Jump to content

Uz kurieni var iet mācīties?


sandis1991
 Share

Recommended Posts

Labdien.

Man būtu šāda problēma mācos par IT speciālistu, bet skolā neko nemāca uz to pusi vēlētos apgūt kādas pamat zināšanas lai varētu uzsāk darbu šādā jomā.Varbūt jūs varat ieteikt kādu kursus uz kuriem var aiziet pamācīties lai varētu uzsāk darbu šādā jomā.

Link to comment
Share on other sites

sandis1991

A kas patreiz ir pieprasītākais un no kā labāk ir sākt?

Labots - sandis1991
Link to comment
Share on other sites

 

 

bet skolā neko nemāca uz to pusi
Kad iesniedzi dokumentus skolā tad solīja mācīt? Jeb ne tai profesijā trāpīji?
Link to comment
Share on other sites

sandis1991

Ka iesniedzu dok teica ka mācīs un viss būs ok, bet tagad visāda priekšmeti tikai ne smakas pat no it jomas.

Link to comment
Share on other sites

Kas tā par tādu iestādi?

Link to comment
Share on other sites

sandis1991

Tāpēc tāds muļķīgs jautājums visur kur skatos uz IT prasa pieredzi vai vismaz pārzināšanu, bet mums neko nestāsta un vēlētos uztināt ko iesaka kur ir būts un kur ir kāda jēga iet jo zinu ka ir daudz un visādi...

Link to comment
Share on other sites

Stipras aizdomas, ka tēmas autoram nav izpratnes par to, kur un kādā veidā mācāmie priekšmeti tiek pielietoti IT jomā. Tā pati augstākā matemātika ir pat ļoti vajadzīga, lai spētu arī sarežģītākus uzdevumus risināt. 

 

Jau neskaitāmas reizes esmu teicis, ka daudzi nākotnes profesiju zīmē no nepareizā gala (kur daudz maksā, kur nekas nav jādara utt.). Jāsāk ar to, kas patiešām interesē, padodas un tad var kalt lielos plānus. Tak filologs vai dzejnieks par programmētāju nekad netaps, kaut miljonus par to maksās. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

sandis1991

Par matemātika un tādiem priekšmetiem neko nesaku bet tas pat nav, iet runa par psiholoģiju un par visādām lietvedībām un vel tam līdzīgām nodarbībām.

Link to comment
Share on other sites

 

 

iet runa par psiholoģiju un par visādām lietvedībām un vel tam līdzīgām nodarbībām.

 

...toties tur acīmredzot daudz meiteņu...

 

Sorry, piektdiena tuvojas. 

Link to comment
Share on other sites

Psiholoģiju vajag, lai varētu runāt ar cilvēkiem un strādāt komandā, jo dīvaiņi-ģēniji parasti netiek tālāk par frīlanceriem vai IT speciālistiem kaktu kantoros. Lietvedība biznesa pasaulē ir ļoti izplatīta un ļoti vēlams zināt pamatus, lai būtu nojausma, kas ir rēķins, kas ir noliktava utt. 

Link to comment
Share on other sites

sandis1991

Es varbūt kļūdos man mācību ilgums ir 2 gadi ja 6 mēnešos no it ir bijis apmācība kā strādāt ar wordu un exeli. un no šī laika ir jāņem vērā ka prakse ir 3 mēneši un kursa darbam ir pēc tam jāizveido tad ko mācīties ir palicis aptuveni 5 mēneši ja nodarbības ir 3x nedēļā ko var iemācīties ja pat vel nav matemātikas un nekādu līdzīgu priekšmetu.

Link to comment
Share on other sites

Reti, bet piekrītu biedram kroop.

Gan droši var iet bez nekādām priekšzināšanām uz kādu programmēšanas programmu augtskolā un paralēli pašrocīgi apgūt programmēšanu.

 

Viens bijušais kursa biedrs reizē ar mani pabeidza RTU studiju programmu Finanšu Inženierija.

4. kursa sākumā saprata, ka tas galīgi nav priekš viņa un ka turpmāk dzīvē vēlas nodarboties ar programmēšanu (bija jau visai lielas noslieces uz programmēšanu arī iepriekš).

Pēdējā kursā paralēli studijām hardkorā mācījās Objective C un beigās arī SWIFT, lai varētu programmēt priekš Apple operētājsistēmām (iOS, OS X).

