Jump to content

TV un bērns


M@R$$
 Share

Recommended Posts

Tātad pēc tēmas virsraksta jau varat saprast kāda ir mana problēma

Meitai ~7 mēneši bet acis pašas griežas uz TV pusi kad ieslēgts vai PC kad tiek geimots (spēlēts)

Ko darīt kad ļaut ? Esmu pārlasījies cāļus, mamasuntētus bet gudrāks nēesmu ticis ... 

Kā jums ir ar pieredzi, kad var sākt rādīt kaut vai planšeti ar multenēm? 

Gaisā virmoja skaitlis 1 gads .... 

Iepriekš jau pateicos :)

P.S. Piektdiena itkā nav bet bišķi paspamot pie svētdienas atpūtas ceru atļaus :) 

Link to comment
Share on other sites

Domugrauds

Nu un kāpēc neļaut? Acis sabojāsies? Arī gribēs geimot? Ja bērnam ir interese, lai skatās

Link to comment
Share on other sites

Nu redzi gudri cilvēki raksta, ka ātra kadru maiņa var kaitēt gan smadzenēm, gan acīm ....

Link to comment
Share on other sites

Bomaars/C12

Principā, jo bērns atrāk visu apgūs un redzēs, jo labāk nakotnē, bet vai tas ir labi nezvai, bet atbilstosi šim laikmetam

Link to comment
Share on other sites

Domugrauds

Pēc gudro cilvēku domām/rakstiem vispār būtu jāsēž kokos un jāgrauž čiekuri. Ok, manā bērnībā nebija PC, bet bija Vitjaz teļuks, kurā skatījos multenes, A komandu un citus brīnumus. Vismaz pēc pašsajūtām smadzenēm viss ir ok, acīm same un sabojāts neesmu. Redze bojājas gan tādiem, kas sēž pie pc, gan tādiem, kas reti kad sēž pie kādas kantainas kastes.

Link to comment
Share on other sites

Ljaujam siikajai (13 men.) bakstiit un meetaat visus pieejamos smartfonus un tabletus. Teljuks mazaak intresee, bet man peecee taa gan ir manta, peli un klaviatuuru klabinaat. Nekad nekas nebija liegts, vieniigi barojot un guljot kapa klusums.

Labots - budhha
Link to comment
Share on other sites

Man šķiet, ka var dot un nav nekāda vaina. Galvenais pieskatīt, lai nerodas atkarība - bet tas jau vēlākā vecumā. :)

Link to comment
Share on other sites

Ui līdz atkarībai te vēl ko augt un augt :) Lai gan mazums kāds tētis tāda meita kapās CS ātrāk nekā staigās :D

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Protams ka griežas tikai uz to pusi galva, ja 24/7 TV un PC darbojas.

 

Ko tad iedomājies, pašam atkarība, šauj visu laiku sīkos tīklā un bērns tikai lasīs Dostojevski un stulbas multenes nelūrēs?

 

Sāc ar sevi, ja tas satrauc.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Nu tad neslēdz nemaz, ja tas satrauc.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Skaidrs, ka sīkais skatīsies uz TV. Tas tomēr ir ekšens, pat ja tikai ziņas rāda. Manējie uz TV lūrēja, nekādu problēmu. Tu tak ar savējo pa to savu mežu katru dienu dressē. Nav jau tā, ka visu dienu pretīm TV guļ. 7 mēnešos pats viņš jau arī neko prātīgāku nevar iesākt, kā gulēt un mēģināt rāpot.

Link to comment
Share on other sites

Nu man meita apmēram tādā pat vecumā - TV reklāmas pievelk :D Daudz jau neskatās, bet nesaskatu tur problēmu, jo paši arī maz un reti ko vispār skatāmies. Radio gan iet fonā praktiski līdz vēlam vakaram, kas principā arī palīdz guļot, jo visi trokšņi tā nelec ārā un nemodina.

