Jump to content

Ģeo-režģis, ģeo-tekstils krasta stiprināšanai


Žaks Noriss
 Share

Recommended Posts

Dāča atrodas pie viena pretīga grāvja un zeme ir maigi izsakoties purvaina. Gribētos lai zeme gadu gaitā neslīd iekšā grāvī, tāpēc viens no risinājumiem būtu ģeorežģa uzlikšana augsnes virskārtā. Zemes gabals ir ieslīps uz grāvja pusi.

 

Vai kāds to ir darījis? Cik m no grāvja vajadzētu sākt klāt to režģi? Cik biezu (dziļu) ņemt? Zemesgabala garums ap grāvi ir ~15 m.

 

Saprotu, ka augsnes virskārta jānorok, pēcāk jāsaber virsū. Papildus ir plānots stādīt kaut kādus krūmus atsevišķās vietās ar baisu sakņu sistēmu, lai krastu noturētu.

 

P.S. krasta noslīdēšana šajā gadījumā nav noskalošana. Bet ar gadiem var redzēt, ka brauc iekšā grāvī.


Pāļi/siena nav risinājums. Pārāk dārga ieskalošana un materiāli.

Labots - Žaks Noriss
Link to comment
Share on other sites

Ja stādīsi krūmus (alkšņus, karklus) tad geotekstiks nav vajadzīgs. 

Cik zinu geotekstiks neaizsargā pret auksnes nobirumiem. Viņš aizsargā smilti lai neskalojas iekšā mālā.  

Šajā gadījumā es stādītu kārklus piemēram, lai nostiprina nogāzi. It kā esot speciāli sieti šim mērķim , bet iekš lv nav manīti.

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Tekstilu piemetu, lai būtu aptuvena skaidrība par ko ir runas. Režģis ir vairāk 3D - ar augstāku vertikālo dimensiju kad tas ir izklāts.

 

Esmu lasījis arī par mežrozītēm, tās labi stiprina krastus (vācieši bieži izmanto), bet nav pārliecība ka tās augs kūdrā un dubļos.

Link to comment
Share on other sites

Nu, to sauc par augsnes eroziju. Bildes nav, slīpums nav minēts. Cīnīties var, ja apstāda ar kaut ko, kam dziļa sakņu sistēma, der kaut tā pati vārpata, kas pati tur uzradīsies, ja augsne būs sagatavota, ja reiz kūdra, tad jāskatās, kas grib skābu augsni vai jākaļķo. Ar krūmiem (mežrozēm) neieteiktu aizrauties, jo var sačakarēt grāvi, bet grāvis nav vienkārši tāpat, ja reiz tas tur ir. Vispār vajag meklēt tā saucamos preterozijas paklājus. Un uz vietas jau izklāstīt pārdevējam problēmu, jo viņiem ir vairāki veidi un to pielietojums ir atkarīgs no slīpuma un augsnes sastāva. Pārsvarā izšķir tādus, kas sadalās ar laiku, kad krasts ir jau nostiprinājies vai tādi, kas nesadalās nekad, jo ir liels slīpums un ar sakņu sistēmu nepietiks, tad ir vēl armētie un ne armētie paklāji.

Karoče virzienu zini, kur rakt...

Link to comment
Share on other sites

Neesmu gan ģeologs, bet neticu, ka tie preterozijas vai kādi zin tur paklāji var novērst jau esošu augsnes erozijas problēmu... Manuprāt, tās štelles ir paredzētas vietās kā papildus drošības garants ikdienas situācijā, nevis vietā, kur ir purvs un viss jau notiek... 

Apstādījumi būs lētākais variants, kurš varbūt ar laiku palīdzēs... Ja pāļi un siena šķiet pārāk dārgs variants, tad pārējie nebūs par matu lētāki, ar norunu, ka tas spēs turēt pretī dabas procesiem.

Link to comment
Share on other sites

Lielākā problēmzona ir pie ūdens līmeņa vietas, ja tas mainās, tad notiek izskalošana un krasts iebrūk. Jebšu grāvis parasti ir sauss un varēsi režģi līdz pat grāvja dibenam iestrādāt? Vispār daba pati agri vai vēl izveido vēlāmāku slīpumu un iestāda piemērotus augus.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

OK, aizmirstam par grāvi, grāvis neko nekur neskalo, bet zemi gribētos saukt par purvainu (iesit ar papēdi zemē un 5 m attālumā stāvošs cilvēks jūt zemes šūpošanos) un tāpēc ir plāns kaut kā to visu šļuru grāvja malā padarīt stingrāku.

 

Kritumu varētu precīzi samērīt, tas ir mainīgs, bet vidēji uz 6 m kritums bija ap 80 cm. Te gan netiek skaitīts iekšā grāvja ūdenslīmenis, bet tas laukums ko vēlos stiprināt. Ar pelēko atzīmēts tas, ko vēlētos noklāt, lai krēsli negrimst zālē un lai nešķiet ka staigā pa antonu trīcvaidziņu.

