Jump to content

Nokavējuma procenti


indipuk
 Share

Recommended Posts

PTAC mājaslapā ir izlikts pdf "Vadlīnijas par nokavējuma procentu un līgumsoda piemērošanu ar patērētāju noslēgtos līgumos saistībā ar 2013. gada 4. jūlija grozījumiem Civvillikumā"

Tur ir rakstīts ka nokavējuma procenti nedrīkts pārsniegt līgumam piemēroto aizdevuma likmi un papildus ne vairāk kā 18% gadā (0,05% dienā) kopsummu. Pretējas prakses gadījumā PTAC līguma noteikumus vērtēs kā netaisnīgus saskaņā ar PTAL 6. panta trešo daļu.

 

Ko tas nozīmē praksē ja tie nokavējuma procenti līgumā ir lielāki gan par 0.05% dienā gan par aizdevuma likmi? Tām PTAC vadlīnijām jau nav nekāds likuma spēks. Vai var izspiest mazākus procentus?

Labots - indipuk
Link to comment
Share on other sites

Nu es neesmu konkrētās ņēmējs, viņai tur jau ir nokavējums cik saprotu pāris mēnešus, tākā jautājums pašlaik par konkrēto summu ko ir tiesīgi pieprasīt parādniekam, nevis maksāt/nemaksāt. Un parādnieka iespējām to summu apstrīdēt. Atšķirība starp "PTAC vadlīniju" 0.05% dienā un to kas rakstīts līgumā visai iespaidīga.

Labots - indipuk
Link to comment
Share on other sites

 

 

tākā jautājums pašlaik par konkrēto summu ko ir tiesīgi pieprasīt parādniekam
Tam jabūt līgumā. Bieži vismaz agrāk bija tāds vārds,kā līgumsods,kas negāja zem kavējuma naudas ko aprēķina procentos.

  Tapēc censties maksāt laikā,ja ar nesanāk tad nomaksāt tos procentus. Ko baigi pierādīt un apstrīdēt ļoti grūti,jo līgumi jau tagad diezgan pārdomāti sastādīti no viņu puses(protams ,ja summa nav ļoti liela). Nav kā pirms gadiem 10 ar ātrajiem kredītiem. :)

Link to comment
Share on other sites

Ja kāds savas muļķības pēc ir sasaistījies ar ātro kredītu kompāniju, tas labākais ko te var ieteikt ir atdot visu parāda summu ar soda procentiem un palūgt kādam lai saliek uz mājas datora un telefona filtru, kas neļauj ātro kredītu lapām pieslēgties  - lai nākotnē šādas kļūdas neatkārtotu. 

 

Nē nu protams var mēģināt tiesāties par nesamērīgiem aizdevuma/kavējuma procentiem, bet baidos ka tas būs krietni dārgāk! 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Daudz neprātīgāk par ātrajiem kredītiem Latvijas neprognozējamos apstākļos manuprāt ir ņemt kredītā nekustamo īpašumu uz 25 vai vairāk gadiem.
 

 

Piekrītu, tomēr dotajā momentā eiribor likmes ir smieklīgi zemas - 3 mēnešu 0,002% pastāv iespēja pa lēto aizņemties!

Link to comment
Share on other sites

Nokavējuma % patiesībā ir štrunts, jo viņus regulē Civillikums. Nāvējošs ir līgumsods, jo viņam nav ierobežojumu, un ļoti bieži līgumsodi krietni pārsniedz pamatsummu+%+kavējuma % kopā ņemot

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...