Jump to content

Bonifācija ikdienas sašliks ar gruzīnu mērcīti a la ketčup ist verboten


Bonifacijs
 Share

Recommended Posts

Sastāvdaļas sašlikam

 

1,3 kg cūkgaļas karbonādes ar ādu, bet bez kaula no tirgus - EUR 6.50

2 lieli pērnās ražas sīpoli no RIMI - EUR 0.5

CHIN -SU vjetnamiešu biezā sojas mērce ar česnakiem  - BYR 10 000, jebšu apmēram 1 USD (LV nav nopērkama, var izmantot kādu citu no biezajām soyas mērcem, taču ne tās šķidrās no-name ziepes un Klinkman ko RIMI tirgo, vai iztikt bez)

KOK galda etiķis 9% no RIMI

Melnie pipari graudiņos no GEMOS

vidēji rupja jūras sāls SEL Marin no Cash&Carry

 

Sastāvdaļas gruzīnu mērcītei

 

1 buntiņa Kinza (koriandrs) no mazdārziņa EUR 0.60

Tomātu pasta SPILVA 200g no RIMI- EUR ~1.00

6 Latvijā audzēta ķiploka zobiņi no tirgus EUR 0.30

Gruzīnu garšvielas Twins no RIMI EUR ~1.00

 

 

Tātad, ņemam cūkgaļas karbonādi, nogriežam nost ādu kopā ar taukiem un tos izsviežam ārā. Tīro karbonādi sagriežam šķēlēs pa 3cm, katru iegūto šķēli pārgriežam gareniski uz pusēm un iegūtās strēmeles sagriežam gabaliņos tā lai no katras karbonādes šķēles sanāktu 8 sašlika gaļas kubiciņi. Katliņā iegāžam 3 šļunkas etiķa un pievienojam 2 klunkšķus biezas sojas mērces, tam pa virsu saberžam dzirnaviņās labi daudz (pārcensties nav iespējams, piparus vienojam no sirds) melnos piparu graudiņus un paskalojam pa katliņu lai viss samaisās kopā, atstājam lai ievelkas un pa to laiku sagriežam labi smalki sīpolus, nu apmēram pa 2x2mm kubiciņos. Sīpolus gāžam katliņā samaisam labi ar to kas tur jau ir un tad metam tur sagriezto karbonādi. Visu labi samaisam un izņurkājam ar rokām un atstājam ievilkties vēsā vietā vismaz uz 1 stundu. Sāls, ūdens ne marinādei ne sašlikam netiek pievienots!!!

 

 

Uzvāram tīru filtrētu dzeramo ūdeni 2x vairāk nekā plānots izmantot tomātu pastu, nu teiksim 300g, tajā ieberam apmēram 1/4 no gruzīnu garšvielas bunžiņas, noņemam no uguns un uzliekam virsū šķīvīti, gaidam 20 min lai ievelkas un atdziest. Gruzīnu garšvielu var aizstāt ar himeli-suneli, bet tikkai no daudzmaz normāla ražotāja un tikkai tās versijas kas ir brūngani sarkanīgas (zaļas, zaļganas krāsas maisījumi neder). Liekam turpat tomātu pastu un caur ķiplokspiedi izspiestus ķiplokus, ne īpaši smalki sagrieztu kinzu, var vēl drusku melnos piparus uzmalt pa virsu, visu samaisa un liek ievilkties vēsā vietā.

 

Ņemam gāzes lodlampu un 5s svilinam kokogles mangalā, pēc tam 1min. papūšam ar fēnu ar minimālo jaudu, samaisam ogles lai vienmērīgi iedegas. Lai sašliks būtu sulīgs vajadzēs "lielas" ogles ar pamatīgu karstumu lai varētu cept pēc shēmas nekādas žāvēšanas/sautēšanas, bet gan viegli apsvilis no ārpuses un maigi sulīgs iekšpusē. To panāk intensīvi grozot šampurus uz "lielas ogles" cepot vien drusku vairāk par pāris minūtēm.

