Populārs ieraksts alusbundza Ierakstīts Jūnijs 12, 2014 Populārs ieraksts Share Ierakstīts Jūnijs 12, 2014 Labs vakars! Man te ienāca jautājums no viena biedra,- alus brūvēšanas recepte. Varu padalīties ar visiem. Lai izbrūvētu mājas alu, tad tā ir piņķerīga un laikietilpīga lieta, un ir vajadzīgi brūvēšanas baļļas. Brūvēju tikai uz ''jāņiem'', 100 litrus. Ņemu četrus spaiņus labus miežus (12 litrīgos) ieberu traukā un pārleju ar ūdeni tā, lai būtu kādi 10 cm ūdens virs miežiem, izmaisu kārtīgi un tos graudus, kas peld pa virsu novāc nost. Atstāj uz 24 stundām. Pēc tam izklāj uz sietiem vai plēves vēsā vietā, lai dīgst, (es izmantoju pirtiņu) Katru dienu ar lejkannu aplaistu, pēc 5 dienām graudi ir sadīguši (asni ap 5 mm gari). Pēc tam sadīgušos graudus izplūkā, jo tie ir saķērušies kopā vienā velēnā, un izklāj uz sagatavotiem sietiem žāvēšanai. Ja ir labs laiks, tad var iznest ārā saulē. Sadīgušos graudus vajag izklāt pēc iespējas plānākā kārtā. Kaltēju izkurinātā pirtī uz sietiem, man tas izdodas 3 dienās. Graudiem jābūt izkaltētiem cietiem. Tad graudi ir jāizberzē uz sieta un jāizplucina, lai nepaliek klāt neviens asns, var teikt - iesals gatavs. Iesalu samaļ tikai tajā dienā, kad brūvē. Ir vajadzīgi divi trauki, - tecināmā baļļa (koka baļļa ar dibenā izurbtu caurumu ap15 mm diametrā) un vēl viens trauks (izmantoju 200 l plastmasas trauku) Iepriekšējajā dienā tiek vārīti apiņi 2 stundas, ņemu vienu spaini apiņus nesapresētus un divus spaiņus ūdens, vāra tik ilgi, kamēr paliek viens spainis apiņu novārījums. Ņemam plastmasas trauku, ielejam uzvārītu ūdeni ap 70 litriem, pagaidām , lai atdziest tā, ka var ar pirkstu apmaisīt 3 reizes, tad beram samalto iesalu iekšā, kārtīgi izmaisām, pēc tam jau varam pieliet klāt vēl 30 litrus vāroša ūdens. Turam šo putru traukā apsegtu 3 stundas, un pastāvīgi liekam iekšā ugunskurā nokarsētus lomikus, lai uzturētu putru karstu. Pa to laiku tiek sagatavota tecināmā baļļa, Izveidoju filtru no aveņu vecajiem kātiem, salauž un ieklāj baļļas dibenā,(5 - 10 cm biezumā), pēc tam pārliek pāri salmus, Baļļa tiek novietota uz paagstinājuma un iepriekš tiek izurbtajā grīdas caurumā ielikts 1,5 metrīgs ''svīķis'' no augšas. Uz salmiem tiek novietots slogs (ķieģelis). Visi izmantotie materiāli filtra izmantošanā iepriekš jānomērcē vārošā ūdenī. Kad trīs stundas pagājušas, tad ņem putru un lej tecināmajā baļļā un turam karstu vēl 2 stundas. Tad liekam spaini apakšā un paraujam svīķi un tecinām nost. Misi vajag strauji atdzesēt līdz ap 10 grādiem,(es izmantoju avotu) Pirmo atdzesēto spaini ielejam kannā, pievienojam apiņu novārījumu, 3 kg cukuru un 300 gr. maizes raugu un noliekam, lai rūgst. Pa to laiku ir notecināti visi 100 litri, atdzesēti un ielieti plastmasas traukā, kad redz, ka kannā sagatavotais topošais padzēriens jau smuki rūgst (putas virsū), pievienojam to pārējam topošajam miestiņam. Trauku vajag apsegt ar vilnas sedziņu. Katru dienu vajag pienākt un pagaršot. Kad redz, ka putas noplok, var pildīt mucās vai arī dzert pamazām..... 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezavecis Jūnijs 12, 2014 Share Jūnijs 12, 2014 Tā kā kādreiz vectēvs bērnībā katru gadu taisīja alu, tad šis tas aizķēries atmiņā Vismaz graudu diedzēšanā, plucināšanā un žāvēšanā piedalījos. Patikās tā smarža un tie diedzētie un žāvētie graudi bija tīri garšīgi. Pirms gatavošanas izžāvētie diedzējumi tika drupināti, tā lai grauds maksimums 2-3 daļās sadalās. Apiņus parasti vārīja ātrvārāmā katlā nebūtu tik ilgi jāņemas. Vienīgais īsti nav pielecis, kā rezultātā sanāca 3 ozolkoka muciņas - dažāda stipruma alus. Pirmā muciņa bija pavisam štengrs, vidējais tāds normāls, bet pēdējā priekš sieviešiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alusbundza Jūnijs 12, 2014 Author Share Jūnijs 12, 2014 Vienīgais īsti nav pielecis, kā rezultātā sanāca 3 ozolkoka muciņas - dažāda stipruma alus. tas ir tāpēc, ka nesajauc visu kopā, pirmā notecinātā misa ir vissaldākā, ja to raudzē atsevišķi, tad alus iznāk stiprāks (vairāk cukura - vairāk stipruma) un pie pirmās misas cukuru nemaz nevajag likt Link to comment Share on other sites More sharing options...
