Jump to content

Studijas virzienā Telekomunikācija / Enerģija un elektrotehnika


Ronalds21
 Share

Recommended Posts

Sveiki!

Īsi un konkrēti - ko jūs iesakiet.



Telekomunikācija / Enerģija un elektrotehnika

Varbūt kāds ir studējis kādā no šiem virzieniem?
Lūdzu. Iztāstiet kas un kā. Un arī kā pēc mācībām? Kurš ir izdevīgāks (protams enerģija), bet nu naudiņas ziņā.
Vienkārši ir tāda lieta, ka šie abi virzieni, manuprāt, ir diezgan atīstīti un atīstīsies gada simtiem, tāpēc par darbu nav jauztrācās pēc mācībām. Bet kurš būs labāks???

Paldies!
 
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Labāks būs tas, kur vislabāk zināšanas. Pieredze rāda, ka no filozofa vai basketbolista nekāds telekomunikāciju speciālists nesanāks. 

 

 

Bet kurš būs labāks???
 
Link to comment
Share on other sites

Rolands21, Tev pašam kāda interese ir par elektrību vai sakariem? Pareizi jau ju saka, vai galda lamppai štepseli esi kaut reizi dzīvē pieskrūvējis? Nu nevar tā iet macīties tikai tapēc, ka tad būs liela alga. Nekas tev nebūs, ja nav intereses par šo specialitāti. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Telekomunikācijās ir vairāk cilvēku kā vajag. Elektronikas speciālisti ir maz. Ja neesi gatavs mācīties matemātiku, tad neviens no šiem priekšmetiem tev nederēs.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

RTU nesen enerģētiķu programmai atņēma bakalauru. Gribi strādāt latvežīdo ? Mācies 4 gadus un vēl maģistru dabon. 

Protamistiski, tas lēmums ir atpakaļejoš, jebšu cilvēki, kas tagad ir 2., 3. un 4. kursā ir makten nikni.

Link to comment
Share on other sites

Labāk ej plastisko ķirurgu tur ir labas algas!

Link to comment
Share on other sites

radinieks enerģētiku/elektrotehniku pabeidza, maģistros pamācījās un tad sāka strādāt Latvenergo.

 

Neko baigi labu neesmu dzirdējis. Tipiskā RTU pieeja - daži pasniedzēji nāk nobubināt lekcijas un pēc tam studenti šokā, ka no viņiem prasa kaut ko taisīt tādu, ko nefiga nesaprot. daži pasniedzēji knapi māk latviski. nu tā - ņemies, nodarbe būs, Latvenergo strādāsi, dzīve būs mierīga, darba apģērbu izsniegs, pirmos gadus nespringsi, darīsi ko liks un stutēsi gaisā kājas un iesi mājās reizēm pat divos dienā, jo nekas nenotiek. pēc tam uz kādiem 30 gadiem varēsi sākt domāt par karjeru un karjeras izaugsmi starp veselu jūru tādu pašu.


diezgan padrūmi laikam sanāca  :mrgreen:


 

 

tāpēc par darbu nav jauztrācās pēc mācībām
 

par darbu vispār nav jāsatraucas. kamēr Latvenergo un Lattelecom cilvēki ies pensijā un vajadzēs vēl cilvēkus, kas nākamajiem "senior lauka speciālistiem" instrumentus pienes, tikmēr darbs būs.

Link to comment
Share on other sites

Nez, LE darbinieki labi atsaucās par firmu. Kāds darbs un algas, nezinu, bet cilvēki nesūdzas par firmu.

Kā māca, nezinu.

Link to comment
Share on other sites

Nu LE ir ļoti laba vieta, ja esi apmierināts ar to, ko tev dod un esi gatavs visu mūžu vienā kantorī pavadīt. Teiksim - pabeidz IT studijas. Kādi linukši, kādi BSD, kāda programmēšana? Ej uz LE, tur tev priekšā visu parādīs, neko neprasīs, un visu mūžu varēsi darīt to, ko tev 1. dienā pateiks darīt.

 

http://www.tavsdarbs.lv/par/Latvenergo&hron&desc- speciālistiem 500Ls absolūtais maksimums, vadītājiem 700 un uz augšu. Man tāds iespaids palika palasot.

Link to comment
Share on other sites

Nu nevar tā iet macīties tikai tapēc, ka tad būs liela alga.

