Jump to content

Vai lietojam kalkulatorus


vvv
 Share

Recommended Posts

 Diezgan sen sekoju šim forumam. Patīk. Daudz tiek apspriesta visāda tehnika, ļoti daudz datoru lietas. Neesmu pamanījis, ka šeit kādreiz tiktu runāts par kalkulatoriem. Saprotu, mūsdienās, kad dators ir teju uz katra darba galda, parastie kalkulatori vairs nav tik aktuāli, kā tas bija senāk. Aprēķināt var visu datorā, bet, es joprojām savā darbā aprēķiniem diezgan intensīvi lietoju parastu kalkulatoru. Tam ir vairāki iemesli. Kalkulatoru paņem, ieslēdz, sarēķini, ir rezultāts - viss notiek ātri. Kaut ieslēgts dators, atvērt datorā programmu, ievadīt datus, tas viss ir lēnāk, bet, ja dators jāieslēdz, pavisam liela aizķeršanās. Tas, ka kalkulatori ir mobili, viegli visur līdzi paņemami (ko nevar teikt par datoriem) arī ir liels pluss, kaut mūsdienu viedtālruņi vai neviedtālruņi, kas visiem vienmēr līdzi, arī ir apgādājami ar plašā izvēlē pieejamām kalkulatoru aplikācijām, tas tomēr nav tas, ērtāk ko rēķināt uz reāla kalkulatora.

 Jā, kalkulatoru ziedu laiki ir pagājuši. Tomēr, nedomāju, ka tehniski cilvēki tos pārstās lietot. Tāpēc man būtu interesanti uzzināt, kā foruma biedri šajā ziņā. Vai lietojat ikdienā kalkulatorus? Kas patīk? Varbūt kādu vārdu par brendiem, modeļiem.

 Man pašam kalkulatori patīk, zinu, pasaulē daudzi cilvēki stipri aizraujas ar kalkulatoriem - kolekcionē, jauc vaļā, pārveido, būvē. Es sevi pie tādiem nevaru pieskaitīt. Bet pastiprināta interese ir, jo, vēlreiz teikšu, patīk. Ja man kāds ko prasīs aprēķināt, lielākais prieks to darīt man būs tieši ar kalkulatoru, nevis datorā.

 Nezinu, vai tēma izveidota pareizā vietā, neatradu īsti piemērotu sadaļu. Nezinu, vai kādam būs interese, jo saprotu, mūsdienās daudzi iztiek ļoti labi bez kalkulatora. Bet, ja nu ir šeit kāds, kas līdzīgi man lieto kalkulatorus, varbūt tādi ir vairāki, varbūt izveidojas interesanta tēma.

Link to comment
Share on other sites

Kitai, tu to ar ironiju?

Peidžeri nomira, kad masveidā sākās mobilie telefoni. Īsziņas, atceros, pirmie mobilo telefonu lietotāji tā arī ar lepnumu sauca, man mobilais telefons ar peidžera funkciju.

Link to comment
Share on other sites

Grāmatveži jau laikam vēl aizvien lieto.

Es šo to priekš sevis arī reizēm telefonā sarēķinu. Bet ne jat tā, ka es tagad projekta atdevi rēķināšu ar kalkurlatoru un pierakstīšu rezultātus uz papīra.

Link to comment
Share on other sites

ju, nevajag jau visus rēķinus pie projektiem. Liela daļa rēķināšanas ir ātru rezultātu iegūšanai. Projektiem, protams, ir savas programmas, kurām kalkulators blakus nestāv.

Link to comment
Share on other sites

Jā, kalkulators ir patīkams. Pogas salīdzinoši ergonomiskas. Ja vajag kaut ko ātri sarēķināt, tad lietoju.

Link to comment
Share on other sites

Autor, uzspied uz kalkulatora 517373 un apgriez otrādāk. Varēsi par sevi izlasīt. :)

 

Izmantoju diezgan daudz, pat tad, kad dators ir blakus. Ērtāk.

 

Mājas man ir billdē redzamais un pat māku darboties ar šamo.mk61.jpg

Labots - Fruzz
Link to comment
Share on other sites

Davaj, kurš vairāk vārdus pratīs uz kalkulatora uzrakstīt - 51507. 

