goldos un citā drazā, tas ir jāredz.

Link to comment
Share on other sites

 Nu kaut kad pamēģināju arī VueScan - salīdzināju ar savu SilverFast - softiņš labs, bet vismaz man šķita, ka SilverFast dod labāku rezultātu (kaut gan - VueScan arī ir diezgan plašas regulējumu iespējas).

Link to comment
Share on other sites

Red, draiverus neliku. Lietoju programmiņu Vuescan, tā māk ar skaneri darboties arī bez draiveriem...

 

 

Būtu jau labi ja tā - 3 mēneši nojājos, meklēdams, ka Canon 9900F piedabūt uz Win7 (izlasīju visādus forumus un pielāgotos draiverus mēģināju, arī ar Vuescan), bet kukiš. :(, Beigās atmetu ar roku un uzliku kā otru OS XP, kur dzīvo tik fotošops un scannera draiveri. 

 

Ar to veco filmu skannēšanu ir svarīgi cik laba filma un optika ir bijuši, jo lielākoties nav jēga no lielas izšķirtspējas, ja kadrā ir jau sākotnēji neliela detalizācija. Ar Zenit un kaut cik normālu objektīvu tāpat nekas spožs bieži nav, it sevišķi no Orwo dipiem. Smuki sanāk no Ļubiķeļ 6x6 ieskannēt, vai man ir negatīvs, kur bērnībā esmu bildēts fotosalonā ar plati - negatīvs 10x15 cm - tur var ieskannēt tā, ka var drukā uz mājas sienas. :D

 

 

Nu sanāk kaut kā tā (te, protams, nejēgā samazināti).

 

 

Pa smuko - ir kārtīgi piestrādāts! ;)

 

Reku daži kadri ieskannēti no 35 mm dipiem no kaut kādiem 60. - 70. gadiem:

 

post-87-0-83311300-1440015895_thumb.jpgpost-87-0-57087500-1440015900_thumb.jpgpost-87-0-00778700-1440015910_thumb.jpg

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Racer, FS2700 device managerī rādās jautājumu zīmīte + rāda, ka nav draiveris. Tomēr Vuescan darbojas OK. FS2700 ir SCSI pieslēgums, iespējams ka tas kaut ko maina...

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Būtu labi ielikt kādu linku uz bildi pilnā izmērā (pietiks jpg), lai saprastu, cik efektīvo izmēru var iegūt. Piemēram, papīra bildi var noskanēt ar ļoti lielu izšķirtspēju, bet detalizācijā neko vairāk par papīra defektiem nevarēs ieraudzīt. Arī negatīvu var palielināt, bet gribas zināt to robežu, cik lielu kadru var iegūt no parastas 35mm filmas, kas bildēta ar parastu fotoaparātu, lai saprastu, cik daudz ir vērts maksāt par visu skenēšanas un apstrādes procesu. Attēla asums ir cits stāsts. 

Link to comment
Share on other sites

Racer, FS2700 device managerī rādās jautājumu zīmīte + rāda, ka nav draiveris. Tomēr Vuescan darbojas OK. FS2700 ir SCSI pieslēgums, iespējams ka tas kaut ko maina...

 

Visādos variantos ar dažādām Vuescan versijām izmēģināju, bet softs skanneri vienkārši neredz un neesmu arī atradis kādu norādi, ka kādam būtu izevies konkrēto skanneri piejūgt.

 

 

 

Būtu labi ielikt kādu linku uz bildi pilnā izmērā (pietiks jpg), lai saprastu, cik efektīvo izmēru var iegūt.

 

 

MAX izmērā man vasaras mītnē nav neviena faila, bet šis ir uz 5 mpix ieskannēts (tik vajag lejupielādēt, lai redzētu pilnā izmērā).

 

http://failiem.lv/u/wkzscba

Labots - Racer
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

@@raiviic, tu nu gan esi piestrādājis, lai iegūtu tādu rezultātu no krāsu filmas. Tiešām noņemu cepuri tavā priekšā! Es vienmēr mokos ar krāsu filmu skenēšanu, jo tur ir viss pilnīgā putrā ar baltā balansu.

 

@@Mezavecis, efektīvai izmērs ir na ļubiķeļa, bet parasti ar aptuveni 12 megapikseļiem (ap 4000 x 3000) punktiem jau ir pietiekami info izzīsta. Protams, var likt uz lielu (max iespējamo) DPI un mega izšķirtspējām, bet tad tiešām TIFF faila izmērs aizlido pāri 300 MB un skenēšana vienam kadram aizņem 5...6...7 minūtes. Tas ir pilnīgi nejēdzīgi.

Link to comment
Share on other sites

#Racer:  Varbūt var pamēģināt kaut ko no SilverFast - labāk Multi-Exposure - tas noskanē 2x parastā un vēl 1x infrasarkanajā režīmā - rezultātā krāsu dipiem/negatīviem putekļi un skrāpējumi kā nebijuši, uz melnbaltajiem gan nedarbojas)- tiesa, tavam skanerim tikai tikai 6.6 versija un Vistai (bet esmu gandrīz pārliecināts, ka derēs arī uz W7).

 SilverFast ir viltīgi izdomājuši - katram skanerim speciāls softs - es nopirku savam Reflecta 7200, ir arī Epson Perfection Photo - softs tādu neredz, vajag tieši priekš Epson - tā kā ja kādam rodas interese - meklējam pēc ražotāja un skanera modeļa. Bet ir to vērts -  sevišķi versija ar autokalibrēšanu.