Otra meita (2g.) šad tad pa kādai multenei (šreks, smurfi, leduslaikmets) noskatās. Latviešu multenes (zaķīšu pirtiņa, kaķīša dzirnavas utt.) neaizrauj, arī man tās liekas stipri dīvainas un bez bērnam saprotama sižeta. Viņai patīk peli spiest, klavieri klabināt, bet pārāk neļauju, jo visu ko sadara. Bet peli baigi instinktīvi vada.

Link to comment
Share on other sites

pandulācim laikam pašam līdz bērniem kā krievam līdz.. saprātam?

man sīči PC  kā sugu neatzīst, TV ar uz to pusi, jo to ko skatos es, tas viņiem maz interesē.

 

Katrā ziņā, ar tiem mazuļiem vairāk vajag padarboties dzīvajā, tad nebūs arī jāztraucas kad lūr pār plecu :)

Link to comment
Share on other sites

Daudzi pediatri šo robežu iezīmē 2 gadi - manuprāt, tas vairāk vilktu uz 3 vai 4 gadi - jo vēlāk jo labāk.

Bērns neko neiemācās no TV vai datora - viņš mazā vecumā nav vēl attīstījies, lai vispār konstruktīvi pieietu lietai - tas ka jums šķiet, ka viņš tur ir baigi samācījies peli bīdīt - jā viņš prot dauzīt bezjēdzīgi pa klaviatūru, un spaidīt peli, bet kas no tā? Kaut kādu bezjedzīgu refleksu iemācījāt un viss. TV arī ir tikai kā spīdošs grabulis, kuru nav iespējams ietekmēt pašam. Nu nav mazam bērnam uztvere tāda kā pieaugušajam - neko viņš neiegūst no tā TV. Viņa acis un smadzenes uz to brīdi ir nodarbinātas - sekojot līdzi midžeklim - ir stimuls un tas arī viss. Bet lai bērns attīstītos, stimulam jābūt konstruktīvam - es teiktu tomēr virzītam un strukturizētam. Es saprotu, ka dažām māmiņām ir vieglāk iedot telefonu vai nolikt pie TV sīko, lai šis aizverās, nekā saprast, kāds ir viņas dabas uzliktais pienākums - ok, bet tad kad vēlākos gados līdīs ārā problēmas, tad atliks vienīgi kost pirkstos.

 

Pirmie 3 gadi - laiks, kad bērns attīstās, kļūst par mazu cilvēku. Tajā brīdī ir vajadzīgs kontakts ar vecākiem, prāta un ķermeņa stimulēšana, pamatvērtību ielikšana. Šajā laikposmā vispār vecākiem jāapzinās, ka drusciņ tā kā par sevi ir jāaizmirst, ja vien negribas problēmas pēc tam. Štrutna 3 gadi, kad uzliec pa bremzēm bikīt un pēc tam vienkārši izbaudi ģimenes dzīvi.

 

Man ir piemērs iz dzīves (pirktīšu, ka ne labākais, bet tomēr...). 5 gadīgi sīkie - puikas - dažādas ģimenes. Viens visu laiku grib planšeti (spēlītes), otram ir pateikts - datoram nē, TV pēc atļaujas, aiztiksi telefonu, dabūsi pērienu. Es neteiktu, ka tas pirmais baigi saprastu ko viņš spēlē - kaut kas ekrānā kustās, kaut ko ar pirkstiem viņš tur bakstās, bet nu galīgi neproduktīvi. Vienmēr, ņaud tēti tēti - telefonu. Nu tad lūk - geimeris ir kā maziņš robotiņš, kurš knapi knapi kaut ko šļupst, otrs puika ir krietni bravūrīgāks, sociāli atraisītāks, runā normāli, spēlējās ceļot fortus no deķiem, vienvārdsakot domā un tas telefons viņam ir vienaldzīgs.