VIL Jūnijs 12, 2014 Share Jūnijs 12, 2014 Vecos laikos diezin vai lika cukuru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alusbundza Jūnijs 13, 2014 Author Share Jūnijs 13, 2014 vecos laikos cukuru nelika, tad dalīja 3 daļās, piemēram: pirmos 3 notecinātos spaiņus misas raudzēja atsevišķi (stiprais alus) otros 3 spaiņus - normāls alus, pēdējie divi - sieviešu padzēriens es visu samaisu kopā un pielieku cukuru, lai sanāk vidējs ap 6% alus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ronalds Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 (labots) Papildināšu ar savu pieredzi. Lv ar alus taisīšanu daudzi nodarbojas, vesela lapa tam ir veltīta. http://kupla.lv/ Vajadzīgās izejvielas var pirkt http://bruvepats.lv/store/ vai šeit http://alusizejvielas.blogspot.com/ Katrā ziņā tagad diedzēt miežus iesalam pašam pa lielam neatmaksājas. 1. Mieži nav pa velti 2. Reti kuram būs viss vajadzīgais aprīkojums, vieta kur diedzēt un kur žāvēt. Un arī dzirnavu ar ko malt visticamākais nebūs. 3. Paštaisītā iesala kvalitāte var sanākt dažāda un neprognozējama. Un šogad jau būs grūti paspēt līdz jāņiem alu nogatavināt - nepietiek vairs laika.... Labots Jūnijs 13, 2014 - ronalds_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
badzo Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Paldies par recepti! Baigā noņemšanās, it sevišķi ar miežiem. Laika patēriņš arī šaušalīgs! Tur jau jāņem atvaļinājums, lai varētu uzbrūvēt Jāņiem alu! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacobs Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Tā nu tas ir, kuram dzert, kuram brūvēt, bet tikai retajam, pašam brūvēt un dzert... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ronalds Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Laika patēriņš arī šaušalīgs! Nav tik traki! Kā jau teicu jāpērk gatavs iesals un visa ņemtne ar miežiem atkrīt. Tā visu sataisīt viena diena darba. Un sanāk garšīgs alus, cena ap 30 centiem litrā. Bet nu vajag vietu, traukus... Link to comment Share on other sites More sharing options...
androidz Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 OOOOOO uvažuha! Moža kādreiz saņemšos aktārtot eksperimentu, vienreiz provēju - sanāca, tikai nebija dzerams Būs daži jautājumi: Pēc tam izklāj uz sietiem vai plēves vēsā vietā, lai dīgst, (es izmantoju pirtiņu) // ko nozīmē izmntot pirtiņu? Tu diedzē pirtī? Tad graudi ir jāizberzē uz sieta un jāizplucina, lai nepaliek klāt neviens asns, var teikt - iesals gatavs. // tobiš asnus vajag atdalīt un izmest ārā? Iesalu samaļ tikai tajā dienā, kad brūvē. // mhm, maļ ar ko? Turam šo putru traukā apsegtu 3 stundas, un pastāvīgi liekam iekšā ugunskurā nokarsētus lomikus, lai uzturētu putru karstu. // kāpēc ne elektrisko spirāli? Būs pišku tīrāks par lomiku!? Kad trīs stundas pagājušas, tad ņem putru un lej tecināmajā baļļā un turam karstu vēl 2 stundas. // ar tiem pašiem lomikiem? Bet nu jā, noņemšanās ir nepajokam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ronalds Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 vienreiz provēju - sanāca, tikai nebija dzerams Labi gan tev sanāca :D Ja tiešām ir interese pašam taisīt ej uz kupla.lv - un lasi tur pieejamos materiālus. Es taisīju kā tur rakstīts uz sanāca pat ļoti labi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
androidz Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 (labots) Nav tik traki! Kā jau teicu jāpērk gatavs iesals un visa ņemtne ar miežiem atkrīt. Tā visu sataisīt viena diena darba. Un sanāk garšīgs alus, cena ap 30 centiem litrā. 2as dažādas lietas - raudzēt no gatava iesala un visu procesu izveikt pašam. Ja tiešām ir interese pašam taisīt ej uz kupla.lv - un lasi tur pieejamos materiālus. Es taisīju kā tur rakstīts uz sanāca pat ļoti labi. Kuplu pazīstu, esmu lasījis. Bet sanāca samazgas, jo provēju taisīt pats iesalu. Labi gan tev sanāca Nu es pārgrauzdēju iesalu, sanāca rūgts un ar deguma garšu. Sievastēvs dzēra Bet viņš dzer visu kur ir kāds spirta procents Labots Jūnijs 13, 2014 - androidz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Verneris Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 · Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa NU!? Gestapo!!! Ied*rs kko gudru! Link to comment
