Jump to content

Muita un nodokļi


smg
 Share

Recommended Posts

Sveiki, atvainojos, ja nepareizā sadaļa tad lūdzu pārmetat pareizajā!

 

Jāsāk ar to, ka arzemju internetveikalā pasūtīju apavus 60eur vērtībā un par piegādi maksāju 10eur, domāju viss forši un jauki vēl uzrakstiju pārdevejam, lai sūta kā davanu..

Pēc pāris nedēļām atnāk pasta ziņa ar muitas lapiņu klāt, ka aizliegts izsniegt bez muitas atļaujas, tur jau bija pirmā problēma, ka man dzīvojot Jūrmalā bija jādodās pie lidostas uz "Latvijas pastu", lai iesniegtu rēķinu un saņemtu savu preci, kāpēc to visu nevarēja nokārtot man tuvākā un ērtākā veidā... okej, muita paku neizsniedz, kamēr nezin cik precizi no manis grib nokāst naudu, tikpat labi Jūrmalā arī ir muita, kāpēc viņi nevar paku nosūtīt man tuvāk vai es vienkārši varētu iesniegt rēķinu sev tuvējā pastā, ja jau pasta zīme tur ir klāt....

 

Nu labi neko, vakar izprintēju visus rēķinus un devos uz lidostu, pieejot pie lodziņa iedodot visus dokomentus un parakstot papīrus tā mutas darbiniece, manuprāt, īsti pati neko nesaprotot un konsultejoties ar kolēģiem vairākas reizes man aprēķināja muitas nodokli un saņēmu rēķinu, skatos 14.70eur... es vēl pārjautāju tiešām jāmaksā gandrīz 1/3 no preces cenas, viņa uz to atbildēja, ka man tiem 60eur tiek pierēķināti vēl 10eur ko esmu maksājis par piegādi(vot šo es nesaprotu)...

 

Labi rēķins bija rokā un dodos pie blakus kases, lai samaksātu un saņemtu savu paku, tur tantiņa gados aizpilda manu lapiņu un vēl tiem 14.70eur pieskaita klāt 1.90eur(laikam) par pasta pakalpojumiem, tikai nesaprotu kādi pakalpojumi tie bija, ka man bija steidzīgi jādodas tik tālu pakaļ pakai, lai vēl nebūtu par glabāšanu viņiem jāpiķo.

 

Tātad ko es gribēju ar šo noskaidrot, tīri vienkārši, man personīgi cik ir bijusi pieredze un cik ir redzēts, tad jāmaksā muita ir par preci, nevis par preces piegādi, tātad tur viss ir kārtībā un tos pāris eiro man ir noplēsuši pamatoti?

Es nevēlos neko tur kasīties vai man baigais robs budžetā izdzīts, bet tīri vienkarši gribu noskaidrot..... jo nu tas jau paliek smiekligi, ka ir jāmaksā tik daudz skatoties pēc preces vērtības...

 

 

ps dažus gadus atpakaļ arī apavus biju pasutijis 60ls vērtībā no ebay, bet arī ārpus eiropas un tur viss bija vienkarši, tuvējā pastā iesniedzu rēķinu un uzreiz tika viss aprēķināts, un izsniegta paciņa

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Preces cena sastāv no EXW cenas kaut kur teiksim Mozambikā + transporta cena līdz tavas valsts robežai tb muitas punktam. Prece tāpat kā transports apliekas ar PVN, ta kā viss pareizi, arī no tiem 10 eur ir jamaksā PVN ja vien neesi to jau izdarījis (nu piemēram pasūtījis transportu LV kantorī kas izstāda rēķinu jau ar PVN)

Link to comment
Share on other sites

Grossmeister

Labāk palikt pie ebreja - kaut ko resnāku ņemot tev i muitu , i PVN ierēķinās , un pastā mierīgi bez stressa varēsi saņemt .

Link to comment
Share on other sites

JānisL

Tur viss ir pareizi, biedrs augstāk jau izskaidroja. Vienīgi uz muitu nav obligāti jābrauc var caur šo epastu visu nokārtot... mkp.0240@vid.gov.lv  epastā ir jānorāda
1. Muitojamā starptautiskā pasta sūtijuma pavadzīme Nr.
2. 
Pasta sūtījuma nr.
3. Paypal izdruka.
4. Internetbankas izdruka.