 

 

Enerģētikas nozarē šobrīd drūmais dempings. Pie kam pie siles enerģētikā esam salaiduši (ne es) arī ārzemniekus, tā, ka pašiem vietējiem garoza jāgrauž.... LE arī vairs nav senie labie laiki, kad no turienes atlaida tikai iznesot ar kājām pa priekšu. Kādi tik speci, leģendāri speci no turienes nav pēdējos gados izmesti. Politika.

 

p.s.

bet ja autors ir ātri apķērīgs (gudrs) čalis ar lieliskām darba spējām un ambīcijām, tad tāds arī tuksnesī labi apmaksātu darbu atradīs un Latvijas enerģētikā pilnīgi noteikti.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Esmu pastudējis 1 gadu Enerģētiku un elektrotehniku, tā kā pašam baigi nesaistīja un pirmā gada laikā VISPĀR neko saistībā ar nozari, noderīgu neiemācīja neviens pasniedzējs Liepājā, tad nemaz baigi nenožēloju, vienīgi to, ka neieguvu to augstāko izglītību daudz agrāk. No citiem, kas to pašu studēja un esmu kontaktējies, viens čoms tikai ir aizgājis pa savu līniju, - tika Rīgas HESā par kaut kādu inženieri, bet arī caur "pazīšanos", līdz tam tika tikai vienā vienā pastrādāt - arī caur pazīšanos, bet visādi citādi darba iespējas bija stipri maz, lai arī cilvēks ir diezgan gudrs gan pēc teorijas, gan praktikas.

Visi gan bļaustās, ka inženierus @LV vajag kā ēst, man liekas, ka tas piedāvājums ir smieklīgs un arī algas zemas priekš tāda līmeņa speciālistiem, kas esot deficīts.

Link to comment
Share on other sites

Viena raidījumā filmēju interviju ar Hariju Jaunzemu, kurš savulaik bija galvenais cilvēks daugavas HES kaskādē. Ar jauno "speciālistu" zināšanām elektrībā esot pilnīgs vāks. Atnakot jaunais inženieris, kurš jaucot voltus ar vatiem un vispār meapjēdzot, kas ir elektrība, bet diploms ir. Nav ko brīnīties,ka tādam"specam" nekāda stradāšana nesanāk. Kvalificētam inženierim, kurš savu darbu prot, darbs viennēr atradīsues! Diemžēl, dzīvē ir kā Edzhua saka.  Cilvēki nobeidz augstskolu, bet savā specialitātē nestrādā. Rodas jautājums, nafig mācijies par enerģētiķi, ja "nagi neniez" ņemties ar elektrību?  Ja iet macīties amatu tikai tapēc, ka tas tagad moderni, vai cerība uz lielu algu, tad nekas no tā nesanāks. Jābūt ir interesei specialitātē un tikai tad vēlāk būs liela alga.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Ar jauno "speciālistu" zināšanām elektrībā esot pilnīgs vāks. Atnakot jaunais inženieris, kurš jaucot voltus ar vatiem un vispār meapjēdzot, kas ir elektrība, bet diploms ir.

Jauki! Bet ko tālāk? Slēdzam to bodi ciet un nodzēšam gaismu?  Diagnozi uzstādīt prot daudzi, bet piedāvāt strādātspējīgu risinājumu - jau krietni mazāk.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Bet arī izglītības sistēma, vai ir kāda universitāte ar programmu, kurā tiešām māca to ko vajag un var iemācīties par profesionāli sfērā bez "niez nagi" un būs labi atalgots darbs nākotnē? Vai tik nav arī tā, ka garantēts darbs ir tikai profesijās - ārsts un policists, ko gan nevarētu saukt par labi atalgotu? 

Tiešām gribētos dzirdēt/palasīt citu veiksmes stāstus par savu karjeras izaugsmi, ar to, kā tas sācies un līdz kam ir nonākts. Šķiet, ka padomijā viss bija vienkāršāk, izvēles nebija diži lielas, lielākā daļa bija traktoriķi, mehāniķi, elektriķi un zemnieki, gāji studēt, kolhozs pats tevi iemeta darbam rokās, a ko tagad? :)

Link to comment
Share on other sites

Krievu laikos labs metinātājs saņēma 5x vairāk par labu inženieri, jo varēja haltūras taisīt! Labs melnais darbs bija labāk apmaksāts salīdzinot ar tehnisko inženieru vidējo samaksu. Darbs bija visiem pat alkašus nemeta ārā, bet "pāraudzināja". Mans draugs nenopietns cilvēks - filmā viss ir parādīts.