inteens Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 es visu samaisu kopā un pielieku cukuru, lai sanāk vidējs ap 6% alus Kā Tu tos procentus nosaki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gestapo Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 · Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa NU!? Gestapo!!! Ied*rs kko gudru! Tu esi losis! Der? Link to comment
androidz Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 · Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa Hidden by Mezavecis, Jūnijs 13, 2014 - Herņa NU!? Gestapo!!! Ied*rs kko gudru! Šķic uz citu tapiku kašķi meklēt... Link to comment
Mezavecis Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Ar lodlampu cepināji iesalu? Viņš tak jāžāvē nevis jādedzina Nu es pārgrauzdēju iesalu, sanāca rūgts un ar deguma garšu Visās malās var nopirkt mērītājus http://www.mansdarzs.com/m%C4%93rier%C4%ABces_un_to_piederumi_v%C4%ABna_un_alus_pagatavo%C5%A1anai Kā Tu tos procentus nosaki? P.S. Visas ķengāšanās tiks dzēstas. Ir lamāšanās topiks un uz turieni ejat Link to comment Share on other sites More sharing options...
androidz Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Ar lodlampu cepināji iesalu? Viņš tak jāžāvē nevis jādedzina Ne gluži, izkurināju pirti, un uz pirts akmeņiem, pārcentos, man ir aizdomas ka dūmu smaka no akmeņiem arī ievilkās. Link to comment Share on other sites More sharing options...
inteens Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Visās malās var nopirkt mērītājus http://www.mansdarzs...s_pagatavošanai Alu tajā sarakstā kaut kā nemanīju- tik spirts, vīns,degvīns... Gribētu kādreiz veikala alu notestēt! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JuutpaudisMaigcilveeks Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Īsti vīri ražo un dzer cukurs + ūdens + raugs no 3l burkas! Žēl, ka vairs neuzspēt, tā pamēģinātu šito recepti uz Jāņiem, savādāk jau gadus 2 neesmu darbinājis alus darināšanas komplektu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ronalds Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 JuutpaudisMaigcilveeka recepti gan mierīgi var uzspēt līdz jāņiem. Par alu gan to ir grūti nosaukt - ta jau drīzāk par vīnu! Kā Tu tos procentus nosaki? Procentus alum un vīnam ir diezgan grūti noteikt. Jāmērī blīvums pirms rūgšanas un pēc un tad pēc tabulām jānosaka. Bet nezinu kur LV nopirkt atbilstoši kalibrētu blīvuma mērītāju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
badzo Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Ronald, kuru recepti no kupla.lv Tu izmantoji? Tur to variantu diezgan daudz! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ronalds Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Oj, tas bija pāris gadus atpakaļ. Precīzi vairs neatceros. Bet kaut kas vienkāršs, lāgera tipa tas bija. Ar 2 vai 3 sildīšanas pauzēm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e = d Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Jāmērī blīvums pirms rūgšanas un pēc un tad pēc tabulām jānosaka. vai tad tikai ar blīvumu tiks cauri? to izmērīt ir diezgan vienkārši - vajag mazos svariņus un mērglāzi. Man pašam ir kaut kāda figņa, kur pret gaismu jāskatās. tikai neesmu vēl izmantojis, stāv skapī 2 gadus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Žaks Noriss Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Jāmērī blīvums pirms rūgšanas un pēc un tad pēc tabulām jānosaka Cik zinu, tad vīna un alum ir tikai viens uzticams veids - ņem spirtu notvaicē (skat.kandžas aparātu topiku), samēra cik stiprs lielprocentu dzinums sanāk un tad attiecīgi sarēķina alus/vīna % ņemot pret sākuma apjomu, kas tika iztvaicēts. Spirtometrs vīnam, alum nestrādā, tur ir cukuri un citas būšanas, kas mērīšanas procesu padara bezjēdzīgu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alusbundza Jūnijs 13, 2014 Author Share Jūnijs 13, 2014 ja ir liels alus dzērājiņš, un ir malkoti dažāda stipruma ali, tad mierīgi var noteikt alus aptuveno stiprumu to dzerot..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
