Jump to content

Maģistra studijas RTU


Pillow
 Share

Recommended Posts

Sveiki!

Vēlējos uzzināt, varbūt kāds no jums ir izvēlējies RTU maģistra studiju programmu Datorsistēmas? Ja jā, tad vēlams specificēt, kuru no novirzieniem Tu izvēlējies (akadēmisko/profesionālo). Kopumā interesē, vai šīs studijas ir tā vērtas un kādas par to ir atsauksmes.
Šāds apraksts ir pieejams publiski par konkrēto studiju programmu.

"Ir trīs specializācijas virzieni: datorsistēmu projektēšana; lietišķo datorsistēmu programmatūra; lietišķās datorzinātnes. Galvenie obligātie priekšmeti: intelektuālo sistēmu projektēšanas metodes; datorsistēmu projektēšanas rīki; lietišķā datorgrafika; lietotāja adaptīvā interfeisa programmatūra; vizuālā programmēšana; moderno programmēšanas KARJERA valodu praktikums; CASE rīki datu bāzu projektēšanā; programmatūras izstrādes tehnoloģiskie līdzekļi. Katrai specializācijai ir atšķirīgi obligātās izvēles priekšmeti."

Teksts paņemts no RTU bukleta par augstākā līmeņa studijām 2015./2016.gadā: links

Personīgi vēlētos iet uz LDK novirzienu (īsti nesaportu, kurš no trīs specializācijas virzieniem tam atbilst).Tekstu būtībā ieliku tikai tāpēc, lai kāds kurš to ir mācījies varētu atsvaidzināt atmiņu par dažiem priekšmetiem, kādi ir pieejami. Būtu labi, ja kāds izteiktu savu viedokli arī par konkrētiem priekšmetiem.

Būšu pateicīgs par jebkādu sniegto informāciju, jo personīgi nav neviens pazīstams, kurš būtu mācījies šajā studiju programmā.

Paldies!

Link to comment
Share on other sites

Sveiks/-a

 

Paskaties arī informāciju, kas ir pieejama pašas RTU mājas lapas studiju programmu datubāzē - https://stud.rtu.lv/rtu/vaaApp/sprpub. Tur uzreiz redzu informāciju saistībā ar Datorsistēmu programmas profesionālajām studijām - ir atšķirīgs studiju ilgums atkarībā no tā vai nāc no akadēmiskajiem vai profesionālajiem bakalauriem.

 

 

Katrai specializācijai ir atšķirīgi obligātās izvēles priekšmeti. Studiju programmas īpatnība ir tā, ka tajā uzņem studentus gan ar profesionālā bakalaura, gan akadēmiskā bakalaura grādu. Pēdējiem studiju ilgums ir 2,5 gadi un programmas apjoms 104 kredītpunkti, jo 42 kredītpunktu apjomā ir jāapgūst profesionālās sagatavotības priekšmeti un jābūt ieskaitītai praksei. Studiju noslēgumā ir jāizstrādā maģistra darbs (20 kredītpunkti), lai iegūtu profesionālā maģistra grādu (studentiem ar programmatūras inženiera kvalifikāciju), vai maģistra darbs ar projekta daļu (studentiem ar akadēmisko bakalaura grādu), lai iegūtu programmēšanas inženiera vai sistēmanalītiķa kvalifikāciju, kas atbilst 5. kvalifikācijas līmeņa standartiem.

 

Kad pats nonācu pie izvēles par maģistra studijām (pats izvēlējos Informācijas Tehnoloģiju programmu), tad galvenā izvēle man bija saistībā ar studiju ilgumu - izvēlējos profesionālos maģistrus ne tikai tādēļ, ka reāli tiec pie svarīgākajām zināšanām prakses laikā, bet arī tādēļ, ka faktiski mainās skolas solā pavadītais laiks - profesionālajās studijās tas ir mazāks, lai arī kopumā pašu studiju ilgums (pirmā skolas diena līdz diplomam) akadēmiskajās studijās ir īsāks.

Labots - Zinchux
Link to comment
Share on other sites

Ok, paldies par atbildi. Par profesionālo un akadēmisko studiju ilgumu es zināju (to, ka mainās studiju iligums atkarībā no iepriekš izvēlētajām bakalaura studijām). Bet paldies par informāciju. Kopumā piekritīšu, ka profesionālās studijas, manuprāt, ir noderīgākas, jo faktiskais laiks, ko sanāk pavadīt 'skolas solā', kā jau atzīmēji, ir īsāks nekā tad, ja izvēlas akadēmisko virzienu, kas lielā mērā saistāms ar praksi.

Varbūt vari kaut ko pastāstīt par Informācijas Tehnoloģiju programmu? It kā nav mērķis uz to doties, bet kas zin, iespējams ieinteresēsi mani vai arī kādu citu lasītāju. :)

Link to comment
Share on other sites

es tur pabeidzu profesionālos maģistrus datorsistēmās (sistēmanalītiķis)- pārgāju no  bakalauru IT - kopumā ir ok un nenožēloju arī ka pārgāju. daudz kas pārklājas pēc būtības, IT vairāk varbūt orientējas uz projektu vadību, datorsistēmas uz veidošanu - sistēmanalīzi, izstrādi.

bet manuprāt viss atkarīgs no paša - ja orientējies uz kodēšanu,  tad daudz pašam jāpraktizējas, neatkarīgi no virziena, tāpat arī ar projektu vadību , sistēmlīķi, maketētāju vai automātiku.

gatavs produkts neiznāks ne no viena  - vienkārši jāizlemj, kura virziena tēmas tuvākas

Link to comment
Share on other sites

IT pabeidzu maģistros, akadēmiskajos, IT: https://stud.rtu.lv/rtu/spr_export/prog_pdf_lv.50

 

Īsumā - skatoties uz studiju programmas plānu, liekas baisi daudz. Bet tur ir vairāki bloki, no kuriem kopā sanāks vairākas tēmas, kurās zināsi, ka tāda lieta ir, bet pielietot diez vai varēsi uz sitiena. Tik vien kā redzesloku paplašināsi, ka ir tādi BizTalk, Axapta, Rockwell Arena - ka nav viss jāmauc iekš PHP, ja gribi realizēt, bet ir lietas, kas jau ir gatavas un atliek izmantot.