Link to comment
Share on other sites

 

 

pirmā gada laikā VISPĀR neko saistībā ar nozari, noderīgu neiemācīja neviens pasniedzējs Liepājā,

Tas ir fakts, pirmais gads ir vispārīgs, māca visādas pamatlietas, ko nav paspējuši vidusskolā iemācīt.

Kaut kas pa tēmu sākas tikai 2. kursā.

Diemžēl pēc tam reāla prakse netiek prasīta. Tas ko īsti iemācīsies, tīri tikai no paša atkarīgs. Pamatā māca tikai tīru teoriju. Iespējams, ka kaut kas pa daudziem gadiem, kopš pabeidzu (2001.) ir kaut kas mainījies uz labo pusi. Vismaz fakultātei ēka ir jauna. Nez, tur augstsprieguma labaratoriju atjaunoja?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jauki! Bet ko tālāk? Slēdzam to bodi ciet un nodzēšam gaismu? Diagnozi uzstādīt prot daudzi, bet piedāvāt strādātspējīgu risinājumu - jau krietni mazāk.

 

Nē, to problēmu būtu jārisina izglītības sistēmā, mēģinot tiešām motivētos iet uz šīm nozarēm, savukārt tos, kas vienkārši meklē budžeta vietu sūtīt kaut kur... tālāk...

Link to comment
Share on other sites

 

 

mēģinot tiešām motivētos iet uz šīm nozarēm, savukārt tos, kas vienkārši meklē budžeta vietu sūtīt kaut kur... tālāk..

Mums ir problēma, Mums viņu, jauniešu, nav pietiekami kaut vienam Tevis nosauktajam virzienam. Kur nu vēl abiem. Te nav Nīderlande ar 12 mio sejiņām.

Link to comment
Share on other sites

Īss studiju apraksts RTU 2001.-2007.gads.

Tas ir laiks kad pat sētniekam prasīja "papīru par augstāko izglītību." Četri gadi neklātienē. Iestājos telekomunikācijās. Trešajā kursā departaments pārliecināja, ka, ja nestrādā telekomunikācijās, tad nav jēgas, labāk pāriet uz EEF. Ceturtajā kursā deva mājienu, ka visvieglāk dabūt "papīru" Elektrotehnoloģiju datorvadībā. Tā arī izdarīju. Vieglo ceļu turpināju dienas nodaļā. Rezultāts-profesionālais maģistrs ar inženiera kvalifikāciju. Vidējā atzīme 9.2, jo mēdzu palasīt grāmatas, un darbā saskāros ar iekārtām kuras RTU nebija zināmas. Ja vismaz uz lekcijām nāca, tad 4 garantēts. Tā ir tā sistēma ar kuru mēģināja cīnīties Ķīlis.

Link to comment
Share on other sites

Latvenergo ir pēdējā vieta, kur iegūstot izglītību iet.

Tā kā te daži raksturoja - LE ir iestāde cilvēkiem kam nekādus izaicinājumus dzīvē nevajag.

Es arī esmu pabeidzis enerģētiķus. Daudzi no mana kursa aizgāja tur sēdēt par dispičeriem.

Ja vēlies pelnīt normāli, tad LE nebūs tā iestāde.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja vēlies pelnīt normāli, tad LE nebūs tā iestāde.

 

Par šo varētu nedaudz sīkāk? Tikai aptuveni, uz kuru pusi Latvijas tautasaimniecībā?

 

p.s. es LE nestrādāju. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Daudz tādu cilvēku, kam galvenais, lai maksā naudu un pēc iespējas mazāk jāstrādā. Un nav īpaši svarīgi, ar ko ikdienā nodarboties - darbs beidzas un var iet dzert savu ikdienišķo kortelīti apinīša vai kāda stiprākas dziras izskatā. Te arī tādi apgrozās. 

 

iestāde cilvēkiem kam nekādus izaicinājumus dzīvē nevajag.