androidz Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 ja ir liels alus dzērājiņš, un ir malkoti dažāda stipruma ali, tad mierīgi var noteikt alus aptuveno stiprumu to dzerot vai pēc pohu līmeņa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ronalds Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Cik zinu, tad vīna un alum ir tikai viens uzticams veids - ņem spirtu notvaicē Jā, tas ir ļoti precīzs veids, lieto laboratorijās, mājām par sarežģītu. vai tad tikai ar blīvumu tiks cauri? Jā var! Nomēram blīvumu pirms raudzēšanas, kad ir cukura šķidrums. Tad nomēram blīvumu pēc rūgšanas, kad cukurs pārstrādājies etilspirtā. Pēc blīvuma izmaiņām var izrēķināt cik etilspirta ir nācis klāt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacobs Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Problēmu arī mājas apstākļos veikt noteikta alus utml. daudzuma pārdestilāciju, izmērot precīzi iegūtā spirta daudzumu, koncentāciju, gan nav nekādu. Precizitātei, iegūto spirta tilpumu nosveram, un izmantojam tabulas un temperatūras korekciju.Tagad precīzi svari un termometri arī amatierim piejami par nelielām naudām. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ronalds Jūnijs 13, 2014 Share Jūnijs 13, 2014 Jacobs, es labprāt paskatīšos kā tu to darīsi dzīvē un kāda precizitāte tev sanāks.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
alusbundza Jūnijs 16, 2014 Author Share Jūnijs 16, 2014 (labots) vai pēc pohu līmeņa nē, pēc pirmā izdzertā kausa kāpēc ne elektrisko spirāli? Būs pišku tīrāks par lomiku nokarsēts lomiks ir ļoti tīrs un neko nemaksā šodien notiek pirmā prove ''jāņu'' alum, vareni labs liekas, rīt jāpilda mucās.... / ko nozīmē izmntot pirtiņu? Tu diedzē pirtī? diedzēju nedēļu nekurinātā pirtiņā (tātad - vēsa) uz sietiem / tobiš asnus vajag atdalīt un izmest ārā? asni obligāti jāatdala un jāizmet ārā, jo tie skābina alu... / mhm, maļ ar ko? maļ ar parastajām graudu dzirnavām, nedaudz rupjāk obligāti jāņem vērā: piepildot mucu līdz malām, viens litrs jānotecina, savādāk var iznākt šaize.... līdz galam nenorūdzis alus rada līdz 1,5 atmosfēra spiedienu Baigā noņemšanās, it sevišķi ar miežiem. Laika patēriņš arī šaušalīgs! ja piemēram ņem tikai vienu spaini miežus, tad tos var izkaltēt saulē plānā kārtā Labots Jūnijs 16, 2014 - alusbundža Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zux Jūnijs 24, 2014 Share Jūnijs 24, 2014 Kāds bija alus, visu izdzērāt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alusbundza Jūnijs 24, 2014 Author Share Jūnijs 24, 2014 ļoti labs, visi slavēja..... kādus 10 litrus atlēju un noliku ''nebaltām'' dienām.... pārējais vis izlakts... sāka lietot jau no sestdienas... Link to comment Share on other sites More sharing options...
alusbundza Maijs 31, 2021 Author Share Maijs 31, 2021 nu ? alu kāds brūvēs?, es jau miežus nopirku .... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Populārs ieraksts Gestapo Maijs 31, 2021 Populārs ieraksts Share Maijs 31, 2021 Tu tik nesasteidz, būs kā katru gadu, Jāņi vēl pēc 2 nedēļām, bet alus jau izdzerts... 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marrtins Maijs 31, 2021 Share Maijs 31, 2021 Taisni vai siekalas saskrēja... Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoma Maijs 31, 2021 Share Maijs 31, 2021 Man bij paziņa, nu jau nelaiķis, kam alus bija cauru gadu, viens brūvējums tika gatavots, viens rūga, viens tika dzerts Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacobs Jūnijs 1, 2021 Share Jūnijs 1, 2021 Cik tad ilgi tā izturēja..? Latvijas Balzāmā, savulaik, krāvējiem utml., aknas bija lupatās pēc 10 gadiem.😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daiļais Jūnijs 1, 2021 Share Jūnijs 1, 2021 Tādās ražotnēs problēmas vienādas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alusbundza Jūnijs 10, 2021 Author Share Jūnijs 10, 2021 Labi sadīguši mieži alum, pašlaik pirtī kaltējas 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts