Jump to content

Kādas ir jūsu domas par studiju programmu "Tūrisma un viesnīcu vadība"?


fluts
 Share

Recommended Posts

Vienā ziņā jā. Viņš spēs sagatavoties CE un ja gribēs, labi noliks.

Otrā ziņā NĒ. Zobārstam, ķirurgam, māksliniekam ir obligātas precīzas kustības, advancēta mikromotorika.

Lielākā daļa, kam tas trūkst, nespēj kļūt par ķirurgu, juvelieri, zobārstu utml specu! Tam vajag arī fiziskus un neiroloģiskus dotumus - ļoti precīzas kustības.

Ko iedomājies? Piemēram instrumenti ar sviru - cik mm desmitdaļu jākustina lai otrā galā sanāk kā vajag?

Daudzi studenti - izcilnieki nespēj būt ķirurgi, izvēlas citu jomu.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 109
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Vilx-

    6

  • Mezavecis

    8

  • fluts

    18

  • beryl

    21

versatile

 

 

SSE ir priekš darbaholiķiem. Jo pēc tās skolas pabeigšanas nāksies strādāt kā galeru vergam

Gribēju iebilst, bet, ja tā padomā, pašam arī darbs ir 24/7. Bet man tomēr šķiet, ka Maxima kases vairāk atbilst priekšstatam par galeru verdzību. Pēc SSE beigšanas liela iespēja, ka strādāsi vairāk sev.

Link to comment
Share on other sites

Par SSE dzirdēts, ka bakalaurs labi sagatavo jaunāko specu lielām starptautiskām korporācijām. Labi strādā, paaugstina, ar pieredzi iet MBA utt apgūt. Pārsvarā ekonomisti, finansisti, grāmatvežos.

Link to comment
Share on other sites

versatile
Cik esmu lasījis, tad par šo augstskolu ir ļoti labas atsauksmes, darbu ir ļoti viegli atrast (viņiem ir sakari ar dažādām bankām, piemēram, SEB, SWED un arī citiem uzņēmumiem), sakot, ka studentus pat "izķer" kamēr tie vēl tikai mācās. Varbūt kādam kādi draugi, radi, paziņas ir mācījušies tur, vai ir kāda informācija ar ko varētu padalīties ;)?

Nav jau tāda piena upe ķīseļa krastos, nepietiks, ja degunu urbināsi, lai izķertu :)

Kas ir tas, kas man ir iedevis milzu cieņu pret SSE - attieksme pret studentu un studijām. Kursu NAV iespējams nolikt, kamēr nesaproti. Nevis iezubri formulas un atgremo, bet ir JĀSAPROT. SKolēni pasniedzējus uzrunā vārdā. Adminsitrācija visus studentus zina pēc vārda. Arī daļa pasniedzēju, kas nav vietējie. Ļoti svarīgs ir grupu darbs, grupas tiek bieži iedotas pēc nejaušības principa - nākas sastrādāties ar cilvēkiem, ar kuriem, iespējams, nav tās pašas ciešākās attiecības, bet nesastrādāties nav opcija. Tiek iemācīts prezentēt (velns, šitā man pietrūkst tagad darbā, reāli iesūnojis). Paralēli mācībām, skola atbalsta dažādas iespējas pilnveidoties un apgūt jaunas lietas.

Iestāties nav viegli, ir intervija. Man ir bijušas dažādas darba pārrunas pēc tam, bet SSE interviju varu skaitīt par vienu no nopietnākajām - tieši tai ziņā, kā ir sagatavojusies intervējošā puse. Intervijai nav iespējams sagatavoties, jautājumi būs nestandarta, tieši, lai uzzinātu vairāk par cilvēku, vai ir gatavs tam.

 

bakalaurs labi sagatavo jaunāko specu

Loģiski, ka neviens bakalaurs nav uzreiz automātiski finanšu direktors. Lai gan ir arī tādi gadījumi, un pārsvarā viss OK.