 

Tā kā es esmu nedaudz saistīts ar izglītību es arī redzu jauno paaudzi (augstskolas studentus gan, bet par vidusskolu, pamatskolu man dati ir no mana kolēģa) - būtu jādomā, ka datorjomā jaunie censoņi būtu pārāki? NU loģiski - viņi taču ir uzauguši digitālajā laikmetā... Viss viņiem ir bijis, ne tā kā man, kad datoru ieraudziju varbūt tajos pašos 8 gados un pats sāku lietot skolā informātikas stundās... Skujok - viss ko viņi sajēdz, draugiem, facebook, inbox games (ir izņēmumi, ir...nepārprotiet). Yes - lielisks skaitļojamās mašīnas pielietojums. Čo? Excelī darbības jāizdara - shīt - tur taču bikīt jādomā, kādā secībā formulu uzkonstruēt...tā vairs nav nesaturīga spaidīšana pa pogām. Un vispār redzot gan studentus gan skolēnus man ir secinājums - viņi nedomā, negrib domāt un es pat teiktu ka viena liela daļa pat nespēj domāt - cilvēki-roboti. Gribat savu atvasi tādu - neliecieties ne zinis, noliekat viņu pie kompja/TV from day 1 un iečilojiet pie aliņa un gaima ;)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Manuprāt lai sīkie dara ko grib, liegt viņiem neko negribu, lieks troksnis tikai un rezultāta nekāda.

 

Pēc sava piemēra audzināt nevaru, man nebija nekā vairāk elektronikas par televizoru (radio,telefons neskaitās) mājās, to pašu kad vien iespēja bija skatījos. Nevaru apgalvot, ka neko neiemācījos patsvienkāršākais Ēģiptes piramīdas grāmatā, vai televīzijā, pēcāk arī saproti kas tur grāmatā bija domāts.

 

Man nav laika ar sīkajiem darboties, priekš tam ir vecvecāki, pēc īsa laika (20 gadiem) es arī pārņemšu šo stafeti.

 

Man ir jādara viss lai uzturētu ģimei, varat man teikt ko gribat un mēģināt mācīt, kā un ko, bet dienā kurā ir 24h es mājās esmu tikai stundas 10, pārējais laiks darbs + ceļš.

 

Sestdiena un Svētdiena - jāšiverē pa īpašumu (zāle, jums, noteka, garāža, suns utt) māja ir māja.

Link to comment
Share on other sites

Pašam ir sīcis.. gads.. TV pārāk neinteresē un saturu arī filtrē, ja skatās ko tādu, kas nepatīk.. liks manīt :D izvēlīgs.. dators viņam vispār neinteresē.. vairāk interesē kaķis un rotaļlietas, kā arī pasaules izzināšana ar maņu palīdzību.

 

Autora gadījumā problēmu nesaskatu, tik jāskatās cik daudz uzmanības tam TV pievērš.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Manuprāt lai sīkie dara ko grib, liegt viņiem neko negribu, lieks troksnis tikai un rezultāta nekāda.

+ ~3 gadu vecumā jau Sega/Žiletons/citas konsolītes tika spaidītas.
 2 gadu vecajai māsai arī interesē podziņas uz klavas/peli/telefonus spaidīt - kādēļ gan ne. Pati jau sāk saukt kādas multenes šai uzlikt kad ciemos nāk  :) Nav jau visu laiku jāsēž/jādara pie elektronikas nedaudz viens nedaudz otrs ko tur diži aizliegt, kad klausos mūziku pat plati liek jau dažreiz nomainīt  :spruce_up:
Link to comment
Share on other sites

Nu es domāju 2 gados jau prasīs multenes, tas tāka būtu skaidrs :) Vairāk runa iet par brīdi kad noņemt barjeru :)

Link to comment
Share on other sites

Ir 2.5 gadus vecs sīcis. Figzin par barjerām, bet TV skatās sen (jo vecie tak ar skatās). Kompis un planšete, tik cik youtubē kkādi bērnu/mūzikas gabali - nekāda pašdarbība, tikai ar vecāku klātbūtni.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nu es domāju 2 gados jau prasīs multenes, tas tāka būtu skaidrs Vairāk runa iet par brīdi kad noņemt barjeru


