Jump to content

Jāņu alus brūvēšanas recepte.... .


alusbundza
 Share

Recommended Posts

Mezavecis

Tā kā kādreiz vectēvs bērnībā katru gadu taisīja alu, tad šis tas aizķēries atmiņā :) Vismaz graudu diedzēšanā, plucināšanā un žāvēšanā piedalījos. Patikās tā smarža un tie diedzētie un žāvētie graudi bija tīri garšīgi.

 

Pirms gatavošanas izžāvētie diedzējumi tika drupināti, tā lai grauds maksimums 2-3 daļās sadalās. Apiņus parasti vārīja ātrvārāmā katlā nebūtu tik ilgi jāņemas. 

 

Vienīgais īsti nav pielecis, kā rezultātā sanāca 3 ozolkoka muciņas - dažāda stipruma alus. Pirmā muciņa bija pavisam štengrs, vidējais tāds normāls, bet pēdējā priekš sieviešiem. 

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

 

Vienīgais īsti nav pielecis, kā rezultātā sanāca 3 ozolkoka muciņas - dažāda stipruma alus.

tas ir tāpēc, ka nesajauc visu kopā,

pirmā notecinātā misa ir vissaldākā, ja to raudzē atsevišķi, tad alus iznāk stiprāks (vairāk cukura - vairāk stipruma) un pie pirmās misas cukuru nemaz nevajag likt

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

vecos laikos cukuru nelika, tad dalīja 3 daļās,

piemēram: pirmos 3 notecinātos spaiņus misas raudzēja atsevišķi (stiprais alus)

otros 3 spaiņus - normāls alus,

pēdējie divi - sieviešu padzēriens

 

es visu samaisu kopā un pielieku cukuru, lai sanāk vidējs ap 6% alus

Link to comment
Share on other sites

Papildināšu ar savu pieredzi.

 

Lv ar alus taisīšanu daudzi nodarbojas, vesela lapa tam ir veltīta. http://kupla.lv/ 

 

Vajadzīgās izejvielas var pirkt http://bruvepats.lv/store/ vai šeit http://alusizejvielas.blogspot.com/

 

Katrā ziņā tagad diedzēt miežus iesalam pašam pa lielam neatmaksājas. 

1. Mieži nav pa velti

2. Reti kuram būs viss vajadzīgais aprīkojums, vieta kur diedzēt un kur žāvēt. Un arī dzirnavu ar ko malt visticamākais nebūs. 

3. Paštaisītā iesala kvalitāte var sanākt dažāda un neprognozējama. 

 

Un šogad jau būs grūti paspēt līdz jāņiem alu nogatavināt - nepietiek vairs laika.... 

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Paldies par recepti!

Baigā noņemšanās, it sevišķi ar miežiem. Laika patēriņš arī šaušalīgs! Tur jau jāņem atvaļinājums, lai varētu uzbrūvēt Jāņiem alu!  :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Tā nu tas ir, kuram dzert, kuram brūvēt, bet tikai retajam, pašam brūvēt un dzert... :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Laika patēriņš arī šaušalīgs!

 

Nav tik traki! Kā jau teicu jāpērk gatavs iesals un visa ņemtne ar miežiem atkrīt. 

Tā visu sataisīt viena diena darba. Un sanāk garšīgs alus, cena ap 30 centiem litrā.

Bet nu vajag vietu, traukus... 

Link to comment
Share on other sites

androidz

OOOOOO uvažuha! Moža kādreiz saņemšos aktārtot eksperimentu, vienreiz provēju - sanāca, tikai nebija dzerams :)


Būs daži jautājumi:

 

Pēc tam izklāj uz sietiem vai plēves vēsā vietā, lai dīgst, (es izmantoju pirtiņu)

// ko nozīmē izmntot pirtiņu? Tu diedzē pirtī?

 

Tad graudi ir jāizberzē uz sieta un jāizplucina, lai nepaliek klāt neviens asns, var teikt - iesals gatavs.

// tobiš asnus vajag atdalīt un izmest ārā? 

 

Iesalu samaļ tikai tajā dienā, kad brūvē.

// mhm, maļ ar ko?

 

Turam šo putru traukā apsegtu 3 stundas, un pastāvīgi liekam iekšā ugunskurā nokarsētus lomikus, lai uzturētu putru karstu.

// kāpēc ne elektrisko spirāli? Būs pišku tīrāks par lomiku!?