 

 

Patiesībā pelnīt var daudz kur, ja ir galva uz pleciem, bet vairāk gan tur, kur mazāka darba konkurence un lielākas finanses. Nelaime tāda, ka cilvēki redz, ka juristi pelna tūkstošus un tagad skrien bariem uz juristiem, bet galu galā maksismums nonāk kādā parastā iestādījumā par viduvēju ierēdni, jo labam juristam vajag izcilu izglītību, izcilu pieredzi un izcilas spējas. To pašu var attiecināt uz daudzām citām profesijām, kur viduvējības arī sasniedz savu atbilstošo līmeni un pēc tam gānī izglītības sistēmu, ka tā neko neiemācīja. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

jo labam juristam vajag izcilu izglītību, izcilu pieredzi un izcilas spējas.

 

Izglītības vietā liekam sakarus un Tu esi jau tuvu patiesībai. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

ggg97

Nevajag nekādus sakarus, vienkārši labu jurista izglītību nevar iegūt Latvijā. Tik vajag vairāk naudiņu ieguldīt, lai pamācītos Anglijā, Amerikā u.c.  Ir profesijas, kur izglītības kvalitāte ir ļoti svarīga. Man daudzi juristi pazīstami, līdz ar to iepriekšējie izteikumi nav izzīsti no pirksta.

Link to comment
Share on other sites

Te ir jau tas joks, tagad ir moderni šis, iešu šo studiju programmu, tas ka pēc pāris gadiem tur nekas nebūs, kurš tad domā! Nebija celtnieku, bija bums visi bija celtnieki, tagad atkal pakaļā! Jāiet tur, kur tev sirds velk vai rokas strādā un viss būs ok, patiks mācīsies, pats papildus apgūsi  visu, kas ir vajadzīgs. Ja aizej moderni mācīties, mēs jau rezultātu redzam, ne šis, ne tas, nu nevar vecis strādāt darbu, kas viņam riebjās, tas jau ir gēnos ielikts!

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

jema

Viss jau būtu labi, ja daļai jaunatnes būtu nojausma, ko vispār grib un spēj darīt. Ja vienīgās intereses ir kapāt CS un spēlēt litrabolu, tad par kādu izvēli iet runa? Tāpēc arī iet uz turieni, kas skaitās moderni. Plāns B jau lielai daļai sagatavots  - braukt uz UK un IRL.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nevajag nekādus sakarus, vienkārši labu jurista izglītību nevar iegūt Latvijā.

 

Pag, kā tad Tu, kā jurists, taisies izručīt vietējo burlaku, ja Tu nepazīsti viņa prokuroru? Mums te ir sava jau iesakņojusies sistēma. Sorry, es laikam par advokātiem. Bet, protams, jurisprudence ir daudz palašāka joma, līdzīgi, kā dakteri.


 

 

Viss jau būtu labi, ja daļai jaunatnes būtu nojausma, ko vispār grib un spēj darīt. Ja vienīgās intereses ir kapāt CS un spēlēt litrabolu, tad par kādu izvēli iet runa?

 

Un te mēs atkal nonākam pie pirmsjautājuma. Slēdzam to bodi ciet un aplis ir noslēdzies. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

ggg97

Jebkurā kvalificētā profesijā Latvijā ir savs pīļu dīķis, kur daudzi viens otru pazīst :)  Tikai tadi Javeri kapā savā aizgaldā un neredz tālāk par savu darba aizgaldu.

Nav jāslēdz, bet jāveido diskusijas par tēmu - kā atrast vajadzīgo profesiju cilvēkam, kurš skolā ir loderējis, mājās piekalts pie XBox, bet ārpus mājas skaidrā nemēdz būt.

 

 

Slēdzam to bodi ciet un aplis ir noslēdzies. 
 
Link to comment
Share on other sites

 

 

kā atrast vajadzīgo profesiju cilvēkam, kurš skolā ir loderējis, mājās piekalts pie XBox, bet ārpus mājas skaidrā nemēdz būt.

 

Tad paskatāmies pasaules pieredzi pa darbu ar šādiem. Ne var būt, ka šādi Tevis pieminētie tipāži ir tikai mūsu nacionālā īpatnība.  Pa Latvijas LR1 radio pagājšgad dzirdēju par Vācijas profesionālās izglītības pieredzi. Tur tā prakses lieta profesionālo skolu audzēkņiem (neesmu pārliecināts, ka lietoju Vācijas situācijai atbilstošus terminus) ir nostādīta augsti valstiskā līmenī. Diemžēl, ja spētu atcerēties datumu, varētu noklausīties LR1 arhīvā.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

 

 

piekriitu, piebalgs izsleedza gaismu. kaadiem dauniem jaabuut lai nespeetu iemaaciities elementaaro fiziku un kjiimiju?...