Pie laptopa jau nāca podziņas spaidīt kad tikko bija iemācijusies staigāt, māte dažreiz sēž/skype kad tēvs jūrā - sikajai arī protams interesanti skatīties un spaidīt 
Link to comment
Share on other sites

atkarigais

Man žēl Maurl bērnu :D

Lūdzu neapvainojies, bet kā bērns jutīsies, kaut vai skolā, kur visi pārējie jau par kompjiem un planšetēm visu zinās, bet tavējam būs tikai nojausma, kas tāds ir, bet nezinās, ko viņš ziemā ēd.

Protams 24/7 sīci pienaglot pie TV nevajadzētu, bet multeņu vai mūzikas kanālu fonā var atstāt.

Cik novēroju no māsas sīča (man vēl jau ir paveicies un pagaidām vēl nav - es tā ceru), viņai tas tv apnīk ar laiku un tiek ignorēts, līdz ar to neko sliktu viņā nesaskatu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

bet kā bērns jutīsies, kaut vai skolā, kur visi pārējie jau par kompjiem un planšetēm visu zinās, bet tavējam būs tikai nojausma, kas tāds ir, bet nezinās, ko viņš ziemā ēd

 

Es tiešām neapvainojos - man tik tiešām ir savdabīgs skats uz šī brīža sabiedrības procesiem...

Kas attiecas uz visi pārējie - Redzi - tur jau ir tā māksla - iemācīt sīcim, ka viņš ir indivīds, ka viņam nav jāskrien pakaļ trendiem, ka nav jābūt īpašumā sūdiem, kurus nevajag. UN ka nav jābēdājās par niekiem. Vispār es arī saku par pirmajiem 3 dzīves gadiem, kas ir vis vis kritiskākie - tālāk, jau skaidrs, ka tu nenoekranēsi bērnu no pasaules, bet vienkārši nosviest pie kompja - ņem paspaidi - paskaties kā ekrānā kaut kas mainās... fail! BET tā dara daudzi - "tēti, tēēēti, Jurčik bļ-kur ir planšetnieks - iedod ķiparam, "mamma" jūtas nogurusi" Super easy!

 

Vienkārši ja tu redzētu tās armādas ar nedomājošiem studentiem - saprastu, kādā pakaļā mēs lienam šobrīd....

 

Ja nopietni tai lietai pieiet, palasiet pediatrijas žurnālus (zinātniskos) - kādi tur ir slēdzieni - pētījumos, kuros mērījumu izlase ir statistiski nozīmīga, nevis 2 vai 3 indivīdi.

 

Bez tam es nedomāju, ka tie sīkie baigi būs apguvuši datorus - mani tāpat aicina sainstalēt kompi ģimene, kurā ir pusaudzis (14) - viss ko viņš zin, kā palaist spelīti - viņš pat tolkom uzinstalēt un uzkrekņīt viņu nav iemācījies... Par kādu progresu mēs šeit vispār runājam? Patērētāji...

 

Ja tā pavisam nopietni - tāds kompis un multenes laupa iztēles spēju. Ja tev priekšā lasa grāmatu - tev ir iespējas izvēsties - iztēloties to, ko tu dzirdi, ir iespēja interpretācijai. TV - ko redzi tas arī ir...

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja tā pavisam nopietni - tāds kompis un multenes laupa iztēles spēju. Ja tev priekšā lasa grāmatu - tev ir iespējas izvēsties - iztēloties to, ko tu dzirdi, ir iespēja interpretācijai. TV - ko redzi tas arī ir...

