Jump to content

Kaļķakmens noņemšana, tīrīšana


Kitai
 Share

Recommended Posts

pirms 3 stundām , saf teica:

Tad sanāk ka tas filtrs destilē ūdeni? 

RO membrāna (0.0001µm) – dzeramo ūdeni attīra no katlakmens, baktērijām, vīrusiem, organiskajām vielām, koloīdiem, pesticīdiem, radioaktīvajām daļiņām, mikrobiem, smagajiem metāliem u.c.

 

Visa ģimene lieto vienīgi reversās ozmozes ūdeni pārtikai nu jau 15 gadus un neko, smaidam.

 

Ozmozes membrāna iet vismaz 5 gadus, reāli daudz vairāk, ja ir sistēma ar spiediena paaugstināšanas sūkni un automātisko membrānas skalošanu. Ir bijušas 2 iekārtas (upgrade), nevienai membrānu nav bijusi vajadzība mainīt pa šiem gadiem. Tehnoloģija tāda ka filtrē pa pilienam vien un uzkrāj 10L balonā, pārtikai pietiek, bet traukus ar tādu nenomazgāsi, vai vajag 5-10 tādas iekārtas. Tur iekšā ir arī 3 parastie dažādu mikronu ūdens filtri kas jāmaina ik pa 3 mēneši, 2 no tiem esmu izsviedis ārā kā principiali nevajadzīgus, jo tādi man ir jau pie dzīvoklī ienākošā ūdensvada un filtrē visu dzīvoklī lietojamo ūdeni. Vienīgais kas šīm iekārtām pa laikam mirst ir spiediena palielināšanas sūkņu darba membrānas  - sāk tecēt. Ja māk sameklēt, tad membrānas cena ir kaut kas ap 8 EUR un nomaiņa ir veicama saviem spēkiem.

 

Cena nu jau 115 EUR (kādreiz gan bija dārgi 460 - 1500 Ls):

https://www.salidzini.lv/cena?q=reversas+osmozes&offset=36

reversa osmoze.jpg

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

Vairākumu minerālu mēs saņemam no ēdiena. Tikai ļoti neliels procents iegūstams no ūdens, ko mēs dzeram.
 
KĀ VISLABĀK NODROŠINĀT ORGANISMU AR NEPIECIEŠAMAJIEM MIKROELEMENTIEM?
Nepieciešamais
mikroelements
Nepieciešamais
dienas
patēriņš
Neorganisko
vielu saturs
parastā
ūdens 1 litrā
Neorganisko
vielu saturs
100g produkta
kalcijs 1000 mg 95 mg biezpiens             1000 mg
kālijs 2000 mg 90 mg biezputra             2000 mg
magnijs 300 mg 50 mg rīsi                        300 mg
dzelzs 19 mg 3 mg sarkanās pupiņas    19 mg
cinks 12 mg 2 mg kviešu maize           12 mg
nātrijs 350 mg 10 mg zaļie salāti             350 mg
Kā redzam no tabulas, lai apmierinātu organismam nepieciešamo kalcija diennakts devu, jāizdzer 10.53 litri ūdens. Vieglāk, protams, apēst 100g biezpiena.
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Nu tak tā pati destilācija vien sanāk, ja jau visu nofiltrē.. :D nu bet lai nu paliek, ne par to stāsts... 

Es saprotu, ka šitais vajadzīgs tikai ja riktīga kanalizācija tek no krāna. Tikai patīrīt kaļķi un rūsu tas smalkums nav vajadzīgs, un ir pārāk mazražīgs.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 46 minūtēm , VebKamera teica:

PVO rekomendācija der? Sorry, es jau te vienreiz atradu, forumā iemetu. Meklē pats - man otrreiz slinkums. Cik atceros, tad toreiz biedri bija nevaļīgi, visiem bija slinkums lasīt :))

Atrast var ātri http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/hardness.pdf

"Drinking-water may be a contributor of calcium and magnesium in the diet and could be important for those who are marginal for calcium and magnesium intake."
"There are insufficient data to suggest either minimum or maximum concentrations of minerals at this time, and so no guideline values are proposed."

Turpat apskatīts, ka slikti ir gan par maz gan par daudz uzņemt vienu, otru vai trešo minerāli. Tāpat viņi raksta, ka dažādās vietās ūdeņi ir dažādi, lietusūdens  praktiski ir destilēts ūdens, kamēr pazemes ūdeņi būs ar minerāliem un katrā vietā tie būs citi un atšķirīgās koncentrācijās. 

