Jump to content

Vinila atskaņotāja barokļa un strobo mods


osscar
 Share

Recommended Posts

Kā saka, kad sunim nav ko darīt..tad tas ...bet par cik nobraucu šodien 600km...un pa galvu bija visādas domas no izlasītā netā par TT modiem- ķēros pie sava plašu atskaņotāja uzlabošanas ( nav tehnics, bet ideja tā pati).

 

Ideja sekojoša, tiku lasījis, ka daudzi jūzeri  tehnics sl 1200 un citiem tehniciem, liek ārējo barošanu - jo:

 

1. esošais trafs ir pieskrūvēts pie korpusa un tā minimālās vibrācijas "ķer" adata ;

 

2. Trafa EM lauks arī rada traucējumus, ko ķer galva, jo īpaši MC. (par to vēlāk)

 

sāku ar mērījumiem:

 

A. Lillā/pillā - RIAA preamps ieslēgts, vinila aparāta trafs izslēgts, gaiši zilais - vinila aparāts ieslēgts, tonarms pacelts, un novietots tuvāk plates beigu daļa/centram. Te jāsaka, ka plates sākumā it kā nekas nemainās, bet kad galva tuvojas trafam, neskatoties uz to, ka tas ir it kā ar ekrānu - 100Hz un tā harmoniku  fons palielinās (bildē gan 100 nav nofočējies kā nākas , jo tas lēkā) - dzirdams ar "ausi" pie 92db tumbām ja pielien tuvu.man MM galva, ar MC varētu būt vēl bēdīgāk...

 

Bez-nosaukumatt_1.jpg

 

 

B:

adata pieskaras platei, aparāts ieslēgts - kā redzam, adata sajūt 100hz trafa vibrācijas....

 

Bez-nosaukumattmeh_2.jpg

 

 

Risinājumi:

atslēgt trafu un izgatavot ārēju DC barošanu motoram un pārējai elektronikai...

 

Lūk mana aparāta bildes:

 

A-trafs ar ekrānu,

 

B - regulators uz 18V (tehniciekm tur trīs traņi - viņi liek papildus Lmku regulēšanai) - un tonarmu iezīmēju.

 

Tātad darīšu tā - izņemšu esošo trafu un ielikšu arējā kastē + tajā kastē taisngriezis un filtra kondensators, regulatoru atstāšu esošu uz plates, jo man atšķirībā no tehnics 1200 ir jau regulators defaultā. Un labāk, ka tas tuvāk slodzei, tāpēc to uz kasti nepārcelšu. Vēl nāksies pārvilt vadus neona lampas barošanai + konektors ārējai barošani + uzlikšu beidzot TT DIS vietā RCA. detaļas visas jau pasūtītas, nav naudas un laikietilpīgs moods, bet ceru, ka būs kāda jēga audiofīliskā izpratnē :)

 

DSC00866.jpg

 

 

Turpinājums sekos.

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

Darīt jau var un itkā viss pareizi. Tikai, kāda ir signāls troksnis attiecība klausoties plati? Ja Tev tagad ir -80dB, tad plates ierakstam ne tuvu nav tik mazi trokšņi.  Skaidrs, ka ražotājs nesarežģija konstrukciju, jo baigo efektu iegūt neizdosies, bet parskādi jau nebūs tādas izmaiņas.

Link to comment
Share on other sites

tas ir bez "ieraksta" , tikai adata pieskaras plates virsmai. skaidrs, ka trokšņi kā tādi platei būs vienmēr lielāki- 50hz jau no apkārtnes pati galva ar saviem tinumiem ķer šā kā tā pat ja phono preamps ir uz baterijām.  Nav jau CD. Protams , nezinu kāds būs gala ieguvums, bet daudzi raksta, ka pēc šāda mooda skaņa uzlabojas, :innocent:  kā saka Torņa kungs - ohmmmm......

Link to comment
Share on other sites

Skaidrs, ka jācenšas visu maksimāli uzlabot un šāda pārbūve nav pati sarežģītākā.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

nu ja, šeit tiešām nav nekā sarežģīta.


pa pusotru stundu uztapa plate , trafs no aparāta izņemts, pārējās detaļas no krājumiem + no aparāta daži mazie kondiķi.


DSC00871.jpg


Piešķīlu barokli, kamēr kastīte nav vēl atbraukusi - bez korpusa variantā. Papildus nomainīju oranžo strobo 110V neonu pret ledu, pa rokai bija balts ieliku baltu, kaut gan ma patīk kā balts izskatās iet kopa ar Alumīnija krāsas un melno korpusu.šim oriģināli kaut kāds 110V neons bija kurš barojas no trafa primārā tinuma viduspunkta. Es ledu baroju caur 1K rezitoru un pa taisno no 18V sekundārā tinuma maiņsprieguma ( pulsācijas tās pašas 50Hz) Ledam nav pēcspīdēšanas inerce tapēc imho  tie kvadrātiņi ir asāk redzami uz griežgalda nekā neona gadījumā. Varētu jau arī uztaisīt mazu platīti ar kvarcu kura ģenerē 50Hz impulsu , bet varbūt vēlāk jo pašlaik viss ok ātrums nepeld.