No SSE nāk arī daudzi cilvēki LV reklāmas industrijā, mārketingā, personāla atlasē un vēl visur kur.

Viens mans kursabiedrs no Igaunijas tagad ir pilots, piemēram. Dzīve ir dzīve un visu ko saliek tā, kā pašiem nešķiet iespējams sākumā.

 

 

Jā, par angļu valodu pats vainīgs esmu :( Jebkurā studiju programma man vajadzēs angļu valodu, kas man ir švakā līmenī.

Par SSE vari aizmirst.

Labots - versatile
Link to comment
Share on other sites

Vairāk it kā pozicionējas nevis uz reklāmu, mārketingu, bet uz grāmatvedību, finansēm, ekonomistu, pārvaldības lietām! Katrā ziņā grāmatvedību un tās vadību tur rubī OK. Pluss anglene.

versatile, rektors tur tas pats kas pirms 5 gadiem bija?

Link to comment
Share on other sites

versatile

beryl, cik nu esmu sekojis līdzi, jā :)

Es iestājos 2004.ajā.


 

 

Vairāk it kā pozicionējas nevis uz reklāmu, mārketingu, bet uz grāmatvedību, finansēm, ekonomistu, pārvaldības lietām!

Nevar būt? :D Un tomēr, cilvēki ir dažādi un vadības/ekonomikas zināšanas noder visās jomās. Skola nemaz necenšas par visām varītēm audzināt tikai finansistus. Es apt teiktu, ka ar grāmatvedību ir bēda, jo nemāca (vismaz nemācīja) neko no lv-specifikas. Tas arī saprotams - kursā nu jau tikai latvieši un leiši/igauņi, bet arī no Gruzijas Moldovas un citām valstīm, kā arī pasniedzēji nav vietējie. Iemāca principu un saprast, kas kā ir jādara - katras valsts specifiku piemācās pēc tam. Katrā gadījumā tā ir labāk, nekā zināt, kas jādara, bet nesaprast, kāpēc :D

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Paziņam šefs teicis, viens no SSE bijis, viņam materiālu grāmatvedība problēmas neesot sagādājusi. Varbūt piemācījies ko vajag, bet visi tie LR likumi bijuši izpētīti, darbinieks labi orientējies, pildījis utt.

Jā un par to rektoru, kas ~5 gadi atpakaļ bija ir pozitīvas atsauksmes no vairākiem cilvēkiem.

Link to comment
Share on other sites

Es pateikšu kaut ko nepopulāru, bet ir ļoti liela varbūtība, ka augstākā izglītība nav priekš tevis, ņemot vērā tendenci kaut ko iesākt un nepabeigt. Ar tādām atzīmēm tiksi iekšā ar konkursu, kur var izturēt parādot labāku rezultātu nekā vidusskolā. Ieteiktu tomēr bezgalīgi nesvārstīties un mācīties to, ko tiešām spēj - kādu arodu, kas tiešām dzīvē noderēs. Nu nesanāks no tevis programmētājs ne arī zobārsts, lai kā tu to gribētu. Tiešām tici, ka varēsi apdomāt un tiešām sagatavoties CE? Lasot šos tekstus man pilnīgi nerodas šāda sajūta.

Par to bioloģiju nedaudz nepareizi izteicos, atmetis ar roku ar domu vai man tā būs vajadzīga, bet turpinu to lēnā gaitā mācīties un likšu kā izvēles CE.

Gan zobārsts, gan programmētājs var sanākt (visu pamatā, manuprāt, ir 95% darbs, centības; 5% talants, bet kādam vairāk talanta, kādam mazāk), nesaku, ka būšu labākais, bet nebūtu sliktākais. Tās lietas, kas man tiešām patīk, pie tām es kārtīgi pieķeros. Kāpēc, lai es gada laikā (tas ir 1 gadu izlaižot) nevarētu izlemt par ko iet mācīties tālāk un sagatavoties 1 CE, piemēram, matemātikai (jo angļu valodu līdz tam laikam zināšu).

