Jump to content

Austiņu pastiprinātājs QRV08


RudeWolf
 Share

Recommended Posts

Projekts aizsākās, kad es ar vienu paziņu no ārzemju austiņu foruma sāku diskutēt par esošo situāciju austiņu elektronikas pašdarbniecībā. ASV austiņu entuziasti ielā mērā par veiksmīgākajiem uzskata AMB Labs Beta22 un Kevina Gilmora Dynahi austiņu pastiprinātājus. Abiem projektiem ir vismaz 10 gadu. Vai tiešām pa visu šo laiku nav radīts nekas labāks? Gilmors pats nesen noklonēja Krell KSA-5 austiņu pastiprinātāju, bet patiesībā tas pēc savas topoloģijas īpaši neatšķiras no viņa iepriekšējiem veikumiem - samērā vienkārša shēma ar seklu kopīgo atgreizenisko saiti un ļoti daudziem paralēliem izejas tranzistoriem. Kārtējā garlaicīgā A klase, kas kurina 100W un ievietojama tikai palielā korpusā.

 

Tas, ko mēs meklējām ir mūsdienīgs, bet gana traks austiņu pastiprinātājs. DiyAudio ir parādījies tāds projekts kā The Wire, kas izmanto kvalitatīvas mikroshēmas, bet man tīri no būvniecības viedokļa nelikās interesenti lipināt kārtējo astoņkāju projektu. Padomā bija atrast projektu, kas signāla pastiprināšanai izmantotu diskrētos elementu un piedāvātu pēc iespējas zemākus harmoniskos traucējumus. Tad mēs atcerējāmies Par-Andersa Sjostroma projektus. Liela daļa no tiem nav īpaši populāri, jo Sjostroms pārsvarā izmanto uz virsmas montējamās detaļas un no tām liela daļa lodētāju baidās kā no uguns.

 

Tā nu es ar to amerikāni salīgu, ka abi būvēsim sarežģītāko no Sjostroma projektiem - QRV08. Pirmais pārsteigums bija BOM's, kas norādīja uz diezgan ievērojamu detaļu skaitu - pāri par 300 detaļām, kas nozīmēja ap 800 lodējumu. Salasījāmies arī briesmu stastus par to, kā neveiksmes gadījumā šo pastiprinātāju ir teju neiespējami pārbaudīt. Par spīti tam, ka neviens no mums iepriekš nebija darbojies ar virsmas lodēšanu, mēs pasūtījām vajadzīgās detaļas un sākām lodēt.

 

No būvniecības esmu sapratis to, ka nākotnē centīšos izvairīties no caurumos montējamajiem elementiem, jo SMD gluži vienkārši lodējas daudz ātrāk. Projekts bija lielā mērā arī iecerēts, lai iemācītos labāk lodēt šajā tehnoloģijā un galu galā arī lai palielītos, ka es varu uzbūvēt vienu no sarežģītākajiem tranzistoru pastiprinātājiem austiņām.

 

Pati lodēšana aizņēma ap 6 darba stundām - sākotnēji samontēju pilnībā visu barošanas bloku, kas aizņem teju 2/3 visas plates. Barošana sastāv no četriem lineārajiem regulatoriem, kam galā ir arī šuntregulators. Sjostroms saka, ka tas darīts tādēļ, ka pastiprinātājs izmanto strāvas atgriezenisko saiti, kas ļoti samazinot slēguma PSRR. Vai tā patiešām ir es nemācēšu teikt. Sākumā divi no četriem barokļiem korekti nepalaidās, jo biju palaidis garām vienu savienojumu, kas palika nesalodēts, kā arī bija izveidojies īsslēgums alvas tiltiņa dēļ. Par laimi platē ir izmantoti drošinātāji, kas ļāva nesabojāt nevienu elementu. Savedot kārtībā barošanu nekādu citu problēmu tālāk nebija.

 

Tā kā pastiprinātājs ir ārkārtīgi ātrs, tad tā konstrukcijā bieži izmantoti keramiskie kondensatori augstfrekvenču atsaitei. Teorētiski bez kompensācijas elementiem pastiprinātājs jaudas diapazonā (7Vrms) spējīgs darboties ar signālu līdz 25 megahercu frekvencei. Kā nekā pastiprinātājs mikrosekundē spēj celt līdz 1200V, kam vajadzētu nozīmēt foršu meandru.

 

Lai arī sākumā būvēju tīri intereses pēc, kas sanāks, tomēr jau pirmajā klausīšanās reizē varēja dzirdēt, ka QRV08 ir jūtami spējīgāks par manu esošo austiņu pastiprinātāju Dynalo. Te pāris bildes, kā izskatās dabā -

 

post-93304-0-92804700-1397306277_thumb.jpg

 

post-93304-0-42257000-1397306310_thumb.jpg

 

post-93304-0-43804500-1397306338_thumb.jpg

 

post-93304-0-16140400-1397306370_thumb.jpg

Labots - RudeWolf
Link to comment
Share on other sites

Labs darbs ! vēl tikai ieejas vadus vajadzēja savīt, bet gan jau ka pie tik maziem garumiem arī tāpat ir ok. Man ar šad tad uznāk vēlme ausu stiprekli salodēt, kaut ausis neklausos. Bet tev jau tagad ir ko izvēlēties un šad tad ir lietderīgi pamainīt ampus. Man vismaz tā ir , liekas, ka katrs nākošas skan labāk, bet tāpat šad tad atgriežos pie iepriekšējiem , kad noskaņojums.  Es vismaz ar vienu pastūzi nevarētu iztikt, man patīk šad tad pamainīt agregātus. Tagad paņēmu no Normunda savus tranzistorniekus, sen nebiju jamos klausījies, skan ļoti ok! Jau biju piemirsis to skanējumu.

Link to comment
Share on other sites

Man ļoti patīk, kā skan Dynalo, bet šis ir kas pavisam cits. Grūti man tā atgriezties - jātirgo nost nost Dynalo un jāsāk kaut ko jaunu būvēt! Vēl nezinu, vai tas būs jauns jaudas pastiprinātājs vai arī DAC's.

Link to comment
Share on other sites

nu ja izdomāsi par pastūzi, varu savus pievest kaut kad patestēt, sapratīsi uz kuru pusi vilkt :D

Link to comment
Share on other sites

Es meklēju QRV08 analogu jaudai! Pēc iespējas mazākus traucējumus un jaudu ne īpaši vairāk par 100W.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Uzliku jaunu poča kloķi. Bass momentā kļuva dziļāks!

 

 

post-93304-0-28351700-1398515165_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

nu tas gan :D a es dabūju 6cg7 lampas tūlīt lādēšu aperātā :D

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...