 

Kad trīs stundas pagājušas, tad ņem putru un lej tecināmajā baļļā un turam karstu vēl 2 stundas.

// ar tiem pašiem lomikiem?

 

Bet nu jā, noņemšanās ir nepajokam. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

vienreiz provēju - sanāca, tikai nebija dzerams

 

Labi gan tev sanāca :D :D :D

 

Ja tiešām ir interese pašam taisīt ej uz kupla.lv - un lasi tur pieejamos materiālus. Es taisīju kā tur rakstīts uz sanāca pat ļoti labi. 

Link to comment
Share on other sites

androidz
Nav tik traki! Kā jau teicu jāpērk gatavs iesals un visa ņemtne ar miežiem atkrīt.  Tā visu sataisīt viena diena darba. Un sanāk garšīgs alus, cena ap 30 centiem litrā.

2as dažādas lietas - raudzēt no gatava iesala un visu procesu izveikt pašam.  

 

 

Ja tiešām ir interese pašam taisīt ej uz kupla.lv - un lasi tur pieejamos materiālus. Es taisīju kā tur rakstīts uz sanāca pat ļoti labi. 

Kuplu pazīstu, esmu lasījis.

 

Bet sanāca samazgas, jo provēju taisīt pats iesalu. 

 

 

Labi gan tev sanāca

Nu es pārgrauzdēju iesalu, sanāca rūgts un ar deguma garšu. Sievastēvs dzēra :) Bet viņš dzer visu kur ir kāds spirta procents  :boredom:

Labots - androidz
Link to comment
Share on other sites

Verneris
· Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa
Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa

NU!? Gestapo!!! Ied*rs kko gudru!

Link to comment

 

 

 

es visu samaisu kopā un pielieku cukuru, lai sanāk vidējs ap 6% alus

Kā Tu tos procentus nosaki?

Link to comment
Share on other sites

· Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa
Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa

 

 

NU!? Gestapo!!! Ied*rs kko gudru!

 

Tu esi losis! Der? :D

Link to comment
androidz
· Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa
Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa

 

 

NU!? Gestapo!!! Ied*rs kko gudru!

Šķic uz citu tapiku kašķi meklēt... 

Link to comment
Mezavecis

Ar lodlampu cepināji iesalu? :moil:  Viņš tak jāžāvē nevis jādedzina :)

 

 

Nu es pārgrauzdēju iesalu, sanāca rūgts un ar deguma garšu

 

 

Visās malās var nopirkt mērītājus

http://www.mansdarzs.com/m%C4%93rier%C4%ABces_un_to_piederumi_v%C4%ABna_un_alus_pagatavo%C5%A1anai

 

Kā Tu tos procentus nosaki?

 

P.S. Visas ķengāšanās tiks dzēstas. Ir lamāšanās topiks un uz turieni ejat  :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

androidz

 

 

Ar lodlampu cepināji iesalu?   Viņš tak jāžāvē nevis jādedzina

Ne gluži, izkurināju pirti, un uz pirts akmeņiem, pārcentos, man ir aizdomas ka dūmu smaka no akmeņiem arī ievilkās. 

Link to comment
Share on other sites

JuutpaudisMaigcilveeks

Īsti vīri ražo un dzer cukurs + ūdens + raugs no 3l burkas!

 

Žēl, ka vairs neuzspēt, tā pamēģinātu šito recepti uz Jāņiem, savādāk jau gadus 2 neesmu darbinājis alus darināšanas komplektu :(

Link to comment
Share on other sites

JuutpaudisMaigcilveeka recepti gan mierīgi var uzspēt līdz jāņiem. Par alu gan to ir grūti nosaukt - ta jau drīzāk par vīnu! 

 

 

 

Kā Tu tos procentus nosaki?

Procentus alum un vīnam ir diezgan grūti noteikt. Jāmērī blīvums pirms rūgšanas un pēc un tad pēc tabulām jānosaka. Bet nezinu kur LV nopirkt atbilstoši kalibrētu blīvuma mērītāju. 

Link to comment
Share on other sites

Oj, tas bija pāris gadus atpakaļ. Precīzi vairs neatceros. Bet kaut kas vienkāršs, lāgera tipa tas bija. Ar 2 vai 3 sildīšanas pauzēm. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jāmērī blīvums pirms rūgšanas un pēc un tad pēc tabulām jānosaka.

 

vai tad tikai ar blīvumu tiks cauri? to izmērīt ir diezgan vienkārši - vajag mazos svariņus un mērglāzi.