 

 

p.s. - piekrītu mežavecim. Es RBS'am gadu - pusotru kkur briedu , laicīgi zināju ar ko būs jārēķinās, nebija tā, ka iegāju forumā, pirms tam gribēju būt ārsts, pēc raksta izlasīšanas - finansists. ir ļoti daudz amatu/profesiju bez augstākās izglītības, kur cilvēki piķi rauš , BET tur vajag rokas, neatlaitību un pacietību, kas, man šķiet, autoram pietrūkst...

Nu ne gluži tā, kā jau iepriekš minēju, biju izveidojis sarakstu ar profesijām, kas man šķiet interesantas (kā man to daudzi ieteica). Jā, viens laicīgi zina par ko būs un gatavojas jau gadu/-s cits tikai 26 gados aiziet studēt medicīnu, nekā nosodāma vai nereāla tur nav.

Ir uznākusi tāda kā "krīze", ka nezinu ko darīt tālāk. Diemžēl tagad neatlaidības un pacietības pietrūkst, jo šaubos vai to ko es daru tagad man noderēs vēlāk. Piemēram, grūti mācīties fiziku, ja tu zini, ka tu ej uz ekonomistiem...

Gan jau ar laiku viss nokārtosies (iespējams 1 gada pauze būs tas, kas vajadzīgs) un tad viss aizies ;)

Paldies vēlreiz visiem par ieteikumiem, viedokļiem :)

Labots - fluts
Link to comment
Share on other sites

Gan zobārsts, gan programmētājs var sanākt (visu pamatā, manuprāt, ir 95% darbs, centības; 5% talants

Palasi ko Beryl tev teica, paņem rokās šmirģeli, un uztaisi no no dzels gabala konfekti, varēsi būsi ķirurgs vai zobārsts, bet nekad programmists, jo tā ir māksla, slīpēt var iemācīties, bet programisti ir mākslinieki, vai tas ir dots vai nav!,!

( Man kursā, pirmā prakse, iedeva rokās katram dzelzs stieni ar izmēru 30x30x120, un pateica, ka pēc mēneša katram jābūt no šī gabala āmura galam  tikai ar vīles palīdzību, un apaļā gala, āmurs rotē uz savas ass!) Tur rodas saprašana, kas ir kas, un to var mācīties!

Programisti - tie ir mākslinieki, jo viņi rada (dabiski, ka ne visi un ne vienmēr, bet tas nav tas pateicīgākais darbs, cilvēkam, kas domā ka pie trīsdesmit būs pirmais miljons, tad ir jābūt ģēnijam) 

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

versatile

 

 

Jā un par to rektoru, kas ~5 gadi atpakaļ bija ir pozitīvas atsauksmes no vairākiem cilvēkiem.

Anders tur ir jau pasen. Vari pozitīvajām atsauksmēm par viņu un prorektori Diānu pievienot vēl vienu. Visdziļākā cieņa par kvalitāti kuru viņiem izdodas noturēt un ieinteresētību savā darbā. Pie viņiem jebkurā brīdī var aiziet aprunāties, ja ir kāda problēma. Un viņi ir izcili psihologi, redz studentam cauri, redz motivāciju - ir vai nav, redz potenciālu.

Tas patiešām ir wow, ja šādi cilvēki būtu vairāk mūsu izglītības sistēmā, domāju, mēs ātri būtu starp top 10 valstīm attīstības ziņā.

Link to comment
Share on other sites

Jema:

Es ļoti šaubos vai tie 24 topošie zobārsti, kas iestājās RSU var ar šmirģeli no dzelzs gabala uztaisīt konfekti, vēl jo vairāk, ja tās ir sievietes. Visu to mēs iemācītos to 5 studiju gadu laikā. Jā, varbūt kādam tas padotos vieglāk nekā citam, bet ar lielu darbu un centību tas otrs var to panākt.