 

Ņemam neržas šampurus no Grill master - vai citus plakanus ņeržas šampurus, viegli iesmerējam ar saulespuķu eļļu (vēlak nebūs čakars ar šampuru tīrīšanu, un arī gatavos sašlikus būs krietni ērtāk noņemt). Saduram uz šampuriem sašlikus tā lai tie izvietojas šampura asmenim simetriski pa vidu cieši viens pie otra klāt, notīram nost sīpola gabaliņus (tie tāpat kā speķa atliekas pie gaļas momentā apdegs par ogli un dos rūgtu piegaršu) un te nu pats galvenais - beram saujā nedaudz vidēji rupju jūras sāli un apspaidam sašlikus tā lai tie tiktu viegli iesālīti. Pārmēru nevajag ar to sāli aizrauties, taču ja būs par daudz arī nekas, viņa būs izteikti garšīga un liekā kā garoziņa viegli kritīs nost.

 

Cepam sašlikus uz lielas ogles bieži grozot, ķeram momentu kad pati gaļa (ne speķis vai sīpola gabaliņi) sāk vietām vieglītiņam apdegt, bet ne vairāk, jo savādāk iztecēs visa sula ārā un gaļa būs sabojāta. Būtu jasanāk tik sulīgai kā pārgatavam persikam. Pasniedz ar gruzīnu mērcīti. Ja nekas nav sajaukts proporcijās tad būs izteikta austrumnieciska garša un diezgan ugunīgi. Vajadzētu sanākt porcijai 4 cilvēkiem, vai attiecīgi 2 vakariem pārim. Gan sašliks gan mērce ledusskapī var glabāties 3 dienas. Mērcīte kā tāda lieliski derēs arī pie dažādam Bavārijas cepamdesiņām u.c. gaļas kas gatavota uz atklātas uguns (vista ir ne gluži gaļa).

 

Ar foto sanāca kā nu sanāca, steigā gatavot un vēl fočēt, pirmo reizi taisot fotorecepti, nu ir kā ir, labi ka sieva nedaudz piepalīdzēja ar fočēšanu un pieturēšanu. Lai nu kā no starta līdz gatavam sašlikam pagāja mazāk par 2 stundam

 

Bon Appetit

Labots - Bonifacijs
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Labs jautājums, neuzprasīju tirgus šeptmanim pie letes, šis bij tā aizrāvies  mēģinot sievai izrādīties ar visādām laipnībam, ka mani!!! galveno pirceju!?!?!?!?!!!1 i nemaz nemanīja tad nu atliek vien domāt ka cūīka bij no fermas :pooh_go:

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Baigi labs :)

Link to comment
Share on other sites

Un ja es tagad teikšu, ka tas nav nekāds šašliks, bet prasta gaļas "marinēšana" un pēcāka apsildīšana...

 

Salīdzinājumam - var atskaldīt kulakā un pēc tam postēt bildes ka nu ir bijis ūber sexis ar ūber tantēm :)

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs
(labots)

Jau nosaukumā ir vārds ikdienas, kas arī  nozīmē ka gatavoju tādu 4-5x nedēļā siltajā laikā un ap 1x nedēļā ziemā.

 

Te nu laikam būtu vēl jāpaskaidro koncepcija pēc kuras vadoties izlieku nu jau otro recepti.

 

1) sezonas aktualitāte (ok, sašliku vajadzēja kā minimums mēnesi agrāk, bet nu bij slinkums fotografēt, a tauta prasa ar foto lai viss būtu).

2) lai recepti varētu ideāli atkārtot jebkurš ar minimālam zināšanām kulinarijā vienkārši sekojot precīzai instrukcijai

3) demokrātiskas cenas viegli pieejami izejmateriāli (nu tā pati karbonāde vēl pirms nedēļas bij RIMI pa 3.99EUR/kg - sviestmaize, kinzai pati sezona uz tirgus vien 0.60EUR buntīte)

4) ātri pagatavojams arī tad ja mājās nav nekā

5) lai receptei būtu kāda sava neparasta vai neierastas izmantošanas "odziņa" (nu gailenēm tās tā kā bija ribiņas, parasti taču sacep ar cauraugušu speķi, a sašlikam ir veselas 3 "odziņas" - nevis kakla, bet īstā karbonāde, īpašā ķīniešu mērcīte kas sniedz neparastu izteiktu austrumu garšu (uz foto ja kāds pamanīja nav īstā, īstā beidzās un tika aizvietota ar drusku savādāku tā paša ražotāja, bet vairāk vistai domātu) nu un visbeidzot orģināla gruzīnu mērcīte kuru viesi izrij litriem

