Jump to content

Rūtera izvēle nelielam dzīvoklim un nelielam tīklam


kikiss
 Share

Recommended Posts

Nūģis un ņerga paņem tīklu teorijas grāmatu iesākumam, kaut vai CCNA R&S līmenī un izurbj to cauri.

Tad viņam būs pie kājas - tēpēlinks vai MT, Cisco vai HP, pie kājas kāds logo tai kastei, komandas un to izpilde tik atšķirsies, darbības principi nē.

Labots - Pirkss
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Pirkss

    5

  • evertons

    14

  • uldii12345

    7

  • Anonīms Alkoholiķis

    9

 

 

Tu saki "piemēram", bet neesi minējis modeļus. Varētu padomāt ka Mikrotik un TP-Link taisa tikai vienu.

Tā jau ir. Nopirku toreiz šo https://www.router.lv/product/362/lv/RB962UiGS-5HacT2HnT/ Pirms izvēles izdarīšanas sazvanīju viņus pa konsultāciju tālruni, teica, ka lētākiem modeļiem nebūs tik laba zona, šim komponentes uzticamākas... ieteica ņemt flagmani... izdevās viņiem mani apvārdot. Nu ir jau labs, sev nepieciešamo sakonfigurēju, pat vairāk... tik tās iespējas tur vēl simtiem, kuras man visdrīzāk neievajadzēsies... Joprojām man nav nevienas iekārtas, kas darbotos 5 GHz modē, nav pat bijusi iespēja to notestēt... ar laiku gan jau būs... Katrā ziņā bija interesanti, pat ļoti interesanti. Tagad viss stabili darbojas. Nopērc, sakonfigurē, aizmirsti... Skaisti, vai ne? Esmu, tā teikt, parasts lietotājs, kas paliek apmierināts par pirkumu. Jūs, profiņi, variet diskutēt, kas kurā situācijā pareizāk, optimālāk... gan jau arī manai situācijai atrastu citu piemērotu risinājumu. Starp citu, šeit pat forumā arī savus jautājumus pirms rūtera pirkšanas uzdevu, zinošo biedru ieteikumus arī ņēmu vērā.

Link to comment
Share on other sites

Betons jau izskatās baigi gudrais, he he, bet vai jēga no tā, ka forumā tik māk apkakāt "čaiņikus". Ne velti ir forums, kur tiek uzdoti jautājumi zinošākiem. Katrā ziņā, cik man bij nepieciešamas, pats sakonfigurēju un viss iet rūkdams. Paldies tiem, kas nežmiedzās ar info.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Cisco to Meraki nopirka, acīmredzot lai SMB segmentā nostiprinātos.

No iekšējām adresēm tām iekārtām var tikai pateikt veidu kā IP adresi dabūt un VLANu, ja vajag.

Pārējais caur mākoni. Ļoti vienkārša un intuitīva konfigurēšana caur mākoņa web gui.

Labi der maziem kantoriem, kurus apkalpo attālināti, jo iekārta uzreiz ir mākonī, nav jādomā kā organizēt attālināto piekļuvi lai konfigurētu.

Mākonī saveido klientu tīklus, var dot citiem pieeju, konkrēti norādot kurām iekārtām var tikt klāt.

VPNs (gan starp 2 Meraki iekārtām, gan arī priekš klientiem) organizējas burtiski ar pāris klikšķiem.

Ārkārtīgi ātri restartējas pie firmware apgreidiem. Visiem svičiem ir PoE. Rūteris/firewalls (MX64) darbojas arī kā wireless kontrolieris.

 

Tikai, ja nesamaksā to abonēšanu, pēc 60 dienām iekārta aiziet ciet. Cipars gan būs virs MT līmeņa.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Iebakstiet kādu no lētā gala rūteru firmu/modeli pirkt {+/-50 eiro makā}, lai būtu gigabit un ac atbalsts, un vai dd-wrt softu būs iespēja uzstādīt?

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

(RB952Ui-5ac2nD) MikroTik RouterBoard AP hAP ac lite - bet nav gbit tikls.

 

(RB962UiGS-5HacT2HnT) hAP ac with power supply and case (RouterOS L4), International version - ar gbit, bet daudzdargaks (apt 100e).

 

Paskaties pats kas ir seit - eurodk.lv pie mikrotik, ubiquiti.

Labots - Anonīms Alkoholiķis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

INTRASERVERNET

Lietoju joprojaam Mikrotik hAP AC Lite. Lai gan nav gigabit tiikls, bet lokaali caur Wifi esmu starp datoriem paarsuutiijis ~90Gb datus un tas viss tika veikts kaut kur 20min. Tas prieksh taada apjoma nav ilgi wifi tiiklaa. Kaa kopsh iegushanas ir sakonfigureets, taa vairs nav aiztikts. Bet viennoziimiigi saakums buus gruutaaks iesaaceejam iestatiit. Bet vismaz Quick Setup man liek domaa, ka ar to buus ok. Seit forumaa ir dazhi cilveki kas padaliisies ar info un palidzees ja nav kas skaidrs.

Link to comment
Share on other sites

Ja jau te uzpeldēja meraki. Devaiss ir konkurētspējīgs, ļoti viegli lietojams.  Tad jāzin, ka viņiem šobrīd nav bokša, kas integrē router/fw+wifi funkcijas (tā nav slikta lieta, bet jāņem vērā)
Nākamā lieta, kas LV var būt nepieņemama, ka lietojot - jābūt aktīvai cloud licensei. Ja to nenopērk, tu devaisus nevari konfigurēt.
3šais, kas man pamatīgi pagaidām pietrūkst - ir ierobežotas manipulācijas ar adrešu translācijām. (kopumā nav piepičkāts ar dafiga fīčām, kas ir gan labi, gan slikti).

Vai pirkt? Ja funkcionalitāte pietiek - noteikti jā.

Labots - hero
Link to comment
Share on other sites

Nopirkt iekārtu un tad vēl maksāt par iespēju viņu konfigurēt???

 

Un vēl tādu apčakarēšanu kāds var ieteikt?

Link to comment
Share on other sites

ronalds_ nav iespējams konstruktīvi oponēt cilvēkam, kurš tālāk par MT nav redzējis :(

Labots - hero
Link to comment
Share on other sites

Vēl reiz izlasām tēmas nosaukumu "Rūtera izvēle nelielam dzīvoklim un nelielam tīklam".
Mazas mājas tīklam pat Mikrotik tā īsti nav vajadzīgs (pat neskatoties uz to, ka cena tiem nav augsta), kur nu vēl tādas specifiskas iekārtas, kurām par iespēju to konfigurēt ir jāmaksā abonēšanas maksu.

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Vismaz neprasa abonesanas maksu par katra ethernet porta izmantosanu un wlan savienojumu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mikrotik 951 lietoju, nesūdzos...
  +1 Mikrotik
Link to comment
Share on other sites

Es tomēr apgreidojos uz jaunāku tplinku, jo kolēğis paņēma mikrotiku, paskatījos uz konfigurācijas interfeisu un sapratu, ka manas zināšanas ir pa īsu un būs jātrobelē paziņas admini vai jāprasa šeit ko un kā darīt. Labāk jau pats un pa vienkāršo. :)

Link to comment
Share on other sites

Nopirku RB952Ui-5ac2nD, jā nav 1gbit, bet uz "sitiena" pietiks. Priekš tās cenas, labs aparāts.

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

@@Kona69, snukurins ieteiktais TP-Link Archer C2 perfekti atbilda Tavām prasībām. Bet nu MikroTik ir laba manta, par to šaubu nav. Acīm redzot, Gigabit Tev nebija tik svarīgs... :)

 

nav iespējams konstruktīvi oponēt cilvēkam, kas...

...nesaprot, ka dārgs profesionāļu liela mēroga tīklu risinājums ir pilnīgi neadekvāts viena dzīvokļa, mājas un citu mazu tīklu scenārijos. Un vispār jau cilvēki ir dzīvas būtnes, tādēļ jālieto saiklis "kurš" nevis "kas".

Labots - Inspektors Caps
Link to comment
Share on other sites

Es privātmājā jau vairākus gadus lietoju Asus RT-AC66U. Toreiz cena bija virs 100 EUR. Praktiskie labumi sekojošie: ir divi WiFi tīkli, viens mājas, otrs viesiem. Tas tādēļ, lai viesi netiek pie mājas servera - fotogalerijas u.c. informācija. 

Bērni vēl mācas jaunākajās klasēs un viņu telefoni ir bez patstāvīgā interneta pieslēguma (mēs esam ļaunie vecāki, kuri spiež lasīt grāmatas). rūtera konfigurācijās ļoti viegli var uzstādīt katras ierīces (telefoni, planšetes) piekļuves laikus. Man salikts, ka bērniem internets pēc 21.00 atslēdzas. Var salikt katrai nedēļas dienai dažādus darba laikus.

Un vēl šai iekārtai ir liels darbības rādiuss - var vadīt mājas multimediju sistēmu no tālākā dārza stūra. 

Pret uzlaušanu aizsardzības nekādas nav, paziņa datorists ātri pieslēdzas bez parolēm. Bet manā gadījumā nav ko zagt, tādēļ neiespringstu.

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

 

 

Praktiskie labumi sekojošie: ir divi WiFi tīkli, viens mājas, otrs viesiem.