Kas attiecas uz programmētājiem, ja tā patiešām ir, ka tie ir mākslinieki, tad tas laikam nav mans.

Link to comment
Share on other sites

 

 

tik gara runāšana un tik maza darīšana pati pasaka nākamo profesiju - deputāts
 

 

Nesapratu, ko tu gribi, lai es tagad "randomā" ietu mācīties visu pēc kārtas 24/7? To, ko es varu un ko es esmu sācis - to arī pabeigšu, manuprāt, tagad muļķīgi mest visu pie malas un sākt mācīties citu priekšmetu no nulles.

 

Kā jau te minēja viens lietotājs, ka var mēģināt 1 gadu aizbraukt "brīvprātīgajos darbos", lai paskatīties, kas un kā notiek citviet Eiropā. Otrs variants ir, gadu izlaist (nevarēšu nolikt CE tādos līmeņos kā vajag), apsvērt visas iespējamās turpmākās profesijas un stāties iekšā nākamgad. 

Protams, var mēģināt iestāties "kaut kur" galvenais, lai tik iestātos, bet vai tas būs labāk?

Link to comment
Share on other sites

Kas liedz aiziet nopirkt tirgū kaut cūkas galvu un pamēģināt borēt zobus? Apskatīt kā izskatās? Kā teica viens dakteris, darba ar elevatoriem, trepānu un frēzi pirmo iemaņu apgūšanai piemērota lieta.

Daudzi, kas mācās ārstos uz 9 un 10 ballēm, izvēlas internista utt specializāciju pēc studijām. Citi pieredzējuši ķirurgi veselībai pasliktinoties pārkvalificējas.

Fiziski dotumi ir obligāti papildinājumi gudrai galvai priekš zobārsta vai ķirurga.

Obligāti nav jāiestājas mediķos priekš pirmajām izjūtām. Aizej uz med preču veikalu, nopērc kādu štrumu un pamēģini kaut uz plastilīna precīzi pielietot. Patiks un sanāks, vari domāt tālāk.

 

Patīk labot mehāniskos pulksteņus, ļoti precīzi kaut ko griezt, urbināt? Jūti precīzi, cik stipri spied vai velc?

Link to comment
Share on other sites

Izlaist gadu :D :D :D

Liec eksāmenus un gatavojies, gudriņ. Pēc gada nekas citāds nebūs un to 1 gadu nobumbulēsi. Kas traucēja iepriekšējos 2 gadus cītīgi gatavoties eksāmeniem sēžot skolas solā? Strādājot vai ceļojot neko baigi nesagatavosies.

Labots - labiitis
Link to comment
Share on other sites

Izlaist gadu Liec eksāmenus un gatavojies, gudriņ. Pēc gada nekas citāds nebūs un to 1 gadu nobumbulēsi. Kas traucēja iepriekšējos 2 gadus cītīgi gatavoties eksāmeniem sēžot skolas solā? Strādājot vai ceļojot neko baigi nesagatavosies.

 

 

Gudrīti, es zinu, ka es divus priekšmetus mācoties no 0 nenolikšu uz 90% gada laikā (bioloģija un ķīmija) (ņemot vērā vēl to, ka manā skolā nemaz nav bioloģijas un ķīmijas), jo ir arī citi priekšmeti, arī citas lietas, kas jādara, turklāt ir jāizvēlas attiecīgie priekšmeti attiecīgajai profesijai...

Kaut vai strādājot par viesmīli Latvijā, ir reālākas iespējas sagatavoties ( jo ir vairāk kā pusotrs gads) nekā to izdarīt tagad. 

Labots - fluts
Link to comment
Share on other sites

Skaidrs ir tas ka visusskola ir nobumbuleta un tur nu neko nepadarisi. Nav ko te fantazet, ka butu ja butu, macies matematiku cik vari kamer vel ir laiks. Ja gribi programetajos un netiec RTU, tad stajies RTK vai Alberta koledza. No ta bus lelaka jega neka metaties surpu turpu vai vel sliktak njemt kkadus "brivos" gadus vai braukt uz UK par melnstradnieku (bez angljuvalodas pat tas bus gruti).