Reku LTV raidījuma pētījums:

image.thumb.png.ceb9949d0923789b536cc4905ceb328b.png

Ja dzer Vilces avota ūdeni, tad pietiek ar 1000/126 =7.9 litriem, ja no Rojas, tad vajadzēs 1000/44= 22.7l, lai uzņemtu ieteicamo diennakts kalcija devu :)

Link to comment
Share on other sites

VebKamera
1 stundu atpakaļ, abi teica:

Vairākumu minerālu mēs saņemam no ēdiena.

 

Piekrītu. Tikai tie procesi organismā ir ļoti sarežģīti, tā nav vienkāršā neorganiskā ķīmija, kur pieber biki sāli vai skābi un notiek reakcija. Skuju Tu zini kādās metaboliskajās reakcijās iesaistās tas kalcijs, kas izšķīdis ūdenī, kādās - tas, kas ir biezpienā. To pat uzturzinātnieki tā īsti nezina - viņi izdara labāko pieņēmumu uz savu zināšanu bāzes. Ne pa velti, pirms 10 gadiem priekšstats par to pašu holesterīnu bija pilnīgi citāds, kā pašlaik. Tas viss vēl tiek pētīts, ir miljoniem ietekmju uz mūsdienu cilvēku, nevar vienkāršā veidā pateikt vai Tavu ģimeni ietekmē vai aizsargā tas vai cits process.

1 stundu atpakaļ, abi teica:

Visa ģimene lieto vienīgi reversās ozmozes ūdeni pārtikai nu jau 15 gadus un neko

Tas pilnīgi nav reprezentatīvs rādītājs. Ne pēc ilguma, ne pēc skaita. Man vectēvs bija dežūrmiglā pēdējos 15 gadus, bet nodzīvoja līdz 91 (tas ir fakts, nevis tikai teorētisks piemērs). Mums ko, visiem dzert jāsāk? Problēmas parasti parādās pie 50 -60-70, kad ir par vēlu mainīt iepriekšējo 20 gadu paradumus.

BTW, kā jau teicu - es rīkojos tā, kā uzskatu par drošu. You have a choice.

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

Pirms 57 minūtēm , VebKamera teica:

Man vectēvs bija dežūrmiglā pēdējos 15 gadus, bet nodzīvoja līdz 91

Ozzy Osbourne visu savu apzinīgo mūža daļu pavadījis narkotiku un viskija stiprā ietekmē!!!

Šogad 3. decembrī šim paliek 70.

Link to comment
Share on other sites

Atbrauc žurnālisti intervēt vienu ilgdzīvotāju, kurš sasniedzis 100 gadus.

Šis tur stāsta, kā tādu vecumu sasniedzis -  vingro, ēd veselīgi .. te no augšstāva nokāpj veca-veca sieviete, bļauj - dēls, aizšauj uz veikalu man pēc cīgām, un tēvam viskijs atkal beidzās!

 

Redz, viegli zīmēties ar sliktiem paradumiem, ja senčiem gēni gana labi, lai pat to paciestu.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Par gēniem runājot

 

Geny.jpg

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , maize teica:

Ja dzer Vilces avota ūdeni, 

Nesen biju pie tā avota. Neko tīrs neizskatījās. Drazas pat mētājās iekšā.

Link to comment
Share on other sites

Daži indivīdi ir baigi izturīgi kā šis  uz drazu. Bet, cik zinu, ciets ūdens ir garšigāks. Garšu bojā dzelzs un mangāns. Nedaudz pārsteidz sadzīves tehnikas ražotāju attieksme pret šo problēmu. Ja kaļķains, takšu sen ir pārbaudīta  lieta -jonītu filtri. Trauku mazgājamās liek , bet veļas mašinās , tik , laikam AEG vienā modelī. Nu ja tāds - pieber tik sāli attiecīgā traukā un nezini problēmu. Bet nē... nu laikam bizness lai tauta piebeigtu un pirktu jaunu. Kad riktīgi kaļkains ūdens, tad tik labs dzeršanai , bet ne tehnikai un dušai. Laikam kad liels patēriņs. līdz tik tie jonītu, . Kam privātmāja, tas uzliks, kam dzīvoklītis, tam nereāli. Bet par topika autora tēmu- visi tie pulverīši, ko tirgo pa dārgu naudu kafijas aparātu ražotāji atkaļķošanai, ir CITRONSKĀBE. Tā ka ņem tik citronskābi. Uztaisi šķīdumu un pavāri tajā tejkannā.