 

šim piekrītu par visiem 1001%. Tiesa mūsdienās jāmēģina vismaz mācēt sadalīt laiks gan iztēlei, gan arī mūsdienīgām lietām un visam pārējam. Ja bērnam nomet to planšeti vai datoru tikai, lai liktu mieru, tad rodas jautājums.. nafig tev to bērnu vispār vajadzēja?

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

atkarigais

Kā, prikš kam? Bērnu nauda tak nāk. Man kaimiņos ir pusaklāni, kuriem pašiem īsti nav ko ēst, bet ir jau 3 sīkie :D

Nu to variantu, kad bērnam ko iedod, lai šis atšujas arī neatbalstu.

Bet māsas sīcis jau piemēram skaita līdz 20 un zin gandrīz alfabēnu no galvas, neskatoties, ka vēl skaidri nerunā, šim daļēji ir jāpasakās visādiem jūtūba bērnu video, kas ir domāti mācīties.

 

Kaut kur bija tāds teiciens, kā jāizturas pret bērnu: ķipa līdz cik tur gadiem, kā pret karali, tad kā pret ienaidnieku (jāiemāca viss ko nedrīkst, līdz ar to bērns būs uz Tevi dusmīgs) un tad kā pret draugu. Atmiņa man švaka nu, bet kaut kā tā tur bija.

Link to comment
Share on other sites

@@atkarigais, man jau šķiet, ka izdevumi bērnam ir lielāki kā tā maksātā bērnu nauda.. :)

 

Manam sīcim šobrīd youtubē topā ir gummy bear :D un vēl šādi tādi bērniem domāti video.. ja uzslēdzas kāds video, kas nepatīk, uzreiz "dod ziņu" :D

Link to comment
Share on other sites

Bērni vienmēr kopēs vecākus. Ja vecākiem izklaide ir ekrāni, tad tā pat būs arī bērnam. Ja vecāki brauc ar riteņiem, lasa grāmatas, kopj māju/sētu, iet ciemos, dzer, lamājās, sit viens otru, tad bērni darīs tieši to pašu, jo viņiem nav citas pieredzes.

 

Jebkurā gadījumā ir skaidrs - kas par daudz, tas par skādi.

 

Pats tv bērnam izmantoju diviem iemesliem: 1) Vajag nolikt pie vietas, lai nemaisās pa kājām un nav 60 sekundes minūtē jāpieskata (veikt bīstamākus darbus vai mammu pa spilveniem mīcīt, kas gan dažreiz ir viens un tas pats) 2) Bērns ir visu dienu skrējis, lecis, dauzījies un ir nepieciešams viņu nosēdināt un nomierināt - uzliek Zaķīšu pirtiņu, mazliet papinkšķ un ir gatavs gulēšanai. ;)

 

Tomēr tas viss uz papīra, ikdienā arī ir grēkots, kad sīkais 6h nosēž pie TV, kad tētim ir melnie un nevienu negribas redzēt, kur nu vēl 5gadniekam pakaļ izstaigāt, kad viņš grib veikalu taisīt (lasi, izjaukt gultu, paņemt dēļus un uztaisīt leti ar lodziņu, lai var tētim pārdot iedomu bulkas).

Link to comment
Share on other sites

slinkums te rakstīt un atkārtot to, ko biedrs Maurl ir ļoti labi sarakstījis, bet jo vēlāk un ar nobriedušāku psihi (saprāta robežās) sīcis tiks pie planšetēm un datoriem, jo labāk. Tās lietiņas rada nereālu pārpūli nenobriedušajām smadzenēm un arī acīm (īpāši blenžot mazajā telefona ekrānā).

Esmu runājis ar nerologiem un acu ārstiem.. teica ka var, bet ļoti minimāli.

Bērns neko nezaudēs (drīzāk vines), ja pie kompja un telefona bakstīšanas tiks pāris gadus vēlāk.


p.s

skatos ka tuvojamies bmwpower līmenim ar saviem teorētiskajiem bērnu vecākiem un bērnu audzināšanas topikiem...  Nav slikti :)

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...