Link to comment
Share on other sites

Par tēmu tūrismā arī angleni vajag un obligāti vēl kādu valodu Labi prast. Citādi par viesnīcnieku netikt, tikai zemākie darbi. Tūrisma specu ar angleni pilnas malas. Daudz darba meklētāju piedāvā vairāku valodu prasmes labā līmeni. Glaunākie Rīgas zobārstu šefi prasa zobārstiem un adminēm LV/ENG/RUS. Darbam - autor, tu krieviski labi proti? Rīgā diemžēl bez tā zobārstam neiztikt. Klients kur tam labāk sazināties, tur ies. Neko nepadarīsi.

Link to comment
Share on other sites

Ārprāts, ko tu tur muldi. Izvēlies jomu/profesiju (mēneša laikā no topika izveidošanas jau vajazēja tā kā atlasīt jomas...). Tālāk skaties kur to var mācīties. Lai tiktu budžetā pārsvarā būs jānoliek 2+1 eksāmens labi(atkarīgs no budžeta vietu skaita). Ja nevari sagatavoties 3 eksāmeniem un pārējos nedabūt zem D, tad augstskolā tev nav ko meklēt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Skaidrs ir tas ka visusskola ir nobumbuleta un tur nu neko nepadarisi. Nav ko te fantazet, ka butu ja butu, macies matematiku cik vari kamer vel ir laiks. Ja gribi programetajos un netiec RTU, tad stajies RTK vai Alberta koledza. No ta bus lelaka jega neka metaties surpu turpu vai vel sliktak njemt kkadus "brivos" gadus vai braukt uz UK par melnstradnieku (bez angljuvalodas pat tas bus gruti).
 

 

Nu apmēram uz to pusi ar to vidusskolu. Par matemātiku šaubos, ka tagad likšu (mest malā bioloģiju arī nevēlos), jo: 

1. Vēlos bioloģiju pabeigt līdz galam, ja reiz esmu iesācis.

2. Ir jau ieguldītas laiks un par kursiem (125eiro par gadu) arī samaksāts.

3. Ir sports, skola, bioloģija kā arī saņemšos un ķeršos klāt angļu valodai, bet matemātikai tur nekas nepaliek...

 

berly: Saprotu ko tu domā. Man patīk precīzi strādāt, ja ir kaut kāds konkrēts uzdevums (atceros, kad 9. klasē lika uzrasēt kastīti no vairākiem rakursiem. Man nekad tas nebija paticis, bet, kad pieķēros klāt, kādas 4 stundas mocījos un beigās sanāca labākais darbs kāds man ir bijis :) 

Daļēji es tev piekrītu, bet no otras puses, tas viss nāk ar pieredzi, ar katru saplombētu zobu paliek un paliks ar vien labāk un labāk. Es vienkārši domāju, ka, ja pat man viss neietu tik gludi (nevarētu tik precīzi kā citi strādāt) tad nevajag uzreiz padoties, bet gan turpināt un ja vajag tad strādāt ilgāk nekā viņi, lai viņus panāktu. Citam progress ir uzreiz, bet vēlāk stāv uz vietas, savukārt, citam tieši pretēji. 

Jā, ar angleni es ļoti stulbi darīju, ka nemācījos, jo vienmēr bija doma, ka glābs krievu valoda (dzimtā), jo tajos pašos zobārstos prasa RU vai ENG, bet LU Juridiskajā fakultātē tikai angļu valodu. 

Angļu valodu centīšos nokārtot uz 65%, kas ir slikti, bet, manuprāt, nav kritiski. Vismaz par melnstrādnieku uz UK aizbraukt varēšu :D 

Link to comment
Share on other sites

Zobārstam ir arī jārauj zobi, arī neizaugušus un nolauztus. Tikai ļoti sarežģītus varēsi atdot ķirurgam. Terapeits - zobārsts arī rauj zobus. Ir tev iekšā strādāt ātri un saudzīgi, neatstāt ko nevajag atstāt? Rokas labi klausa?