 

DSC00878.jpg

šādi bija oriģinālā:

 

DSC07427.jpg

 

 

 

DSC00874.jpg

 

a moš zilo ielikt :D :D citādi viss tur man zilajā:

 

 

DSC00879.jpg

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

Nu labi, lampiņu nomainīji, lai gan arī ar ņeonku ātrumu tāpat varēja iestādīt un skaņu tas nu točna neuzlaboja :sarkasms: .Galvenais jautājums, ko ieguvi iznesot barošanas trafu ārpus korpusa?

Link to comment
Share on other sites

nu zini kā tam neonam 110V un negribējās tos pa taisno pievienot, caur trafa sekundāro drošāk + leds mazāk tērē un praktiski ir ilgmūžīgs un nav lieli spriegumi aparātā iekšā.  Kā augstāk mērīju - 100Hz vibrācija pazūd. Pamērīšu atkārtoti, kad visu būšu pabeidzis . Cik paklausījos zināmās plates, skan labi, bet tas subjektīvi-šis vairāk ticības pasākums un tiekšanās uz labāko :D Lai gan uz ausi ar liekas, ka kopējais trokšņu līmenis ir zemāks un tam tā vajadzētu būt - jo trafs vairs nav galvas tuvumā un nerada arī vibrācijas uz korpusu-viņš pat bez gumijas blīvītēm bija oriģināli pieskrūvēts - skaidrs ka tā nelielā vibrācija pa tiešo uz korpusu aizgāja, to arī redz pēc 100Hz mērījuma .

Link to comment
Share on other sites

Es precīzi šādu pašu modu izveicu savulaik RRR atskaņotājam, tas laikam bija Victoria-003?, kur 0 EPU-82SK sensorā mehānika un tas lēnais motors ar to puņķaino mīkstās gumijas plakano siksnu. Tur reizes trīs lielāks trafs bija pa taisno pie koka korpusa pietapots, un pie izslēgta diska, nolaistas adatas uz plates fons bija tā ap -40db, kas jau ir VAIRĀK, kā plates troksnis. Diezgan ilgus gadus nostrādāja, tas EPU vēl piedzīvoja pat kaut kādu šūres galvu, ko palietotu no fātera izdiņģēju :) Pēc tam gan bija Technics SL-1401, kuru joprojām atkal gribētos nopirkt.

Link to comment
Share on other sites

Vai leds mazāk tērē, es gan šaubos. Ņeonka tak spīd no mikroampēriem. Raidītāja tuvumā tā plika gaisā sāk spīdēt, bet ledu gan tā nevar iespīdināt. Tavā gadījumā protams labāk izmantot zemo spriegumu un gaismas diodi.

Link to comment
Share on other sites

lats302

to veicot ieguvums būs praktiski nekāds,ar mazu piebilditi-ka būs novērsts trafa raditās vibrācijas atrodoties vienā korpusā ar atskņotāju.Par 90% to visu var novērst savelkot trafu ar skrūvēn lai zustu vibrācija un rezultāts būs lidzigs. kādreiz barokļus nevarēja tik viegli nopirkt kā tagad un savā laikā daudz barokļu tika izgatavoti un trafiņi titi un eksperimenti veikti! Bet ja saki- aiz neko daarit- vēl jau motors ari rada vibrāciju,tad to ari var vēlvienā kastē un piedziņu ar gumiju...,tad nu būvē vien tās kastes-

Link to comment
Share on other sites

(labots)

viņš jau bija pievilkts (trafs). Ta korpuss tak nav no metāla, bet plastmasas līdz ar ko nekāda svara viņam nav. Vareja protams mēģināt uz gumijas šaibām sēdināt...Zinot cik jūtīga ir adatas sistēma, kad tā pieskaras platei, tā jūt to vibrāciju, ko es ar rokau vai ausi nejūtu. Visi trafi vibrē, tikai jautājusm cik daudz. Nu un pieminētie EM traucējumi no trafa....tie tāpat palielinājās, kad galva tuvojas iekšējiem celiņiem.
Didzi par ledu - domāju tā - uz pusi sanāk, ja neonam ir 6 mA , jeb varbūt nepaskatījo spareizo datasheetu, var būt tie bija mikroampēri. TAd gan būs kā saki, bet kāda tam nozīme.


tad nu par cik korpuss nav ņēmos izskatīt strobo - ar ledu tomēr biku mirgo, sāku skatīt kas un kā - un ibio - leds tak tik kā diode pus periodu spīd - 50hz,,,, neons 100. ko darīt ? liekam diožu tiltu un sanāk 100hz....bet kvadrātiņi uz aparāta šķīvja tāpat izsmērēti....googlēju un atradu shēmu, ka vajag strobo ledu barot ar 100hz impulsu kuram noslodzes cikls 12% - zīmējums nav mērogā, sinusoīdas augšai jāsakrīt ar taisnstūra impulsu laikā.