Man pašam ir kaut kāda figņa, kur pret gaismu jāskatās. tikai neesmu vēl izmantojis, stāv skapī 2 gadus :)

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

 

 

Jāmērī blīvums pirms rūgšanas un pēc un tad pēc tabulām jānosaka
 

 

Cik zinu, tad vīna un alum ir tikai viens uzticams veids - ņem spirtu notvaicē (skat.kandžas aparātu topiku), samēra cik stiprs lielprocentu dzinums sanāk un tad attiecīgi sarēķina alus/vīna % ņemot pret sākuma apjomu, kas tika iztvaicēts.

 

Spirtometrs vīnam, alum nestrādā, tur ir cukuri un citas būšanas, kas mērīšanas procesu padara bezjēdzīgu.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

ja ir liels alus dzērājiņš, un ir malkoti dažāda stipruma ali, tad mierīgi var noteikt alus aptuveno stiprumu to dzerot.....

Link to comment
Share on other sites

androidz

 

 

ja ir liels alus dzērājiņš, un ir malkoti dažāda stipruma ali, tad mierīgi var noteikt alus aptuveno stiprumu to dzerot
vai pēc pohu līmeņa :) 
Link to comment
Share on other sites

 

 

Cik zinu, tad vīna un alum ir tikai viens uzticams veids - ņem spirtu notvaicē

Jā, tas ir ļoti precīzs veids, lieto laboratorijās, mājām par sarežģītu.

 

 

 

 

vai tad tikai ar blīvumu tiks cauri?

Jā var! Nomēram blīvumu pirms raudzēšanas, kad ir cukura šķidrums.  Tad nomēram blīvumu pēc rūgšanas, kad cukurs pārstrādājies etilspirtā. Pēc blīvuma izmaiņām var izrēķināt cik etilspirta ir nācis klāt. 

Link to comment
Share on other sites

Problēmu arī mājas apstākļos veikt noteikta alus utml. daudzuma pārdestilāciju, izmērot precīzi iegūtā spirta daudzumu, koncentāciju, gan nav nekādu. Precizitātei, iegūto spirta tilpumu nosveram, un izmantojam tabulas un temperatūras korekciju.Tagad precīzi svari un termometri arī amatierim piejami par nelielām naudām.

Link to comment
Share on other sites

Jacobs, es labprāt paskatīšos kā tu to darīsi dzīvē un kāda precizitāte tev sanāks.... 

Link to comment
Share on other sites

alusbundza
(labots)
vai pēc pohu līmeņa

nē, pēc pirmā izdzertā kausa 

 

 

kāpēc ne elektrisko spirāli? Būs pišku tīrāks par lomiku        nokarsēts lomiks ir ļoti tīrs un neko nemaksā

šodien notiek pirmā prove ''jāņu'' alum, vareni labs liekas, rīt jāpilda mucās....

 

 

/ ko nozīmē izmntot pirtiņu? Tu diedzē pirtī?

 

diedzēju nedēļu nekurinātā pirtiņā (tātad - vēsa) uz sietiem

 

 

/ tobiš asnus vajag atdalīt un izmest ārā? 

asni obligāti jāatdala un jāizmet ārā, jo tie skābina alu...

 

 

/ mhm, maļ ar ko?

maļ ar parastajām graudu dzirnavām, nedaudz rupjāk

obligāti jāņem vērā:

piepildot mucu līdz malām, viens litrs jānotecina, savādāk var iznākt šaize.... līdz galam nenorūdzis alus rada līdz 1,5 atmosfēra spiedienu

 

 

Baigā noņemšanās, it sevišķi ar miežiem. Laika patēriņš arī šaušalīgs!

ja piemēram ņem tikai vienu spaini miežus, tad tos var izkaltēt saulē plānā kārtā 

Labots - alusbundža
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
alusbundza

ļoti labs, visi slavēja.....

kādus 10 litrus atlēju un noliku ''nebaltām'' dienām.... pārējais vis izlakts...

sāka lietot jau no sestdienas...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
marrtins

Taisni vai siekalas saskrēja...

Link to comment
Share on other sites

Man bij paziņa, nu jau nelaiķis, kam alus bija cauru gadu, viens brūvējums tika gatavots, viens rūga, viens tika dzerts :)

Link to comment
Share on other sites

Cik tad ilgi tā izturēja..?

Latvijas Balzāmā, savulaik, krāvējiem utml., aknas bija lupatās pēc 10 gadiem.😉

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...