Tev būs arī jāzina ko darīt sarežģījumos. Nevarēs ar atstātām paliekām sūtīt uz SI un cerēt ka klients kādreiz vēl atnāks.

Ir labas rokas un zini ka varēsi mēģināt? Tad nopērc to cūkas galvu un papēti, padarbojies. Palasi par zobārstniecību, slimībām, procedūrām. Internets ir, ja angliski lasi, pavisam labi. Ir pētīts?

Kam lieto elevatoru zobārstniecībā? Esi interesējies?

 

Domā, citādi švaki. Var jau, kas baigi grib, nereti vairākus gadus pārliek CE un kārto pārbaudījumus, kamēr tiek iekšā. Tas ļoti jāgrib, lai tā censtos.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Kā jau te teica, ir lietas, ko var iemācīties, bet ir lietas, kas ir no dabas dodas vai nepiemīt. Ja nav analītiskā un abstraktā domāšana, līdz ar to par programmēšanu vari aizmirst. Ja kaut kā ar haļavu izdosies studijās veiksmes gadījumā izkulties, tad tad darbā kļūsi par parasto planktonu, kas vairāk par vidēju konsultantu nevelk. Tici man, esmu redzējis nākam un ejam dažādus, kas sapriecājušies par programmētāju algām un cer ar CS kapāšanas iemaņām kaut ko sasniegt. Par labiem programmētājiem kļūst tikai spējīgi cilvēki, nevis tikai cer kaut kad iemācīties. Un jā, hobiji arī ļoti ietekmē nākotnes profesiju. 

 

 

Kas attiecas uz programmētājiem, ja tā patiešām ir, ka tie ir mākslinieki, tad tas laikam nav mans.
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Rokas labi klausa un ir stipras. Ar to viss ir kārtība. Esmu pārliecināts, ka varēšu mēģināt. Pie kā es vienmēr apstājos ir : vai ir vērts riskēt, tas ir, izlaist 1 gadu vai vairāk (nav fakts, ka nākamajā uzreiz tieku, jo konkurs ir liels), vai būs tā motivācija un centība izturēt pirmos pāris, šausmīgi smagos kursus. Tieši tā, tas ļoti jāgrib, citādāk tur netikt. 

No ārstiem RSU vien pirmajā semestrī puse izlido (varbūt nedaudz pārspīlēju, bet daudz studentu) zobārstos ir līdzīgi. Viena zobārste stāstīja, ka ar viņu kopā viena studente mācījās (atzīmes ļoti labas 8,9) kā tika pie praktiskās daļas - nekas nesanāca.. Beigās aizgāja uz pirmo kursu medicīna. Tāpēc arī cenšos kārtīgi visu apdomāt, lai nebūtu līdzīga situācija, ka viss vējā. 

Link to comment
Share on other sites

Analītiskā domāšana ļoti vajadzīga jebkuram ārstam.

Izziņai paņem attiecīgā biblenē anatomijas grāmatas, vai paziņām paprasi, kas studē ārstus. Būs divas ļoti biezas grāmatas un čupa konspektu klažu. Varēsi visu iemācīties, noliksi anatomijas lielo eksi, nevarēs, nenoliksi. Apmēram tā būs RSU.

Ir tādi, kam videnē bioloģija 9 un anatomijas eksi nenoliek, ir kam videnē bija 8 un anatomijas eksi tur noliek uz 9. Jāmācās ļoti daudz!