Ķipa tu nezini. 

 

Runāju ar učukiem, un līdz vidusskolai ir 2 tendences - paši učuki nāk arvien debīlāki, ne visi, bet liela daļa, un bērni tiešām paliek stulbāki. Tur gan varētu būt kautkāda saistība ar 2000. gadu māmiņām un papucīniem, kas ir patiesi interesants izlaidums. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tas, ka cilvēks skolā nav mācījies, loderējis un nav vajadzīgās izglītības, nav šķērslis. Man tāds ir prieksnieks. Mums tas ir murgs, toties augstāka priekšniecība apmierināta.

Link to comment
Share on other sites

100debija

Pabeidzu telekomunikācijas, jomā nestrādāju. Vismaz smadzenes +/- pareizajā gultnē ievirzīja.

Link to comment
Share on other sites

Nu ja jau pašam viss ir jāzin un jāsaprot, tad nafig vispār izglītības sistēmai ir jābūt, ja tā neko praktisku nespēj iedot nevienam, kā tikai sapņot par to, kas varētu kļūt, kad kaut ko pabeigsi, bet nedod vispār nekādas pieredzes ar ko sākt attīstīties karjerā.

Atceros, kad stājos tajos enerģētiķos, universitātes vadība stāstīja un slavēja, kādi miljonāri, biznesmeņi un valstsvīri ir beiguši attiecīgo universitāti, ka tā ražo augsta līmeņa speciālistus n šit, nu kā var ražot speciālistu, ja teju visur kaļ pliku teoriju iekšā un universitātēm joprojām nav pieklājīga aprīkojuma ar ko varētu kaut vai konsultācijās un pulciņos strādāt :)

Te nu es nedaudz nožēloju, ka negāju LLU studēt kaut ko saistībā ar lauksaumniecību, vai ko tamlīdzīgu, jo tur bez praktikas nu nekā nevar izbraukt cauri.

Link to comment
Share on other sites

Pabeidzu RTU enerģētikas fakultāti "Elektrotehnoloģiju datorvadība"  viens ir skaidrs-> ar karotīti tur mutē neviens neko neliek un profesionāļus neražo...  Bet ir aprīkojums, literatūra, vietējais stafs, kas tev var palīdzēt kļūt par profu jomā ko gribi (viss pašu spēkiem lodējot/kodējot/modelējot un  naktīs neguļot).. + daudz iespēju tikt apmaiņas programmās (atkal vis paša rokās)...

 

... kursabiedri ar kuriem pabeidzu... kā nu kurš (atkal viss pašu rokās).. kāds maximā kases aparātus pieslēdz un konfigurē, kāds vēljoprojām dzerstās apkārt pa vecrīgas klubiem un spēlē gīču, kāds sadales tīklā ar ķiveri staigā, kāds eiropas kosmosa aģentūrā modelē, kāds mersedesa rūpnīcā robotus programmē...

 

RTU vēl daudz kas jāuzlabo šajā programmā, bet iespējas ir (cik strādāsi tik tev arī būs)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Pabeidzu telekomunikācijas, jomā nestrādāju. Vismaz smadzenes +/- pareizajā gultnē ievirzīja.

Es ari 2005. pabeidzu Telekomunikacijas un joma neesu nekad stradajis

Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

 

 

viens ir skaidrs-> ar karotīti tur mutē neviens neko neliek un profesionāļus neražo... Bet ir aprīkojums, literatūra, vietējais stafs, kas tev var palīdzēt kļūt par profu jomā ko gribi (viss pašu spēkiem lodējot/kodējot/modelējot un naktīs neguļot).. + daudz iespēju tikt apmaiņas programmās (atkal vis paša rokās)...

 

Tieši manas domas, tas pats arī ir visās citās fakultātēs, būvniecības, tādas iekārtas, laboratorijas, visas iespējas, ja pats gribi un lūpā ir āķis. Ar karoti tikai pamatskolā uzbāžas.

Link to comment
Share on other sites

Studijas jau nozīmē ka tur ej un kautko studē. Tev ir mērķis, interese un apņēmība, studiju iestāde tad piedāvā kautkādu vidi un kautkādus mācibresursus lai to sasniegtu. Beigās notestē vai basic līmenī kautko esi apguvis un izsniedz papīru. Tas ka tai būtu jāražo profesionālis nekur nav teikts.  90% ir jāmācās pašam.

Labots - Jeasus
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...