Jump to content

Zibens iespēra, ko pirkt ?


nevertell
 Share

Recommended Posts

Labvakar,

Vēlos palīdzību izvēlēties ne sūkainu televizoru. Primārās prasības - virs 42", lai miracasts un chromecasts strādātu bez bremzēm un bilde būtu laba. Plazma vai LCD - pilnībā vienalga.

Šovasar jāņos ap valdeķu ielu gaišā dienas laikā iespēra zibens kautkādā nebūt LTC mezglā. Zibens baigais pidors, iznesās apkārt līdz graudu ielai un izleca cauri ltc modēmam ( tas ir neskarts), taisni cauri rūterim panesot to līdz, uz gaystation 3 un uz iTV dekoderu un caur dekoderu līdz Philips 42" LCD televizoram. LTC lepni nomainīja divreiz dekoderu, un bet televizoram visas digitālās ieejas nodegušas - tikai caur analogo var kautko rādīt. Tā kā sūkainā iTV 400kbit/s bilde ir gana sūkaina, sūtīt analogo signālu uz TV negribam, jo bilde paliek vēl sūkaināka. Tāpēc ģimene meklē televizoru. Budžets jau stiepjās līdz 1300€. 

Jautājums tāds- vai ir kāda iespēja nodrošināties pret šitiem LTC dibenu zibeņiem ? Jo, lai arī būtu kruti iegādāties krutum kruto Sony 4K, bet kāda no tā būs jēga, ja LTC var atļauties nesargāt savas kastes no zibens ? 

Nelietot iTV atkrīt, primārie lietotāji būs 6 gadīgs bērns un pusmūža māte, un iespēja ierakstīt un bez problēmām skatīties visu kad vien var ir ļoti laba- dtv no torņa atkrīt. Krutais dekoders ar ieraksta iespēju būs daudz par sarežģītu. Būtu jau ļoti jauki, ja tas zibens nosistu rūteri un ietu mājās. Varbūt risinājums ir slēgt dekoderu klāt caur wifi ? 

Link to comment
Share on other sites

 Nav jau visur tā optika pieejama. Man ir pat tā, blakus mājā ir, ja es gribu, lūdzu, daži tūkstoši un būs, bet Lattelecom par savu naudu nevelk.

 Par zibens iesperšanu ir man pieredze. Iedomājieties, telefons, parastais Lattelecom telefons, sakusa, caur Lattelecom vadu zibens tika klāt.

 Ko teikt autoram, ir tāds teiciens par zibeni - otrreiz tajā pašā vietā neiespers.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Īstenībā pret zibeni 100% aizsardzības nav! Ja nu vienīgi, pērkona laikā, visus vadus no televizora atvieno, bet tāpat zināms risks pastāv, jo visa māja var nodegt :sarkasms: . 1300 jevriku vērts televizors būs  klasi augstāks par LTC doto bildes kvalitāti. LTC tak nav normāla HD, kads tur vēl 4K :sarkasms: Ja pērk labu televizoru, tad jāskatās SAT bilde.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

nevertell

 

 

varbuut izmantot ltc optiku?

Ievilksi man ? Es pa nabagu, no Valdeķu ielas vilkt būs stipri pa dārgu. 

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

Varbūt risinājums ir slēgt dekoderu klāt caur wifi ? 

 

Lai pasargātos no LTC zibens, šis ir variants. Divi rūteri, kas nu kopā uz kaut kādiem 60 - 70 eirām vilks un garantija, ka LTC zibens tiek tikai līdz pirmajam rūterim. 

