Jump to content

Kur studēt IT?


elansg
 Share

Recommended Posts

Piekrītu, bet ja nekas nav darīts, grūti ar darba atrašanu. Ja naudu arī vajag, tad izvēles nav. IT varbūt vieglāk, bet citās nozarēs.Redzu, kā cilvēks ar pieredzi 12 gadi uz maģistru mācoties nestrādāja.Apm 2 gadus.Tagad no marta meklē darbu, vēl neesot atrasts(maģistrs BA fin vad ).

Kā VeA skatās uz apmeklējumiem?Iesk un ekši galvenie, vai stingri skaita nosēdētās lekcijas? Vienā otrā vietā lekciju atsēdēšana dažam pasn obligāta, citādi ieskaitēs izņem cauri.Gadās tādi, kam galvenais ka uz iesk, eksi esi un zini.Katrā skolā kāda kopīga nostāja, piem LU no RSU atšķiras. Kā VeA?

Ja kaa negrib forumā var PM. Vispār interesē, te daudzi VeA beiguši (IT vai ko citu), gribētos vairāk uzzināt.

Labots - beryl
Link to comment
Share on other sites

 

 

Redzu, kā cilvēks ar pieredzi 12 gadi uz maģistru mācoties nestrādāja.Apm 2 gadus.Tagad no marta meklē darbu

 

Nu ja vien nav ĀRPRĀTĪGS darbinieku trūkums, tad švaki atrast darbu tikai tādēļ, ka ir Maģistrs kabatā. Triks ir pieredzē ne izglītībā, tāpēc jācenšās darbā ielīst vēl tad, kad studē, jo tad darbadevējs saprot, ka studentelim pieredzes arī var nebūt. Savādāk sanāk jautājums: Labi, maģistru pabeidzi, bet kāpēc nestrādāji tikmēr, iespējas parasti tomēr ir. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tai sfērā (finanses) arī daudz ar pieredzi meklē, bez darba pārtraukumiem. Kur owerskilled, arī negribēs. Labs ir, tas ne par IT bija piemērs.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Protams, ka cieš kvalitāte. Jāsaprot ir viens, ka ar maģistru, vai bez maģistra strādāšana starts ir no pašas apakšas. Neviens darba devējs nedos labu apmaksātu darbu plikam teorētiķim.

 

Studiju laikā pārsvarā jebkāds darbs savā specialitātē ir pieredze un labāk saproti to, ko tu mācies un kur to pielietot.  Toties maģistrs bez pieredzes ir kā ērglis bez spalvām un atliek urbt plāno galdiņu kādā valsts iestādījumā vai jeb kur citur zemā amatā. Vēl viena problēma ir tāda, ka maģistru pabeidzot daudziem ir ražīgais vecums ar ģimenēm, bērniem un kapāt par konsultantu pa 300 EUR mēnesī nav vēlēšanās sākt.  Pieredze makdonaldā IT censonim nebūs īpaši vērtīga. Man radies tāds priekšstats, ja 3. kursā neesi darījis jebkādu apmaksātu darbu, tad tālākā karjeras attīstība ir stipri apgrūtināta. 

 

 

Šādā veidā parasti lielu naudu nevar nopelnīt. (Studijas + darbs) Toties cieš divas no trim - darba kvalitāte, veselība, studiju sekmes. 
Link to comment
Share on other sites

Skatījos, ka piem datorgrafika, dizains citi, kam neatbilst izgl, sekmīgi, citi kam diplomi, nav strādāts, portfolio nav, brauc uz noliktavām.Dažiem ir blogi par karjeru noliktavā.

Pieredze donaldā izskatās nevajadzīga.Tur daudz h jāstrādā, viens no grūtākiem darbiem studentam. Maz laika mācībām paliek.

 

Drīzāk ko citu domāju, skatos kur mani neizmestu par lekciju kavēšanu.Cik var kavēt, lai vēl neizmestu no skolas.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Meklē kantorus tieši tavā profesijā un paprasīt pa tiešo, vai nav vajadzīgs students bez pieredzes. Jebkur var sarunāt 1/2 vai 1/4 slodzi. Runa šeit nav par naudu, bet tālāko iespēju izsisties. Vēlams tādu kantori atrast, kur pēc tam arī gribētu nopietni strādāt. Darba devēji mūsdienās ir pretimnākoši, tikai vajag runāt. 

 

Sludinājumos parasti jau meklē pilna laika darbiniekus. 