6) subjektīvi neciešu treknu ēdienu, cenšos lai kur vien var būtu iespējami liesāks

7) uzskatu ka majonēze un ketčups neglābjami sabojā jebkuru ēdienu, manās mājās das ist verboten

8) nelietot visādus gatavos Knorr buljna kubiņus u.c. "sintētiskās" garšvielas (ķīniešu soyas mercīte gan ir drusku izņēmums, jo pats aizvietotāju neuztaisīsi mājās tā pa vienkaršo)

 

Nu un nobeigumā varu vien piebilst ka ja nekas nav sapičkāts greizi tad šis sašliks ir jūtami garšīgāks par jebkuru RIMI/LIDO nopērkamo gatavo un kā minimums labāks par vismaz pusi no dažādos ciemos baudītajiem paštaisītajiem, ir lieliski ēdams arī bez ketčupa vai gruzīnu mērcītes, taču tas protams nenozīmē ka nav citas garšīga un garšīgāka sašlika receptes un gatavošanas paņēmieni.

Labots - Bonifacijs
Link to comment
Share on other sites

Grossmeister

 

 

Un ja es tagad teikšu, ka tas nav nekāds šašliks, bet prasta gaļas "marinēšana" un pēcāka apsildīšana...

Nav ko dojabivatsa - cilvēks centies .

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

+1

Link to comment
Share on other sites

Labāk jau ir kā lielam vairumam, bet pakomentēšu kā to daru es:

* Gaļu obligāti jāņem kakla karbonādi. Šitie gabali ir salīdzinoši sausi un tas speķa gabals pie šašlika man ar nepatīk.

* Gaļas gabalus prasās lielākus un ciešāk vienu otram klāt.

* No garšvielām tikai pipari(melni, sarkani), mazliet koriandra sēklas, Sāli pašās beigās un tikai mazliet. Retu reizi piestā saspaidu ķimenes.
* Zaļumi - Pētersīlis, ja ir tad svaigu Kindzu, var dilles.

* Lieku mazliet olīveļļu - lai sulīgāka.

* Ja sīpoli ir ripiņās, tad tos var atsevišķi noēst.

 

Šašlikam labāk mazāk, nekā vairāk garšvielu. :)

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Oi, tad tas būs jau pilnīgi cits sašliks!!!

 

Lieta tāda ka šī recepte ir ilgstoši izstrādata un atkāpšanās no tās novedīs pie vai nu sausas sīkstas gaļas vai nu apdegušas bet iekšā jēlas utt.

Lai nu kā koriandra sēklas ir gruzīnu garšvielas sastavā ka veseli graudi un sašliku ēdot kādu var uzkost. Šim konkretajam variantam nevar izmantot kakla karbobnādi, jo tajā ir daudz speķa kas gatavojot uz lielas ogles momentā sadegs, tas pats attiecas uz sīpoliem un zaļumiem marinādē - uz lielas ogles momentā sadegs. Eļļu nelieku jo neredzu jēgu, man liekas ka uz etiķa bāzes taisītajiem parasti eļļu neliek, bet nu nevaru apgalvot, lai nu kā eļļa gatavojot pie augstākas temperatūras kā parasti visticamāk piedegs. Gabalus nevar lielākus, jo savādak ārpuse apdegs bet iekšā būs vēl jēls, a šī konkrētā recepte neparedz lēnu gaļas sautēšanu, jo ja tā darīs tad ok izcepsies arī vidus, tik iztecēs visa sula un būs kā rupjmaizes gabals, savukārt cepjot vien drusku ilgak par paris minūtēm uz lielas ogles šitada izmēra gabaliņus vidus pagūst kā reizi nogatavoties kad no arpuses ir viegli apsvilis un sula nepagūst iztecet ārā - ir jābūt kā pārgatavojies persiks konsistencei - kā kod tā sula šķīst uz visām pusēm. Karoče gaļa būs sulīga nu nezinu kā pateikt, kā pienā mērceta baltmaize. Runajot par pipariem var droši spert klat cik jaudas, jo šis būs gruzīnu sašliks un gruzīnu mercīte būs tik assa ka lai cik arī pieliktu to piparu īpaši nemanīsi, uguni varēs spļaut, bet tas asums ir vairāk no ķiploka ko mierina kinza un gruzīnu garšvielas. Kinzu aizvietot ar petersīli protams var, tik tad tā nebūs vairs nekāda gruzīnu mērce, bet kaut kāds cepts saldējums