Labots - beryl
Link to comment
Share on other sites

Piekritu ieleja, programetajam drizak jabut specigam analitikjim un jaspej domat 3 soljus uz prieksu. Man grupa bij chalis kursh 15 gadus bij nodarbojies ar MMA cinjam, diendiena dauzits pa galvu. 31 gadu vecuma izdomaja iestaties universitate, jo karjera veda uz beigam. Nu i neko, varbut pati kodesana tik labi nevedas, bet "Problem solving" un "System analysis" bij viens no labakajiem un vienmer visas programas bij uzrakstitas lieliski. Ko noteikti parmest vinjam nevareja ta bij uzcitiba, vienmer bij uz visam nodarbibam. Paris menesus kopa ar vinju nostradaju ari Rools-Royce, ikdienas pienakumi parsvara bij K2 formas, reporti utt, nearko sliktaks par citiem nebij, par makslinieku to4 nenosauktu :D

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

ieleja

Kas ir uzcītīgs.

 

Reta īpašība!

 

Var teikt ka programmētājs tur melnstrādnieciņš, paskatoties kādus darbus meklē IT absolventi, nākas no domas atteikties.

Vairāk kā puse meklē sisadmina ( labs amats, IMHO), projektu vadības darbinieka, aģentu, firmu pārstāvju, koordinatoru utml darbus!

Acīmredzami ka ne visiem absolventiem programmētāja darbs šķiet tas foršākais IT darbs.

 

Tomēr laba izdoma, analītiķa spējas, pacietība, uzcītība vajadzīga. Kam labākas idejas, izdoma, tam labāk.

Viens strādās tikai komandā, cits arī patstāvīgi sataisīs kādas programmiņas, ko lietos daudzi, būs populārāks, varēs teikt es viens iztaisīju to un šo. Googlē atrodamāks. Kas viens ko iztaisa, nenozīmē ka neder komandas darbam lielos projektos. Toties uz klientu efekts - šitās firmas projvads ir tādu un šādu programmu autors, tur vadītājs tāds un šāds.

Pa velti labos CV sadaļas Autordarbi un Publikācijas nav ieviesušās.

Link to comment
Share on other sites

daļai IT studentu programmēšana ir kā zobu sāpes, nolauž ar mokām un pērk tos darbus. Nu attieksme tāda - "priekš kam man tas vajadzīgs, es taču kruti diplomēts IT spečuks gribu būt nevis programmētājs". Parasti tieši tādi jocīgie, kas labi ja uz sisadminiem aiziet. Vai testētājiem. Bet nekas - nāks atkal treknie gadi, atkal varēs uz 5 programmētājiem turēt 5 dažādus vadītājus, kam programmēt nevajadzēs :D


un par "mākslinieku" es programmētājus nesauktu. 

Bet meistarību var un vajag sasniegt, konstruktīvi taisot lietas kādus gadus.

Link to comment
Share on other sites

usver

Pēc tendences izskatās ka uz 5 programmētājiem turēt 6, kam nebūs jāprogrammē. Tiešām sākumā daudzi raksta programmēšu, vēlāk rindā stāv uz dažādiem vadības semināriem un kursiem. Droši vien tas liekas labāks, vieglāks darbs vai vienkārši grūti programmēt.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Teiksim tā, programmētāji ir nedaudz īpatnēji cilvēki, zināmā mērā intraverti, pretējā gadījumā nespētu veikt uzdevumus, kas saistīti ar iedziļināšanos, izzināšanu, jo vajag pietiekami lielu zināšanu bagāžu un pieredzi pašmācības ceļā, lai varētu pacelties virs vidējā līmeņa. Visādi programmētāji īdētāji, kā viens spilgts tipāžs Javeris, arī paliek savā būcenī un turpina nīkuļa "karjeru" vietās, kur normāli programmētāji sen vairs nestrādā. Tāds pats liktenis ir arī programmētājiem, kas tādi grib būt, bet nepiemīt vajadzīgo spēju. Vēl ir īpašo dīvaiņu kategorija, kas n-tos gadus ir tupējuši kaut kur vientuļi frīlancera statusā vai kā vienīgie programmētāji kaut gaļas cehā un vienīgais ko darījuši, studējuši firmas iekšējo softus un paralēli piestrādājuši par sētnieku un IT adminu.