Principā uzreiz pēc studiju beigšanas atrada darbu kā iOS programmētājs. No sākuma kaut kādā mazā šarašņiku kantorī, tagad jau lielākā un pazīstamā uzņēmumā.

Ja ir pareizās noslieces, tad teju vai vienalga par ko tu izmācies. Protams, ja kādreiz būs vēlme arī kādu valsts projektu noķert, tad gan būs nepieciešams atbilstošs papīrs.

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Autors var iemest mācību plānu?

 

Augstskolās (bakalaurā) ir dažādi bloki:

 1) smadzeņu padarbināšana - matemātika, fizika

 2) pielietojamie kursi - datu bāzes, programmēšana (vismaz 2 dažādas valodas - vēlams, Java/C#/C++, nevis tikai Pascal/QBasic)

 3) taustāmie kursi - linukši, tīkli, datora salikšana

 4) IT teorijas kursi - projektu vadība, UML, algoritmi

 5) blablabla kursi - psiholoģija, angļu valoda, ētika. Esmu gana daudzās skolās mācījies lai zinātu, ka psiholoģiju pasniegt tādā līmenī, lai no tās būtu jēga - tā ir utopija. Visur esmu redzējis tikai blabla līmeni, ko ķeksītim ielikuši, lai kādai pasniedzējai/pasniedzējam būtu darbs + lai "mācību programma izskatītos vispusīga". Saskarsmi māca Latvijā viena neliela auguma, slaidiņa tāda un eleganta pasniedzēja nu jau ap 45..50, kura tam visam nopietni pieiet. Divās savās skolās dažādos Latvijas galos esmu redzējis, ticu, ka apkalpo vēl bariņu. No viņas ir jēga, jo viņa nevis nobubina no lapiņas, bet ar katru individuāli parunājas un iekustina.

Viesturs Reņģe vēl var atnākt nolasīt kādu nodaļu no savas grāmatas, bet jēga no tā maza.

 

Lūk, paskaties uz savu mācību plānu un padomā, kas no tā ir pārstāvēts. Ja iztrūkst programmēšanas/datu bāzes/administrēšanās/datoru jaukšanas/tīklošanas, tad sūtīki. 2 gadi izklausās pēc pirmā/otrā līmeņa prof.izglītības, un labā skolā tur vajadzētu būt visam pārstāvētam (ar saīsinātu matemātiku).


 

 

programmēt neviena skola neiemācīs, vai nu tev fiška rubī, vai nerubī.
 

 

Nu man iemācīja. Skola piespiež uztaisīt praktiskos darbus, gluži kā piespiežot iziet autokursus.

 

Vai tu saproti, kas tas ir un iepatīkas, vai arī tu tizlojies un tev aiz žēluma ieliek 4nieku un palaiž ar ieskaiti vai arī atsūti kādu savā vietā (pērc praktiskos) - tā tava darīšana. Bet rezultāts - tev ir bijusi iespēja.

Kāds auto aizmirsīs uz visiem laikiem, kāds kļūs par šoferi, kāds aizvedīs iereibušus draugus uz mājām reizi pusgadā. Bet viedokļus "skola neiemāca programmēt" parasti dzirdu no samoučkām, kas sprauslo par izglītību kā tādu :)


Svarīga lieta - vai skola kā pirmo valodu paņem tādu, kurā pēc tam arī bez cikliem utml lietām var arī kaut ko interesantu uztaisīt, "savu exe failu" un vēl ar GUI kaut ko, nevis tikai "melno, šausmīgo logu". C# tas tā ir, C++ arī var, bet iesācējam piņķerīgi, Java - jāizvēlas kāds konkrēts freimvorks (nu kaut vai mobilajiem Android vai desktopam Swing), Pascal - tikai ja uz Delphi pārslēdzas.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nu man iemācīja.

Pildīji tikai augstskolā uzdotos praktiskos darbus, mācījies tikai apskatīto un eksāmeniem nepieciešamo teoriju un pēc augstskolas beigšanas iznāci jau kā programmētājs, kas ir derīgs darba tirgum?

Link to comment
Share on other sites

Par IT speciālistu kļūst, nevis izmācās.

 

Nepaies ne 10 000 stundas (tik vajag, kļūtu par ekspertu jebkādā jomā) praktiski darbojoties un būsi IT speciālists.