 

Nu jā MIGs, paldies par komentāru, ceru ka izdevās lādzīgi izskaidrot kāpēc receptē ir tiesi tā, un nu jā šis pilnīgi noteikti nav sašliks maigas skandināvu virtuves cienītajiem, ja nepatīk asi un pikanti ēdieni, tad labāk izvēlēties kādu citu recepti kur vairak tauciņu un mazāk piparu

Link to comment
Share on other sites

Protams, ka jebkurš šašļiks, un principā jebkura uz uguns cepta gaļa ir jācep ātri:

* Lielas ogles - vēlams no malkas vai vismaz normālām kokoglēm.

* Gaļa jāliek maksimāli tuvu oglēm.

* Gaļa jāver uz iesma un jāspiež gabali cieši, cieši kopā.

* Pareizi skaitās šašliku apgriezt tikai vienu reizi u n tad ņemt nost. Nav ko viņu žāvēt. Laba gaļa lielā karstumā gatava ir acumirklī. Un nav nekādu problēmu ja ir lieli gabali. Tas atkarīgs no gaļas mīkstuma un temperatūras. labs šašliks ir gatavs brīdī kad to ver uz iesma ! :mrgreen:

* Jā viss liekais jānolasa nost lai nedeg un nav rūgtuma piegarša.

* Tā kā gaļa tiek izcepta dikti ātri, tad tas taukums kas ir kakla karbonādei nesadeg. Viss ir sulīgi un labi. Arī šādām +- līdzīgām marinādēm, kā Tu esi taisījis. Bet tas gan jau ir gaumes jautājums. ;)

Nav jau tā, ka ar etiķa marinādes nemaz nepatiktu. Bet pats parasti tās netaisu.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nu es cepu 5tā stavā uz terases, ta kā man tikkai kokogles pa lielam spīd, un protams mangalam ar ir drusku cita konfigurācija un īpašības - es par to ka nu uz šitāda īsti nevar normāli izcept negrozot, jo no augšpuses ir nepietiekams karstums laikam, karoča ir jagroza ja negrib pusjēlu vai sadegušu bet nedoceptu. Ir mēģināts cept tik 1x apgrozot un ne reizes nav sanācis normāli - parunajos ar visiem saviem paziņam kas cep un tie mani nomierinaja ka visi groza un jo intensīvak groza jo labāk sanāk, vot i es iesaku ka groziet draugi un vis būs tip top.

 

Par to iesmu foto  :yahoo:  nu tur bišķi feiks ira jo pirmoreiz gatavoju un fočēju un vel steigā - karoče moments šampuri uz mangala ir tad kad mangalam ir tikko pielaista uguns - fiksi uzlika un nofočēja, a tad kad šampuri uz šķīvja arī tiga fočets tad kad jau puse bij nomaukta nost un attapas ka ir foto jauztaisa un fiksi sagrūda atpakaļ - a es cerēju ka nepamanīs neviens :superstition:


Eh kamēr te ar MIGs diskutēju pamanījos piededzinat vakardien gatavotā sašlika otrās puses šodienas cepienu, ai cik es aizrautīgs :spruce_up:

Link to comment
Share on other sites

JuutpaudisMaigcilveeks

Vispār cūku ēd tikai resnie un lūzeri :/

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

nu tad ēd vardes :close_tema:


Vispar es vienu brīdi biju atteicies no cūkgaļas un ņēmos ar langetu dažādās variācijās, bet nu vasara bez sašlika..... un vēl ciemiņi pilna māja, nākas vien pielāgoties

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Te viens klasiķis teica ka etiķi šašlikā negrūž un es tam gribu pievienoties. Tik pat labi var nopirkt spaini ar Maximas šašliku un būs identisks rezultāts.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nu ar salīdzināji... Maximas spainis - ta tur gaļas atgriezumu kiškas + marināde tāda lai var veikalā ilgi stāvēt, lai nu kā nebija doma nodemonstrēt klasisku LV sašliku, bet gan ko neparastu - šitādu izpildījumu LV neesmu redzējis pilnīgi nekad, un pat tuvu nē (šāda tipa sašliks + asa gruzīnu mērce)