 Ir jau viena metode , kad kaļkainu ūdeni uztaisot tā lai tas katlos neveidotu citu garozu, bet tik duļķes- magnēti uz caurulēm . Nu nezinu vai tas ir šarlatānisms vai dod efektu, bet kādreiz ir redzēti uz caurulēm speciāli magnētu bloki.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

Pirms 37 minūtēm , oxygen teica:

Kam privātmāja, tas uzliks, kam dzīvoklītis, tam nereāli

Kāpēc nereāli? Ir modeļi, kuru paredzēti novietošanai zem izlietnes.

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, oxygen teica:

Nedaudz pārsteidz sadzīves tehnikas ražotāju attieksme pret šo problēmu.

Veļas mašīnai, lietderīgā jēga no iebūvētas ķīmiskās ūdens mīkstināšanas būs stipri mazāka nekā trauku mazgājamajai mašīnai.

Pareizi dozējot veļas pulveri (ne par daudz, ne par maz) veļas mašīnā katlakmens tajā gandrīz nemaz neveidojas, jo mazgāšanas līdzeklim jau ir pievienotas vielas ūdens mīkstināšanai. Un pat, ja uz veļas mašīnai sildelementa izveidojas neliels katlakmens, tas ar laiku pats nobirst un tiek aizskalots kanalizācijā. Pirms cietais ūdens sabojās bunduļa blīvslēgu un gultņus paies daudz gadu.

Trauku mazgājamajai mašīnai ūdens mīkstināšana gan ir ļoti nepieciešama, jo tur ūdens tiek sildīts ne tikai mazgāšanas ciklā, bet arī skalošanas ciklos, kuros vairs nedarbojas ūdens mīkstinātāji, kas ir pievienoti mazgāšanas līdzeklim. Skalojot traukus ar karstu cietu ūdeni uz traukiem būs redzami kaļķa nosēdumi, un tie nosēdumi bojās gan sūkni, gan sprauslas, un arī pašus traukus.

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

alusbundza
pirms 9 stundām , ggg97 teica:

A par tiem avotiem, Latvijā tādi ir, kuros nav kaļķis?

man pie mājām ir tāds avots, gadu lietots čaiņiks pilnīgi tīrs ..., tas avotiņš gan ap 150 m attālumā, un slinkums ar spaiņiem iet pakaļ, (kamēr pie mājas aka nebija, tad lietoju tikai avota ūdeni) akā pie mājas 1x mēnesī kaut kas sakrājas ...

 

Link to comment
Share on other sites

VebKamera
pirms 2 stundām , oxygen teica:

Nedaudz pārsteidz sadzīves tehnikas ražotāju attieksme pret šo problēmu.

 

Citur, lielākajā daļā Eiropas nav tāda kaļķa un dzelzs problēma, kā pie mums. Mums tā, tā sakot, nacionālā īpatnība.

 

1 stundu atpakaļ, Firza teica:

Pirms cietais ūdens sabojās bunduļa blīvslēgu un gultņus paies daudz gadu.

 

Man pagāja ~~6 gadi, līdz vajadzēja vešenei nomainīt blīvslēgu un gultni. Tagad atkal kādus 4-5 jau iet. Trauķenei ~12 gadi un tagad viss tur iekšā iet uz beigām. Podu kastēs gan krāšņi korāļi aug, bet vēl darbojas normāli.

Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , alusbundza teica:

man pie mājām ir tāds avots, gadu lietots čaiņiks pilnīgi tīrs .

Nebendē veselību, iegāz kādu maisu ar kaļķi tai avotiņā! :)

Link to comment
Share on other sites

VebKamera
pirms 12 stundām , snukurins teica:

Ko tad ar to trauku aparātu dari ka tur korāļi metas.

 

Korāļi neaug trauku mašīnā - tie aug tualetes podu skalojamās kastēs. Vairāk kā 10 gadu laikā ir tur dzelzs un visādi nosēdumi sakrājušies. Trauku mašīna man arī spīd un laistās (iekšpuse - sāni un citas virsmas), bet plastmasas ir sadēdējušas. Ritenīši ļodzās un jūk ārā, tas propellers arvien sūdīgāk griežas. Var redzēt, ka tā plastmasa ir tāda sakorodējusi. Es domāju, ka tas ūdens šamos tajos gados ir pabojājis.

 

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, VebKamera teica:

tas propellers arvien sūdīgāk griežas

Iekš lemona tas propellers ir nopērkams. Nemaksā dārgi,

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

Par tēmu - vai kāds zina kur citronskābi lielos klučos nopirkt var? Man tās 5 g paciņas pa 2 eiro neimponē. Es labprāt ilgākam laikam kādu kg paķertu.

