Jump to content

Hostings Amazon AWS vai Microsoft Azure - vai ir vērts?


midix
 Share

Recommended Posts

Vai kāds no šejieniešiem ir devis priekšroku AWS vai Azure nelielām lapām, blogiem un sociālām spēlītēm un atteicies no vietējiem hostingiem? 
 

Plānoju atrast stabilu hostingu dažiem nelieliem projektiem (Wordpress blogs, sociālās spēlītes utml., nekas smags). Lasot dažas bēdīgas tēmas par vietējo hostingu (mazās firmās - grūti ar speciālistiem, lielās firmās - grūti ar birokrātiju) ienāca prātā iemest skatu cenās un piedāvājumos uz Amazon AWS un Microsoft Azure:

http://www.windowsazure.com/en-us/pricing/calculator/?scenario=virtual-machines

http://aws.amazon.com/ec2/pricing/effective-april-2014/

 

Cik saprotu, sanāk, ka pati mazākā virtuālā instance abos gadījumos sanāk apmēram 15 dolāri mēnesī, ja vien nepalaidu garām kādas slēptās maksas (ceru, ka ar 5GB bandwidth mēnesim uz Azure pietiks? Šķiet, ka Amazon dod 15GB, bet diez vai man tik daudz sākumā vajag). Un Amazonam pirmais gads bez maksas.

 

Kā saprotu, tad abos gadījumos man iedod "plikas" instances ar *nix (Linux/Unix) vai Windows, kurās tad pats varu čakarēties. It kā jau *nix sanāk lētāk, bet neraža - pārsvarā esmu ieradis darboties uz Windows Server platformām (ir nācies instalēt un konfigurēt no nulles, arī sarežģītus variantus ar Sharepoint, Biztalk, SMTP...) un tad šķietami izdevīgāk ir Azure, kaut gan visticamāk neizmantošu neko no papildus servisiem - likšu PHP, mySQL un Wordpress. Tiesa, uz Windows tā pati mazākā instance ir ar 768MB RAM, kas priekš Windows ir šķietami pamaz, bet *nix gan vajadzētu pavilkt, vismaz sākumā.

 

Kas patīkami - viss it kā (es ceru) ir on-demand, ja apnīk, tad apturu visas virtuālās mašīnas un vairs nemaksāju.

 
Kāda ir jūsu pieredze?
Labots - midix
Link to comment
Share on other sites

Nu jā, Linux šķietami labāk sadzīvos ar Apache/PHP/mySQL, taču pārsvarā esmu ieradis darboties uz Windows Server platformām; ar *nix ir lielas aizdomas, ka daudz laika notērēšu uz pašu sistēmas apgūšanu un uzturēšanu - kas varbūt nav slikti no jaunu iemaņu apgūšanas viedokļa... bet tomēr čakars, var apnikt.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Kas šajā gadījumā bija domāts ar APM? Application Performance Monitoring? Tas šķiet it kā priekš IIS un .NET, bet es vairāk orientējos uz Apache/PHP. Baidos, ka uz Linux - it īpaši, ja iedod pliku VPS, kurā pašam viss jāliek - būs trakāk, jo tur es pārzinu tikai tik, cik no Ubuntu un sava WL-500gp rūtera Busybox čakarēšanas.

 

Tātad, dilemma - ērtāks un pazīstamāks šķiet Windows (kas ir lētāks uz Azure), bet šķietami vairāk brīvības sniedz Linux... ja vien tiem Azure un AWS nav kādu zemūdens akmeņu, par kuriem būtu jāzina ... monitorēšana? backup? scheduled tasks? domēna piesaiste? tas viss pagaidām tumša bilde, taču tai pat laikā gribas, lai ir pilnīgi savs serveris ar stabilu infrastruktūru un pēc iespējas mazāk atkarīgs no paša hostinga sniedzēja atbalsta.

 

Saistībā ar Latviju - vai nav tā, ka te pa tiem 10 Eur mēnesī es varu dabūt tikai vienu no lētākajiem VPS ar visām izrietošajām sekām (fiziskā atrašanās vieta - nezin kur, garantija, ka uzņēmums nepazudīs bez brīdinājuma - nekāda), bet AWS un Azure par tiem 15 $ būs serveris nopietnā datu centrā ar ļoti labi garantētu apkalpošanu ilgtermiņā?

 

--------------------------------

Papētīju no menedžmenta puses - Azure izskatās vieglāk vadāms, ērtāk un pārskatāmāk, un ir arī Linux mašīnu attēli. Vēl par Amazon izlasīju, ka uz Micro instancēm esot nepatīkama CPU pauzēšana uz 3-10 sekundēm gadījumos, ja CPU tiek pārāk aktīvi un ilgi noslogots. Savukārt, uz Azure XS instancei viss bandwidth tiekot apgriezts līdz 5mbps, tāpēc tikai Small instance ir derīga normālam darbam, kas savukārt maksā ap 70 $ mēnesī Win / 45 $ mēnesī Linux. Diezgan sālīti. Bet man pagaidām ir BizSpark MSDN subscription, kuram ir 150 $ limits par brīvu, tā ka būs jēga izmēģināt.

Labots - midix
Link to comment
Share on other sites

Tie servisi jau ar var pērkšņi pārdotmāt, ka viņiem neatmaksājas.

Vari ieteikt vienu kantori, ja vairāk kā 10 gadi tiek izmantoti pakalpojumi, un viss kārtībā. Un nav tas dārgākais.

Jautājums jau arī ko īsti gribi - hostingu, vai virtuālo serveri?

Skatos, ka viņiem pa 10.66 EUR ir 15GB vieta 4 domēni, 4 db. Bet tas ir hostings.

Link to comment
Share on other sites

Virtuālais serveris man patīk labāk tādā ziņā, ka ir padomā dažādi specifiski eksperimenti, kurus ar standarta hostingu (it īpaši Latvijā) laikam būtu grūti sarunāt. Piemēram, node.js vai kāds savs specifisks tīkla serveris (ne web).

Nu kaut kā lielāka uzticamība ir, ka Amazon un Microsoft servisi izturēs ilgāk un stabilāk nekā jebkurš vidējais Latvijas serviss. Bet varbūt es kļūdos. Jebkurā gadījumā, pamēģināšu vispirms ar Azure, ja jau atradu, ka tas man ir pieejams bez maksas caur BizSpark. Ja vien te kāds mani neatrunās un nepierādīs, ka ir kas labāks un lētāks ar Windows Server VPS.

Link to comment
Share on other sites

ImissimI

Apskati digitalocean.com, linode.com

Vps ar win būs dārgāks dēļ licenses.

 

ju, iekš pm viņam to stabilo kantori sūtīsi? (Tak raksti, kurš tas ir tepat).

Link to comment
Share on other sites

Skaidrs, tad laikam tomēr sākšu ar Linux uz Azure (atradu tīri sakarīgu tutorial kā dabūt pilnvērtīgu RDP uz Ubuntu Azure - kāreiz priekš point&click faniem, kuri priekšroku dod GUI), bet ja/kad tur man beigsies bezmaksas laiks, tad gan jau varēs bez problēmām pārmigrēt uz citurieni, ja kas.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...