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Viss kuļļ, bet man šķiet ka skābumu/šķīdinātāju varētu ielikt kādu citu etiķa vietā.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Var gan, tik tad vairs nebūs fertih stundas laikā un vel lieta tāda ka tā mercīte ir tik assa ka nejutīs nu nekādu īpašu atšķirību - faktiski sanāk gaļa ar mērces garšu, tas pats ir teiksim ar stipri piparotam cepamdesiņām, pēc mērces visi tie pipari būs tik kā viegla viegla nokrāsa fonā - mērce pārsit visu, te gan jaatzīst ka var likt mazāk ķiploku un tad būs maigāka, bet nu tas ir gaumes jautājums, man daudzi viesi piemēram vispār ēd lavašu (veģetarieši) ar to mērcīti un ir laimīgi bez gala


Ir mēģināts etiķa vietā likt 1 izspiestu citronu, nu ir ok, bet nu īpaši iespringt nav vērts   es pa laikam taisu kaut kādas variācijas ar to sašliku jo 4-5 dienas nedēļā ēst vienu un to pašu sašlika veidu apnīk, bet nu variācijas ir jau atkal cits stāsts un citas mercītes, ja nebūs vel apskrējusies dūša taisīt fotorecepti tad varētu nakošreiz sakombinēt recepti sašliks + česnaku/majonēzes baltā mērcīte, bet tā jau laikam vairāk ir armēņu, azairbaidžānu vai nu ka viņus visus tur sauc virtuve. Gadus 3 neesmu tādu taisījis, ir biki piemirsies, būs jāpaeksperimentē ar sastāvdaļam un proporcijām

Link to comment
Share on other sites

Izskatās smuki.Varbūt garšīgi, bet tā nav marināde, kur tu liec gaļu.

Tas maisījums nav marināde. Kāpēc pēc nogriešanas tauki jāizmet, kāpēc tieši jūras sāls?

Link to comment
Share on other sites

Nu kas te par stilu valda? Cilvēks grib palielīties, ielika savu recepti, uzreiz vesels speciālistu bars virsū – tas nav tā, šitas nav tā!

Lieciet savas receptes, būs ar ko salīdzināt, bet tā noriet ir bezjēga.

 

 

 

Vispār cūku ēd tikai resnie un lūzeri :/
Nu šitas teksts vispār  ir no augstajiem plauktiem.
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

piekritīšu par gaļas saspiešanu cieši kopā uz iesma, tas ir pareiza šašlika pamats... pārējais ļoti ok.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Cik man visu mūžu mācīts, tad etiķis pie šašlika ir nesmukais stils, ko piekopj tikai sliktai, stiegrainai gaļai un ilgāka svaiguma nodrošināšanai līdz cepšanai.

 

Skābumu, gaļas mīkstināšanu bieži nodrošina ar fizisku mīcīšanu, citronu, kivi, tomātu, kefīru, gāzētu minerālūdeni, sīpolu utt. Izmantojot minētās tehnikas, tāpat gaļa nav jāmarinē diennaktīm.

 

Neesmu absolūti pret etiķa izmantošanu, bet tad šāda recepte manuprāt paliekama zem nassingspešal sadaļas.

 

Kakla karbonāde ar iekšā esošu taukumiņu tomēr arī ir klasiskākā no cūkas daļām, ko liek šašlikā.

 

Iespējams, ka savās domās esmu vientuļš.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

OK, lai nav tukša autora receptes nolikšana! Atklājies ir viens diezgan labs efekts - izcep gaļu un uzreiz no iesmiem saliekam stikla traukā, vāku virsū. Nekādus papildus siltumus nepievada. Patur ~5...7 minūtes un gaļa kļūst vēl maigāka. Nav īsti izsutusi, bet nav arī kraukšķīgi izkaltētās garozas. Biku palīdz, ja gadās pārcept.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Laba gaļa lielā karstumā gatava ir acumirklī. Un nav nekādu problēmu ja ir lieli gabali. Tas atkarīgs no gaļas mīkstuma un temperatūras. labs šašliks ir gatavs brīdī kad to ver uz iesma ! :mrgreen:

 

Tu nejauc "šašliku" ar BBQ?. BBQ - jā - tur gaļu tikai "aprauj" no abām pusēm - bet pirms tam tāpat kūpina/dūmo, silda, glazē utt. - apraušana uz karstuma tikai piedod smeķi un degumu ārpusei, reāli gaļa izcepas siltumā jau iepriekš. Šašliks tomēr visgaršīgāk sanāk, ja to groza intensīvi, jo biežāk jo labāk.

