Jump to content

Sistēmas izveidošana no tehniskā viedokļa.


ArChiiBusiness
 Share

Recommended Posts

Sveiciens forumam. Garu ievadu nerakstīšu, jo laiks ir nauda un mēs tomēr esam reāli domājoši un pragmatiski cilvēki. Tātad, man ir nepieciešami padomi, kas palīdzētu izveidot sistēmu, kuru izklāstīšu turpmāk:
Lai jūs labāk saprastu manu domu gājienu, ņemsim par piemēru vienkāršas lietas. Iedomājieties, ka jūs atrodaties Rīgā, bet citā Latvijas nostūrī (piemēram, Liepājā) pie drauga esat atstājuši pogu. Pogu, kuru var nospiest jebkurā brīdī. Ko es vēlos ar šo pateikt - varbūt kāds no jums spēs izdomāt veidu, kā darbosies sistēma.
1) Jūsu draugs nospiež pogu un tur to ilgstoši.
2) Signālu no pogas, ka tā ir nospiesta,  ir nepieciešams kaut kādā veidā pārraidīt tālāk.

3) Šai informācijai ir jānonāk serverī, kas tālāk izvadīs paziņojumu, ka poga ir nospiesta.

4) Gala rezultātā vajadzētu būt tā, ka draugs nospiež pogu, bet jūs ieejat kādā interneta vietnē un jums parādās paziņojums, ka poga ir nospiesta. Tālāk jau parādās laiks, kad poga ir nospiesta, cik ilgi, utt. (Bet tas jau ir programmēšanas jautājums).

Tas varētu būt tā, ka šī poga ar vadu ir savienota ar kādu datu pārraidītāju un ar modema palīdzību pārraidīta uz serveri (Tikai minu, jo no šīm lietām nesaprotu pietiekoši daudz), 

 

Un tagad iedomāsimies, ka jums ir 100 draugi ( katrs savā pilsētā). Jūs katram draugam esat šo pogu uzstādījuši un draugi nospiež pogu katrs dažādos laikos. Bet galarezultātā jūs ieejat interneta mājaslapā savā profilā un jums parādās, cikos katrs draugs šo pogu ir spiedis. Tātad, nepieciešams apkopot datus un savākt tos no daudzām vietām. 

 

Man interesē reāli risinājumi - kāds tehniskais nodrošinājums ir nepieciešams un kā šo ideju varētu īstenot. 

Būšu pateicīgs par katru ieteikumu un variantu. 

Link to comment
Share on other sites

1) kā izpaužās poga? tā ir fiziska poga, kurai visu laiku jābūt kabatā, poga, kas var būt pieslēgta pie ierīces, savukārt ierīce pieslēgta tīklam statiskā vietā bet joprojām ir fiziska poga, vienkārši poga kā elements, kuru virtuāli vai nevirtuāli var nospiest- kaut mājaslapa kur nospiež pogu ar peli/pirkstu un tur cik ilgi vajag?

 

2) http protokols ir vareni laba štelle, tieši API risinājums, kad ar to POST vai GET requestā padod uz serveri datus.

 

3) skat 2. punktu.

 

4) tur jāskatās pirmā punkta atbilde. ļoti primitīvā veidā var izveidot webisku aplikāciju, jo gandrīz katram ir viedtālrunis, un tad viedtālruņa web pārlūkā šo pogu var spiest, arī datus tur varēs aplūkot tai pašā aplikācijā, ja tādu opciju ievieš. var jau sarežģīt dzīvi un teiksim katru pogu ieviest fiziski, teiksim ar raspberry Pi GPIO, un pašu aveni pieslēgt tīklam, bet tad tāda poga izmaksā savus 60 EUR katra + instalācijas izveide ar softu, kas reģistrē un nosūta datus par pogas nospiešanu, kamēr webisku risinājumu "pogai" un datu padošanai uz centralizētu serveri var uzcept teiksim 2-5 stundās.

Link to comment
Share on other sites

Ja pogai bus pieejams wifi, tad iegadajies kko lidzigu shim vai sim, pievieno pogu un uzraksti parsis koda rindas, lai pievienojas wifi un ja nospiez pogu, tad aizsuta zinju tavam serverim. Domaju pietiekoshi liela poa ievietosies gan modulis gan baterija.

Link to comment
Share on other sites

IeM laikam noalgojuši IT specu liecinieku aizsardzības programmai. Droši vien vajadzēs risinājumā iekļaut arī smuku Excel tabuliņu zīmēšanu ar to, cik ilgi un cik izmisīgi kāds ir spiedis trauksmes pogu. Un automātiski aprēķināt vidējo spiešanas biežumu un ilgumu un citus noderīgus datus saistībā ar liecinieku dzīvības apdraudējumu, lai priekšniecībai varētu iesniegt smukas atskaites.  :good:

Link to comment
Share on other sites

Sviests... Pilnmēness, nepareizās sēnes, ko pīpējam, pie kuras tantes pērkam krutku, cits nekas nešaujas prātā. Varbūt kārtējais trollis?

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ja runa nav par smartfona izmantošanu, bet gan kādas fiziskas pogas esamību, tad es ieteiktu uzbūvēt mazu shēmiņu ar mikrokontrolleru un GSM modemu un visu organizēt, sūtot informāciju SMS veidā. Varētu būt visai lēts risinājums, kurš strādātu visur, kur ir GSM tīkls. SMS saņemšanu un apstrādi uztverošajā galā ir gana viegli organizēt uz jebkura PC.

Link to comment
Share on other sites

Cik autoram ir budžets atvēlēts?

Un kaut kāda specene un cita skaidrība par situāciju būtu nepieciešama, savādāk aizļerkstēties var līdz baltām pelītēm, bet 49% risinājumu būs šaušana ar lielgabalu pa zvirbuļiem, 49% neatbildīs specenei pēc definīcijas. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

ArChiiBusiness

@akriss - Pareizi saprati, ir nepieciešama fiziska poga, kura būs statiska vienā vietā un ir pieslēgta tīklam. 

Pamatideja: Ar aplikāciju pārbaudīt, vai mājas durvis ir aizslēgtas. Un, ja iespējams, aizslēgt tās no attāluma (Piemēram, ar viedtālruņa palīdzību)

Šo "pogu" ir doma iebūvēt durvju slēdzenē, lai tā sūta informāciju par to, vai durvis ir aizslēgtas. Respektīvi, ir padomā projekts, bet nepieciešama informācija - kāda tehniskā specifikācija ir nepieciešama. 

@AndrisBB - izskatās, ka esi trāpījis diezgan precīzi. Izpētīšu šo variantu, paldies.

Link to comment
Share on other sites

Nav svarīgi, priekš kāda ........... tas autoram vajadzīgs.

 

Risinājums viekāršs - Arduino ar Wi-Fi vai LAN platīti, vai Raps... avene, vai pofig kas. Kaut vai i - pofig, kas.

 

Izdali (iesaki) saviem pogu īpašniekiem šitādus verķus, saprogrammē attiecīgi un .. aiziet !!!

Link to comment
Share on other sites

ArChiiBusiness

 

Ideja ir laba, BET galīgi garām. Ja tev nav pieredzes šajā sfērā kā arī nav daudz naudas kārtīgām programmām aizmirsti.

 

Ko tu darīsi, ja es no tīkla dabūšu paketes kādas man ir jānosūta WIFI, lai man atslēdz durvis?

Ko tu darīsi, ja es ieslēgšu WIFI slāpētāju?

 

utt. utt.

 

Tu principā runā par signalizācijas sistēmu, bet reāli neesi apdomājis pat kā tev tas viss darbosies un kas tev īsti ir vajadzīgs.

 

Tavā gadījumā ir daudz lētāk paņemt kādu gatavu sistēmu un to visur uzstādīt nekā čakarēties ar visu taisīšanu no 0.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

Tu programmēt proti ? IT lietās kautkāda izglītība/pieredze/nojausma tev ir ? 

Ja atbilde ir nē uz dajebkuru jautājumu, tad forumā tev tik plašai un tajā pašā laikā šaurai specifikācijai neviens neko paskaidrot tuvāk nevarēs.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

izlasīju visu stāstu par POGU un tad izlasīju snukurins postu :x

 

pogu līdzīgu gribu salipināt, nekādu webu viņai nevajag imho, bet dzelzs durvīm tanī caurumā kur mēlīte lien iekšā iestūķēt slēdzi, kurš nenospiestā stāvoklī darbina mazu pīkstuli, to visu uz mazas baterijas lai var iestūķēt, ieurbt esošā caurumā. papildus vajag indikāciju kad durvis ir vaļā lai tad nepīkst,  vēl kautkādu algoritmu lai aizverot uzreiz nebļauj, bet pēc 5 sekundēm sāk un pēc piem 3 minūtēm apklust, jo ja esi atstājis vaļā un aizgājis, vairs jau neko. te derētu kautkāds sms sūtītājs, bet tas vairs nelīdīs aizbīdņa caurumā. 

 

 

Snukurins. 

mans konkurents kautko piedāvā, paskaties uz metbox  utt, viņiem ar smuku web interfeisu tas viss

 

temperatūru ja ir dartors var mērīt ar ds1820 one wire sensoriem, primitīvu adapteri pie komporta un logtemp programmu. 

spiedienu, nezinu vai pastāv onewire sensori gatavi, spiedienam viss vispār kautkā dārgāk uzreiz.

Link to comment
Share on other sites

Snukurs, kāds tev ir spiediena devējs? Jo es savā laikā mēģināju ūdens sūkni caur arduino kontrolēt, bet neatradu nevienu ūdens spiediena devēju par kaut cik pieņemamu cenu! 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tad jau labāk nopirkt kautko tādu, varbūt velak noderes ari kautkam citam

 

Tur ir jāprogrammē. Iespējams ka lētāk ir gatavu risinājumu nopirkt!

 

 

 

Spiediena devējs vēl nav nekāds

 

Nu lūk, tad sākumā atrodi spiediena devēju! Vismaz man neizdevās! Vienīgais ko atradu, bija kaut kādi rūpnieciski varianti pa atbilstošām cenām - vairāki simti EUR..... Tā arī nesapratu kāpēc ir visādi devēji (temperatūra, gaisa mitrums, atmosfēras spiediens, vēja ātrums, apgaismojums) bet ūdens spiediena nav. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tur ir jāprogrammē. Iespējams ka lētāk ir gatavu risinājumu nopirkt!

Izstāsti ko vajag un ja būs laiks varu 6dien uztaisīt. DS18b20 + webservers uz Nucleo.

Link to comment
Share on other sites

Tas viss ir paša priekam/lietošanai vai arī ir doma šo tirgot citiem?

 

Ja #1 tad, kaut kāds raspberry pi/arduino + attiecīgie sensori + wifi + webserviss ar notifikācijām uz epastu/telefonu/sms. Pie tam, to visu var apgūt pašmācības ceļā un gan jau te cilvēki neliegs atbildes uz konkrētiem jautājumiem. eksistē visādi jau gatavi risinājumi: http://www.techlicious.com/guide/5-futuristic-smart-locks-for-your-home/

 

Ja #2 tad ir sarežģītāk. Principā vajag kārtīgu HW inženieri un fiziskās drošības ekspertu, kas visu izdomā līdz galam, lai produkts būtu gana robusts, uzticams un kaut kā sertificējams. No tā sastāda plānu/tāmi un iet meklēt naudu..

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...