 

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nu a pasta 1.90 eur protams ir Pasta izdevumi - nu viņi tak nav vainīgi ka tā vietā lai sūtītu mīlestības vēstules un nedeklarējams preces tu ņem un atsūti mantu kura ir jādeklarē, jāglabā noliktavā kamēr tu sakartosi muitas maksajumus, jāsniedz informācija muitas iestādei par saturu un pavaddokumentiem, jāsūta tev aicinājums nokārtot muitas lietas. Nu a par ērtumu - valstij nafig nevajag lai tu kaut ko pa lēto sūtītu - ej uz veikalu un pērc tur nomaksājot visus nodokļus!!!! Tur vel jāpriecajas ka tas vispār ir teoretiski atļauts un valsts ir gatava desmitiem/simtiem tūkstošu eur ik mēnesi terēt lai apmaksātu muitnieku darbu kas ar tevi čakarējas par sīkumiem. Tak muitnieks uz tevi terē dafiga vairāk laika nekā noformejot vienu konteineru ar 20 tonnam tādu zābaku :rus_roulette:

Link to comment
Share on other sites

mūsdienās tupie indigo nelasa neko. tikai, kad tiek iegrūsti ar purnu sūdos sāk kaut ko par savām tiesībām ņerkstēt. ebajā visiem tirgoņiem lieliem burtiem pierakstīts, ka var būt jāmaksā muitas lokāli. Forumos par šo tēmu ir pilns ar ierakstiem, kur visa kārtība un summas aprunātas. 5 minūtēs interneta meklētājā var dabūt atbildes uz visiem jautājumiem. bet nē - tupais indigo meklēt nemāk, ir pārliecināts par savu taisnību un ceps jaunu topiku ...

Link to comment
Share on other sites

Tavs komentārs tiešam ļoti izpalīdzēja un bija ļoti nepieciešam pēc mana iepriekšējā ieraksta "paldies par atbildēm"

 

Atkārtoju vēlreiz ebayā nepasūtiju un meklējot neko jēdzigu neatradu, tik pēc topika uztaisīšanas atvēru līdzīgos un atradu atbildes, tāpēc atvainojos!

 

Savus mazvērtības kompleksus vari iet izpaust naingagā!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Pēc pāris nedēļām atnāk pasta ziņa ar muitas lapiņu klāt, ka aizliegts izsniegt bez muitas atļaujas, tur jau bija pirmā problēma, ka man dzīvojot Jūrmalā bija jādodās pie lidostas uz "Latvijas pastu", lai iesniegtu rēķinu un saņemtu savu preci

 

Vienmēr caur LP sūtīto PVN esmu maksājis savā vietējā piegādes pasta nodaļā un nekur nav bijis jābrauc vai kas jāsūta. Bet nu jā, PVN 1/4 no preces vērtības ir jāmaksā pat vietējā veikalā brētliņu bundžu pērkot. To 1.90, agrāk gan tas bija lats, kas pa manam ir 1.42 domāju var ibankā samaksāt un bankā izņemt apliecinājumu.

Link to comment
Share on other sites

itanium

 

 

domāju var ibankā samaksāt un bankā izņemt apliecinājumu.

Tieši tā, var samaksāt bankā. 

Link to comment
Share on other sites

ar tiem muitas darboņiem ir jābut uzmanigiem,jo man nepilnus pāris mēnešus atpakaļ gribeja uzreiķināt muitu par paciņu kurai bija sūtita no vācijas...pēc vairākkārtejam zvanišanam un kuriozam atbildem no viņu puses dabuju viņu,bet fakts paliek fakts...jazin no kurienes sūti un vai no konkretas valsts latvija ir jamaksa ievedmuita...

Link to comment
Share on other sites

 

 

var ibankā samaksāt un bankā izņemt apliecinājumu

 

kāda jēga maksāt ibankā, ja pēc tam velcies uz banku pēc nevienam nevajadzīga apliecinājuma?

Link to comment
Share on other sites

muitas darbiniekam nav grūtības to aprēķināt, pēc tam kad redz paypal/kartes/etc izdruku. Ja uz pakas ir rakstīts apavi un vērtība 5 usd, tad muitas darbiniekam ir pamatotas aizdomas neticēt deklarācijā uzrādītajai paciņas cenai. Tu domā, ka muitā viņi visi tādi muļķi un nezina kā ķīnieši raksta cenas uz pakām?

Link to comment
Share on other sites

 

 

kāda jēga maksāt ibankā, ja pēc tam velcies uz banku pēc nevienam nevajadzīga apliecinājuma?

mana pasta nodaļa atrodas tieši blakus, vienā ēkā bankai ar visu ibanku.