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Tā kā man, ja ir tad ir, vajadzīga lielāka skaita ciparu summa tad tikkai tipo excell tabula, lai var izķert kļūdas un veikt korekcijas. Primitīvām darbībām tas kalkulators kas ir telefonā, bet pa lielam uz fikso galvā piesviest ir ātrāk

Link to comment
Share on other sites

Skatos, daži biedri nelieto kalkulatorus, viņiem tas ir smieklīgi. Cita paaudze, laikam. Man skolā vēl bija šis tas no logaritmiskā lineāla, nopietni mācīja pieczīmju (vai četrzīmju) matemātiskās tabulas (autors bija Bradiss, kā tagad atceros), tas viss gan ir vēsturē. Domāju, ar kalkulatoriem tā vēl nav.


Skatos, biedrs ULTRA arī ir vecā skola.  :drinks:

Link to comment
Share on other sites

Ātrajiem aprēķiniem lietoju Windows Calculator :) Win key + "calc" + Enter ir ātrāk nekā atrast uz galda, zem kuriem papīriem atkal kalkulators palicis :)

Vidējiem aprēķiniem kurus vajag arī saglabāt izmantoju izklājlapas softus aka Openoffice Calc / Excel  vai arī kādu online tūli (skydrive/google esošos rīkus)

Smagākiem aprēķiniem izlīdzos ar Python (un tā Numpy, Scipy), agrāk arī plaši lietoju Matlab.

Ja neesmu pie datora, tad izlīdzos ar viedtālruņa kalkulatoru.

 

Vispār šis jautājums būtu jau jāskatās kontekstā ar to, ko tieši rēķina. Citam reizrēķins, citam apstrāde un filtrēšana...

Link to comment
Share on other sites

Visu cieņu biedram Fruzz par viņa kalkulatoru, tikko, skatos, savā postā ielicis.

Fruzz, kā tev šķiet, savu kalkulatoru iedotu tu tādam biedram Kitai, vo smieklīgi būtu pavērot viņu no malas.

Link to comment
Share on other sites

Protams, protams, galvenā rēķināšana mūsdienās ir datorā. Pats izmantoju galvenokārt Excel. Kādreiz bija MathCad, bet tad darbā noliedza visus zagtos softus (bija viens brīdis, kad saaktivizējās tie BSA, pavisam senāk viņi nebija) un MathCad man neviens nepirka, tā ka Excel ir galvenais datora skaitļotājs. Ir jau lietošanā arī speciālās aprēķina programmas, bet tās nu galīgi negribas pielīdzināt rēķināšanai ar kalkulatoru.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Izskatās ka Fruzz kalkulators ir vairak tā kā valriekstiem piemērots - tipo XXL, extra smart, very hard, heavy duty, professinal

Labots - Bonifacijs
Link to comment
Share on other sites

O, badzo, šitāds man ir, precīzāk bija, nevis tieši tavs (ar plus nosaukumā), bet fx-991ES. Ilgi bija uz galda lietošanā, tagad atvilknē kaut kur nobāzts.

Link to comment
Share on other sites

Man mājās vēl stāv programmējamie Elektronika kalkulatori, tur varēja skaitļu minēšanas spēli un citas ievadīt.  Pats arī varēja programmas rakstīt protams.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Izskatās ka Fruzz kalkulators ir vairak tā kā valriekstiem piemērots - tipo XXL, extra smart, very hard, heavy duty, professinal

Biedrs Bonifācijs nerubī. Biedra Fruzz kalkulators ir viens no savulaik populārākajiem kalkulatoriem PSRS, viens no advancētākajiem. Tā bija vesela pasaule nevis vienkārši kalkulators. Atceros, bija žurnālos (tehnika molodjoži) kaudzēm programmiņu priekš viņa. Pašam netika laime tādu sev iegūt, lai arī ļoti gribējās viņu.


andza, kuri modeļi tev bija no tām elektroņikām?