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

rejectee

@beryl

 

Izdevās apvienot mācības LLU - IT fakultātē ar pilnas slodzes darbu Accenture, bet tam noteikti nevajadzētu būt kam tādam, pēc kā tiekties! Pirmos kursus par pilnu slodzi noteikti nevajadzētu domāt, savādāk nav jēgas iet mācīties - kā jau Mežavecis teica, galvenais ieiet apritē. Darba gaitas Accenture sāku 3. kursā, prims tam - nenozīmīgi nepilnas slodzes darbi. Palicis vēl gads, taču nezinu vai tagad izvēlētos LLU. Ja man būtu jāizvēlas - droši vien RTU, sākot 2. kursu meklēt patstāvīgu vietu un līdz tam nopietni pašizglītoties paralēli studijām.

 

Man arī jautājums - ir cerība par maģistru kādā OK ārzemju universitātē, cik tas reāli ar Latvijas diplomu un vai nav labāk atkal sākt no sākuma? Šeit runa nav tikai par paīriem.

Link to comment
Share on other sites

Jebkur var sarunāt 1/2 vai 1/4 slodzi.

+1

Jup, normālos (augošos) uzņēmumos ir nepārtraukti vairāk darba nekā laika. Ir visādi mazi (lieli :D) sūdi, ko tieši, kak raz uzdot kādam 1/2 slodzes praktikantam/studentam, tādējādi atbrīvojot vērtīgāko darbinieku laiku.

Labots - Svekris
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

 

 

Man arī jautājums - ir cerība par maģistru kādā OK ārzemju universitātē, cik tas reāli ar Latvijas diplomu un vai nav labāk atkal sākt no sākuma? Šeit runa nav tikai par paīriem.

Nu vismaz UK es neredzu iemeslu kapec nevaretu tik magjistros. Kkadas pareizas atbildes uz sho jautajumu nebus, jo katrai universitatei ir savi principi pec kadiem vinji uznjem studentus, ka ari parasti katru pieteikumu verte individuali. Vajag nokartot ari anglju valodas sertefikatus, piemeram IELTS. Gruti vinji nav. Pats magjistros nestudeju, bet zinu ari dazhus kas to dara.

Taka studijas UK ir par maksu, tad ari par to vajag laicigi padomat. Gada maksa ir apmeram 8 - 9k atkariba no universitates. EU studenti var tapat ka vietejie njemt valsts studiju kreditu. Kredits nav jaatdod kamer nesanjem vismaz 21k gada. Pectam automatiski no algas ar nodokliem atvilks ari par studijam apmeram 3% gada. Tatad ja pelni iesakuma kadus 25k, tad atvilks 15GBP menesi.

Ja esi nodzivojis pats vai esi radsinieks kadam kas ir nodzivojis, tad vari pieteikties ari uz "maintenence loan" un "grant". Pirmajam laikam bij 5k limits, otram 4. Varbut maldos. Pirmo ir jaatdod kopa ar studiju kreditu, otro nee.

Es piemeram shogad pieteicos visam kam vareju. Dabuju studiju kreditu 9k ko parskaita automatiski uz universitati + maintenence loan un grant 7.5k laikam. To parskaita uz kontu pa daljam ik pa 3 men.

Link to comment
Share on other sites

Accenture sāku 3. kursā, prims tam - nenozīmīgi nepilnas slodzes darbi. Palicis vēl gads..

 

 

Starp citu, kādi apstākļi Accenture? (tehnika, kolēģi, projekti, termiņi, noslodze, atalgojums)

 

Es pakalkulēju par kaut kādu 2012. gadu, ko ātri atradu netā - apgrozījums ap 10,7 milj. peļņa, ap 1,2 milj - gan jau 0.5milj aiziet kaut kādā mārketingā.

Tātad paliek 9 miljoni un tajā gadā bija 400+ darbinieku.

Sanāk aptuveni ~22 000 uz vienu kadru - jeb eiro tie būtu ~30 000.

 

Cik krutam ir jābūt, lai viņi maksātu 1500-1800 uz rokas? 

 

10 gadu pieredzes, protams, nav.

Labots - shark
Link to comment
Share on other sites

viņi man piedāvāja 400 gbp dienā,  LOL

iekš LV  man liekas visi tur par +/- minimālo sēž   WTF

Labots - MarisO
Link to comment
Share on other sites

rejectee

@AndrisBB

Vairāk domāju par to cik liela starpība salīdzinot bakalauru Latvijā un citur. Esmu redzējis tos indeksus, kur salīdzina universitātes. Domāju, ka topiki bakalaura kontekstā varētu būt noderīgāki programmētājam, kurš īpaši nespiež uz RnD nodaļām. Par izmaksām tagad skaidrs - vai nu jāstrādā paralēli vai jāpaliek pēctam kādu laiku.