Link to comment
Share on other sites

domáju ka depiņā ir lētāk kā gemos.. kādreiz skatījos ka bija iepakojumi i pa simtgram i lielāki.

Link to comment
Share on other sites

Gemosā bija, laikam  2eur kg , vai pat lētāk. Tur bija izdevīgāk pirkt kg plasmasas zip maisiņā , kā sapakotu smukās burciņās pa 100g.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
infekto44

Sveiki. Ko varat ieteikt liet iekšā čuguna sūdu stāv vadā kas nāk no poda. Ir kaļķakmens uzaugums kas traucē ūdens aizplūdei. Nomaiņa protams ir labākais variants bet tur ir tas saucamais zirneklis apakšējā stāvā par ko santehniķi nav stāvā sajūsmā. Ir kāda ķīmija iznemot tautas līdzekļus ko var mēģināt ieliet iekšā? 

Link to comment
Share on other sites

infekto44

Ok, vel palasiju internetā ka esot firma kas ar augstspiedienu aparātiem dod iekšās trubam. Bet nez cik maksās tāds pakalpojums. 

Link to comment
Share on other sites

Uzaugums no kaļķa ir tiešām čuguna stāvvadā? Kaut kā neticas. Uzaugums parasti veidojas pašā podā, tajos līkumos, it sevišķi, ja taupa ūdeni un maz skalo. Stāvvadā drīzāk var kaut kas saķerties un saķipt (tieši čuguna trubām), bet to vajadzētu varēt notīrīt mehāniskā veidā.

Čugunu pie iespējas labāk ātrāk nomainīt. Nekas nav mūžīgs, pie tam, čakarējot, lejot iekšā ķīmiju utt, pastāv iespēja,ka kaut kur sāks sulot un smakot...kādas savienojumu vietas panāks vaļā utt.

Link to comment
Share on other sites

infekto44

Ja čuguns, no poda izvada uzreiz stavvada un taja vietā ir uzaugums. Vai nu mēģināt sarunāt firmu kas ielaiž iekšā augstspiedienu. Ir tā ka vecās hruščovkas ar parsteigumiem. 


Jo cik ievācam info tad iepriekš dzīvojuši pļēguri, tad firma dzivokli nopirkusi, uztaisija kosmētisko un uzsita gaisā, tikai aizmirsa stavvada posmu apskatities😁

Link to comment
Share on other sites

Ar spiedienu es šādā gadījumā neaizrautos. Tur tas var ļoti dārgi beigties. 

Ja arī pēc sālsskābes kur kas sāks sūkties, tad vismaz nebūs visas bumbas uz tevi.

Link to comment
Share on other sites

Čuguna kanalizācija mēdz aizaugt. Tikai tas nav kaļķakmenis. Rūsa/tauki (ja tur klāt pienāk no virtuves izlietnes)/sūdi. Tīrīšana vecām trubām parasti ir ar īslaicīgu un ne pārāk lielu efektu, jo virsma ir grubuļaina, pie kuras atkal pieķeras aizaugums. Īpaši, ja ir horizontālie posmi. Bija mējās čuguns, nomainīju pret plasmasu un vairs nav nekādu problēmu jau vairāk nekā 20 gadus. Tīrīšana ar skābi vai spiedienu un arī mehāniski par panākt negaidītu "efektu". Aizrūsējušas plaisas (vecās čuguna trubās tas nav retums) un mikrocaurumiņi var atnākt vaļā. Esmu redzējis centra daudzdzīvokļu mājās ŽERa (tagad RNP) "santehniķu" meistardarbus - caurumi trubās aizpuļķēti ar koka tapiņām, trubas notītas ar piķotām lupatām.

 

Nav ko 21. gadsimtā noņemties ar muļķībām, Jānomaina trubas un viss. Nevajag tur nekādu santehniķi. Nekas nav vienkāršāks par plastmasas kanalizācijas salikšanu - lēti, ātri un ar 100% labu rezultātu vienmēr.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 41 minūtēm , Insekc teica:

Nekas nav vienkāršāks par plastmasas kanalizācijas salikšanu - lēti,

Ne jau daudzstāvenē.

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

Es arī gribēju ieteikt pārlikt uz plastmasenēm. Bet tad atcerējos, ka hruščovkās bieži vien tā truba ir visā garumā iecementēta sienā - tur gandrīz dzīvokļa kapitālais remonts draud.

Bet vienkāršu risinājumu tur nebūs - tas čuguns visticamāk iet uz galu, tīrīšana riskanta un var izrādīties mazefektīva.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...