 

IMG-20140401-133431.jpg

 

 

atradu vinilendžinā shēmu ar kvarcu + piemetu lmku barošanai un modificēju pcb(mikrenes ui cik sen nebiju lodējis, nepatīk tās) + pārējās detaļas no krājumiem, arī vecais krievu metāliskais  tranis :D Doma to plati ielikt vecajā trafa vietā. Atkritīs maiņsprieguma padošana uz aparātu un paliks tikai 2 pin DC barošana.

 

DSC00882.jpg

 

Tā tas izskatās - siltais baltais leds ar 100hz maiņspriegumu - vēsais ar impulsu+ impulss ir daudz reiz stabilāks par tīkla 50Hz referenci...tobiš nepeld.

 

DSC00880.jpg


vecajā variantā tik no tuvuma redzēja ka ir pareizs ātrums(no tālienes, tik redz ka spīd un griežas - kvadrātus neredz...) , bet ar impulsu jau no tālienes redz ka, nepeld ātrums -asums ir baigais.


jā un Ledu impulsā var kurināt "niknāk" nekā konstantajā režīmā.

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

visiem trafiem serde ir no tērauda(trasformatora )serde uz kā uztits tinums var būt kaut papira.trafa vibrācija rodās nekvalitativi savelkot serdi pie motāžs. Praktizē dažādus variantus-pa stūriem izurbj 3-5mm caurumus un savelk ar skrūvēm kad jau ir savilkta serde pa perimetru

Link to comment
Share on other sites

Nu tu esi fans. Šitādu ņemšanos lai tikai diodi iespīdinātu. Nē, nu smuki jau, bet jēgas nekādas, jo skaņas uzlabojumu tas nedod pilnīgi nekādu. Mierīgi var iztikt ar neona lampiņu un tīkla frekvenci. Tā tīkla frekvences peldēšana ir tik maza, ka diska griešanās ātruma kļūda grozās 1% robežās. Salīdzinājumam, filmas televizorā rāda 4% ātrāk un nekas. 

Link to comment
Share on other sites

jū dzidzi, šis ir bling bling :) tīri izskata dēļ un aizņēma vien 2h lai saliktu. Bet efekts ir baigs.

par trafiem - ir visādi trafi , citus var savilkt bet citus nevar. šim trafam nav skrūvju - tik tā skava un līme. toru ar nesavilksi. Citi dūc no paaugstināta sprieguma ( tagad daudz kur ir 230V vecā 220V vietā) ņemot vērā, ka dabā reāli ir vēl vairāk V tīklā un reāli vecie trafi dūc slodzē. Ir trafi kuri dūc no DC komponentes tīklā....mūsdienās jau sačakarēts tas tīkla spriegums ar visādu drazu.

Link to comment
Share on other sites

Long John

Nu takš šis "velosipēds" jau sen izgudrots un tiek pielietots lielā daļā direktdraivu (Quartz Lock,  PLL utt)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

nē nebūs stabilizācija, pagaidām ātrumu tur ok tāpat ar to čipu kas virsū, bez kvarca. 

sametu visu atskaņotāja korpusā + rca salodēju + barošanas spraudni. sākumā bija biku 100hz fons ja pastūzi uzgriež uz max. pirmā bilde: motora un strobo barošanas vadi pielodēti pa taisno uz konektora. zils un zaļš vads bildē.

DSC00914_1.jpg

 

Biku papīpējot paraustot iekšā ārā barošanu etc, tika izpīpēts, ka 100hz nāk no strobo. pamainīju barošanas pieslēguma vietu - viss bumbās, fons 100hz nav, tik biku 50, kas ir ok priekš vinila.

Otrā bilde,

 

DSC00915_1.jpg

 

 

strobo barošana paņemta tālāk, no plates kur pamat rgulators atrodas.tā plāksne kur konektori0(apvilkta bildē)  tika ar balonu nokrāsota melna, jo bija tizlā skārda krāsā. izmantoju esošos caurumus + vienu mazu pa vidu izurbu priekš motora DC barošanas. vēl tikai palika ārējo barokli pabeigt - bet čaina kaste kavējas.


un tā dabā izskatās singls uz 45 ātrumu, mēģināju foči tā saregulēt lai ir tāpat kā 1:1 ar aci kad skatās - tā izskatās asums dzīvē tiem kvadrātiem tagad.

 

DSC00922.jpg


par cik ienācās jauns LP 45 ātruma singls no Mylene Farmer ( HD konča rips vēl netā nav, bet aprīļa beigās konci rādīs arī forum cinema) , ķēros pie plašu klausīšanās, pie reizes ielodēju testa pēc zilo ledu, jā zinu, ka kādreiz biju pretinieks zilajiem lediem, tagad tik skeptisks neesmu.

 

DSC00940.jpg

 

33 ātrums tuvplānā:

DSC00948.jpg

 

 

tā bardaks kopumā:

DSC00942.jpg

 

un korpusiņš baroklim jau ar rādās ka ir iekš LV, cerams ka pasts ātri izčammāsies. tad šim finito pasākumam, tur ar būs vē lviena poga ar Ledu. Starp citu manīju, ka lemonā arī parādījušies uz vietas aļa led pushbuttoni , liekas ap 5 EUR vai biku vairāk...kādas krāsas asortimentā, nezinu - nepētīju.

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...