 

 

 

Man atkal pēc tās etiķa piegaršas nostalģija.

 

Man arī - bet etiķis/citrons patiešām baigi sausina gaļu. Labākais variants tomēr ir etiķi aizvietot ar gāzētu minerālūdeni vai alu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nokritizēta marināde? Tā nav marināde. Speciālistu bars?Jap, man ir divi pavāru papīri. Tā ka līdz pēcgalam būs jāstrādā, negrasos beigt veselību 10-15 stundas stāvot kājās katru dienu. Ja vienīgi jūrā, bet tikai normālā firmā. Tas nenozīmē, ka man ir arodenes videnes papīri.Man ir parasta videne plus vēl citi papīri un nav krāvēja zīme par darbu noliktavās.

 

Tas, ka šašlikam īstā marināde nav obligāta, ir taisnība.

Labots - beryl
Link to comment
Share on other sites

Skatoties kāda gaļa un marināde. Uz citrona bāzes 12/24 h marinādē nekas nešķīst. Nez, ja izietu Rītiņa meistarklases, uzdrīkstētos arī receptes likt. Vrb jāmēģina bezmaksas prakse tur, background man pietiktu, vienīgi ilgs darbalaiks nepatīk. Diennaktis vai nenormēts ofisa DL man labāk patīk.P.S bildes okei, izskatās labi.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nu es tā samulsu no tautas alerģijas pret etiķi ka ielīdu internetā aopskatīties - tad lūk raksta ka kaukaza sašliks ar elementaro marinadi ir tieši ta kā es te rakstu, vienīgi viņi vel to sīpolu izlaiž caur gaļasmašīnu, jo no sīpola ir vajadzīga vien sula, a tā lieliski sasūcas arī no smalki sagriezta sīpola. Lai 2 sīpolu dēļ nebūtu jāķēpājas ar gaļasmašīnu, kas varbūt pat ne visiem ir arsenāla, piedavāju sīki sīki sakapāt to sīpolu, tas ir ātri, erti, nav jaņemas ar šīpola ķeskām un gaļasmašīnas tīrīšanu, pie tam sīpola vien malšana gaļasmašīnā nu vismaz mehaniskajā nav nemaz tik parocīgs pasakums. Lai nu kā recepte ir atstāsts tam ko man parādīja un izstāstīja un protams ko ne reizes vien esmu ēdis gruzīnu izpildījumā, ar viņu pašu izmantoto gatavošanas tehnoloģiju. Tad lūk arī pasi gruzīni tieši sīki sakapā to sīpolu un nekādu citronu etiķa vietā nelietot, nu vismaz tie no kuriem ir receptes pirmavoti. Mans pienesums te ir vien adaptācija LV produktiem un cepšanai tieši uz kokogļu mangala, jo nu ir tas drusku savādāk gan kā uz lielā malkas mangala cept. Kas attiecas uz gabalu izmeriem tad šo konkrēto viņi cep maza izmēra gabaliņos, šis tak galu galā nav pļavā auguša jauniņa jēriņa sašliks.

 

Kapēc beryl negrib atzīt ka tā ir marinade nav ne jausmas, pavārskolas beidzis neesmu, nudien nezinu marinades definīciju - varu vien piebilst ka pa sauso tur nekas nav, jo sīpols un gaļa kaut kādu sulu tomer izdala stāvot, iespējams tapēc ka ir dikti daudz pipara + tur tomēr ir 3 šļukas galda etiķa un nedaudz biezās sojas mērces, tā kā gaļa nestav sausa un viss tur lieliski samarinejas bez jebkādiem minerālūdeņiem un kefīriem

 