 

Labākais ko no izglītības iestādes vari sagaidīt ir:
- Ievads nozarē (visādas matemātikas, programmēšanas pamati, izpratne kā IT ir saistīts ar visu pārējo pasauli, utt)

- Vispārīgas un dzīvē noderīgas lietas (filosofija, projektu vadība, izpratne par grāmatvedību, lietvedību utt..)

- Kontakti. Visdrīzāk savu nākamo sievu, draugus uz mūžu, biznesa partnerus, mentorus sastapsi universtitātē. 

- Prasmi sistemātiski strādāt - celties 6:00, braukt uz lekcijām, 15:00 uz darbu, 21:00 uz ballīti, 1:00 mājās, paspēt sagatavoties nākamajai dienai.. un tā katru dienu.

 

Pēdējās divas lietas ir vissvarīgākās. Visu pārējo var iemācīties sēžot joutube.

 

Atbildot uz jautajumu: LU, RTU vai Ventspils augstskola 

Labots - Eric
Link to comment
Share on other sites

itanium: Es mācījos Ventspilī, kurā nebija darba piedāvājumu studentiem kā tas bija Rīgā, līdz ar to man grūti novērtēt, vai es būtu derīgs tirgum, sākot strādāt kādā 2..3. kursā. Kā junior - pilnīgi noteikti ar atliektiem galiem.

 

Bet jā, skolā bija BAAAAAIGI forši tas, ka uzdeva kursadarbus. C++ viens semestris pamatu apgūšanai, bet otrs - kaut kam vēl + praktiskā darba taisīšanai. Tieši tad arī taisīju un ķimerējos, lai sanāktu foršs praktiskais darbs (Win32 API, pēc tam MFC) ar GUI.

Tad bija C# kurss, kurā arī vispirms pamati un pēc tam - vai nu eksāmens vai "uztaisiet tādu-un tādu programmu". Kur liksies - jātaisa, jāorganizē kods, jātaisa kaut kas, ko pēc tam uz darba intervijām vari aiznest un nav kauns parādīt.  

Tad bija web kurss ar HTML/PHP pamatiem, kur es pat neatceros, kā dabūju ieskaiti, bet pēc tā uztaisīju pirmo maksas darbu - uzskaites sistēmu iekš PHP. Pēc tam stājos darbā un programmējos bez nekādām tur junior atlaidēm vai priekšā mācīšanas.

 

 

Protams, es ķimerējos pats, krakoju programmiņas, eksperimentēju ar freimvorkiem, kas nebija skolas kursā (un arī nenoderēja, piemēram - Delphi, Qt, Win32 API, tas pats MFC), kas paplašināja redzesloku, bet nu fakts kā tāds - pirmo maksas darbu lai uztaisītu, man nebija jāiet kursos vai jāprasa kādam palīdzība. Cita lieta, ka uz tolaik jaunas, nezināmas augstskolas diplomu Rīgā skatījās ar aizdomām un Exigen/IT Alise paziņoja, ka "vakanču šobrīd nav, iztiksim ar esošajiem resursiem". Bet nu citā vietā ar bakalauru kabatā tiku un izrādījos ļoti labs darbinieks. Skola iemācīja, ka uztaisīt var milzīgi daudz, pat ja sākumā tēmu nepārzini nemaz. Jārok tik.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Manā laikā nebija forši. Atceros kā murgu veidojot DOS UI ar C++ un QBasic. Vienu lietu gan no tā esmu apguvis - vizuālās lietas taisīt ar vizuāliem līdzekļiem, nevis būvēt māju ar sērkociņiem.  

 

skolā bija BAAAAAIGI forši tas, ka uzdeva kursadarbus
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mežavec, pitonā ar gtk pat ļoti smuki taisās gui neizmantojot nekādus Glade failus vai gui editorus. 

 

Autor, paskaties sev apkārt tajā skolā un izanalizē savus kursabiedrus- ja ir cilvēki, kas grib rubīt fišku un paši ar kautko nodarbojās, tad socializējies ar tiem un dariet kautko produktīvu kopā. Savukārt, ja tādu cilvēku nav, droši meklē citu mācību iestādi. 

 

Un pilnībā nekas tev neliedz mācīties matemātiku un programmēšanu ārpus skolas.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...