Link to comment
Share on other sites

Varbūt ir vērts pameklēt kādu optisko izolatoru. Vienīgi jāskatas būtu uz cik kV spriegumu tie var garantēt. Pirmais, kas pagadījās

http://www.amazon.com/Ethernet-Data-Isolator-10BASE-T-100BASE-TX/dp/B00EHCVR5E

 

Vienīgā problāma, ka visi ir dārgi

http://www.reichelt.de/Netzwerk-Zubehoer/EMO-EN-70E/3//index.html?ACTION=3&GROUPID=5580&ARTICLE=145550&OFFSET=16&SID=14VA9esH8AAAIAAGGvOlId9e5b7cccb0f922fca1458939061f92f&LANGUAGE=EN

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Šitiem izolatoriem zibens pārleks, ka nemetas. Tur pa starpu vēlami vismaz daži metri optiskā kabeļa. Bet zibens pārsprieguma izplatības iespējamību elektrotīklā tā pat nav atcelta.

Link to comment
Share on other sites

Papēti šito http://gaismasnams.lv/uploads/tx_templavoila/katalog_tbs_lv.pdf, varbūt ko atrodi praktiski pret to zibeni . Pa lielam , ja zibens neiemauc pa tiešo mājas paksī, var jau nodrošināties . Tik šis-tas jāievēro . Tipa zemējums mājā tik vienā punktā, nevis visur kur vajag un nevajag, kad uztaisa cilpu, kas , kad blakus mājai iemauc zibens, nostrādā kā transformatora vijums. Un citādas viltības. Ir redzēta vājstrāvas sistēma , kas noklāj diezgan lielu teritoriju . 10 gadu garumā nekādu problēmu, kaut apkārtnē ir bijuši bliezieni tiešā tēmējumā gan zibensnovedējos, gan zemē. No kamerām gan koksiālie , gan barošanas vadi savienoti vienā punktā. Protams, ja iemauktu pa tiešo konkrētā kamerā, tas nepalīdzētu. Tas stāsts gan laikam ne šis gadijums, bet , tā par to ka pārdomāti taisot , var novērst lielāko daļu problēmu ar zibeni . Bet ja par konkrēto gadijumu: nu ieliek divus optiskos konvertorus tipa šos https://aio.lv/lv/networking/mediaconverters/prod/d-link-dmc-g01lc-347543/ , pa vidum optisko pačkabeli . Nu neizlīdīs zibens cauri. To otro, kas TV pusē baro kopā ar TV caur kādu verķi  kas nodrošina pret zibeni. Uz ātro ko esmu redzējis , UPS, kas nav iezemēts ( pievienots elektrotīkla strīpainajam vadam), bet iezemēts ar konkrētu kontūru . Nez kā tas līdz, bet reāla sistēma, kurai nav gājis pārspriegums uz vārīgu aparatūru no tīkla. Lai gan , varbūt pietiek ar kādie speciālie pārspriegua automātiem mājas ievadā .

Link to comment
Share on other sites

Man kaut kur bija LMT dokuments, kā LMT savus torņus aizsargā pret zibeni. Lai arī dokuments nav pārāk jauns, bet zibens jebkurā gadījumā ir senāks, man nav tiesību to publiski izplatīt. Šo rakstu tāpēc, ka iespējams, to, vai arī citu sakaru torņu apkalpotāju līdzīga satura dokumenti ir atrodami netā.

p.s.

māja nav gluži sakaru tornis, bet principi līdzīgi.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

pārspriegua automātiem mājas ievadā .
 

 

Varbūt kāds var padalīties vai ir jēga un cik liela no pārsprieguma drošinātājiem. Kāda ir reālā pieredze?


Aprakstos jau viss smuki, bet reālajā dzīvē...

Link to comment
Share on other sites

 

 

kā LMT savus torņus aizsargā pret zibeni.

Cik es redzēju pirms gadiem 15, tad nekas īpašs nebija. Tornim savs zemējuma kontūrs, kas savienots ar aparatūras telpas zemējuma kontūru un aparatūras telpā pārsprieguma aizsardzības. Palabo, ja kļūdos.

Link to comment
Share on other sites

Gadu iepriekš manam labam draugam Pārdaugavā privātmāju rajonā pateicoties trāpījumam elektro gaisa līnijā izsita gandrīz visu elektroniku - Samsung TV, notebooku, dvd atskaņotāju, receiveri. Veseli palika lielais LCD Sony, notebooka adapteris un Viasat sata daļa. Cik zinu, mājā ir tikai vienfāzes pieslēgums.