Nu nezinu kur tas etiķis pagūst kaut ko nosausināt, viņa tak ir diezgan maz, ja cepsi pec stundas tad knapi varēs uzminet ka viņš vispar tur ir bijis, cepot nākamajā dienā etiķa noti var sajust drusku uzstājīgāk, bet nu neko tas nesausina ja cep tā ka es te cenšos uzrakstīt jau 4 reizi - uz lielas ogles ātri grozot vien drusku vairak par paris minūtēm. Ja kur ir palicis drusku klāt speķis tas sadeg  pirmo 20-30 sekunžu laikā par melnu oglīti. Tā kā eļļa nav vienota klāt un ir tieši karbonāde nevis kakla karbonāde ar5 speķa iespraudumiem, tad attiecīgi gaļa ir balta un citas konsistences nekā kakla karbonadei un viņa ir krietni vien uguns izturīgāka, viņa nedeg pie augstām temperatūrām, tb deg jau protams gan, bet stipri vien vēlāk, un pa to laiku vidus jau ir izcepies.

 

Receptē ir skaidri norādīts ka sašliki ir jasaspiez tuvāk viens otram, uz foto tas nav īsti redzams jo ar to fotografēšanu bij trakums un abas bildes ar iesmiem ir ne gluzi autentiskas, jo pirma ir uz vel neiedegušās mangala, a otrajā kur gatavie ie steigā samaukti atpakaļ daļēji jau norautie no iesma gatavie sašliki - nu ta gadās, bija steiga un stressi ar fočēšanos, šis tas piemirsās procesa gaitā, šādi tādi foto nesanāca vispār a citi ietvera par daudz un tos atkal nevareja izmantot. Nu pirmo reizi tak mēģinu gatavot un fočēt

Link to comment
Share on other sites

Ja pēc marinēšanas gaļa, izcepot, vairs negaršo pēc gaļas, tad tāda recepte ir metama kopā ar iznākumu; Mani nekad nav pievīlis - gaļa+pētersīlis+sīpoli+pipari - viss sakapāts un ar gaļu saspaidīts un zem sloga uz 12h ledusskapī, izvelk, apmaisa, pieber sāli (tikai tagad,jā), apmaisa, pielej SAUSO baltvīnu, visu samaisa un vēl uz 1-2h ledusskapī!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nu es to vīnu ilgāk turu, bet marinādēm pārdesmit miljonu recepšu, tā ka pēc gaumes izvēlas.

Bonifācijs,par marinādi tev un LPC PM...

Link to comment
Share on other sites

* Labai gaļai NAV vajadzīga tāda marināde un šķīdināšana kā gumijas zābakam.

* Etiķis tomēr taisa to gaļu sausu. Protams, ka dozējot ar prātu un nenoturot gaļu nemērā ilgi to nesajūt.

* Vēl lielākā kļūdu ko pieļaut ir pieliet mazliet, mazliet etiķa esenci nevis etiķi. Tas pats attiecas uz tikko uzjauktu etiķa esenci+ūdeni.

* Ar etiķi ir salīdzinoši viegli kļūdīties.

* Ir jau kad etiķi liek tīri garšai - nu kā salātiem. Ir kad garšo, vai gribas.

* NormālsCilvēks recepte ir dikti laba un principā klasiskā. Vienīgi liekas, ka tālā gala ļaudis nelej klāt nekādu olīveļļu - es gan leju, un skatos NC arī.


* Labai gaļai NAV vajadzīga tāda marināde un šķīdināšana kā gumijas zābakam.

* Etiķis tomēr taisa to gaļu sausu. Protams, ka dozējot ar prātu un nenoturot gaļu nemērā ilgi to nesajūt.

* Vēl lielākā kļūdu ko pieļaut ir pieliet mazliet, mazliet etiķa esenci nevis etiķi. Tas pats attiecas uz tikko uzjauktu etiķa esenci+ūdeni.

* Ar etiķi ir salīdzinoši viegli kļūdīties.

* Ir jau kad etiķi liek tīri garšai - nu kā salātiem. Ir kad garšo, vai gribas.

* NormālsCilvēks recepte ir dikti laba un principā klasiskā. Vienīgi liekas, ka tālā gala ļaudis nelej klāt nekādu olīveļļu - es gan leju, un skatos NC arī.

* LPC raksta kaut kādas muļķības - laba gāļa uz labām oglēm ātri un forši izcepās viscauri.