 

#Žak - ne jau no visiem kadriem var tādu kvalitāti izspiest - viss atkarīgs no oriģināla stāvokļa, ir arī bezcerīgi varianti - nē, nu ar milzīgu pacietību un laika patēriņu, labi pārzinot Photoshopu (uzskatu, ka pārzinu labi ja pa kādiem 20 - 30%) gan jau puslīdz ciešami sanāktu..

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
Žaks Noriss

Stāsts ir nevis par failu izmēriem, bet par to, cik lielu bildi var iegūt, kura redzama bez defektiem. Nav jēgas no 12MPix, ja jau uz 30% redzami graudi. Protams, neasu bildi baudāmu var iegūt mikroskopisku vai nekādu. 

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

 

 

kura redzama bez defektiem

 

Tīri apskatei un glabāšanai uz datora pietiek ar 10 mpix (3500 x 2700 vai kaut kas uz to pusi, no galvas neatminos) un tad jau tas ir ļoti daudz. Pats gan taisu parasti JPG ar aptuveni 2500 pix garāko malu, lai fails smuki sūtās e-pastos un maz vietas aizņem glabājoties, jo tāpat izejas materiāls tiek salikts fiziskās mapēs un numurēts. Kad vajag max kvalitāti izdrukai, tad arī ņem filmu un skenē vēlreiz. Krāsu dipi gan tiek skenēti augstākā kvalitātē (ap 13 mpix), iespējams, pat pārlieku augstā, jo tie pēc 20 gadiem vairs nebūs lietojami nekam.

 

Ja runājam par defektu redzēšanu, tad ir jāizšķir augstvērtīgs ISO 100 m/b negatīvs no 1980. gada krāsu dipa. Attiecīgi nebūs tādas universālas formulas ar megapikseļiem.

 

Uzskatu skenēšanu par klasisku mēģinājumu un kļūdu metodi. Sākumā visi skenē max izšķirtspēju un max DPI, bet reāli tādus parametrus var lietot kaut kādai midformāta filmai vai velns zina kam.

Link to comment
Share on other sites

...cik lielu bildi var iegūt, kura redzama bez defektiem.

  Īsumā - tikpat lielu, kādu kvalitatīvi, ar punkta gaismas avotu kopējot uz fotopapīra. Jo lielāks palielinājums un augstjūtīgāka filma - bet arī Foto 250 grauds būs vismaz 2x lielāks, kā ORWO NP 27 (kas ir ~ 350 ISO), par Kodak 400 nemaz nerunājot -  jo  redzamāks grauds. Starpība tikai tā, ka skanēto kadru apstrādājot , (vai ar Pro skaneri skanējot) graudainību var stipri samazināt. Vēl jau tas ka, piemēram 2 x 3 m bildi tu arī skatīsies no vairāku metru, nevis 50 cm attāluma, bet  uz 24" monitora pilnā izmērā - nekādu problēmu, ja vēl ņem vērā, ka analogajā foto grauds ir sinonīms plates šņākoņai analogajā audio :D. Bildei ir cits "smeķis" - arī tagad šad tad digitālajai bildei uzlieku graudu.

 Kas attiecas uz citiem defektiem un Mpix -  jo vairāk Mpix, jo lielākas iespējas kadrēt, uzlabot asumu, aizklonēt skrāpējumus u.c. defektus. Kā arī - skanēt kā tiff vai psd un tikai apstrādāto saglabāt jpg - lai izvairītos no papildus kvalitātes zudumiem.  Ja tomēr apstrādā jpg - tad tikai vismaz 16 Bits/Channel vai augstāk, - saglabāt jau var kā 8.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

 

 

SilverFast dod labāku rezultātu

VueScan automātiskie iestatījumi ir kaut kādi plānprātīgi. Bet ja ir talants sabikstīt manuāli, ko es neprotu, var panākt labu rezultātu.

Galvenais jau ka VueScan uz win8 spēj palaist tā laika labus skanerus, kas savādāk tiktu utilizēti. 

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Negribu par visiem 100 raiviic piekrist, jo digitālam foto arī ir grauds un ļoti smuks grauds, tikai jāizmanto ir RAW uzņemšana. JPG jau no fotoaparāta visu graudu sačakarē. Pēcāk RAW, DNG pārdzenot uz JPG arī var šo to saglabāt, tikai jāņem ir zema JPG kompresija.

Labots - Žaks Noriss
Link to comment
Share on other sites

 Ir jau ir, pie tam, kā varbūt esi piefiksējis - fotografēju gandrīz tikai RAW. Bet - tas grauds tomēr ir citāds - izmantojot softus, var uzlikt gan konkrētam ISO,post-602-0-64005900-1440068464_thumb.jpg

gan arī konkrēta ražotāja filmai atbilstošas nianses, pietuvinot bildi analogajam foto. Cits jautājums - cik bieži tas vajadzīgs - pats izmantoju ļoti reti, kaut iespēja ir - ar nopietnu mākslas foto nenodarbojos, tādēļ graudu vairāk izmantoju, lai "glābtu" kādu ne visai asu, bet citādi interesantu kadru - "noslēpj" radušos artefaktus un piedod retro smeķi.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...