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Man bij līdzīgs, drusku modernāks, viens no labākajiem kurus vareja nopirkt, prieks ilga līdzīgi 1 nedēļu kad skolasbiedram atsūtija Amerikas radi Texas Instrument analogu kas bija 45 galvastiesas parāks, gāja mūžīgi jo baterija + saules uzlāde, korpuss turās kopa un nav tā ka krievu mēslam bišķi pašķieb korpusu un vsje nekontakts un visi rēķini pazūd, ik pēc pusgada vajag meklēt jaunu bateriju, cipari maziņi un neskaidri, nulles aiz komapa par 4 mazāk un tā bez gala var turpināt, to ka pogas ka no koka un nekad nevar būt droš ka viņa ir nospiedusies, jaseko līdzi, par nekādu pasa kalkulatora darbības ātrumu i runat nav ko, un protams uz amerikaņa vareja ļoti atri rēķinat jo lielas erti nospiezamas pogas, kas spiezot arī nospiezas, karoče dzeks īsa laikā no trijinieku karalja klju va par profinju kas visatrak izrekinaja visus uzdevumus uz tehnikas rekina vien, a krievu sūds karoče izmetu to mēslu

Labots - Bonifacijs
Link to comment
Share on other sites

Krieviem savulaik (padomju laikā) bija līmenī tā kalkulatoru industrija, tikai kā visam, tas nāca ar šausmīgu novēlošanos salīdzinājumā ar imperiālistiem, un kā visam no krieva, šausmīgi brāķi nāca. Bet teikt, ka krieviem bija sūda kalkulatori, nav pareizi. Man skolas laiks iekrita, kad vēl nebija kalkulatori izplatīti pie mums, pirmie sāka bērniem parādīties. Kā tagad atceros, vidusskolas fizikas kontroldarbus rēķinājām, vienam klasesbiedram visā klasē bija, tak, lāga zēns laida klasē uz riņķi to savu eļektroņiku, lai visi var sarēķināt. Maksāja tas viņa kalkulators 120 rubļus, ja kāds atceras, 120 rubļi bija krietni nopietnāk par 120 latiem.

Link to comment
Share on other sites

Ap 2002. gadu studenta gaitās vajadzēja kalkulatoru, kas sinusus, kosinusus mācēja rēķināt. Rimi tad arī par Ls 4,99 nopirku noname. Par pārsteigumu- viņš pat mācēja ievērot visu darbību secību (varēja ievadīt visu izteiksmi, arī ar iekavām, un galarezultātu izdeva pēc = nospiešanas), bija iespēja pēdējo izteiksmi labot, kā arī prata rēķināt daļskaitļos.

- gan arī bija - reizēm uzkārās ar Err un līdzēja tikai hard reset :D

Tagad stāv galda atvilknē, jo beidzās baterija. Pirms tam reizi pa reizei kaut ko uzkalkulēju, ja dators izslēgts.

Link to comment
Share on other sites

Nezinu, kā mūsdienās. Vai studentiem ļauj izmantot viedtelefonus, planšetdatorus, portatīvos datorus ieskaitēs, eksāmenos? Nestādos priekšā, kā studenti pavisam senos laikos, kad vēl nebija kalkulatoru kā tādu, mocījās, bet savā laikā bez kalkulatora studēt bija nereāli. Iespējams, ka tagad visiem studentiem datori, bet datoru taču nepaņemsi uz ieskaiti vai eksāmenu. Lūk, lūk, studenti mūsdienās varētu būt viena liela grupa, kas lieto kalkulatorus.

Link to comment
Share on other sites

Izmantoju galda kalkulatoru, tur pa pogām uzsist ir daudz vienkāršāk.

Šad tad nesmādēju arī windowsīgo, jo ir uz klavas kalkulatora poga.

Ja nu sanāk kādi intensīvāki rēķini, tad labāk galda nekā kompja, svarīgais logs paliek vienmēr aktīvs.

Patreiz rakstu no ubuntu, tur nav galda kalkulatora fīčas, noapaļot tikai līdz 2 zīmēm aiz komata, tas ir mīnuss. Uz XP arī nav, kā ar W7 un W8?

Par exeli nerunāsim.

Labots - Zuxters
Link to comment
Share on other sites

 

 

svarīgais logs paliek vienmēr aktīvs

Te biedrs Zuxters pareizi uz vēl vienu svarīgu parastā kalkulatora priekšrocību norādīja, taisnība, man atvērta vajadzīgā programma, kurā es strādāju. Fiksi vajag ko izrēķināt, uzsit uz kalkulatora, rezultāts ir, lieto rezultātu. Citādi, nu kamēr tas Excel (Mathematica, Maxima vai kāds cits) atvērsies, nu labi, Windows kalkulators atvērsies ātri, bet aizsegs tev skatu, tad viņš pazudīs fonā, atkal jāklikšķina lai ir uz ekrāna... Strādājot ar datoru, turēt uz galda kalkulatoru nav nepareizi.

