Jump to content

Jāņu alus brūvēšanas recepte.... .


alusbundza
 Share

Recommended Posts

Bļeds, mums vairs nav neviena, kas brūvē, pilnīgi sirds sāp.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Es te par to misas saldumu un cukuru.

Vai tad nevar kaut kaut kā to misas saldumu dabūt lielāku, lai tas cukurs nav jāber. Piemēram, to ūdeni vienkārši novārot, notvaicējot nost.

Link to comment
Share on other sites

Un ja patīkams noreibums, Raimond, rastos tikai no runāšanas vien par alus brūvēšanu, dzeršanu utml., tad laime būtu pilnīga.

Pat paģiru, tad nebūtu...☺️

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Vai arī jau sākumā to saldumu no tiem diedzētajiem graudiem dabūt ārā ar karstu tvaiku.

Mazāk ūdens, lielāka koncentrācija, nekāda papildu cukura.

Tuvākais salīdzinājums - kā gatavo kafiju, izspiežot tvaiku cauri maltām kafijas pupiņām.

Link to comment
Share on other sites

pirms 9 stundām , marrtins teica:

Ko ta pats? Arī nē?

Tehnoloģiju jau pārzinu, beta vajag trauki, dāre, kur cept, process ir ilgs un sarežģīts, dīķis, kur audzēt, it kā ir, bet tas arī viss, nevaru saņemties.

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Raimonds1 teica:

MVai arī jau sākumā to saldumu no tiem diedzētajiem graudiem dabūt ārā ar karstu tvaiku.

Vidzemnieks? Skupirģais? Mans nelaiķa tēvs šamēju alu sauca par ķēves mīzaļiem, lai gan bija stiprs un garšīgs. Mums te Kurzemes pusē ir pieņemts kaut daļu iesala uzcept, lai būtu krāsa.

Link to comment
Share on other sites

pirms 15 stundām , aoma teica:

Bļeds, mums vairs nav neviena, kas brūvē

Ņemot vērā visu to čakaru un to ka pirmās X reizes sanāk reāla susla, kas ir entās reizes draņķīgāka nekā veikalā iegādājamā, nav jau nekāds brīnums.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , itanium teica:

Ņemot vērā visu to čakaru un to ka pirmās X reizes sanāk reāla susla

Ja no bērnības esi stāvējis klāt /atceros to misas garšu, ko bērniem ļāva padzerties, kamēr raugs nebija pielikts/, neko tur ķīselī salaist nevar, lielākās problēmas, cik atceros, bija ar dzesēšanu, lai neieskābst, bet sāk rūgt.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 25 minūtēm , aoma teica:

neko tur ķīselī salaist nevar,

Protams 😅 nē, nu, kaut ko šķidru ar kaut kādiem grādiem jau ir viegli dabūt, bet dzeramu, baudāmu alu ne pārāk.

Link to comment
Share on other sites

Kas man palicis atmiņā, daži brūveri bij ieskābinājuši mucas, alus jau uzražots bij viegli skābs, tur bija je'bļa, tikt no tā vaļā, otrais, tolaik vēl bija pieejamas brūža mucas, kam iekšpuse bij izklāta ar parafīnu, pietika izskalot ar verdošu ūdeni, un muca bija šau, pārvērtās par parasto.

 

Un, protams, viss bija atkarīgs no saimnieka skopuma, ja uzlēja ūdeni par daudz, plus ja vēl slikts iesals, rezultāts bij bēdīgs, attapīgākie, lasi skopākie mēģināja izlīdzēties ar cukuru vai melasi, bet tad galvassāpes bij garantētas.

Labots - aoma
Link to comment
Share on other sites

marrtins

Pa smuko!

 

Viss... - pietiek dirnēt pie kompja :lol:

Link to comment
Share on other sites

ak jēzus, tāds darbs... kādēļ?? Iļģuciema medalu ta labāk nopirkt un viss.

2 dienas, kad pieneņu vīnu taisiju jau likās elles mokas ta šitais vispār ir pipec. 😄

IMG_20210517_183340.thumb.jpg.175f3c6485bf2ba36a85f4670489081f.jpg

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

Novārītajai apiņu suslai (10 litri) piebēru 1 kg cukuru un iebirdināju 2 mazās paciņas ar maizes raugu, rīt šo suslu pievienošu atdzesētai misai

Link to comment
Share on other sites

Galva jau nu sāpēs ne pa jokam. Bija mums tāds kekss, kas taisīja no cukurbietēm, arī no kviešiem, tā jau garšīgs un stiprs, bet tie fūzeļi pēc tam... Ja labs divšķautņu miežu iesals, un ja nepiegāž pa daudz ūdeni, nekāds papildus cukurs nav vajadzīgs.

 

Cik atceros, raugu nogatavināja drusciņ atsmeltajā misā, bet apiņu novārījumu vienkārši iegāza kubulā, bez jebkādām piedevām, ja taisīja otro un trešo uzlējumu, kā arī tāpiņu, un "aukstūdeni", tad tur bija jāparēķina, kā pareizi sadalīt, jo sievišķi gribēja saldāku, vīri rūgtāku, baigi sen neesmu ar šito ņēmies.

Pats labākais moments bija, kad raugu lika klāt, visiem klātesošajiem bij skaļā balsī jākliedz ū-uh!!! :)

Labots - aoma
Link to comment
Share on other sites

superKrona
2021.06.11. , 21:06, Raimonds1 teica:

Uzlabo garšu, salīdzinot ar cukuru

Varbūt arī baktērijām garšos labāk (neticu, ka kāds ir paprasījis, ko šīs domā), bet ārā čurās jebkurā variantā etilspirtu, tas tāpat kā audiofīļiem tie vadi pa štukai metrā, a vadītspēja ta tā pati.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

Mises dzesēšana notiek avotā, kas ir ap 150 m no brūvēšanas vietas, arī ūdens alum ir ņemts no avota, avota ūdens ir ļoti kvalitatīvs, ir pārbaudīts Biorā

Link to comment
Share on other sites

superKrona

Nošaut garām var ar saldumu, skābumu un rūgtumu, šmigas jo vairāk, jo labāk.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza
(labots)

ar saldumu nevar, alus nav salds, cukurs spirtā pārvēšas

Labots - alusbundza
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...