Jump to content

Grāmatas latviešu valodā - kas varētu padalīties?


yurrra
 Share

Recommended Posts

Sveiciens visiem,

 

Viena no manām nodarbošanās sfērām ir saistītā ar literatūru/grāmatām/lasīšanu. Vienreiz ieraudzīju ziņu portāla reportāžu par sabiedrisko grāmatu skapi, kas bija uzstādīts vienā no Krievijas pilsētām. Cilvēki tur var atstāt grāmatas, kas viņiem vairs nav vajadzīgas un var bezmaksas paņemt grāmatas, kurus tur atstāja citi cilvēki. Palasīju internetā, ka līdzīgi projekti ir īstenoti gan Eiropā, gan ASV.

 

Man šī ideja ļoti iepatikās un es padomāju, ka ideju vajag īstenot arī Latvijā.

No savas (uzņēmuma) puses es nokārtoju organizatoriskus jautājumus. Ir nopirkts liels grāmatu plaukts/skapis, ir parakstīts līgums ar vienu no lielākajiem Rīgas tirdzniecības centriem par projekta izvietošanu pie viņiem, ka arī ir sagatavots un izstrādāts informatīvais materiāls 

 

Jau no, kas ir tuvākajās dienās, ir nepieciešams, lai uz plaukta būtu kādas grāmatas un tas nebūtu tukšs. 

No draugiem jau savācu pietiekoši daudz tiešam ļoti labu grāmatu krievu valodā, bet grāmatas latviešu valodā vajadzētu vel atrast.

 

Tāpēc rakstu te - ja tev ir nevajadzīgas/uz vasarnīcu aizvestas grāmatas, ar kuriem Tu labprāt padalītos ar sabiedrību, tad rakstiet te vai man PZ  :)

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Tu tā kā gribi nahaļavu savākt grāmatu kaudzi?


Tu vismaz norādītu aptuvenos žanrus un izdošamas gadus tam ko vēlies


Es ik pa laikam lidinu miskastē šādu tādu makulatūru, varētu padalīties, tik tik ka grūti iedomāties kam varētu būt interesanti pionieru dzejolīši pie ugunskura, Viļa Lāča kopoti raksti, Brigaderes pardomas par dzīvi un vēl šādi tādi 60-70-80 gadu idiņu pardomas opar dzīvi visdažādākajā noformējumā

Link to comment
Share on other sites

Nav konkrētu žanru vai gada. Diezgan bieži cilvēki nezin kur likt vecas grāmatas, kas ir it kā labas, bet vietas mājās tam arī nav. Mēs uzstādīsim plauktu, kur katrs var atstāt grāmatu, kas viņam vairs nav vajadzīga un paņemt sev kādu citu grāmatu, kas bija tur atstāta pirms tam. 

 

Makulatūra nav vajadzīga. Ceru uz cilvēku spēju pašiem izanalizēt, kas varētu būt interesants citiem, bet ko reāli var mest miskastē :)

 

Starp draugiem atradu arī tādus, kas pēc Kindle iegādes īsti neredz jēgu turēt mājas papīra grāmatas. Protams tas ir izņēmums, bet ir arī tādi gadījumi :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Starp draugiem atradu arī tādus, kas pēc Kindle iegādes īsti neredz jēgu turēt mājas papīra grāmatas. Protams tas ir izņēmums, bet ir arī tādi gadījumi

pa lielam jau tā ir, papīra grāmatas vairs ir nevajadzīgas luksus preces, priekš kam iet uz bibliotēku, vai pirkt grāmatnīcā, ja to pašu var dabūt lētāk un uzreiz. 

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nuuu ja būs stends Dominā, tad kadus 10 kg nelikvīda aiznesīšu

Link to comment
Share on other sites

Ideja tiešām laba - veiksmi! Tik ar to labo lasāmvielu latviešu mēlē ir tā pašvaki . Sovdepijas košērie gara darbi - kam tie vajadzīgi? Bija kādreiz labas sērijas - fantastikas pasaule un apvārsnis( ja nekļūdos pēc atmiņas ) daudz kas no šī ir iegūlies mājās .'Džeka Londona kopotie raksti ...Cerībā , ka bērni lasīs ... nelasa . Nu paliek cerība uz mazbērniem :D. Bet brīvvalsts laikos jau tikai lubenes pamatā izdotas . Ko vērtīgu , mazai Tautai , ar ierobežotu metienu , neatmaksājas tulkot . Bet šā kā tā - veiksmi!

Link to comment
Share on other sites

P.s ... Kad bija jāatbrīvojas no manu vecāku savāktās ... tiešām lielās biblotēkas . Ja godīgi , bija problēmas . Ārā mest roka necēlās . Braukāju kā tāds idiņš pa pansionātiem , ar domu , ka lai tak večuki aiz gara laika palasas . Tak nē ... nedrīkstot pieņemt par velti , tikai caur iepirkumu - jamiem revīzijas , ziepes utt. Beigās pēc intensīva darba , reģionos pansionātu vadība bija piekāpīgāka . Būtu toreiz šāda iespēja , kā šī .. eh , bet nebija


nu jau gan dzen pilnīgu sviestu...

 

Labi  - var būt . Man toreiz bija specifiska gaume , un arī šobrīd tāda ir . Teicu pēc savām izjūtām - ok , lai būtu sviests

Labots - Peleecis
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Es kādu gadu atpakaļ vienam uzpircējam notirgoju kaudzi visādu krāmu un pie reizes uzjautāju par grāmatam - šis tik izteikti un smagi nopūtas, sak bukinistika... vot tas gan ir smagi... karoče es sapratu ka grāmatām kā tādām patreiz ir 0 vērtība, ja kādam arī interesē kāda grāmata tad teiksim tāpēc ka tajā ir kāda zināma autora ilustrācija vai kas cits tādā garā

Labots - Bonifacijs
Link to comment
Share on other sites

izdeva visu ko labu un daudz, ok, neizdeva klaji antisovjetisku literatūru, bet milzums ar visādiem frančiem, Dienvidameriku, skandināviem u.c.