Link to comment
Share on other sites

vvv, studuenti cenšas ar viedtālruņiem rēķināt, bet neļauj. :D Nu eksāmenos vispār neko nedrīkst ienest, tikai savu galvu :) Stundās.. Nu, kā pie kura skolotāja. Es neriskēju ar savu viedtālruni un izmantoju kalkulatoru, fizikas un matemātikas stundās izmanot ļauj :)

Link to comment
Share on other sites

Fizikas un matemātikas eksāmenos augstskolā (RTU) ļauj izmantot zinātnisko kalkulatoru.

Arī kad abi prikšmeti jau pabeigti, joprojām ik pa laikam šo to rēķinu ar kalkulatoru, liekas ērtāk kā ar datoru.

Sarežģītiem rēķiniem Mathcad, kad iemanās var ļoti daudz izrēķināt

Labots - mickys
Link to comment
Share on other sites

labiitis

Ja zinātnisko, tad iesaku tādu, kuram var labot uzrakstītās darbības (badzo variants drošvien to spēj). Pašam zinātniskajā nav tādas iespējas un tad nākas izmantot matlab primāta vajadzībām :)

 

Cik atceros no studiju laikiem integrētājus un funkciju zinātniskos neļāva rtu :) Bet tas jau drošvien tagad atkarīgs no pasniedzēja labās sirds, jo tāpat jau rezultāts jādabū gatavs.

Labots - labiitis
Link to comment
Share on other sites

Pats esmu kalkulatora lietotājs. Laikam skaitās vecā skola. Ar tādiem uzaugu.

Nedaudz blakus tēma (bet arī par kalkulatoriem):

Kalkulatoru unboxings. Interesants un ironiskā veidā pasniegts video par kalkulatoriem. (starp citu - cilvēks, kas runā ir matemātikas profesors!)

 

 

 

Un vispār - cilvēkiem, kam interesē ne tikai kalkulatori, bet matemātika - iesaku paskatīties vēl 'Numberphile' video klipus.

Link to comment
Share on other sites

 

 

noapaļot tikai līdz 2 zīmēm aiz komata

Tikko uz W8 paskatījos kalkulatoru, tur arī nav, tad jau uz W7 arī nebūs.

Kuri te exeli piemineja kalkulatora vietā, tas tak murgs?

Ja exelī ir sagatavotas blankas ar visiem nepieciešamajiem aprēķiniem un atliek ievadīt vērtības, tad gan.

Link to comment
Share on other sites

Kas gan ekseļa šūnā traucē rakstīt =2+3/3   ?

Jā, ņem vērā arī darbību secību un ir iespēja labot izteiksmi. Var saglabāt failā.

 

Nē, nu viss atkarīgs no aprēķinu sarežģītības, kalkulatora/pc pieejamības utt. 

Labots - marizo
Link to comment
Share on other sites

 

 

Kuri te exeli piemineja kalkulatora vietā, tas tak murgs?

 Excel ir labs priekš algoritmiem. Rēķini, kas atkārtojas, vienreiz sagatavota lapa, ja vēl smuki noformēta - vienā krāsā lauciņi, kur datus ievadīt, otrā krāsā lauciņi, kur rezultāti parādās. Tad, ja šāda lapa ir saveidota, saveidošana prasa piepūli un ne mazu, rēķinās viss ātri. Bet tiklīdz ir nestandarta gadījumi, tādi, kas tik drīz neatkārtosies, lai būtu vērts noņemties ar lapas formēšanu, man liekas ātrāk visu sasist uz kalkulatora. Excelim ir mīnuss. Visas formulas paliek slēptas, kamēr neuzraksti tekstuāli. Tādā ziņā MathCad patika krietni labāk. Vieglāk garāku aprēķinu pārskatīt, kļūdas pārmeklēt. Bet lai nu tas MathCad paliek uz labākiem laikiem. Pusotru tūkstoti eiro par MathCadu, neatpelnīs viņš sevi man.

 

 

Un vispār - cilvēkiem, kam interesē ne tikai kalkulatori, bet matemātika

 Kalkulatoru patikšana, domāju, iet roku rokā ar matemātikas patikšanu. Nepatīk cilvēkam matemātika, nav vajadzīga tā viņam, tad nu nesaprot viņš, kāpēc vispār kalkulatori vajadzīgi. Ja nu kādreiz ievajagās ko sarēķināt, mobilā telefonā ir. Man darbā daudz rēķināšanas sanāk, tāpēc esmu uz tu ar kalkulatoriem, bet, ja nebūtu tā rēķināšana ikdienā, ar neinteresētu šis viss, iespējams.