Ar MikroTik vari sataisīt kaut veselu čupu Wi-Fi tīklu. Starpcitu, guest tīkls tagad ir arī TP-Link TL-WR1043ND un, protams, arī jaunākajiem Archer modeļiem.

 

 

 

Bet manā gadījumā nav ko zagt, tādēļ neiespringstu.

Tā domāt ir muļķība. Var, piemēram, caurām rūteru firmwarēm vai rūteriem ar defaultajām konfigurācijas parolēm uzkonfigurēt DNS serveri uz kaut kādu savu. Līdz ar to ir iespēja jebkuru mājas lapu, ko iekārtas Tavā tīklā ver vaļā, palaist caur saviem serveriem un, piemēram, savākt paroles, lietotājvārdus, e-pasta adreses utt. Ir iespēja komandēt un mēģināt uzlauzt Tavus aparātus. Ja netiktu iekšējā tīklā, tad to nevarētu.

 

 

 

Pret uzlaušanu aizsardzības nekādas nav, paziņa datorists ātri pieslēdzas bez parolēm.

Nekādu mistisku "aizsardzību" arī nevajag, tikai normāli jānokonfigurē Wi-Fi drošība.

  1. Autentifikācija: WPA2-Personal (ne pirmais WPA vai, pasagr dies', WEP)
  2. Kriptēšana: AES (bez TKIP)
  3. Normāla parole ar vismaz 8 simboliem no lielajiem, mazajiem burtiem un cipariem.
  4. Izslēgts WPS (Wi-Fi Protected Setup).

Tik vien tā darba...

Link to comment
Share on other sites

Litrs vairāk pa audio topikiem rosās... Bet ja nu Litrs dzīvo tālā viensētā, tad savi 10% taisnības viņam ir.

Link to comment
Share on other sites

INTRASERVERNET

Ja runa visparinaati par ASUS routeriem, tad jaasaka ka viennoziimiigi, tikai labu var teikt. Pats savu laiku lietoju ASUS RT-AC68U. Konfiguresana bija vienkarsha, saprotama. Varetu teikt ka ar standarta firmware vareja loti daudz izdariit. Atbalsta USB LTE/4G/3G utt doungle. Un standarta firmware straadaaja ljoti stabili. Maajai viennoziimiigi varu rekomendeet. Ja liekas, ka par iistu konfigureshanas iespeejas, tad var uzlikt Merlin firmware, vai Tomato ar loti plasham iespeejaam. Jaunaks modelis ASUS RT-AC87U nu jau naak ar liekiem sudiem, kaa iebuuveeto antivirusu routeri utml., bet tajaa pashaa laikaa ar atspejotam dazhaam iespeejaam, kas bija ieprieksheejaa modelii. Taa teikt vilshanaas jaunaakas paaudzes asus routerii.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

INTRASERVERNET

Nnoname, es gaidu tavu zinosho viedokli par ASUS vai citu razhotaaju. Kaut vienu sakariigu ierakstu esi shajaa sadaljaa ierakstiijis?

Link to comment
Share on other sites

Biju paņēmis lētā gala Asus rt n13u un dikti jau nu gļukoja un bieži bij jāpārstartē, tad jau pat lētie tplinki ir labāki.

 

7565-4.jpg

 

Čomam gan ir pāris gadi dārgā gala Asus (modeli neatceros), nesūdzas.

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Kā maksā, tā strādā...

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Ja godīgi, nesaprotu kāpēc parastam userim ir jāiesaka Mtik, kuru konfigurēt parastam mirstīgajam ir problēmas.

 

Paspārdīšu vecu tēmu, bet esmu nonācis Rubb minētajā situācijā.

 

Ir Mikrotik hap lite.

Ir problēmas (līkas rokas) ar wi-fi palaišanu, wifi ir aktīvs, bet nets pa to neiet, caur lokālo tīklu viss strādā, kur ir problēma nesaprotu (saprotu, ka roku leņķis, bet iztaisnot neizdodas).

Manas darbības, caur ātro uzstādīšanu izvēlos home ap dual,

Ports man ir 1 no kā automātā rūteris saņem adreses,

wi-fi testā atstāju bez paroles,

sarakstīju visas iekšējās adreses un ieliku atzīmi, ka ir DHCP serveris, adrešu diapazonu ar norādīju, kā jau minēju, LAN pa tiešo iet, bet wi-fi ni un ni. Ir kāda nojausma kur problēma?dažādas youtube video pamācības mēģināju, neizdevās. 

 

Problēmu atrisināju pats - resetoju tiki pašus wi-fi adapterus un aizgāja.

 

Atvainojos par savu izrādīšanos no paša rīta  :sorry:

Labots - AVilks
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...