 

@shark

Manuprāt korekti teikt būtu - darbs dažādos projektos var pilnībā mainīt tavu ikdienu. Un projekts iekš Accenture var būt tas pats, kas 10-30 projekti kādā mazākā uzņēmumā (jo ir vairāki produkti un vairākas komandas). Šobrīd strādāju otrajā projektā, ar pirmo teiktu, ka "nepaveicās", varbūt arī tā attieksme pret praktikantiem visiem nav vienāda.

 

Pirmajā projektā vēsturisks lapsis, ar kolēģiem nerunāju (principā komanda nebija blakus), projekts milzīgs (sākotnēji ap 200 cilvēku), taču sīkāk stāstīt nevaru. Termiņi nespieda, klienta extendots waterfalls un piegādes tik reizi vairākos mēnešos. Noslodze - kā jau minēju, apvienoju pilna laika studijas ar pilnas slodzes darbu un ar > ok rezultātiem. Atalgojums - kā jau tikko darba gaitas uzsākušam, studentam bez pieredzes programmēšanā - mazs.

 

Otrajam projektam pievienojos pēc diezgan ilga laiciņa, jau kā darbinieks un attieksme pavisam cita. Menedžeris aktīvi suportē un sagādā visu ko vajag. Komanda - super. Projekts diezgan nozīmīgs un konkrētais produkts sarežģītāks kā iepriekšējais, bija jāapgūst daudz kas jauns. Agile ar visām no tā izrietošajām sekām.

 

Par naudām vari palasīt tavsdarbs, kaut kas tāds gan jau arī ir - uz leju noteikti neiet. Uz statistiku noteikti vari nepaļauties, šis uzņēmums noteikti ir viens no top IT pēc peļņas Latvijā, taču tu būsi piramīdas apakšā. :sorry: 

Domāju, ka ar kādu 5 gadu pieredzi var tēmēt uz tevis minēto ciparu, taču neesmu drošs. Neesmu jautājis par algām lielākiem leveliem, zinu tikai nākamo aiz sevis.

 

Jebkurā gadījumā, Accenture droši vien nav tas uzņēmums kur iet ar domu, ka maksās daudz un neparko. Iespējas ir milzīgas, vari tikt projektos citos piegādes centros un strādāt gandrīz jebkur pasaulē - līdz ar to var arī citu ciparu savākt. Ja esi ar unikālu skilsetu, gan jau var dadzu ko panākt.

 

@MarisO

Nu var likties daudz kas, gan jau kāds arī vairāk kā tu pelna.

 

 

Viss manis rakstītais ir tikai mans viedoklis un nekādi neatspoguļo uzņēmuma intereses/uzskatus. :D

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
Esmu redzējis tos indeksus, kur salīdzina universitātes

Es domaju ka tie indexi ir stipri parspileti un parada top universitates prieks angliski runajoshajiem. Piekritu, ka tas universitates kas tur ir topa ir ar lieliskiem rezultatiem, bet nu 80% no top 50 ir no angliski runajoshajam valstim un top 20 ir no Anglijas vai ASV. KKa nedomaju ka Vacija, Francija vai jebkura cita valsti nav normalu universitashu.

ZNezinu vai ari pratigi salidzinat bakalauru LV un UK, jo pavisam citadas metodes. Piemeram RTU bij jamacas gan fizika, gan matematika un kjimija butiba dodot diezgan skatu uz viskautko. UK 50% bus visadi komunikaju skili, team weamworkinigi un personal developmenti. Parejie 50% bus specisfiski priekshmeti nozare ko stude.

Inzinierzinatnes vinjiem te patik taisit "sandwich" tipa studijas - vienu gadu stude, vienu strada. Universitatem ir laba sadarbiba ar top uznjemumiem, taka parasti bez problemam var tikt stradatIr savi plusi un minusi.

 

 

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
freeclob

Šogad studēšu RTU datorsistēmas. LU bija liela konkurence un diemžēl netiku, iegāza latviešu valoda. Cerams pēc visa ko lasīju nevajadzēs nožēlot. Varbūt kāds arī šogad studēs?

Link to comment
Share on other sites

Konkurence, jo salasās, ka liels kāposts IT. Pazīstu vienu, kuras bračka tika.Matenē un valodā laba atzīme CE, tika LU EVF un datoros, paņēma datorzinātnes, bakalaura programmu, jo liels kāposts nākšot.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...