 

Ir Grabja kursi - ja uz tiem tiec, tad viens no retajiem sakarīgajiem pasniedzējiem.

Ir blablabla kursi no katedras vadītāja (NE grabja, bet cits bija - ilggadējais, kurš savulaik ar Masu Apkalpošanas Sistēmām kā neparastu lietu zīmējās, bet no kā IT jēgas maz)

Ir kaut kāda simulācija utml kursi, kas 90-tajos gados bija baisais sasniegums, bet tagad turpina to mācīt.

Ir obligātie Eiduka Oracle kursi, kas BŪS jāiziet. Kopā ir 5 vai 6 semestri, no kuriem pēdējie ir maģistros. Tad nu mācīsies lietot View'us, materializētos view'us, trigerus, kaut kādas PL/SQL procedūras. Un finālā - sataisīsi "intelektuālo datu bāzi", kas mēģinās, teiksim, patstāvīgi risināt tipveida uzdevumus.

Ir mazliet matemātikas tipa lietas,bet ne augstākā - pie vienas vecas, stingras pasniedzējas, kurā jārēķina kaut kas piņķerīgs, novērtējot riskus utml. Bet pavelkams.

Ir kaut kas no ekonomikas - nu tur ar Excel solveri jāpadarbojas būs, nevis kaut kas no teorijas jākaļ.

 

Tie kursi, ko aptuveni atceros:

 

1 DPI551 Objektorientētā sistēmanalīze 3.0 <-- UML diagrammas

2 DOP513 Datu noliktavas projekta vadība 2.0 <-- Grabja kurss, interesantas lietas stāsta, praktiskais pēc tam.

4 DSP424 Lielās datu bāzes 3.0 <-- Eiduka Oracle kurss, no kura nekur neaizbēgsi nevienā novirzienā DITFā.

9 DOP407 Restrukturizācija un izmaiņu vadība 3.0 <-- fikņa un blablabla kurss, pietiek 1x aiziet uz LU EFV bibliotēku un izlasīt dažus rakstus lai saprastu, kas tas ir.

15 DOP465 Uzņēmuma resursu plānošanas sistēmas 3.0 <-- Grabja kurss ar Axapta

 

LU maģistri nav diži labāki - arī tur ir novecojušas lietas maģistros, bet vismaz Web/Java programmēšana ar testēšanu ir augstā līmenī.

 

Īsumā - ja vien neizdodas atrast kādu ļoti specifisku novirzienu, tad maģistri pa lielam ir redzesloka paplašināšanai "arī tādas lietas ir pasaulē", kura gaitā ir jātiek cauri čupai lietu, kas tev paplašinās redzesloku, bet pielietojuma ikdienas darbā droši vien nebūs.

 

LU bija profesionālās studijas sestdienās - kolēģis gāja, teica, ka daudz sakarīgākas.

Link to comment
Share on other sites

Paldies par atbildēm! Rokij, varbūt vari nedaudz par pašiem priekšmetiem kaut ko pastāstīt? Tīri interesē, uz ko tiek orientēts, piemēram, Tevis izvēlētais novirziens (ko māca, kas šķita ļoti labs un kas ne tik)?

 

Usver, vienīgais, kuru no Tevis pieminētajiem pasniedzējiem es zinu un kurš man kaut ko ir mācījis, ir Eiduks. Nevarētu teikt, ka bija slikti. Protams, dažas lietas var uzlabot, bet kompumā bija ok. Par datu bāzem, manuprāt, pietiekami daudz viņš izstāstīja tajā laika periodā, kas viņam bija sniegts. Protams, ir arī interneta resurss, kur var atrast interesantas lietas, kas saistītas ar datu bāzēm. Attiecīgi par LU, daži studiju biedri arī atzīmēja, ka viņu paziņas domā, ka LU tomēr maģistri ir augstākā līmenī nekā RTU. Tāpēc pagaidām vēl mētājos starp LU un RTU. It kā sliecos vairāk uz RTU, jo tomēr es apmēram zinu, ko no katra pasniedzēja var sagaidīt un kāds ir pasniegšanas stils.

 

Kopumā, cik apmēram ir priekšmetu pa 2/2.5 gadiem? Īsti nevaru saprast no tās informācijas, kas ir manā rīcībā. It kā ir tie dažādie novirzieni tieši Datorsistēmu studiju programmai, bet kopumā priekšmetu skaits man sanāk vai nu 16 vai arī 9 (atkarībā no tā, kā skaita).

Link to comment
Share on other sites

 

 

Restrukturizācija un izmaiņu vadība 3.0 <-- fikņa un blablabla kurss

Jā, tikai pēc tam tāds tiek pa vadītāju, un brīnās, ka pēc restrukturizācijas puses darbinieku pamūk 

Link to comment
Share on other sites

Protams novērtēju Tavu viedokli ju, bet kā būtu, ja šī diskusija būtu bez apvainojumiem vai kā tamlīdzīga? :)

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...