Link to comment
Share on other sites

Autoram - vieglākais veids, kā izvairīties no čakara ar muitošanu:

 

1)Pārliecinies, lai prece nāk ar pastu nevis DHL/TNT/UPS

2) Palūdz pārdevēju, lai uzlīmē invoisu pakas ārpusē(tieši invoisu - nevis ķīniešu iecienītajā stilā vienkārši pasta deklarācijā norādīt kopējo vērtību 5 USD)

 

Uz MKP tev ir jābrauc tikai, ja muita nevar noteikt sūtījuma vērtību un veikt nodokļu aprēķinu. Ja uz pakas būs invoiss vai kautvai tas pats paypal maksājums uzlīmēts - muita sarēķinās nodokļus un pārsūtīs uz tavu pasta nodaļu, kur pie pakas izņemšanas tos nomaksāsi. Šis attiecas tikai uz pastu! Ja prece nāk ar kurjerdienestu - rēķinies ar muitas apmeklējumu.

Labots - LPC
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Šodien radās problēma ar muitu. 

Brāļa krustvecāki dzīvo ASV un, kā dzimšanas dienas dāvanu, atsūtīja lēto planšetdatoru iegādātu Walmart pa 52usd. Gribēja sūtīt labāku, bet speciāli piekodinājām, lai nebūtu dārgāks par 60USD, lai ar nodokļiem nav jāņemas. Kā zināms, dāvanām ar vērtību zem 45eur, nodokli nav jāmaksā.

Nu ko, atzīmēja kā gift, ar vērītbu 52usd+shipping 6usd.

Piektdien no pasta atsūta lapu - jāiet uz muitu.

Šodien aizgāju, muitas darbinieks nebija omā, prasa pirkuma dokumentus - ibankas izdruku, paypal u.t.t., lai noskaidrot preces patieso cenu.

Manus skaidrojumus, ka tā ir dāvana un par 58usd=43eur nodokli nevajag maksāt, nemaz neklausījās un tikai prasīja pirkuma dokumentus.

Tā paciņa tagad pasta nodaļā un muitas darbiniekiem nav nemaz iespējas apskatīties, kas uz tās rakstīts.

Nu pat nezinu, ko iesākt.

 

Centīšos vēl rīt aiziet, varbūt trāpās kāds jēzīgāks muitnieks.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Centīšos vēl rīt aiziet, varbūt trāpās kāds jēzīgāks muitnieks.
Ja viss Tevis augstāk minētais atbilst patiesībai es savu laiku lieki netērētu.Uzreiz par konkrēto muitnieku rakstītu sūdzību viņa priekšniekam.Viņa klātbūtnē,nafig auklēties...kādas vēl paypal izdrukas te var parādīties.

 

 

nemaz neklausījās
Nākošreiz paklausītos,suns tāds.

 

 

Tā paciņa tagad pasta nodaļā un muitas darbiniekiem nav nemaz iespējas apskatīties, kas uz tās rakstīts.
Bet vispār pati sistēma galīgi...maigi sakot īpatnēja.
Link to comment
Share on other sites

šajā gadījumā tev kā preces saņēmējam ir jāpierāda sūtījuma vērtība. Diemžēl jebkurā citā variantā būtu pārāk daudz iespēju krāpniecībai. LPC ļoti labi uzrakstīja kā ir jādara. Arī dāvanas gadījumā jābūt gatavam pierādīt tās vērtību. Lielā mērā par to varam teikt paldies ķīniešu puikām, kas pasta definīciju "gift" ir neatgriezeniski sačakarējuši.

Pirkuma dokuments tavā gadījumā būtu čeks no Walmart vai izdruka no kartes izraksta

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

Nu jā, bija doma paprasīt,  lai čeku ieskanē un atsūta, bet reāli tas arī nav nekāds baigais pierādījums. Nevar jau pierādīt, ka tas tiešām ir gift.

Vietējam muitniekam arī rokas sasietas - lidostas muita pieraksta, ka vajag noskaidrot īsto preces vērtību.

 

Ja tā paciņa būtu muitā, varētu kopā atvērt un apskatīties saturu - apsveikuma kartiņu latviešu valodā, pašu planšetdatoru. Pēc modeļa varētu atrast, cik tas īsti maksā.

 

Bet tagad - bezizeja.

Link to comment
Share on other sites

latvijas patsts un muita ir nākamā debīlākā iestāde uzreiz aiz saeimas. pirku 2 monitorus no korejas, viens pie tiem pamulkiem bija jāmuito jelgavā, otram bija uz lidostu jābrauc pakaļ. tā teikt- gribi pisties, izmanto latvijas pasts

Labots - akriss
Link to comment
Share on other sites

Lai radinieki ieskanē un atsūta veikala čeku. +čeku par sūtīšanu.

Tas ka iestāde ir birokrātiska, šaubu nav...

un apskaties postu #4 - šī informācija tiek slēpta bet visu var pa epastu nokārtot, nekur nav jābrauc ja paciņa nāk caur latvijas pastu.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...