 

 

Labots - Žaks Noriss
Link to comment
Share on other sites

Tev ir jārok drenāžas caurules lai miturmu uz grāvi novada. Tās ir nopērkamas jebkurā celtniecības bodē. 

 

Ja auksne pavisam sūdīga, jārok nost, jāber smilts vietā.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Tik ļoti man tā šūpošanās netraucē :D Šobrīd meklēju budžeta variantu un izskatu pilnīgi visus saprātīgās cenās esošus risinājumus zemes, zemes virskārtas nostiprināšanai.

Link to comment
Share on other sites

Nu budžeta variantā der tikai apstādīt ar kādiem krūmiem vai kokiem, kas piemēroti stādīt pie krastiem, vītoli, iegrieztā stefenandra, kārkli, grimoņi un kas tamlīdzīgs... Ģeosietu jau nav jēgas likt, ja netaisies rakt nost virskārtu un pēc tam pirkt, ķēpāties ar smilti un melnzemi un tāpat stādīt kaut ko, lai  satur to visu kopā...

Labots - Edzhua
Link to comment
Share on other sites

Ja grunts "slīd" grāvī, tad jāskatās "austais" grunti armējošais ģeotekstils un jāliek kārtās gruntī horizontāli, aptuveni šādi:

 

WeedBlock%20Geo%20Header%20image%202%20.

 

Ja virskārtu skalo ārā, tad ģeorežģis augsnes virskārtā ar zāļu sēklu maisījumu. Krūmus nevajadzētu stādīt - aizaugs grāvis, nevarēs kopt un tīrīt.

 

Vislabāk noskaidrot piemērotākos materiālus un to pielietojumu pie armat.lv vai meklēt palīdzību pie melioratoriem vai inženiera, kas orientējas ģeotehnikā.

 

Un, protams, attiecīgs nogāzes slīpums pie konkrētajiem apstākļiem arī palīdzētu. 

 

Vēl jāskatās, kāpēc ir purvains vsp - visticamāk meliorācijas sistēma ir degradējusies un ir vajadzīga grāvju tīrīšana "uz leju" - tad nebūs purvains un daudzas problēmas atrisināsies pašas no sevis.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Skaidrs ka ir kruti risinājumi, bet es neesmu ne Rīgas Dome, ne mākoņandris, tāpēc paliksim pie darba ļaudīm "paceļamām" izmaksām. Un inženieris man točna nav vajadzīgs, to nevaru algot.

 

Pa grāvi smuki tek ūdens, grāvis ir diezgan dziļš un to nav iespējams padziļināt, jo tad ir jārok arī kādiem 8...10 kaimiņiem un tas nav reāli.


@@Edzhua, augsnes virskārtu nebūtu problēmas norakt, ar to esmu jau rēķinājies. 

Link to comment
Share on other sites

Inženiera konsultācija nemaz kosmosu nemaksā, nav jau projekts jātaisa. Ja vajag varu viena meliorācijas inženiera kontaktus iedot - varbūt varēs palīdzēt. Tad PM. Otrs variants - zvani, vai raksti armat.lv - viņi tikai priecāsies pakonsultēt, ja viņu materiālus pirksi.

 

Ja gribi zemi padarīt stingrāku, jāzin, no kā tas viss sastāv tur apakšā. Bet tā, slapju pirkstu paceļot gaisā:

 

Norokam virskārtu 30-50cm

Neaustais, filtrējošs, ģeotekstils, lai nesajaucas ar to drazu, kas apakšā + iedod stabilitāti,

Pa virsu rupja smilts, blietēta,

Kokosa ģeorežģi (slīpums tur nav liels, ja nelien uz grāvja nogāzes) ar melnzemi un zāļu sēklu maisījumu (ar dažādiem augiem, nevis tikai zālīti) pa virsu.

Laistam un gaidam, kad ieaugs.

Labākam rezultātam var rupju šķembu slāni apakšā pabērt (drusku smilts, šķembas, pārējais smilts piebērums).

 

P.S. 

Nezinot apstākļus, par rezultātu neatbildu.

Lēti tas nebūs, bet ar vienu maģisko ģeotekstilu diez vai tur būs līdzēts.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Es runāju par šādas shēmas izmantošanu:

 

* norok velēnu

* uzklāj ko šādu

construction-materials-waterproofing-mat

construction-materials-waterproofing-mat

* pieber ar zemi

* saaudzē zāli vai velns zina ko ar ne tik knapu sakņu sistēmu

 

Dzirdēts, ka šādus režģus pieknaģē pie zemes ar metrīgiem, galos nolocītiem armatūru stieņiem, lai neslīd prom.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...