Link to comment
Share on other sites

labam draugam Pārdaugavā

 

Pilsētas apbūvē, kur elektroapgāde pārsvarā organizēta ar zemē ieraktiem kabeļu tīkliem, zibens izraisīta pārsprieguma nokļūšana elektrotīklā ir samazināta maksimāli, bet, protams, ne 100%. Tava pieredze ir pierādījums tam.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

vai ir jēga un cik liela no pārsprieguma drošinātājiem

Manuprāt jēga ir, ja ir daudzpakāpju aizsardzība. Nezinu kādas aizsardzības ir bijušas objektos, bet pie manis ir nonākuši ļoti daudzi sadeguši aparāti. Impulsu barošanas blokiem varistori pārsprāgst, drošinātājos izveidojas loks ar tādu spēku, ka metāla daļas tiek uzsmidzinātas uz korpusa.

Tas tomēr ir atkarīgs no objekta atrašanas vietas - vai gaisvadu līnijas vai kabeļi zem zemes. Autoram iespējams būtu pieticis, ja TV ieejas būtu aisargātas ar supresoriem. Ja tās ieejas nav pa tiešo saistītas ar kontrolieri, tad iespējams var salabot, nomainot kādu mikreni.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Protams, pārsprieguma un zibens aizsardzibai ir jēga, bet tikai tad, ja jāaizsargā kāda profesionāla vai ļoti dārga tehnika. Aizsargāt parastu tīkla rūteri, vai CRT teļuku ir vienkārši bezjēdzīgi. Aizsardzība izmaksas par kārtu dārgāk kā aizsargājamā aparatūra. To var attiecināt arī uz jaunajiem televizoriem, kuru darba mūžs labi ja ir kādi pieci gadi. Ja televizors jau tik ilgi izvilcis, tad ir jau morāli novecojis un gan jau drīz dabīgā nāvē nobeigsies- nafig to vēl speciāli pasargāt. Tāda nu ir mūsdienu realitāte, kad elektronika ātri noveco un paliek ļoti lēta, bet ierīkot zemējuma kontūru paliek tikai dārgāk.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Par šo apgalvojumu es gribētu pastrīdēties. Vairums tikai tagad ir jau pārgājuši uz digitālo pārraidi un normālas izšķirtspējas ekrāniem. Varbūt plazmas vai  CCFL kalpo tavus minētos 5 gadus, bet LED tur nav kam nolietoties. Ar FullHD var dzīvot ilgi, HDMI standarts īpaši nav pa šiem gadiem mainījies, bet visi tie smart tv ir izvirtības, bez kurām var iztikt.  Tas nav mobilais telefons, kuru tu katru dienu nēsā kabatā, lai gan arī joprojām staigāju ar 2007.g. telefonu un nejūtos briesmīgi apdalīts.

jaunajiem televizoriem, kuru darba mūžs labi ja ir kādi pieci gadi

Ārpus pilsētas dzīvojot, zibeņošana tomēr var iesist vairāk pa kabatu. Pašam stāv plauktā viens zibens sasperts TV.

Link to comment
Share on other sites

Mežavecis, ar FullHD protams pietiks vēl kādu brīdi, bet pilnas mājas tak ar HD Ready un CRT teļukiem, kuri faktiski ir morāli novecojuši. Par LED teļukiem Tu esi optimsts. Ķīniešu lētos elektrolītus tajos ražotāji lodē uz nebēdu :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

iespēja ir piezvanīt uz latvenergo un pakonsultēties ar šiem džekiem- mazumtirdzniecībā ir šādas tādas kastītes- cenā sākot no 450EUR. iet no sadales skapja līdz multimedijas centram...