Es tak nesaku , ka nebija ... pats lasīju kā negudrs . Vienkārši ..., kā lai pasaka - nu nebija labā literatūra pārsvarā un katra mietpilsoņa bibliotēkā .Un ja bija un ir , nez vai no tā gribas tikt vaļā . Tils Pūcesspieģelis , simts vientulības gadi, meistars un Margarita  utt utjp - labi ja bija bibliotēkās . Un arī tad bibliotekāres acis bolīja , kad divpatsmit , trīspatsmit gadus vecs puiškāns šādas lietas meklēja . Un kas vērtīgs ir izdots otrās Brīvvalsts laikos , latviešu valodā? Gan jau ka ir kaut kas , bet to saganīt kļuva tik grūti , ka lasītkāre pierimās .Bet par bukinistiku ... personīgi zinu keksu , kas uztur no šejienes saitu Krievijā , un tirgo turp retas un ļoti dārgas grāmatas . Bet ne par tām šeit šobrīd runa .

Labots - Peleecis
Link to comment
Share on other sites

Nu bet tieši tā ... un vai no tādām šķiras ? Aizstieps Vollera detektīvus , labākajā gadījumā . Bet nu ok .. arī to kādam mož gribēsies palasīties . Es vienkārši ieminējos par kvalitāti ... iespējams lieki . Bet manuskripti tak nedeg , vai ne? ;)

Link to comment
Share on other sites

"An elegant weapon from a more civilized age"

Vecās grāmatas ir pagrūti dabūt elektroniskā formā, jo tad kādam tās ir jāskanē.

Oficiāli diez vai būs - jo tur gan jau ka parādīsies miljons autortiesību nianšu, lai nevienam negribētos grābāties.

Jaunie darbi e-formātā? Kaut kā pašķidri arī tur.

Atliek tikai siet melno apsēju ap aci un pacelt karogu ar galvaskausu...

Link to comment
Share on other sites

Bet kāda īsti ideja. Mūsdienas, ja cilvēkas vēlas, var taču iet uz bibliotēku, un ņemt grāmatas cik uziet. Ja pieejams internets, nu tad vispār.

OK, varbūt ra šādu skapi lielveikalā, dažus laužus pievērsīs lasīšanai. Varbūt ...

Man jau arī bail, ja tas skapis tur ātri paliks tukšs. Vismaz sakarīgākās grāmatas pazudīs. Ne jau tāpēc, ka kāds paņems, lai notirgotu. Vienkārši aizmirsīs atnest atpakaļ.

Es laikam šorīt ļoti skpetisks?

Lai jau izdodas!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Viss jau vairāk atkarīgs no cilvēku domāšanas veida, ja Eiropā tas izdodas, tad vairāk jau aiz tā apsvēruma, ka cilvēkiem, nav problēmu pēc darba paķert palasīt, ko interesantu, tai pat laikā atstājot arī labu grāmatu vietā, jo tas tomēr atvieglo grāmatu saņemšanu neejot uz bibliotēkām. Latvijā tomēr cilvēki vairāk ir noslēgti un ne tik atvērti, lai dalītos ar noderīgu literatūru, jo ir jau tas apsvērums, ka ja jau ir pirkta par savu naudu, tad labāk lai jau mājās stāv un krāj putekļus, protams, tas nav visiem,  bet daļai ļoti izteikti.

 

Autoram, ideja priecē, vismaz, kaut kas tiek darīts šai virzienā un pēc kāda laika jau varēsi padalīties, kā notiekās ar grāmatu skapja ideju, tiek atbalstīta vai nē, iespējams, ka sabiedrības doma ir mainījusies un atbalsts būs un varēs uzstādīt šādus skapjus arī citās publiskās vietās....!!!

 

Jautājums zinātājiem, vai šāda ideja jau nav hipsteru kultūras pārstāvjiem viņu kafejnīcās pieejama, jo cik manīts, pa lielam visās ir grāmatas gar sienām, bieži vien haotisku literāto žanru sajaukumi?

Link to comment
Share on other sites

Paldies visiem, kas atbalstīja J Protams, ir iespējams, ka skapis ļoti ātri paliks tukšs vai neviens neizmantos, bet te ir tāds pats princips ka ar lielu daļu no notikumiem dzīvē – kamēr neizmēģināsim, nezināsim.

 

Tiem kas rakstīja par bibliotēku - jā, var aiziet bibliotēkā, bet cilvēki daudz biežāk apmeklē tirdzniecības centrus, nekā bibliotēkas.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Un stulbākais tas, ka tā bibliotēka bieži vien ir turpat blakus, bet ar auto jākratās nez kāds gabals. Tā nu mēs esam nodzīvojušies.

Un pat nevajag bibliotēku. Bieži vien vecākiem un vecvecākiem pilni plaukti. Pat tam labākajam kaimiņam, ar kuru katru nedēļas nogali tiek iedzerts kaut kas. Bet nē, meklē nez kādus sarežģītus ceļus un neceļus.

Link to comment
Share on other sites

Parasti jau pirka to, kas tajos laikos biblenēs nebija. Un "tie" laiki veiksmīgi ir pārceļojuši uz mūsdienām.....

 

Par tēmu - ir kāds metrs grāmatu ar labu vizuālo izskatu, plus vēl metrs ar ciešamu un vēl kādi divi metri diezgan nolietotas. Varu padalīties.

 

Jo viss plauktā esošais + vēl trīstik ir pārceļojuši un Kindli.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...