 Starp citu, pašam mobilā telefonā ir, manuprāt, kolosālākā kalkulatora aplikācija. Nezinu, vai kas līdzīgs ir uz smartfoniem, man uz podziņu Nokia ir: http://midp-calc.sourceforge.net/Calc.html

Uz iepriekšējiem simbijāņiem gāja arī. Programmiņas iespējas sit pušu daudzus nopietnus kalkulatorus. Ja nav līdzi kalkulatora, kad vajag, lieti noder. Tomēr uz telefona nav tā ērtākā rēķināšana. Ir telefons zvaniem, rēķināšanai kalkulators.

Link to comment
Share on other sites

martinno

Fizisks kalkulators manā skatījumā ir daudz ērtāks par jebkuru citu digitālo variantu. Ikdienā darbā izmantoju un regulāri.

Lielākais pluss - lieli taustiņi, kas arī padara tā lietošanu patīkamu un vienkāršu. Mazos kalkulatorus gan, šī iemesla dēļ, īsti neciešu.

Link to comment
Share on other sites

Man vēl šitāds ir kaut kur kādā kastē. Vajadzētu būt darba kārtībā. Tā papildus atmiņai arī kaut vajadzēja būt, tikai baroklis aizgājis citiem mērķiem. Ja strādāju uz 2 moņiem, bet gan darbā, gan mājās strādāju uz 2, tad win calc. Ja būtu jāstrādā uz 1 moņa, tad gan man ir Citizen.

post-64762-0-25410200-1395079531_thumb.jpg

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

(labots)
Man vēl šitāds ir kaut kur kādā kastē

Kur jūs, puiši, šādus leģendārus kalkulatorus sataupījuši esat? Savā laikā padomju publika reāli daudz sarēķināja uz tādiem, un aizrautīga rēķināšana bija. 

 Te jāuzraksta priekš nezinātājiem. Biedra ggg97, augstāk biedra Fruzz kalkulatori ir RPN kalkulatori. Man augstskolas laikā bija iespējas uz tādiem parēķināt, bija laboratorijās. To RPN rēķināšanu apguvu viegli. Toreiz patika. Vēlāk nevarēja dabūt īstus RPN kalkulatorus, rēķināju ar parastiem algebriskiem, vispār, vienu laiku (90tie gadi) kalkulatoru bija gaužām maz tirdzniecībā. Es teikšu, arī tagad zinātniskie kalkulatori nav nemaz tik plaši nopērkami, pārsvarā ir tā saucamie grāmatvežu kalkulatori, kas man neder, jo nav sin, cos utt. Tagad visus savus pēdējos kalkulatorus pircis esmu no ārzemju internetveikaliem, ir milzīga izvēle, kādas pie mums nav. Lietoju ikdienā tieši RPN kalkulatoru, uzskatu, nav nekā labāka priekš vienkāršiem aprēķiniem. Priecājos, ka forumā ir biedri, kas lieto RPN kalkulatorus.

 RPN - reverse Polish notation. Uz parasta kalkulatora jāsit 2 + 3 =, uz RPN kalkulatora jāsit 2 ENTER 3 +, galā sanāk 5. Ja ir izteiksmes ar iekavām, piemēram, (2 + 8) * (4 + 9), RPN uzrāda priekšrocības, mazāk taustiņu nospiedienu. Ja iesāk tā rēķināt, RPN liekas daudz vieglāks par parasto algebrisko rēķināšanu. Ja kāds šito nezin, pameklējiet googlē, būs interesanti.

Labots - vvv
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs pareizi raxta, man savulaik bija MK71 - laikam, bet tad naaca TI 82, kas vinju paarspeeja vienos vaartos. Tikai baterijas tureeja ap pusgadu. Es veel atceros, ka pirmskaitljus liidz 10k reekjinaaju uz vinja un mans Ti paarspeeja skolas BK :)

Link to comment
Share on other sites

Darbā bez kalkulatora, grūti, izmantoju katru dienu, ar telefona kalkulatoru nav ērti, izmantoju tikai un vienīgi "fizisko, īsto" kalkulatoru :)

Link to comment
Share on other sites

tumsasgars

Jau kādu pusgadu domāju iegādāties,kaut ko šādu. :D 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...