Link to comment
Share on other sites

"Šādas tādas kastītes" uzstādīt ir pilnīgi bezjēdzīgi. Lai kautkā pasargātos no zibens spēriena,obligāti vajadzīgs zemējuma kontūrs. Jā, var uzlikt aizsardzību starp tīkla vadiem, bet televizoram vēl pienāk antenas vai tīkla kabelis. Nu nebūs pārspriegums starp tīkla vadiem, tad vienalga izmauks uz antenu. Zibens aizsardzība ir komplekss pasakums un jāaizsargā pilnīgi visi vadi mājā. Tad nu paceļas jautājums, vai ir vērc ieguldīt baigo piķi, lai aisargātu piecus gadus vecu televizoru, kurš SS maksā 100 jevrikus un rūteri pa 15 jevrikiem :sarkasms:

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

It kā jau tev ir taisnība. Taču mūsdienās to elektroierīču sanāk ļoti daudz. Signalizācija, apkures sistēma, ledusskapis, saldētava, u.t.t. Pensionāre, kas sēd mājās un kurai nekā vairāk nav kā vecs TV ar dekoderu un ledusskapis, var vajadzības gadījuma to visu atsslēgt uz to brīdi.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Pašai mājai ir dibens novadītājs, cik gan viņš effektīvs- netaisos spriest. Zinu tik to, ka, kad vēl baltcom tik skatīts, tie kretīni atnāca un uzlika savu antentu pāris metru augstāk par novadītāju. Tas tā - humoram.

 

Cik noprotu tad no LTC zibņa tad tikai kautkāds kujāts ar wifi - ok. Bet kā ar pašu tv ? Kādi ir tie ne 4K, Sony LCD ? Ko točn nepirkt ? 

Vai tagad viss viens- pērc pa 500 un pēc 5 gad pārdot ? 

Link to comment
Share on other sites

Viss viens nav, bet , kā kādreiz, uz divdesmit gadiem televizoru nopirkt vairs nevar! Jāiet uz bodi un jāskatās, kas labāk patīk.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

tad no LTC zibņa tad tikai kautkāds kujāts ar wifi - ok

 

Jānorūtē multicāsts un būs bumbās! 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Vai tagad viss viens- pērc pa 500 un pēc 5 gad pārdot ? 

 

Da kuijviņuzin. Iepriekšējais LG CRT 25" Flat TV nogāja 12 gadus un pēc jauna TV iegādes vēl strādājošs tika nolikts pie miskastēm ar uzrakstu uz lapiņas "STRĀDĀ" ar visu pulti. Pēc pusstundas viņa tur vairs nebija. Tagad, pa papildus piemaksu, iespējams piepirkt garantiju līdz 5 gadiem, varbūt arī ilgāk. Tikai nezinu vai vērts, vai tas veikals pēc 5 gadiem vēl būs.

Link to comment
Share on other sites

Aizsardzību sauc par slēdzi! Zibens laikā izslēdz dārgo iekārtu rozešu rindu un viss. 20€ čaiņiku var turēt ieslēgtu, lai dzertu tēju un skatītos kā smuki zibeņo. Bet ja nevar iztikt 30-120min bez TV, tad vajag paskriet zem vilciena.

Zibens aizsardzība jāstellē 3pakāpju, un cipars ir tāds kā jaunam TV. Nesen saskrūvēju vienam dziļurbuma ūdenssūknim (~0,8kW). Saskaitiju, sanāca kautkādi 400Ls par tiem Obo-jobermann niekiem.  Sūknis maksāja 150... Jēga? Pagasts lieki izmeta naudu par kaukādu ES untumu.

Link to comment
Share on other sites

Aizsardzību sauc par slēdzi! Zibens laikā izslēdz dārgo iekārtu rozešu rindu un viss.

Ja būs kārtīgs zibens spēriens, tad sadegs viss kam ir jāsadeg neatkarīgi no tā vai automāts bija ieslēgts vai izslēgts. Tagad nu gan nobiedēji zibeni ar 5 - 10mm ķēdes pārrāvumu automātā. Glābt elektroierīces no zibens var izraujot kontaktdakšas no rozetēm un atslēdzot visu pārējos kabeļus (NET, antena), bet mūsdienās tāda vadu raustīšana ir baigais čars, un zibens var spert arī tad, kad nav neviena mājās kurš tos vadus varētu raustīt.