 

Normālie programmētāji, kas normāli pelna, ir tie, kam ir galva uz pleciem, piemīt īpašas dotības kādos no virzieniem.  Parasti top programmētāji ir izbijuši inženieri, darbojušies zinātnē, ražošanā un/vai savu kvalifikāciju nepārtraukti ir cēluši. Ar viduvējām zināšanām, ar viduvēju attieksmi ir neiespējami sasniegt rezultātus. Esmu daudzu programmētāju dzīves stāstus dzirdējis un pa lielam intereses šajā virzienā parādās agrīni, nevis caurkritis zobārsts vai flīžu licējs izmēģinās laimi programmēšanā, jo no čomiem padzirdējis, ka tur labi maksā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mākslās un rakstniecībā ir piemēri kur pāri pusmūžam sākuši tik veiksmīgi, ka gaudot gribējies domājot par to, cik varēja nopelnīt arī agrāk.

Ļoti labi zobārsti ir turīgi visos laikos. IMHO ne sliktāk kā labi IT speciālisti. Apaug ar klientu loku, kas atceras, kur labais Dr, meklē un iesaka viņu citiem.

Autors, tu esi mēģinājis programmēt? Pamēģini un tad sapratīsi, vai patīk. Nevar nemēģinot pateikt. Zobārstniecību - esi runājis ar pazīstamiem ārstiem, pētījis instrumentus, lasījis par diagnozēm, skatījies mediķu forumus? Paskaties, parunā, kā arī nopērc cūkas galvu un kādu štrumu, pakrāmējies tajā. Uzliec softu un palasi tutoriālus, pamēģini un paprogrammē kaut ko. Redzēsi, kas labāk patīk un veicas. Sāc jau rīt pat pētīt un darīt.

Labots - beryl
Link to comment
Share on other sites

Oriģināli autors jautāja, kā biedri izvēlējās profesijas. Gāju vidusskolā ar komercizglītības novirzienu, 12. klasē nezināju, ko īsti iesākšu. Labākie gāja uz SSE Riga, es iestājeksāmenos izkritu, arī LU ekonomistos nebiju labāko skaitā (tur tikai nedaudzas budžeta vietas). Maksāt nebija nekādas vēlmes.

Tā kā nebija vēlmes iet uz kaut kādu "vieglāko" profesiju, kur mazāk jāstudē un skatījos uz datorlietām kā uz tumšu bildi, tad pieteicos arī tur. Rezultātā VeA tiku gan uz ekonomistiem/vadībniekiem, gan IT. Man piezvanīja un pateica, ka esmu ticis abos. Pajautāju, kurā ir grūtāk - pateica, ka IT. Ok, tad rakstiet mani tur. Viens no vislabākajiem lēmumiem dzīvē. Tā kā nebija domas "pastudēšu, varbūt iepatiksies", bet bezmaz visi tilti sadedzināti, tad nemaz citus variantus neapsvēru. 

 

Sesijās grūtākais bija matemātika. Pēc 1. kursa programmēšana likās wooow-dodiet vēl! sēdēju kojās pie datora un programmēju visu. paziņa paprasīja, cik varētu maksāt uzskaites sistēma - rezultātā uztaisīju pirmo nopietno softu: PHP+MySQL+Delphi Excel ģenerēšanai. Tad otro - grāmatu apgādam. Tad atradu darbu. 5 gadi vebiskas uzskaites sistēmas uzturēšana ar visādām eksotiskām prasībām, tad sākās krīze un izdomāju, ka kaut kas jāmaina, cik var ķēpāties. Un sākās Java.


Morāle - piesakies grūtākajās studijās, kurās vari tikt un kas liekas pieņemamas un interesantas. Nepavilksi - nu nebūs lemts. Pavilksi - būs ļoti daudz ko apgūt un būs laiks "atrast sevi".

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...