Jo mazāk grozi, jo sulīgāka tā gaļa ir. Protams, ka ne vienmēr sanāk izcept 1 reizi apgriežot, BET ir uz ko tiekties.

UN BBQ pēc definīcijas ir tad, kad cep gaļu dārzā. :sarkasms:

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Nez, pēc vairākiem testiem ar šo recepti nonācu pie slēdziena, ka man to eļļu tur nevajag+arī sāli lieku tikai nākamajā dienā (~2h pirms cepšanas), jo arī sāls "atsulo" gaļu :)

 

Arī vistu marinējot - ir man tirgū viena vieta (Vecmilgrāvī), kur ir visu šķiņķīši tikai ar 1 (lielo) kaulu - to izvelku, sagriežu vistu, klāt sāls, pipari, sagriezts citrons, cukurs, mazliet tirgū pirktā adžika - visu saspaida - uz 2h ledusskapī un vista fantastiska:) 

Labots - zulus
Link to comment
Share on other sites

Sāls arī sausina.Ja grib sulīgāku, citrona vīna

plus piedevas bez sāls, etiķa.Otrā fāzē tad tikai sāls, vīna etiķis utt.

Var lietot citu sistēmu, bet marināde nav domāta riebīgas gaļas padarīšanai par ēdamu.Sausas mitrināšana, nobriedušas mīkstināšana, garšas izmaiņai utt tiek lietota.

Link to comment
Share on other sites

Nu, vispār jau kulinārija ir māksla un nebeidzami eksperimenti  :D Tāpat neizprotu tos, kas zupām liek buljona kubiņus vai apgalvo, ka laba vistas zupa ir vistas fileja, puse kartupeļa un 1 burkāns:D Fileja vispār ir fufelis un nav domāta vārīšanai - īsta zupa ir dabīgs buljons, tāpat kā īsts šašliks ir tāds, kas garšo pēc gaļas nevis visādiem e-veidīgajiem ārprātiem vai etiķa :)

Labots - zulus
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Šis vairāk bij domāts kā ikdienas sašliks, nu brauc cilveks no darba vai jūras mājās ap 6 vakarā un sagrib vakariņās sašliku, nu un - no problems 20:00 sedēsi kopā ar ģimeni un draugiem pie klāta vakariņu galda, sašliks, kartupelīši ar dillēm, lavašiņš vodka/konjaciņš vai alus/vinčuks, viss sapirkts 15 min. laikā tuvakajā RIMI - šis konkrētais parasti tiek ēsts ar 250-400 vodkas uz degunu + 2-3L alus uz deguna kad sašliks beidzies - sorry ka tā pa prasto pasaku, bet nu tur kur es apgrozos ikdienā sašliku uztver tikkai un vienīgi kā ikdienišķu uzkodu pie vodkas, kā neatņemamu piekstdienas un sestdienas sastavdaļu vai jebkura cita mereni atzīmējama pasakuma neatņemamu piedevu kas tik pa retam var tikt aizvietota ar majās ar pirkstu bakstītu desu cepšanu vai uhas varīsanu spainī uz ugunskura.

 

A tur izvirtības marinēšanu vīnā utt. nu nezinu tas laikam ir vairak saslika neēdajiem kas reizi mēnesīt gatavojas sašlika ēsanai kā lieliem svētkiem, nu man konkrēti šašliks ir parasta ikdiena, vasarā ļoti ērtri un atri pagatavojams ēdiens, nu tipa kā sviestmaize ar kafiju. Ar so es atļaujos ka teikt dot manīt ka no augstas pavārmākslas vismaz gaļas cepšanas joma esmu visnotaļ patālu

Link to comment
Share on other sites

Nu es arī makaronus vārot cenšos tos uzvārīt maksimāli forši un garšīgi - nevis vienā lielā klimpā. ;)

 

Uzmanības pievēršana sīkumiem nenozīmē to, ka kaut kas jātaisa ilgāk vai tam ilgāk jāgatavojas.

 

Bet ir forša diskusija kur apmainās viedokļiem. :)

Link to comment
Share on other sites

Nez, man arī patika, džeki diezgan labi gatavo, par spīti LV dzimumu stereotipiem par virtuvi.Cool.

Labots - beryl
Link to comment
Share on other sites

Guest
Slēgta tēma, pievienot komentāru nav iespējams.
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...