Labots - Firza
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ar zibens novadīšanu esošā mājā ir sarežģīti. Būvējot no jauna, vai rekonstruējot izbūvē normālu zibens aizsardzību un miers. Uztvērējs uz jumta un kontūrs ar pareizi aprēķinātu pretestību pa perimetru. Aktīvā zibensaizsardzība ir fufelis, tā vairāk formalitāte Vecrīgai, kur grūti ierakt kontūrus. Reāli zibens ir no antenas pa ēkas stūriem jānovada uz kontūru zemē, tas nedrīkst būt saistīts ar iekšējiem elektrotīkliem. Iekšējo tīklu upši u.c. sprieguma izlīdzinātāji domāti elektronisko ierīču aizsardzībai pret salīdzinoši nelielām svārstībām. 

Normāla pasīvā zibens aizsardzība maksā 3...10 000 eur, atkarībā no ēkas lieluma. Ja ēkai jau ir kaut kas formāls izbūvēts, tad vienkāršāk ir nopirkt apdrošināšanu, lai ir apdrošināta ēka un visas iekārtas (ja iedzīves vērtība ir pietiekami nozīmīga).

 Par 4K esmu dzirdējis vienu lietu, kuru būtu vērts precizēt - 4K ir izgudrojuši laikam Samsung, pārējie ražotāji arī to taisa, bet ne tik kruta. Varbūt arī tas bija LG - tiešām esmu piemirsi - stāstīja man to viens puisis, kurš villās būvē mājas kinozāles.

Link to comment
Share on other sites

 

 

 Par 4K esmu dzirdējis vienu lietu, kuru būtu vērts precizēt - 4K ir izgudrojuši laikam Samsung, pārējie ražotāji arī to taisa, bet ne tik kruta. Varbūt arī tas bija LG - tiešām esmu piemirsi - stāstīja man to viens puisis, kurš villās būvē mājas kinozāles.

 

Ko tas puisis pīpē un kādēļ vispār viņs vēl strādā tādā profesijā??? 

Link to comment
Share on other sites

nevertell

 

 

Zibens laikā izslēdz dārgo iekārtu rozešu rindu un viss.

Man vēlreiz stāstīt, nedataiseni ?

12:14 23. Jūnijs, ārā spīd saule. Televizors izslēgts, dekoderis arī, rūteris un modēms strādā un ir pieslēgti pie tīkliem (elektrības un ltc).  Pēkšņi mega bums, televizors iezibsnās zils, korķi izsisti. Pēc pāris minūtēm sākās krusa. 

 

Māja būvēta ap 2000'ajiem gadiem, zibens novadītājs ir un viss ar to ir kārtībā. Man vēlreiz vajag pastāstīt, ka zibens netrāpīja mājā, bet gan LTC mezglā aptuveni kilometra attālumā ? 

Es neizprotu, kā cilvēki spēj skricelēt kautko +/- salasāmu, kautko tādu, ar ko 4. klases latviešu valodas kontroldarbos varētu izšmaukt cauri, bet lasīt neprot ņikuja ? 

 

 

Biju jau veikalā, ļoti iepatikās, kā izskatījās W95 sērijas Sony (http://www.hdtvtest.co.uk/news/kdl55w955b-201403103661.htm), bet budžetā neierakstās par kādiem 600€, bet vecāks modelis neierakstās par 300€. Ir vērts meklēt kādu citu TV ar to pašu matricu par lētākām naudām, vai labāk mest mieru, paņemt lētu LG ar pieņemamu izmēru ? Pašā veikalā nopratām, ka samtisungu točn negribās, Phillips vēl būtu pieļaujams, un LG daži izskatījās pat gandrīz ņemami. Bet tas viss tā, subjektīvi- no bildes kvalitātes.

Kāpēc starp visiem šiem viedajiem televizoriem nav neviens vieds projektors ? I mazāk vietu aizņemtu, i sīkie nesēdētu saulainās dienās pie televizora. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

zibens netrāpīja mājā, bet gan LTC mezglā aptuveni kilometra attālumā ?

Tam LTC sakaru kabelim ir uzliktas zibens aizsardzības pie tavas mājas? Senos laikos pat parastajam telefonam ar ciparripu lika.

Bet tā ir pakalpojuma sniedzēja atbildība.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

tas sony nav taas naudas veerts... Veikalaa varbuut izskataas CmUki, bet realitaatee vinjam melnaa kraasa ir caur pakalju... 55H7000 samsungu, filipsu augshgalu labaak papeeti, w8 sonjkas veel.. Protams ja vari atrast pagaajushaa gada w9, tad njem to protams

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ko tas puisis pīpē un kādēļ vispār viņs vēl strādā tādā profesijā??? 

Tiešām es muļķību pateicu. Viņš man stāstīja ka ne visi jaunie ieliektie ekrāni ir 4k. Daži ir parasts full hd, kur ieliektais ekrāns ir tikai mārketinga triks. Modeļus neminēšu, negribu putroties.


Vēl man ieteica 4k pirkt ēc 1..2 gadiem. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Viņš man stāstīja ka ne visi jaunie ieliektie ekrāni ir 4k.
Kāds sakars ieliktam ekrānam ar 4k? 4k (4k2k) tas ir mārketinga apzīmējums ekrāns ar 4096 x 2160 (3840 x 2160) izšķirtspēju, kas varbūt gan televizors, gan datora monitors, gan planšetes vai mobilā telefona ekrāns. Bet ieliektu ekrānu, ražotājs var uzlikt kaut vai 22” HD Ready ekrānam, ja vien ekrāna „locīšana” nav aizsargāta ar kādu patentu, un kāds vēl grib taisīt ekrānus ar tik švaku izšķirtspēju.
Link to comment
Share on other sites

Ļoti apšaubu, ka 4K masveidā ieviesīsies sadzīvē. Tas tomēr vairāk profesionāls standarts, kurā filmēt izejmaterialu. 4K bildi nav iespējams nogādāt līdz gala lietotājam. Nē, nu protams no SAT to var izdarīt, bet parastā kabelī vai virszemes apraidē 4K signālam ir pārāk augsts bitraits un tam vajag ļoti platu signāla joslu. Savukārt, caur SAT tas dārgi maksā. Kā pierādījies praksē, parasts skatītājs dod priekšroku programu skaitam, nevis bildes kvalitātei. Gan jau te tūlīt kāds iebildīs, var tak nopirkt 4K kameru un filmēt. Jā, var, bet kā to draugiem parādīt un internetā ielikt? Nevienam tak nav laika kačāt milzīga izmēra failus un, lai uz telefona apskatītos, nafig to arī vajag.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ļoti apšaubu, ka 4K masveidā ieviesīsies sadzīvē.
Pats 4k video materiāls gala lietotājiem vēl ilgi neieviesīsies masveidā, bet dažādi ekrāni ar 4k drīz vien kļūs par ikdienišķu lielu. Televizoru, monitoru, mobilo telefonu ražotājiem katru gadu vajag uztaisīt kaut ko jaunu, un vieglākais ceļš jauna radīšanā ir palielināt visu ko var palielināt – vairāk RAM, ROM, Flash, jaudīgāki CPU, lielāka izšķirtspēja. Gan jau, ka mārketinga speciālisti mācēs iestāstīt potenciālajiem pircējiem, kāpēc viņiem vajag 7" mobilo telefonu ar 4k izšķirtspēju.
Link to comment
Share on other sites

ieviesiisies, bet ne tradicionaalaa tv izpratnee, vairaak tas viss notiksues caur video-on-demand un iptv, diemzheel televiizija tradicionaalaa izpratnee lenaam mirst

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...